Νέα Ducati Scrambler 1100 Pro & Sport Pro

Με νέα εξάτμιση και αναρτήσεις
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/1/2020

Στις 27 Ιανουαρίου, σε κάτι λιγότερο από εβδομάδα δηλαδή, η Ducati θα παρουσιάσει δύο νέες εκδόσεις του Scrambler 1100, τις Pro και Sport Pro. Μπορεί αυτά τα δύο μοντέλα να μην εμφανίστηκαν στην παρουσίαση που είχε κάνει το εργοστάσιο τον περασμένο Οκτώβριο, πριν την EICMA, αλλά ήταν γνωστό ήδη από το καλοκαίρι ότι τα ετοίμαζε.

Οι λεπτομέρειες των τεχνικών χαρακτηριστικών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά από ένα teaser video που έχει κυκλοφορήσει και από τις πρώτες φωτογραφίες, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τις νέες μοτοσυκλέτες. Η έκδοση Pro διαθέτει πιρούνι της Marzoocchi και αμορτισέρ της Kayaba, ενώ η Sport Pro διαθέτει αναρτήσεις Öhlins, με την πλειοψηφία των υπόλοιπων μηχανολογικών μερών να είναι ίδια. Μια σημαντική διαφορά όμως είναι οι δύο εξατμίσεις που βγαίνουν ψηλά από την δεξιά μεριά, κάτω από τη σέλα του συνεπιβάτη, σε αντίθεση με τα δύο τελικά που υπάρχουν εκατέρωθεν της σέλας στο Scrambler 1100. Επιπλέον, η βάση της πινακίδας δεν είναι μαζί με το πίσω φτερό, αλλά στηρίζεται πάνω στο ψαλίδι και βγαίνει πίσω από τον τροχό.

Από τα έγγραφα που κατατέθηκαν για την έγκριση τύπου στην Ε.Ε. αποδεικνύεται ότι οι εκδόσεις Pro και Sport Pro αποδίδουν ελαφρώς λιγότερη δύναμη από τις στάνταρ εκδόσεις, με 83,5 άλογα (αντί των 85,3), η οποία έρχεται και 250 στροφές νωρίτερα στις 7.250rpm. Προφανώς η αιτία γι' αυτό είναι οι Euro5 προδιαγραφές.

 

Bimota KB399 – Μια Kawasaki Ninja ZX-4RR άτολμα φορτωμένη με αξεσουάρ [VIDEO]

Οι Ιταλοί έφτιαξαν τη δική τους παραλλαγή στην τετρακύλινδρη Ninja 400 κυβικών, χωρίς όμως τα στοιχεία που θα περιμέναμε από μια πραγματική Bimota
Bimota KB399
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Η νέα μοτοσυκλέτα που ετοίμαζε η Bimota εμφανίστηκε στην ώρα της στο ραντεβού που είχε κλειστεί πριν μερικές μέρες και εν τέλει δεν είναι βασισμένη στην Kawasaki Ninja ZX-25R, ως αρχικά μαντεύαμε, αλλά στη Ninja ZX-4RR.

Η ΚΒ399 είναι η έβδομη μοτοσυκλέτα που φτιάχνει η Bimota στη νέα εποχή υπό την ιδιοκτησία της Kawasaki από το 2019, μετά τις KB998 Rimini, Tesi H2, Tesi H2 Terra, KB4, KB4 RC και ΒΧ450, ωστόσο είναι με τον τρόπο της και η πιο διαφορετική απ’ όλες.

Bimota KB399

Πατώντας σχεδιαστικά στη σιλουέτα της ΚΒ998 Rimini, η μικρή τετρακύλινδρη επενδύεται με ανώτερο εξοπλισμό συγκριτικά με την ιαπωνική αφετηρία της. Η αρχή γίνεται από το πιρούνι, όπου έρχεται ένα Showa SFF-BP 41 χιλιοστών και φυσικά πλήρως ρυθμιζόμενο, στη θέση του ανάλογου πιρουνιού 37 χιλιοστών που έχει αρχικά η μοτοσυκλέτα της Kawasaki. Πίσω διατηρείται το ίδιο Showa BFRC lite αμορτισέρ της ZX-4RR.

Δίπλα στο βασικό μοντέλο ΚΒ399, η Bimota θα παρουσιάσει και μια ακόμη πιο εκλεκτή έκδοση ES (Edizione Speziale) στην οποία το αμορτισέρ θα είναι Öhlins STX46.

Bimota KB399

Σε κάθε ΚΒ399 τα φρένα φέρουν την υπογραφή της Brembo με τις εξαιρετικές monobloc δαγκάνες Stylema, ενώ ο αποκλειστικός εξοπλισμός της Ιταλίδας συμπληρώνεται με τελικό εξάτμισης της Akrapovic από τιτάνιο.

Από κει και πέρα έχουμε ουσιαστικά αυτούσια της τεχνική βάση της Kawasaki για τη Ninja ZX-4RR, συμπεριλαμβάνοντας και όλα τα ηλεκτρονικά της που δεν εμφανίζονται να έχουν καμιά παρέμβαση ή διαφορά στην ΚΒ399 – κάτι ωστόσο που μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς οι Ιταλοί δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά.

Bimota KB399

Έτσι μας λείπουν βασικά στοιχεία, όπως το βάρος της μοτοσυκλέτας και τις διαστάσεις της, ενώ από τα λίγα που δημοσιεύει φαίνεται πως δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση στην απόδοση του τετρακύλινδρου, πλην του τελικού εξάτμισης.

Τα κουστούμια έχουν σχεδιαστεί στην Ιταλία από τη Bimota και στην έκδοση ES θα είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα στο πάνω μέρος και στα πλαϊνά των φέρινγκ. Νέες είναι επίσης οι τιμονόπλακες, σκαλισμένες σε billet αλουμίνιο, ενώ τα ES μοντέλα θα προσθέτουν και billet αλουμινένια κλιπόν και μαρσπιέ με τις βάσεις τους.

Bimota KB399

Και κάπου εδώ τελειώνουν οι διαφορές μεταξύ ΚΒ399 και Ninja ZX-4RR.

Παραδοσιακά οι Bimota ξεχώριζαν κυρίως χάρη στα πλαίσια με τα οποία επένδυαν τους κινητήρες από τους διάφορους δότες που έχει συνεργαστεί στην πορεία της η εταιρεία. Στην ΚΒ399 ωστόσο οι Ιταλοί μοιάζουν να σπάνε το δικό τους καλούπι, διατηρώντας όχι μόνο τον κινητήρα, αλλά και το πλαίσιο των Ιαπώνων, κάνοντας ουσιαστικά το νέο μοντέλο να μοιάζει περισσότερο με καστομαρισμένη Nija ZX-4RR παρά με πραγματική Bimota.

Αναμένουμε πλέον την πλήρη παρουσίαση των Bimota KB399 και KB399 ES, με αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις απαραίτητες πρακτικές λεπτομέρειες, όπως τα πότε και πόσο.

Ετικέτες