Νέα Ducati Scrambler 1100 Pro & Sport Pro

Με νέα εξάτμιση και αναρτήσεις
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/1/2020

Στις 27 Ιανουαρίου, σε κάτι λιγότερο από εβδομάδα δηλαδή, η Ducati θα παρουσιάσει δύο νέες εκδόσεις του Scrambler 1100, τις Pro και Sport Pro. Μπορεί αυτά τα δύο μοντέλα να μην εμφανίστηκαν στην παρουσίαση που είχε κάνει το εργοστάσιο τον περασμένο Οκτώβριο, πριν την EICMA, αλλά ήταν γνωστό ήδη από το καλοκαίρι ότι τα ετοίμαζε.

Οι λεπτομέρειες των τεχνικών χαρακτηριστικών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά από ένα teaser video που έχει κυκλοφορήσει και από τις πρώτες φωτογραφίες, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τις νέες μοτοσυκλέτες. Η έκδοση Pro διαθέτει πιρούνι της Marzoocchi και αμορτισέρ της Kayaba, ενώ η Sport Pro διαθέτει αναρτήσεις Öhlins, με την πλειοψηφία των υπόλοιπων μηχανολογικών μερών να είναι ίδια. Μια σημαντική διαφορά όμως είναι οι δύο εξατμίσεις που βγαίνουν ψηλά από την δεξιά μεριά, κάτω από τη σέλα του συνεπιβάτη, σε αντίθεση με τα δύο τελικά που υπάρχουν εκατέρωθεν της σέλας στο Scrambler 1100. Επιπλέον, η βάση της πινακίδας δεν είναι μαζί με το πίσω φτερό, αλλά στηρίζεται πάνω στο ψαλίδι και βγαίνει πίσω από τον τροχό.

Από τα έγγραφα που κατατέθηκαν για την έγκριση τύπου στην Ε.Ε. αποδεικνύεται ότι οι εκδόσεις Pro και Sport Pro αποδίδουν ελαφρώς λιγότερη δύναμη από τις στάνταρ εκδόσεις, με 83,5 άλογα (αντί των 85,3), η οποία έρχεται και 250 στροφές νωρίτερα στις 7.250rpm. Προφανώς η αιτία γι' αυτό είναι οι Euro5 προδιαγραφές.

 

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες