Νέο KTM 390 Advanture Enduro 2025: Πιάστηκε να κυκλοφορεί στην Ινδία

Όπως το περιμένουμε, με ΄21 και πιο Off Road προσανατολισμό
Νέο KTM 390 Advanture Enduro 2025: Πιάστηκε να κυκλοφορεί στην Ινδία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/8/2024

Νέες φωτογραφίες του επερχόμενου 390 έρχονται από τον ινδικό Τύπο όπου η έκδοση με τροχούς 21-18 του 390 Adventure δοκιμάζεται σε δημόσιους δρόμους.

Η KTM δεν έχει βρει ακόμη μία φόρμουλα επικοινωνίας με την Bajaj, ώστε οι δοκιμαστές να μην βγαίνουν στο δρόμο με περιβολή που θα οδηγούσε σε απόλυση οποιονδήποτε Αυστριακό και θα περίμενε κανείς και από την Bajaj μόνη της, ως μία εταιρεία που έχει υψηλό μερίδιο στην Triumph και είναι πλέον συνυφασμένη με την Ευρώπη, να έχει βελτιωθεί από μόνη της σε αυτό τον τομέα. Παρόλο αυτά εξακολουθούμε να βλέπουμε νέα μοντέλα να δοκιμάζονται με μόνο εξοπλισμό αναβάτη το κράνος.

Αναμένουμε για το νέο έτος ένα μπαράζ διαφορετικών εκδόσεων για το 390 Adventure με κορυφαία αλλαγή την συγκεκριμένη, Enduro, έκδοση που θα προσδώσει τουλάχιστον λίγο, από το χαμένο έδαφος του 390 έναντι του ανταγωνισμού στον εκτός δρόμου τομέα χρήσης. Όπως είδαμε και στο πρόσφατο συγκριτικό του ΜΟΤΟ για την κατηγορία αυτή, το μεγαλύτερο του είδους, ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος και οι δυνατότητες αυξάνονται, ιδιαίτερα στην εκτός δρόμου χρήση.

Ο κινητήρας θα είναι αυτός που είδαμε στο επίσης ανανεωμένο 390 Duke, που έχει αλλάξει περισσότερο από 90% συγκριτικά με τον προκάτοχό του και κυκλοφορεί από φέτος την Άνοιξη στην Ευρώπη. Μονοκύλινδρος, υδρόψυκτος με 45 ίππους και πάνω από 4 χιλιογραμμόμετρα ροπής έχει τα δυναμικά στοιχεία που απαιτούνται για αλλαγή χαρτογράφησης χωρίς μεγάλες θυσίες, ώστε να τονιστεί η διασκέδαση που πρόκειται να υποσχεθεί η νέα έκδοση Enduro.

Νέο KTM 390 Advanture Enduro 2025: Πιάστηκε να κυκλοφορεί στην Ινδία

Η μοτοσυκλέτα προπαραγωγής φαίνεται πως έχει τροχούς 21-18, όπως την περιμέναμε, με ανεστραμμένο εμπρός πιρούνι και αντίστοιχα τοποθετημένο αμορτισέρ πίσω, όπως και στο νέο Duke. Ρυθμιζόμενες μανέτες, δίσκος 320mm εμπρός και 230mm πίσω για τα φρένα και η οθόνη που έχει και το 390 Duke με συνδεσιμότητα, αναμένεται να τοποθετηθούν και εδώ, ώστε να υπάρχει πλούσιος εξοπλισμός όπως πλέον τείνει να γίνει το στάνταρ και στην μικρή κατηγορία.

Αναμένουμε να δούμε από κοντά την νέα έκδοση στην EICMA, την μεγαλύτερη Έκθεση Μοτοσυκλέτας του κόσμου στην Ιταλία, αρχές Νοεμβρίου και με βάση τον πάγιο προγραμματισμό της KTM, εικάζουμε πως θα την οδηγήσουμε αρχές του 2025 με στόχο να είναι στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

 

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες