Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέο KTM 990 Duke: Πιο κοντά στην παραγωγή!

Έρχεται ο μεγαλύτερος δικύλινδρος εν σειρά των Αυστριακών

Ήδη από το ντεμπούτο του το 2018, ο δικύλινδρος εν σειρά της KTM (τότε στα 790cc) είχε συγκεντρώσει μόνο θετικά σχόλια για την απόδοση και τον χαρακτήρα του σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που οδήγησε τους Αυστριακούς να τον τοποθετήσουν και σε άλλες πλατφόρμες, μεγαλώνοντας μάλιστα και τον κυβισμό στα 890cc.

Στα μέσα περίπου της περσινής χρονιάς, είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες για το επόμενο βήμα της εξέλιξής του. Ο φωτογραφικός φακός της MCN είχε συλλάβει το πρωτότυπο "μουλάρι" σε δοκιμές εξέλιξης, επιβεβαιώνοντας ότι η KTM δουλεύει πάνω στον διάδοχο του δημοφιλούς Duke.

Τώρα, νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες έρχονται για να μας δώσουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες για το τελικό στάδιο της εξέλιξης. Όπως φαίνεται, οι άνθρωποι της ΚΤΜ έχουν καταλήξει σε έναν σχεδόν ριζικά επανασχεδιασμένο κινητήρα, καθώς στο πρωτότυπο αυτής της φάσης τα κάρτερ είναι χυτά και όχι μηχανουργικά επεξεργασμένα, όπως ήταν πέρσι το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλες οι αλλαγές και ο σχεδιασμός του κινητήρα έχει ολοκληρωθεί.

Προφανώς οι πιο αυστηρές προδιαγραφές έχουν επιφέρει κι αυτές αρκετές αλλαγές, με την αύξηση του κυβισμού να είναι η λύση που προκρίνεται προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες. Το πιο λογικό είναι να υπάρξει επιπλέον αύξηση 100 κυβικών (όπως συνέβη και στο παρελθόν) και το όνομα του νέου μοντέλου να είναι 990 Duke R, με την προσθήκη του "R" να παραπέμπει στο streetfighter των "Πορτοκαλί" που αποτελούσε την ναυαρχίδα τους πριν από περίπου μία δεκαετία.

Πέρα από τις μικρές αλλαγές για να ταιριάξουν με τις νέες βάσεις του κινητήρα, το υπόλοιπο πλαίσιο μοιάζει ίδιο, όχι όμως και το ψαλίδι. Το νέο ψαλίδι δείχνει πιο χοντρό και στιβαρό σε ορισμένα σημεία αλλά ταυτόχρονα έχει γίνει και γενναία αφαίρεση μετάλλου, προκειμένου να λειτουργήσει η φιλοσοφία του "ελαφρύτερου και πιο στιβαρού". Έχει επίσης αλλάξει και το σχήμα του για να ταιριάξει με το τελικό της νέας εξάτμισης.

Εντελώς νέος είναι και ο σχεδιασμός των πλαστικών, με διαφορετικό μπροστινό φτερό, επανασχεδιασμένα πλαστικά γύρω από το ρεζερβουάρ και τα προστατευτικά του ψυγείου, με γνώμονα την πιο επιθετική εμφάνιση. Καινούργιο είναι και το υποπλαίσιο όπου στηρίζονται οι επανασχεδιασμένες σέλες για αναβάτη και συνεπιβάτη. Ο προβολέας έχει αλλάξει κι αυτός εντελώς, με… επιρροές από την Yamaha και τα MT, με δύο κατακόρυφους LED προτζέκτορες!

Σχετικά με την απόδοση του νέου κινητήρα, είναι πιθανό να κυμαίνεται κοντά στους 120 ίππους (αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες από τις προδιαγραφές και το κέρδος από την αύξηση του κυβισμού), ενώ από την φωτογραφία του κινητήρα φαίνεται ότι υπάρχει μια επιπλέον σειρά από ψύκτρες στον κύλινδρο πράγμα που υπονοεί ότι η αύξηση του κυβισμού προέρχεται από την αύξηση της διαδρομής και όχι της διαμέτρου. Τα φρένα, οι αναρτήσεις και οι τροχοί, δείχνουν πως θα μεταφερθούν αυτούσια από το 890, ενώ η ψηφιακή οθόνη θα προέρχεται από το 1290 Super Duke R, η οποία φαίνεται πως παγιώνεται ως επιλογή στην γκάμα της ΚΤΜ.