Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέα Honda Forza 350 και Forza 125: Περισσότερη δύναμη και στιλ!

Μεγάλωσε το "μεσαίο" Forza, ομόρφυνε το "μικρό"!

Μπορεί το Forza 300 να μετράει ήδη 20 χρόνια Ιστορίας, από το 2000 που έκανε την παρθενική του εμφάνιση, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε να εξελίσσεται και να δέχεται διαρκείς αναβαθμίσεις που το διατηρούσαν στις κορυφαίες επιλογές της κατηγορίας.

Τώρα όμως, έχοντας συμπληρώσει δύο δεκαετίες ζωής, δέχεται την μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική αναβάθμιση, μεγαλώνοντας τον κυβισμό του με ανάλογη βελτίωση των επιδόσεών του. Ο νέος κινητήρας eSP+ (enhanced Smart Power+) έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά 50cc (για την ακρίβεια, από τα 279cc ανέβηκε στα 330cc) χωρίς όμως να αυξηθεί το βάρος του. Ο μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος κινητήρας, με τον ένα επικεφαλής εκκεντροφόρο και την τετραβάλβιδη κεφαλή, αποδίδει 27, ίππους (από 24,8) στις 7.000 στροφές και 2,8kgm ροπής στις 5.750 στροφές. Το μεγάλο κέρδος όμως, όπως φαίνεται στο διάγραμμα της δυναμομέτρησης που συνοδεύει την παρουσίαση του Forza 350, είναι το η πιο "γεμάτη περιοχή από τις 3.500 στροφές και πάνω.

 

πως ανακοινώνει η Honda, η τελική του ταχύτητα αυξήθηκε κατά 8km/h, φτάνοντας τα 137km/h, ενώ φτάνει ταχύτερα από 0 σε 200m κατά 0,7 δευτερόλεπτα. Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση του κυβισμού που οδήγησε σε βελτίωση των επιδόσεων, αυξήθηκε η διάμετρος του εμβόλυ από τα 72 στα 77mm, με αντίστοιχη αύξηση της διαδρομής στα 70,7mm, με τον λόγο συμπίεσης να φτάνει στο 10,5:1. Ο χρονισμός, αλλά και το βύθισμα, των βαλβίδων έχουν αλλαχθεί προκειμένου να ταιριάξει στα νέα χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα το κλείσιμο των εισαγωγής και το άνοιγμα/κλείσιμο των εξαγωγής, γίνεται πιο αργά κατά 5°. Το βύθισμα αυξήθηκε κατά 0,3mm, ενώ ο χρονισμός του ανοίγματος για τις βαλβίδες εισαγωγής έμεινε ίδιος.

Επανασχεδιασμένο όμως είναι και ο στρόφαλος, ο οποίος είναι τώρα κατά 10% ελαφρύτερος. Αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να αλλάξουν οι διαστάσεις του, αλλά και χωρίς να θυσιαστεί ποσοστό της ακαμψίας και της αντοχής του. Για να ενισχυθεί η ψύξη του εμβόλου, ένα μπεκ ψεκάζει με λάδι την πίσω πλευρά του, όπως συμβαίνει και στο CRF450R.

Η εισαγωγή έχει επανασχεδιαστεί με μεγαλύτερα σώματα ψεκασμού (36 από 34mm), με την διάμετρο των βαλβίδων εισαγωγής να έχει αυξηθεί κατά 1mm στα 28mm. Αντίστοιχα επανασχεδιασμένες είναι και οι θύρες εισαγωγής και εξαγωγής, προκειμένου να εισέρχεται αέρας πιο αποτελεσματικά, αλλά και τα καυσαέρια να ακολουθούν μια πιο ευθεία διαδρομή προς την εξάτμιση.

Για να μειωθεί η αντίσταση από τα καυσαέρια, έχει επανασχεδιαστεί το τελικό που αποτελείται από δύο ξεχωριστούς θαλάμους αντί για τρεις, ενώ έχει βελτιωθεί και ο σχεδιασμός του σωλήνα που συνδέει τον θάλαμο εκτόνωσης, όπως και το μέγεθος και η τοποθέτηση του καταλύτη, προκειμένου να γίνεται πιο αποδοτικά η ροή των καυσαερίων.

Η μηχανολογική εξέλιξη όμως δεν σταματά εκεί, καθώς οι άνθρωποι της Honda μείωσαν τις τριβές τοποθετώντας τον κύλινδρο με οffset 5mm και προσθέτοντας ένα υδραυλικό αποστάτη για την καδένα του εκκεντροφόρου μαζί με μια αντλία επιστροφής λαδιού. Αυτή η αντλία που συνήθως χρησιμοποιείται σε κινητήρες υψηλών επιδόσεων, χαμηλώνει την πίεση στο εσωτερικό του κινητήρα, μειώνει το ανακάτεμα του λαδιού, με ταυτόχρονη μείωση των απωλειών και εσωτερικών τριβών στα κινούμενα μέρη. Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί κι ένας καινούργιος αντικραδασμικός άξονας που εκμηδενίζει τους ενοχλητικούς κραδασμούς πρώτης τάξης.

Η V-Matic μετάδοση συνεργάζεται με ένα αυτόματο φυγοκεντρικό συμπλέκτη και για το 2021 έχει επανασχεδιαστεί το καπάκι του κινητήρα, ώστε να ταιριάζει εμφανισιακά με τις αισθητικές αλλαγές του Forza. Στον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται το HSTC (το traction control της Honda) το οποίο έχει και την δυνατότητα απενεργοποίησης.

Ο καινούργιος κινητήρας πληροί τις προδιαγραφές Euro5, πετυχαίνοντας παράλληλα και εντυπωσιακά νούμερα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, καθώς σύμφωνα με τις εργαστηριακές μετρήσεις της Honda μπορεί να πετύχει τα 3,3lt/100km, που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 11,5 λίτρων, μπορεί να ξεπεράσει τα 340 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Ο εξοπλισμός και η σχεδίαση του νέου Forza 350 δεν έτυχε λιγότερης προσοχής, αφού έχει διατηρήσει την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, η οποία για το 2021 έχει νέο σχήμα και μεγαλύτερο εύρος ρύθμισης κατά 40mm, σε ένα συνολικό εύρος της τάξης των 180mm. Οι γραμμές του Forza αποπνέουν στιλ και δυναμισμό, με "καθαρό" σχεδιασμό και το χαρακτηριστικό νοητό "Ζ" που δημιουργούν τα πλαϊνά τμήματα του φαίρινγκ.

Οι χειρολαβές του συνεπιβάτη είναι πλέον πλαστικές κι όχι αλουμινένιες, μειώνοντας το συνολικό βάρος κατά 1.407 γραμμάρια, ενώ οι μπροστινοί αεραγωγοί αντισταθμίζουν την αρνητική πίεση από τον αέρα, εξαλείφοντας το φαινόμενο της υποπίεσης στον αναβάτη.

Κάτω από την σέλα του Forza 350 μπορούν να αποθηκευτούν δύο full face κράνη, ενώ στο αριστερό ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι (το οποίο κλειδώνει) μπορούν να φιλοξενηθούν το κινητό του τηλέφωνο και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα και διαθέτει θύρα USB.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το νέο σύστημα διασύνδεσης της Honda, το Honda Smartphone Voice Control System, το οποίο βρίσκεται στην λίστα με τον προαιρετικό εξοπλισμό, αλλά ούτε και η keyless τεχνολογία. Αντίστοιχα, όπως συμβαίνει και στο Forza 750, τα φλας έχουν μηχανισμό αυτόματης ακύρωσης και το σύστημα ESS που ανάβει τα αλάρμ σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού.

Τα όργανα αποτελούνται από ένα αναλογικό κοντέρ και στροφόμετρο, και από μια ψηφιακή οθόνη που προσφέρει τρία διαφορετικά modes ενδείξεων.

Το βασικό συστατικό της συνταγής για την εξαιρετική συμπεριφορά του Forza είναι το ελαφρύ αλλά άκαμπτο, ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, με τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά να είναι το μεταξόνιο των 1.510mm, το ίχνος των 89mm και η γωνία κάστερ των 26,5 μοιρών. ΤΟ ψυγείο είναι πλέον τοποθετημένο μπροστά από το ρεζερβουάρ, για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας, ενώ η μπαταρία βρίσκεται ανάμεσα στο ρεζερβουάρ και τον χώρο κάτω από τη σέλα, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συγκέντρωση των μαζών. Το βάρος παρέμεινε ίδιο με του Forza 300, στα 182 κιλά.

Το ύψος της σέλας είναι 780mm και σε συνδυασμό με τα 755 του πλάτους του τιμονιού, δημιουργεί μια όρθια και άνετη στάση σώματος. Τις αναρτήσεις έχουν αναλάβει ένα πιρούνι διαμέτρου 33mm και δύο αμορτισέρ πίσω, σε συνδυασμό με το επανασχεδιασμένο, μονοκόμματο αλουμινένιο ψαλίδι. Οι διαστάσεις των τροχών είναι 15'' μπροστά και 14'' πίσω.

 

Forza 125

O βενιαμίν της οικογένειας των Forza με τα 125 κυβικά, δέχτηκε κι αυτός τις ανανεωτικές πινελιές σε ό,τι αφορά την σχεδίασή του, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη νέα ζελατίνα που ρυθμίζεται ηλεκτρονικά σε μεγαλύτερο εύρος. Το πλαίσιο παρέμειν ίδιο, αλλά ο κινητήρας απέκτησε το HSTC (traction control) και πληροί τις Euro5 προδιαγραφές.

Κάτω από τη σέλα του χωρούν δύο full face κράνη, ενώ όπως και τα μεγαλύτερα αδέρφια του διαθέτει κι αυτό θύρα USB που αντικαθιστά την παροχή ρεύματος 12V.

Ο κινητήρας του, πέρα από το HSTC, έχει διατηρήσει την τεχνολογία idling stop, με την κατανάλωσή του να ανακοινώνεται στα 2,3lt/100km, με αυτονομία πάνω από 500 χιλιόμετρα.

Tags: