MV Agusta Brutale 1000 2019 στην EICMA

Με αεροδυναμικά βοηθήματα!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/11/2018

Κατά την παρουσίαση των μοντέλων της RC σειράς, η MV Agusta παρουσίασε και το αναμενόμενο Brutale 1000. Το μοντέλο χρησιμοποιεί τον τετρακύλινδρο κινητήρα της F4 RC που πλέον εναρμονίζεται με όλες τις προδιαγραφές, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσει την ιπποδύναμη σε κορυφαία επίπεδα. Η MV Agusta δηλώνει πως ο κινητήρας της νέας Brutale 1000 παράγει 208 ίππους στις 13.450 στροφές με τη ροπή να αγγίζει τα 11,7 κιλά, καθιστώντας την έτσι κορυφαία στη κατηγορία των γυμνών μοτοσυκλετών. Αντίστοιχα, όπως και με την F4 RC, έτσι και η Brutale 1000 διαθέτει το δικό της αγωνιστικό κιτ που περιλαμβάνει την νέα χαρτογράφηση της ECU, καθώς και την εξάτμιση της SC-Project, ανεβάζοντας την ιπποδύναμη και εδώ στους 212 ίππουςΠαράλληλα η εταιρεία, θέλοντας να τηρήσει της παραδόσεις, τοποθετεί την καδένα του εκκεντροφόρου στη μέση του κινητήρα, ενώ ακόμη οι βαλβίδες τιτανίου είναι ακτινικά τοποθετημένες για την καλύτερη ροή του μείγματος. Επιπροσθέτως, οι εκκεντροφόροι έχουν διαφορετικό χρονισμό τόσο στην εισαγωγή όσο και στην εξαγωγή, ενώ ο στρόφαλος έχει επανασχεδιαστεί απ’ την αρχή ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι κραδασμοί του κινητήρα που εμφανίζονται στις υψηλές στροφές.

Επίσης ο θάλαμος καύσης έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, ενώ τα ελατήρια συμπίεσης είναι χαμηλής τριβής που κατασκευάζονται απ’ την Asso, περιορίζοντας έτσι τις μηχανικές απώλειες στο ελάχιστο κατά τη λειτουργία του. Πέραν αυτών, ο κινητήρας έχει επανασχεδιαμένο σύστημα λίπανσης ούτως ώστε να προσφέρει τις μέγιστες επιδόσεις κάτω απ’ όλες τις συνθήκες. Συγκεκριμένα είναι ημίξηρου τύπου και εγγυάται, ανεξαρτήτου θέσης της μοτοσυκλέτας (είτε σε μεγάλες κλίσης κατά το στρίψιμο είτε κάνοντας σούζες), την ιδανική λίπανση και ψύξη του κινητήρα, ενώ συνεισφέρει στην μείωση των μηχανικών θορύβων. Η MV Agusta εκμεταλλευόμενη τον επανασχεδιασμένο σύστημα λίπανσης, τα ελατήρια συμπίεσης και τον επανασχεδιασμό της μετάδοσης, κατάφερε να μειώσει περισσότερο τους μηχανικούς θορύβους απ’ το απαιτούμενο, προσφέροντας παράλληλα έναν κινητήρα με φοβερή απόκριση και ποιοτική λειτουργία. Ακόμη, το φίλτρο αέρος έχασε το σύστημα μεταβλητού μήκους των αυλών, αφαιρώντας ένα κιλό απ’ το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας, ενώ το εργοστάσιο αναφέρει πως παρέχει μια πιο καθαρή καμπύλη απόδοσης. Όσον αφορά το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, τα τέσσερα τελικά των εξατμίσεων βγαίνουν κάτω από τη σέλα, ενώ διαθέτουν μια ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη βαλβίδα (όπως είναι το EXUP) για πετύχουν την βέλτιστη ροή καυσαερίων, καθώς και την εναρμόνιση του κινητήρα με τις νέες προδιαγραφές.

