Παρουσιάστηκε το νέο Forza 750 του 2021!

Το... Integra όπως έπρεπε να είναι εξ αρχής!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/10/2020

Η οικογένεια των Forza της Honda αποτελεί μία από τις επικρατέστερες… δυναστείες στην αγορά μοτοσυκλέτας σε ολόκληρη την Ευρώπη, για πάνω από δύο δεκαετίες. Ο συνδυασμός των gran tourismo χαρακτηριστικών του, ο χρηστικός χαρακτήρας και οι επιδόσεις, είναι στοιχεία που διαθέτει κάθε μέλος της οικογένειας, μαζί με το υψηλό επίπεδο ποιότητας κατασκευής. Τώρα, η οικογένεια των Forza 125 και Forza 300, εμπλουτίζεται με ένα ακόμη μέλος, το νέο Forza 750.

Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό του, είναι ξεκάθαρο ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης και την άνεση στις υψηλές ταχύτητες ταξιδιού, χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί εις βάρος των διαστάσεων και του όγκου, που θα αφαιρούσε πόντους από την commuting πτυχή της προσωπικότητάς του, όντας δυσκίνητο μέσα στο περιβάλλον της πόλης.

Παρόλα αυτά, υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια πίσω από την ποδιά, ενώ η σέλα που δείχνει ιδιαίτερα άνετη για αναβάτη και συνεπιβάτη, απέχει μόλις 790mm από το έδαφος, προκειμένου να είναι προσβάσιμο το Forza από ένα μεγάλος εύρος σωματότυπων. Κάτω από τη σέλα –κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό  μιας και αποτελούσε τεράστια έλλειψη στο Integra απ' όπου βασίζεται το Forza- ο αποθηκευτικός χώρος των 22 λίτρων, χωρά ένα full face κράνος, ενώ διαθέτει και θύρα USB. Οι αποθηκευτικοί του χώροι συμπληρώνονται κι από ένα ντουλαπάκι που χωρά γάντια και άλλα μικροαντικείμενα, κάτω από το τιμόνι στη δεξιά πλευρά του εσωτερικού της ποδιάς.

Τα όργανα αποτελούνται πλέον από μια έγχρωμη TFT οθόνη 5'', η οποία διαθέτει και δυνατότητα διασύνδεσης μέσω του νέου συστήματος Honda Smartphone Voice Control (HSVC). Αυτό το σύστημα συνδέει το κινητό του αναβάτη με την οθόνη και μέσω φωνητικών εντολών εν κινήσει, μπορείς να διαχειρίζεσαι τις κλήσεις, τα e-mails, την μουσική και το σύστημα πλοήγησης. Προφανώς γι' αυτό χρειάζεται και μια μονάδα ενδοεπικοινωνίας στο κράνος, ενώ το HSVC μπορεί να το χειρίζεται ο αναβάτης και μέσω των κουμπιών στα αριστερά χειριστήρια.

Στις τεχνολογίες που διαθέτει το νέο Forza 750, συμπεριλαμβάνεται φυσικά το σύστημα keyless, για τον κεντρικό διακόπτη, την σέλα και την τάπα της βενζίνης, καθώς και για το Smart Top Box. Τα φλας έχουν την λειτουργία ESS, η οποία σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού (αρνητική επιτάχυνση 6.0m/s2 με ελάχιστη ταχύτητα τα 53Km/h) ενεργοποιεί τα alarm προειδοποιώντας τους οδηγούς/αναβάτες που ακολουθούν. Αν έχει ενεργοποιηθεί και το ABS, τότε το όριο της αρνητικής επιτάχυνσης κατεβαίνει στα 2.5m/s2. Επιπλέον, τα φλας διαθέτουν αυτόματη ακύρωση, όχι όμως με χρονοδιακόπτη αλλά με μια πιο σοφιστικέ διαδικασία, μέσω της διάγνωσης διαφοράς ταχύτητας μεταξύ των δύο τροχών, υπολογίζοντας το πότε πρέπει να σβήσουν ανάλογα με τις συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, είναι ο γνωστός δικύλινδρος εν σειρά των 745cc, με τον έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τις τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο που εξοπλίζει όλη την σειρά των NC. Διαθέτει ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού (RBW) και αποδίδει 57,8 ίππους στις 6.750 στροφές και 7 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 4.750 αντίστοιχα, με την κόκκινη περιοχή να βρίσκεται στις 7.000 στροφές.

Δύο αντικραδασμικοί άξονες φροντίζουν να μην φτάσουν ενοχλητικοί κραδασμοί στα χέρια και τα πόδια του αναβάτη, εξαιτίας του στροφάλου των 270 μοιρών. Επιπλέον, για την κατηγορία Α2 των διπλωμάτων θα υπάρχει και έκδοση με 47 ίππους, η οποία θα μπορεί πολύ εύκολα να μετατρέπεται σε full open έκδοση, σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda, με την αντικατάσταση των σωμάτων του ψεκασμού και τον επαναπρογραμματισμό της ECU.

Χάρη στον ride-by-wire ψεκασμό, το Forza 750 διαθέτει και τρία riding modes που μπορεί να επιλέξει ο αναβάτης. Το "Standard", το "Sport" (με πιο άμεση απόκριση, χαμηλό επίπεδο επέμβασης του traction control και υψηλό επίπεδο επέμβασης του ABS) και το "Rain" με πιο ήπια απόκριση και υψηλά επίπεδα επέμβασης για το ABS και του traction control. Υπάρχει όμως και η επιλογή "User" στην οποία ο αναβάτης μπορεί να παραμετροποιήσει την επέμβαση του traction control και να επιλέξει την απόδοση του κινητήρα. Το traction control μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία επίπεδα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απενεργοποίησής του.

To σύστημα DCT, που διανύει τον ενδέκατο χρόνο ζωής του, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και στο Forza 750 έχει τοποθετηθεί η τελευταία γενιά του. Η λειτουργία του προσφέρει τρία διαφορετικά επίπεδα ρυθμίσεων και μία επιλογή User. Στο πρώτο επίπεδο οι αλλαγές γίνονται σε χαμηλές στροφές και είναι συνδεδεμένο με την χαρτογράφηση Rain, ενώ στο επίπεδο "4" τα ανεβάσματα γίνονται πιο ψηλά στο φάσμα των στροφών και τα κατεβάσματα νωρίτερα, προκειμένου να παρέχει μεγαλύτερο φρένο από τον κινητήρα. Το επίπεδο "4" είναι συνδεδεμένο με την "Sport" χαρτογράφηση, ενώ το "2" με το "Standard" riding mode και το "3" με το "Standard" και το "Sport". H επιλογή User για το DCT, σου επιτρέπει να επιλέξεις οποιοδήποτε από τα 4 επίπεδα λειτουργίας.

Το πλαίσιο του νέου Forza 750 είναι ατσάλινο σωληνωτό τύπου "διαμάντι", σχεδιασμένο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος κάτω από τη σέλα, έχει γωνία κάστερ στις 27 μοίρες, ίχνος τα 104mm και το μεταξόνιο φτάνει τα 1.590mm. Το συνολικό βάρος του Forza φτάνει τα 235 κιλά γεμάτο.

Η ανάρτηση πίσω αποτελείται από ένα αμορτισέρ που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση και συνδυάζεται με ένα μοχλικό τύπο Pro Link και ένα αλουμινένιο ψαλίδι. Οι διαστάσεις των τροχών είναι 120/70-17 μπροστά και 160/60-15 πίσω. Τα φρένα μπροστά αποτελούνται από δύο δίσκους 310mm και ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων.

Το Forza συνοδεύεται κι από έναν μακρύ κατάλογο με αξεσουάρ, όπως τα θερμαινόμενα γκριπ, βαλίτσες, top box, αδιάβροχη κουβέρτα για τα πόδια και πολλά άλλα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας
 
Τύπος
Υγρόψυκτος, τετράχρονος δικύλινδρος εν σειρά, με 1ΕΕΚ και 4Β/Κ
Κυβισμός
745cc
Διάμετρος x Διαδρομή
77mm x 80mm
Σχέση συμπίεσης
10.7 : 1
Μέγιστη ισχύς
57,8hp @ 6,750rpm
Max. Torque
7kgm @ 4,750rpm
Ποσότητα λαδιού
4.0L
Τροφοδοσία
 
 
PGM-FI electronic fuel injection
Ρεζερβουάρ
13.2lt
Κατανάλωση
3.6L/100km
Ηλεκτρικό σύστημα
 
