Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό σκούτερ έτοιμο για παραγωγή και εξαγωγή! Από τον Όμιλο Πέτρος Πετρόπουλος

Γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες!
Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό σκούτερ έτοιμο για παραγωγή και εξαγωγή! Από τον Όμιλο Πέτρος Πετρόπουλος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/12/2023

Στα πρόσφατα εγκαίνια του κάθετου καταστήματος των KTM Husqvarna GASGAS που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος, ο κος Μιχάλης Η. Οικονομάκης, εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ αναφέρθηκε και στο πλάνο της εταιρείας για παραγωγή στην Ελλάδα ενός ηλεκτρικού σκούτερ με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των διανομέων και όχι μόνο, που σημαίνει πως έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την αυτονομία και τις επιδόσεις που απαιτεί η ελληνική πραγματικότητα.

Με δεδομένο πως η Ελλάδα προσφέρει ένα απαιτητικό πεδίο χρήσης, ιδιαίτερα στο επίπεδο της τελικής διανομής προϊόντων, το σκούτερ που θα παραχθεί από τον Όμιλο αναμένεται να είναι ανταγωνιστικό και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο σε αυτή, ανοίγοντας το ενδεχόμενο και των εξαγωγών. Καθόλου απίθανο σε μία μελλοντική EICMA να βλέπουμε λοιπόν περίπτερο με ελληνικής παραγωγής δίκυκλο!

Το γεγονός πως ο ισχυρός Όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος, με μία από τις μεγαλύτερες κεφαλοποιήσεις στην ελληνική αγορά, ετοιμάζεται για γραμμή παραγωγής ελληνικού δίκυκλου, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι γνωστό σε κύκλους της αγοράς η προσπάθεια που κάνουν ενώ ήδη από το καλοκαίρι υπάρχει ενημέρωση μετόχων για τα πλάνα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα στην γενική συνέλευση του πρώτου εξαμήνου 2023, ο κ. Οικονομάκης είχε αναφερθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα Ecoshift ύψους 10 εκατ. Ευρώ που είναι ενταγμένο στο ταμείο ανάπτυξης και προβλέπει μεταξύ άλλων και την παραγωγή ηλεκτρικού σκούτερ.

Στην Ελλάδα έχει γίνει όλο το R&D, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, έχουν σχεδιαστεί όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα καθώς και δοκιμές μαζί με την προετοιμασία της γραμμής παραγωγής. Εικάζουμε πως το σκούτερ θα χρησιμοποιεί τον hub κινητήρα της Bosch, όπως έχουν τα Silence που κυκλοφορούν και ως SEAT, για να αναφέρουμε ένα γνωστό παράδειγμα ανάμεσα σε πολλά.

Το MOTO έχοντας συνομιλήσει παλαιότερα με την Bosch, όταν είχε πρωτοπαρουσιάσει τον συγκεκριμένο τροχό με τον ενσωματωμένο κινητήρα, μας είχαν τονίσει πως στόχος ήταν να βοηθήσουν ανεξάρτητες ομάδες να φτιάξουν τα δικά τους δίκυκλα με έναν αξιόπιστο και ικανότατο κινητήρα αλλά είχαν επίσης τονίσει πως η διαδικασία επιλογής κάθε πρότασης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

Αν τώρα το σκούτερ της Πέτρος Πετρόπουλος έχει τελικά τον συγκεκριμένο hub κινητήρα, θα σημαίνει πως ήδη έχει αξιολογηθεί από τους Γερμανούς ως μία λύση που ξεχωρίζει. Δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή πληροφορίες για το πόσα τμήματα κατασκευάζονται στην Ελλάδα αλλά αναμένεται να είναι μία άκρως σοβαρή και μεγάλη επένδυση. Τονίζουμε και πάλι πως εξίσου σημαντικό γεγονός με την δημιουργία ελληνικής γραμμής παραγωγής, είναι πως μιλάμε για 100% ελληνικό R&D, δημιουργώντας στην χώρα μας τις προϋποθέσεις για εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού που ως γνωστό είτε υπάρχει στη χώρα χωρίς να αξιοποιείται σωστά, είτε διαφεύγει σε άλλες χώρες.

Γεγονός είναι επίσης πως το “Made in Greece” έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια ακόμη και στα δίκυκλα, με κινέζικα σκούτερ που καστομάρονται και βαφτίζονται ελληνικά χωρίς να συμπληρώνουν την λίστα προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο, ή με οχήματα που εξαγγέλλουν πρόγραμμα παρουσιάσεων συμπεριλαμβάνοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς να έχουν φτάσει στο στάδιο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συζητηθεί, πόσο μάλλον να προγραμματιστεί. Όλα αυτά βαραίνουν στο κοινό αίσθημα που έχει επίσης γνωρίσει την αποδόμηση κάθε ελληνικής γραμμής παραγωγής, καθώς υπήρχαν στο παρελθόν και ελληνικής κατασκευής μοτοσυκλέτες και μάλιστα αρκετά αξιόπιστες και αξιόλογες, ενώ στο μεσοδιάστημα έχει δει πατέντες για λύσεις οχημάτων να μην προοδεύουν. Οι λόγοι βαραίνουν πρώτα την Πολιτεία αλλά για εκείνον που θα κοιτάξει προσεκτικά κάθε διαφορετική περίπτωση, θα αντιληφθεί πως μερίδιο ευθύνης υπήρχε και στον εκάστοτε δημιουργό. Με δεδομένο λοιπόν το μέγεθος του Ομίλου, τουλάχιστον το πρώτο κομμάτι της ελληνικής παθογένειας εξανεμίζεται, ενώ πληροφορίες του ΜΟΤΟ δείχνουν πως δεν θα είναι και το μόνο που θα δούμε στο επόμενο διάστημα. Μία τελείως διαφορετική και ανεξάρτητη πρόταση που επίσης ετοιμάζεται, θα φέρει στην παραγωγή άλλο ένα αμιγώς ηλεκτρικό, “Made in Greece” σκούτερ που σημαίνει πως αυτή την στιγμή έχουμε ένα Rally για το ποιος θα βγάλει στην παραγωγή το πρώτο της νέας εποχής!

Bultaco TSS 350: Επιστρέφει επίσημα με δίχρονο κινητήρα! 60 ίπποι για 103 κιλά

Σε περιορισμένη παραγωγή η ισπανική εταιρεία ξυπνά μνήμες από το παρελθόν - Παραγωγή στην Ισπανία
350
Από τον

Παύλο Καρατζά

31/8/2026

Η Bultaco επέστρεψε και φέρνει κοντά μας ένα μοντέλο με δίχρονο κινητήρα! Πρόκειται για τη νέα έκδοση της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας TSS 350 που έρχεται για να αναβιώσει το παρελθόν.

Το 1958, πριν από σχεδόν 70 χρόνια, ο Francesc Xavier “Paco” Bulto – ο παππούς του πρώην αναβάτη του MotoGP Sete Gibernau – ίδρυσε τη μάρκα μοτοσυκλετών Bultaco στην Καταλονία. Ωστόσο, ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το εργοστάσιο της Bultaco αναγκάστηκε να κλείσει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Το 2014 ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβίωσης της μάρκας, όχι όμως με δίχρονους ή τετράχρονους κινητήρες, αλλά αποκλειστικά με ηλεκτρικούς κινητήρες και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Εδώ και λίγους μήνες επιχειρείται μία ακόμη επιστροφή της Bultaco, με το Rally GT 300 που είδαμε κι εδώ. Ωστόσο, δεν θα μείνει μόνο σε αυτό, καθώς έχουν ανακοινωθεί και άλλα μοντέλα, ένα εκ των οποίων φέρει και δικύλινδρο κινητήρα.

Bultaco TSS 350

Την δεκαετία του ’60 η TSS 350 ήταν μία από τις πιο ισχυρές και ταχύτερες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που διατίθεντο στο εμπόριο. Η μοτοσυκλέτα έφερε έναν μονοκύλινδρο δίχρονο κινητήρα 350 κυβικών που απέδιδε περίπου 50 ίππους στα 110 κιλά! Μιλάμε βέβαια για μια μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, αφού η Bultaco κατασκεύασε μόλις 58 μονάδες του TSS 350 από το 1969 έως το 1970.

Πλέον έχει ανακοινωθεί η νέα έκδοση της θρυλικής Bultaco TSS 350. Η νέα μοτοσυκλέτα θα παραχθεί κατόπιν παραγγελίας σε μόλις 29 μονάδες, αριθμός που παραπέμπει στην ονομασία “Model 29” της αρχικής TSS350. Όλες οι μοτοσυκλέτες της σειράς θα φέρουν ατομική αρίθμηση, ενώ η Bultaco επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη σειρά παραγωγής δεν θα επαναληφθεί. Η σύγχρονη TSS 350 θα φέρει επίσης μονοκύλινδρο δίχρονο κινητήρα που θα αποδίδει 60 ίππους στα 103 κιλά (χωρίς υγρά) και θα συνδυάζεται με 6-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η ίδια η εταιρεία αναφέρει πως όλες οι μοτοσυκλέτες θα παραχθούν στην Ισπανία.

Bultaco TSS 350

Η χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου αφορά μόνο την χρήση σε πίστα, αφού δεν θα έχει άδεια για να κυκλοφορήσει σε δημόσιους δρόμους, ενώ η τιμή της μοτοσυκλέτας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ετικέτες