Η Brutale 1000 είναι εξοπλισμένη με την νέα ECU που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της MV Agusta με την Eldor, καθιστώντας έτσι δυνατή τη χρήση ride by wire, ενώ είναι εφοδιασμένη με IMU, τεχνολογίες που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε περισσότερο στα supersport μοντέλα. Έτσι, το traction control έχει οκτώ επίπεδα ρύθμισης με τη δυνατότητα απενεργοποίησης, ενώ διαθέτει anti-wheelie που είναι και αυτό απενεργοποιήσιμο. Τέλος το πακέτο των ηλεκτρονικών ολοκληρώνεται από το launch control και του power shifter. Η τεχνολογία LED χρησιμοποιείται σε όλα τα φωτιστικά σώματα προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα απ’ όποια πλευρά και αν τη κοιτάξει κανείς, ενώ ο προβολέας μπροστά διαθέτει τεχνολογία cornering light, φωτίζοντας στο εσωτερικό της στροφής. Τα όργανα απ’ τη πλευρά τους, αποτελούνται από μια TFT έγχρωμη οθόνη που φέρει με το παραπάνω όλες τις πληροφορίες στον αναβάτη.

Το πλαίσιο είναι τύπου χωροδικτύωμα με δύο αλουμινένιες πλάκες στο πίσω μέρος, να το ενώνουν με τον κινητήρα, συνδυάζοντας την ευελιξία που χαρακτηρίζει τις γυμνές μοτοσυκλέτες με την σταθερότητα των supersport. Ακόμη, για την ενίσχυση της σταθερότητας στις υψηλές ταχύτητες υπάρχουν τα αεροδυναμικά φτερά που παραπέμπουν σε αυτά των MotoGP και εδράζονται πάνω στο ψυγείο νερού, τα οποία αρχίζουν και αποδίδουν μετά τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Όσον αφορά τον τομέα τον αναρτήσεων, το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins, ενώ το μονόμπρατσο ψαλίδι με τις μαζεμένες διαστάσεις του περιορίζει το μεταξόνιο στα 1.432 χιλιοστά. Στον τομέα των φρένων η Brembo έχει τον κύριο λόγo με τα Stylema να πιάνουν πάνω στους πλευστούς δίσκους των 320 χιλιοστών μπροστά ενώ το ABS είναι το 9.1 της Bosch που είναι η πιο ελαφριά μονάδα αυτή τη στιγμή. Παράλληλα οι ζάντες είναι εφοδιασμένες με αισθητήρα πίεσης των ελαστικών με την ένδειξη να αναγράφεται στα όργανα.

Δείτε το gallery που ακολουθεί με όλες τις φωτογραφίες

Για την δημιουργία του Brutale 1000 η MV Agusta φρόντισε να ολοκληρώσει το σύνολο με εκτεταμένη χρήση carbon, ακόμη και στις ζάντες της μοτοσυκλέτας, ενώ φρόντισε να καλύψει την ύπαρξή του με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία της βαφής του, προσφέροντας το μεταλλικό κόκκινο ματ χρώμα. Τέλος, χρησιμοποιώντας μπαταρία λιθίου κατάφερε να ρίξει το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 184 κιλά στεγνή. Η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί, όμως το μοντέλο θα είναι και αυτό, όπως πολλά άλλα της MV Agusta, περιορισμένης παραγωγής με 300 κομμάτια να βγαίνουν απ’ το εργοστάσιο για το 2019.

Ετικέτες

Zontes 703T – Πότε φτάνει στην Ελλάδα η ασφάλτινη και ισχυρότερη έκδοση

Μετά το 703F, η Zontes ξεκινά μέσα στο 2026 και την εμπορική διάθεση της έκδοσης Τ(ouring) με 17άρες ζάντες
Zontes 703T
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/3/2026

Αν και η ύπαρξή της πιο ασφάλτινης εναλλακτικής 703T στη γκάμα των τρικύλινδρων crossover μοντέλων της Zontes μας ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από το ντεμπούτο της EICMA 2024 συγκεκριμένα, ήταν η επανεμφάνιση στην έκθεση του Μιλάνου πριν μερικούς μήνες αυτή που σφράγισε την έλευσή του στην Ευρώπη.

Έχοντας πια παρουσιαστεί με προδιαγραφές Euro 5+ και με το 703F να έχει ήδη έναν χρόνο παρουσίας στις ευρωπαϊκές αγορές, το 703Τ πλησιάζει στα μέρη μας με αρκετές διαφορές από το on-off μοντέλο.