Εκκίνηση
Μίζα
Μπαταρία
12V/11.2AH
Γεννήτρια
480W/5000rpm
Μετάδοση
 
Συμπλέκτης
DCT
Κιβώτιο
Έξι σχέσεων
Τελική μετάδοση
Αλυσίδα
Πλαίσιο
 
Τύπος
Ατσάλινο σωληνωτό τύπου "Διαμάντι"
Διαστάσεις
 
Μήκος x Πλάτος x Ύψος
2200m x 790mm x 1484mm
Μεταξόνιο
1580mm
Γωνία κάστερ
27°
Ίχνος
104mm
Ύψος σέλας
790mm
Απόσταση από έδαφος
135mm
Βάρος γεμάτη
235kg
Αναρτήσεις
 
Μπροστά
USD πιρούνι 41mm, με διαδρομή 120mm
Πίσω
Monoshock αμορτισέρ, Pro-Link ψαλίδι, με διαδρομή 120mm
Τροχοί
 
Μπροστά
Αλουμινένιος χυτός
Πίσω
Αλουμινένιος χυτός
Μπροστά ζάντα
17M/C x MT3.50
Πίσω ζάντα
15M/C x MT4.50
Μπροστά ελαστικό
120/70-R17M/C
Πίσω ελαστικό
160/60-R15M/C
Φρένα
 
Τύπος ABS
Δικάναλο ABS
Μπροστά
Δύο δίσκοι 310mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων
Πίσω
Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Όργανα και ηλεκτρικά
 
Πάνελ οργάνων
Έγχρωμη TFT οθόνη 5''
Σύστημα ασφαλείας
Smart Key
Προβολέας
LED
Πίσω φως
LED

Ετικέτες

Ο CEO της BMW αποκαλύπτει το πρωτότυπο R20 [Video]

Μέσω νέας σειράς βίντεο της BMW Motorrad, ο Markus Flasch μας χαρίζει μερικά πλάνα δράσης και μια γεύση από τον ήχο του δίλιτρου R20
BMW R20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/9/2026

Υπό τον τίτλο ‘The Ones Who Ride’ (Αυτοί Που Οδηγούν), η BMW Motorrad ξεκινά μια σειρά βίντεο που εστιάζει στους ανθρώπους της εταιρείας και στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Vision (Όραμα), πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Markus Flasch.

Εκεί ο Γερμανός μας μιλά για τη θέση του, για τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας και το όραμά του για την εταιρεία, μιλώντας μέσα από έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι του, εκεί που τον περιμένουν κάθε μέρα οι δικές του μοτοσυκλέτες – μια σειρά νέων και κλασικών BMW και Moto Guzzi.

BMW R20

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η R20, η επόμενη εξέλιξη του σχεδίου Bix Boxer που αφήνει πίσω τα 1800 κυβικά των R18 για να φτάσει στα 2000 cc με μια café racer μοτοσυκλέτα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην εκδήλωση Concorso d’ Eleganza Villa d’ Este στις όχθες της ιταλικής λίμνης Como.

BMW R20

Η R20 συνεχίζει την εξέλιξή της για να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW, κάτι που φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ, μιας και η μοτοσυκλέτα που καβάλησε ο Flasch παραμένει μεν θεωρητικά ένα πρωτότυπο, αλλά δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της μορφή. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο διευθυντής, λέγοντας μάλιστα στο βίντεο πως, “η μοτοσυκλέτα δείχνει έτοιμη, ίσως πρέπει να επισπεύσουμε την παρουσίασή της, πρέπει να μιλήσω με τους μηχανικούς μου”.

BMW Vision K18

Στο βίντεο θα ακούσουμε ακόμη για ένα άλλο συναρπαστικό πλάνο που ετοιμάζει η BMW. Tο επίσης πρωτότυπο Vision K18 μας συστήνει τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που από τα 1600 κυβικά έχει ανέβει στα 1800 και, μετά από το δικό του ντεμπούτο πέρυσι στο Concorso d’ Eleganza, ετοιμάζεται επίσης να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Ones Who Ride της BMW και δείτε τα δύο πρωτότυπα να πλάνα δράσης, με πρωταγωνιστές τους κινητήρες και πρωτίστως τον ήχο τους.

Ετικέτες