Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

KYMCO IONEX – Περισσότερο από ένα ηλεκτρικό scooter [video]

Ανοικτή ηλεκτροκίνηση για όλες τις μάρκες!

Η Kymco μόλις παρουσίασε στο Τόκυο ένα νέο ηλεκτρικό σκούτερ, μονάχα που το σκούτερ αυτό καθ’ αυτό, είναι η κορυφή του παγόβουνου, το κεράσι στην τούρτα, ή όπως αλλιώς θέλετε για μία σπουδαία είδηση που πίσω της κρύβει μερικές πολύ μεγαλύτερες!

Αυτό που είδαμε δεν ήταν απλά μία κίνηση για ένα νέο μοντέλο, καθώς η Kymco κάθισε και σκέφτηκε όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχει αυτή την στιγμή η ηλεκτροκίνηση. Όχι στο μέλλον, όχι σε ένα υποθετικό – καλύτερο αύριο, αλλά αυτή την δεδομένη στιγμή εξέτασε όλα τα πρακτικά προβλήματα και μετά έψαξε τις λύσεις. Βλέπετε η Kymco είδε την ηλεκτροκίνηση πιο ρεαλιστικά και στο σύνολό της, αποφασίζοντας πως αντί να προσπαθήσει να πείσει κυβερνήσεις να εγκαταστήσουν παντού δημόσιες πρίζες, ή να ψάχνει την λύση της υπέρ-ταχείας φόρτισης με ακριβές έρευνες σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αγκάλιασε όλα τα προβλήματα που έχει τώρα όποιος αποφασίσει να κινηθεί με ένα ηλεκτρικό σκούτερ, κι αποφάσισε να δώσει η ίδια την λύση.

Σηκώνει λοιπόν το βάρος κυβερνήσεων, φορέων και άλλων επιχειρήσεων, με σκοπό να επιταχύνει τις εξελίξεις και να καταστίσει τα ηλεκτρικά σκούτερ μία προσιτή λύση αλλά άμεσα, από την μία στιγμή στην άλλη!

Για αυτό το IONEX δεν είναι ένα νέο ηλεκτρικό σκούτερ, είναι ταυτόχρονα μία κοινότητα επιχειρήσεων που επωφελούνται παρέχοντας φόρτιση, είναι μία λύση ενοικίασης μπαταριών, είναι μία ανοικτή έκλυση προς άλλες μάρκες για συνεργασία κάτω από ένα όνομα, κάτω από μία κατεύθυνση! Αυτό από μόνο του αλλάζει το παιχνίδι τελείως!

To Kymco Ionex δεν είναι ένα απλό σκούτερ, αλλά το όχημα για να αλλάξει τελείως το παιχνίδι και να διαλυθούν τα εμπόδια του τελικού ιδιοκτήτη ώστε από την μία ημέρα στην άλλη να γίνει «ηλεκτροκίνητος»

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή, ξεκινώντας με το ίδιο το scooter. Η Kymco δεν έχει καμία ανακοίνωση αυτή την στιγμή για επιδόσεις, βάρος κτλ, είναι άλλωστε και από τις εταιρίες που δεν έχουν επενδύσει σε ένα κεντρικό γραφείο τύπου. Οι επιδόσεις βέβαια είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρουν σε ένα ηλεκτρικό σκούτερ που έρχεται να αποτελέσει λύση καθημερινής μετακίνησης στον αστικό κλοιό, οι επιδόσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από την γλώσσα που έχουν μάθει οι Έλληνες μοτοσυκλετιστές.

Ο τρόπος που το IONEX τοποθετεί τις αφαιρούμενες μπαταρίες, είναι εδώ το καλύτερο νέο. Πατώντας ένα κουμπί στο τιμόνι δεξιά, η ποδιά ανοίγει σαν καταπακτή και οι οριζόντια τοποθετημένες μπαταρίες έρχονται σε κάθετη θέση ώστε να μπορείς να τις αφαιρέσεις και να τις πάρεις μαζί σου. Είτε μία – μία, είτε και τις δύο μαζί, με ένα συνολικό βάρος που δεν αποκαλύπτεται ακριβώς αλλά υπολογίζεται πολύ χοντρικά σε «μία εξάδα νερά».