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι πως θα καταφτάσει στην ελληνική αγορά μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δηλαδή από το Καλοκαίρι και μετά.

Σχεδιαστικά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο μοντέλο με τις 17άρες ζάντες, με κυριότερη αυτή στα πλευρικά του φέρινγκ και του ρεζερβουάρ με διαφορετικά πλαστικά, άλλο σχήμα για το κάλυμμα του ρεζερβουάρ και αρκετά ψηλότερο ανεμοθώρακα, ωστόσο κοιτώντας προσεκτικότερα εντοπίζουμε ακόμη πιο σημαντικές αλλαγές.

Zontes 703T

Η Zontes φορά στο 703Τ ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι και αλλάζει την εξάτμιση με μια εμφανώς μικρότερη που καταλήγει χαμηλά δίπλα στο ψαλίδι.

Η αλουμινένια προστατευτική ποδιά του F έχει δώσει τη θέση της σε μια πλαστική καρίνα που γεμίζει οπτικά το υπογάστριο της μοτοσυκλέτας, διαφορές έχουμε και στη θέση οδήγησης, με τιμόνι που έρχεται πιο κοντά στον αναβάτη και λίγο πιο χαμηλά από το on-off αδελφάκι, ενώ τα προστατευτικά κάγκελα μπροστά είναι κοντύτερα από αυτά του 703F φτάνοντας ως το ύψος των κυλίνδρων.

Αυτές οι διαφορές πολλαπλασιάζονται όταν μετατραπούν σε αριθμούς στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων, καθώς το 703Τ δηλώνει υγρό βάρος 206 κιλών με το 20λιτρο ρεζερβουάρ του γεμάτο. Μιλάμε δηλαδή για πολύ μεγάλη διαφορά από τα 241 του 703F με το 22λιτρο δοχείο καυσίμου.

Αλλαγμένος είναι ο τρικύλινδρος κινητήρας των 699 cc, ο οποίος στην ασφάλτινη παραλλαγή έχει εξοπλιστεί με νέο σύστημα ψεκασμού, στροφάρει ψηλότερα ως τις 11.200 rpm (10.000 στο 703F) και αποδίδει μέγιστη ονομαστική ισχύ 102 ίππων (95 το 703F) με παρόμοια μέγιστη ονομαστική ροπή 7.6 kgm, αλλά επίσης ψηλότερα στις 8.500 rpm, αντί των 7.500 του 703F.

Zontes 703T

Από πλευράς εξοπλισμού το 703Τ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το F, με αδρανειακά ηλεκτρονικά που χαρίζουν cornering ικανότητες σε ABS και traction control, τέσσερις ride modes, quickshifter δύο δρόμων, αλλά και έναν πλούτο ανέσεων και πρακτικότητας που περιλαμβάνει οθόνη έγχρωμη TFT 8 ιντσών με συνδεσιμότητα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, αλουμινένια σχάρα με χειρολαβές συνεπιβάτη, ρυθμιζόμενο κατά μήκος λεβιέ ταχυτήτων στο πόδι – μα ανεξήγητα δεν φαίνεται ούτε αυτό να έχει cruise control, όπως και το 703F.

Οι αναρτήσεις φέρουν την υπογραφή της Marzocchi και είναι ρυθμιζόμενες, ενώ στα φρένα επικρατεί ένα μικρό μυστήριο, μιας και η κινέζικη ιστοσελίδα της Zontes επικεντρώνει στις νέες ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin (στη θέση των J.Juan που φορά το 703F ως έρχεται φέτος στην Ευρώπη), αλλά στην EICMA υπήρχε και μια μοτοσυκλέτα με δαγκάνες της Brembo – υπονοώντας ενδεχόμενη διαφορετική έκδοση του 703Τ ίσως;

Όλες οι απορίες μας θα λυθούν όταν με το καλό το νέο Zontes 703T πατήσει τους τροχούς του στην Ελλάδα, όταν και θα βρεθεί αντιμέτωπο με το δυναμόμετρο και τις ζυγαριές μας.

 

Ετικέτες