Το εξίσου καλό νέο εδώ, είναι πως το IONEX έχει και μία ακόμη μπαταρία, τρίτη, που δεν αφαιρείται και είναι αυτή που δίνει την κίνηση στο ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα στον πίσω τροχό, σε μία λύση που θυμίζει εκείνη της Bosch, χωρίς ακόμα να είναι σίγουρο αν πρόκειται και για το ίδιο το hub-motor της Bosch. Η μπαταρία αυτή είναι ικανή να κινήσει το σκούτερ για κοντινές αποστάσεις, αν ο αναβάτης έχει αφήσει και τις δύο μπαταρίες να φορτίζουν.

Με τον χώρο του ρεζερβουάρ να έχει γίνει ντουλαπάκι και το μοτέρ μέσα στον τροχό, ο χώρος κάτω από την σέλα είναι αρκετά μεγάλος για ένα full face κράνος ή τρεις έξτρα μπαταρίες που μπορείς να νοικιάσεις αν θέλεις ξαφνικά να γράψεις πολλά χιλιόμετρα.

Σε αυτή την περίπτωση το IONEX μπορεί να φτάσει τα 200Km αυτονομίας.

Ο οικιακός φορτιστής των μπαταριών είναι κι αυτός φορητός ώστε να τον έχεις μαζί σου, κι όταν παρκάρεις να μπορείς να πάρεις και τις μπαταρίες και τον έξυπνο φορτιστή που αναλαμβάνει και την διατήρηση της μπαταρίας σε καλή κατάσταση. Είχαμε όμως μείνει στην αφαίρεση της μπαταρίας από το ίδιο το σκούτερ. Κάτω από κάθε μπαταρία υπάρχει μία «ταυτότητα» που εξηγεί στον φορτιστή την κατάστασή της, αλλά επικοινωνεί και με το σκούτερ για να ανοίξει και να κλείσει η καταπακτή στην ποδιά.

Αφαιρείς λοιπόν την μπαταρία από την ποδιά και την ακουμπάς στο πλάι της, για να κλείσει και να ασφαλίσει αυτόματα. Με τον ίδιο τρόπο όταν πηγαίνεις στο κλειδωμένο σκούτερ, μπορείς να ανοίξεις την θήκη των μπαταριών, γλιτώνοντας χρόνο και κόπο.

Με αυτές τις απλές λύσεις η Kymco σου δείχνει πως σκέφθηκε αρκετά την λύση των αφαιρούμενων μπαταριών και τον τρόπο μεταφοράς, αποθήκευσης, τα πάντα. Ενώ με την κεντρική τους τοποθέτηση πολύ χαμηλά, ευνοεί την ευελιξία του ίδιου του σκούτερ.

Ωστόσο τώρα αρχίζει να μεγαλώνει η εικόνα, δείχνοντας την σκέψη της Kymco για το μέλλον των ηλεκτρικών της οχημάτων. Έχει σχεδιάσει παράλληλα κεντρικούς φορτιστές για τις μπαταρίες που μπορούν να τοποθετηθούν σε δημόσια κτήρια και δρόμους και να χρησιμοποιηθούν είτε για να αφήσεις την μπαταρία σου να φορτίζει, είτε για να νοικιάσεις κάποια άλλη. Προσέξτε όμως πως ο κεντρικός αυτός φορτιστής, που μοιάζει με αυτόματο πωλητή, δεν γράφει πουθενά Kymco, μονάχα IONEX. Με τον τρόπο αυτό η Kymco καλεί άλλους κατασκευαστές να υιοθετήσουν μπαταρίες με το ίδιο σύστημα επικοινωνίας και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το δικό της κύκλωμα!

Μέσα σε τρία χρόνια η Kymco θέλει να εξαπλώσει αυτό το δίκτυο σε 20 χώρες, προσφέροντας η ίδια 10 διαφορετικά μοντέλα στοχεύοντας να πουλήσει 500.000 οχήματα! Είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο νούμερο κι ακριβώς μεγαλύτερο ακόμη στόχος είναι η εξάπλωση του δικτύου φόρτισης!

Ανοίγοντας την πλατφόρμα σε άλλους κατασκευαστές και προσκαλώντας εταιρίες μεταφορών, η Kymco κάνει αντίστοιχες κινήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά με τελείως διαφορετικά βήματα. Για παράδειγμα στην TAIWAN η gogoro είναι ήδη τεράστια, έχοντας αυτόματους πωλητές που σου δίνουν μπαταρίες για τα σκούτερ της. Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια, η gogoro προσπαθεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη, βασίζοντας την Ευρωπαϊκή της πορεία στις αποφάσεις ηγετών. Για παράδειγμα έκλεισε συμφωνία με τον Δήμαρχο του Βερολίνο για να τοποθετήσει τους αυτόματους πωλητές για τους ταχυδρόμους, στους οποίους έδωσε σκούτερ, ώστε οι ιδιώτες να βρουν έτοιμο έδαφος. Η Piaggio έδωσε στους Ιταλούς δημοτικούς αστυνομικούς υβριδικά MP3 με την υποχρέωση να κατασκευάσουν ταχυ-φορτιστές που κάθε ιδιοκτήτης MP3 θα μπορεί να λειτουργήσει. Όλα αυτά είναι λύσεις που δεν μπορούν να πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας, δεν εξαπλώνονται μόνες τους.

Ακριβώς αυτό ποντάρει η Kymco με το IONEX, παίζοντας με κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Τοποθετείς στο κατάστημά σου πρόσβαση για το IONEX κερδίζεις σε προβολή και σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος. Ανοίγοντας την πλατφόρμα της σε περισσότερες μάρκες, η Kymco παίζει με κανόνες ελεύθερης αγοράς, χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά στην ηγεσία και στις κυβερνήσεις. Ζητά την συνδρομή τους φυσικά, αλλά η εξάπλωσή της βασίζεται σε καλύτερα δεδομένα…

Με τον τρόπο αυτό, αφαιρώντας μπαταρίες που εύκολα μεταφέρονται, που τις φορτίζεις στο σπίτι σου, σε σημεία που πωλούν ρεύμα, ή σε ταχυ-φορτιστές IONEX, που τις στιβάζεις στο σκούτερ για επιπρόσθετη αυτονομία ή τις αφήνεις να φορτίζουν και πάλι μπορείς να κάνεις κάποια χιλιόμετρα, η Kymco λύνει πολλά πρακτικά ζητήματα.

Τα ερωτήματα είναι βέβαια ακόμη πολλά, από το κόστος των μπαταριών, τον κύκλο ζωής τους, το ίδιο το κόστος του σκούτερ και τις επιδόσεις του, το βάρος του και φυσικά τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Ωστόσο αυτή την στιγμή βλέπουμε μία κίνηση που συνολικά ως πακέτο δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Μεμονωμένα έχουν γίνει όλα όσα προτείνει η Kymco, αλλά με την ανοικτή πρόσκληση προς άλλους κατασκευαστές, κι ένα πακέτο λύσεων για κάθε πτυχή των προβλημάτων που δημιουργεί η ηλεκτροκίνηση αυτή την στιγμή, το IONEX είναι κάτι ολότελα πρωτοποριακό!

革命性電動車解決方案「KYMCO Ionex車˙能˙網」全球震撼發表 (2018東京摩托車大展)

KYMCO Ionex車能網 完整介紹-KYMCO柯勝峯董事長主講

Ολόκληρη η παρουσίαση από το Tokyo Motorcycle Show 2018

KYMCO Unveils “Ionex” at Tokyo Motorcycle Show 2018