Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό σκούτερ έτοιμο για παραγωγή και εξαγωγή! Από τον Όμιλο Πέτρος Πετρόπουλος

Γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες!
Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό σκούτερ έτοιμο για παραγωγή και εξαγωγή! Από τον Όμιλο Πέτρος Πετρόπουλος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/12/2023

Στα πρόσφατα εγκαίνια του κάθετου καταστήματος των KTM Husqvarna GASGAS που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος, ο κος Μιχάλης Η. Οικονομάκης, εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ αναφέρθηκε και στο πλάνο της εταιρείας για παραγωγή στην Ελλάδα ενός ηλεκτρικού σκούτερ με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των διανομέων και όχι μόνο, που σημαίνει πως έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την αυτονομία και τις επιδόσεις που απαιτεί η ελληνική πραγματικότητα.

Με δεδομένο πως η Ελλάδα προσφέρει ένα απαιτητικό πεδίο χρήσης, ιδιαίτερα στο επίπεδο της τελικής διανομής προϊόντων, το σκούτερ που θα παραχθεί από τον Όμιλο αναμένεται να είναι ανταγωνιστικό και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο σε αυτή, ανοίγοντας το ενδεχόμενο και των εξαγωγών. Καθόλου απίθανο σε μία μελλοντική EICMA να βλέπουμε λοιπόν περίπτερο με ελληνικής παραγωγής δίκυκλο!

Το γεγονός πως ο ισχυρός Όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος, με μία από τις μεγαλύτερες κεφαλοποιήσεις στην ελληνική αγορά, ετοιμάζεται για γραμμή παραγωγής ελληνικού δίκυκλου, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι γνωστό σε κύκλους της αγοράς η προσπάθεια που κάνουν ενώ ήδη από το καλοκαίρι υπάρχει ενημέρωση μετόχων για τα πλάνα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα στην γενική συνέλευση του πρώτου εξαμήνου 2023, ο κ. Οικονομάκης είχε αναφερθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα Ecoshift ύψους 10 εκατ. Ευρώ που είναι ενταγμένο στο ταμείο ανάπτυξης και προβλέπει μεταξύ άλλων και την παραγωγή ηλεκτρικού σκούτερ.

Στην Ελλάδα έχει γίνει όλο το R&D, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, έχουν σχεδιαστεί όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα καθώς και δοκιμές μαζί με την προετοιμασία της γραμμής παραγωγής. Εικάζουμε πως το σκούτερ θα χρησιμοποιεί τον hub κινητήρα της Bosch, όπως έχουν τα Silence που κυκλοφορούν και ως SEAT, για να αναφέρουμε ένα γνωστό παράδειγμα ανάμεσα σε πολλά.

Το MOTO έχοντας συνομιλήσει παλαιότερα με την Bosch, όταν είχε πρωτοπαρουσιάσει τον συγκεκριμένο τροχό με τον ενσωματωμένο κινητήρα, μας είχαν τονίσει πως στόχος ήταν να βοηθήσουν ανεξάρτητες ομάδες να φτιάξουν τα δικά τους δίκυκλα με έναν αξιόπιστο και ικανότατο κινητήρα αλλά είχαν επίσης τονίσει πως η διαδικασία επιλογής κάθε πρότασης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

Αν τώρα το σκούτερ της Πέτρος Πετρόπουλος έχει τελικά τον συγκεκριμένο hub κινητήρα, θα σημαίνει πως ήδη έχει αξιολογηθεί από τους Γερμανούς ως μία λύση που ξεχωρίζει. Δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή πληροφορίες για το πόσα τμήματα κατασκευάζονται στην Ελλάδα αλλά αναμένεται να είναι μία άκρως σοβαρή και μεγάλη επένδυση. Τονίζουμε και πάλι πως εξίσου σημαντικό γεγονός με την δημιουργία ελληνικής γραμμής παραγωγής, είναι πως μιλάμε για 100% ελληνικό R&D, δημιουργώντας στην χώρα μας τις προϋποθέσεις για εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού που ως γνωστό είτε υπάρχει στη χώρα χωρίς να αξιοποιείται σωστά, είτε διαφεύγει σε άλλες χώρες.

Γεγονός είναι επίσης πως το “Made in Greece” έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια ακόμη και στα δίκυκλα, με κινέζικα σκούτερ που καστομάρονται και βαφτίζονται ελληνικά χωρίς να συμπληρώνουν την λίστα προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο, ή με οχήματα που εξαγγέλλουν πρόγραμμα παρουσιάσεων συμπεριλαμβάνοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς να έχουν φτάσει στο στάδιο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συζητηθεί, πόσο μάλλον να προγραμματιστεί. Όλα αυτά βαραίνουν στο κοινό αίσθημα που έχει επίσης γνωρίσει την αποδόμηση κάθε ελληνικής γραμμής παραγωγής, καθώς υπήρχαν στο παρελθόν και ελληνικής κατασκευής μοτοσυκλέτες και μάλιστα αρκετά αξιόπιστες και αξιόλογες, ενώ στο μεσοδιάστημα έχει δει πατέντες για λύσεις οχημάτων να μην προοδεύουν. Οι λόγοι βαραίνουν πρώτα την Πολιτεία αλλά για εκείνον που θα κοιτάξει προσεκτικά κάθε διαφορετική περίπτωση, θα αντιληφθεί πως μερίδιο ευθύνης υπήρχε και στον εκάστοτε δημιουργό. Με δεδομένο λοιπόν το μέγεθος του Ομίλου, τουλάχιστον το πρώτο κομμάτι της ελληνικής παθογένειας εξανεμίζεται, ενώ πληροφορίες του ΜΟΤΟ δείχνουν πως δεν θα είναι και το μόνο που θα δούμε στο επόμενο διάστημα. Μία τελείως διαφορετική και ανεξάρτητη πρόταση που επίσης ετοιμάζεται, θα φέρει στην παραγωγή άλλο ένα αμιγώς ηλεκτρικό, “Made in Greece” σκούτερ που σημαίνει πως αυτή την στιγμή έχουμε ένα Rally για το ποιος θα βγάλει στην παραγωγή το πρώτο της νέας εποχής!

Peugeot Django 125 - Σε τρεις εκδόσεις

Με ισχύ από 10,6 έως 12,9 ίππους
motomag Peugeot Motocycles Django 125 – Σε τρεις εκδόσεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/7/2024

Το νέο Peugeot Django έρχεται σε τρεις εκδόσεις Active, Allure και Sport, συνδυάζοντας τη γαλλική φινέτσα με την πρακτικότητα και την ευελιξία την οποία συναντάμε σε ένα scooter 125 κυβικών.

Η αερόψυκτη έκδοση του Django με την ονομασία Active χρησιμοποιεί τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα Easymotion® 125 κ.εκ. που αποδίδει 10,6 ίππους στις 7.000 σ.α.λ. και 0,9 κιλά ροπής στις 5.500 σ.α.λ.. Σχεδιαστικά το scooter της Peugeot είναι μοντέρνο, με τα LED φωτιστικά σώματα τόσο εμπρός όσο και πίσω να χαρίζουν πόντους στη σύγχρονη εμφάνιση.

Tο σύστημα πέδησης διαθέτει ABS, ενώ όλες οι απαραίτητες πληροφορίες του scooter είναι διαθέσιμες στον αναβάτη μέσω μίας οθόνης LCD. Η φόρτιση του smartphone γίνεται με ευκολία μέσω μιας USB πρίζας, ενώ ο χώρος κάτω από τη σέλα μπορεί να αποθηκεύσει ένα κράνος τύπου jet. Το επίπεδο πάτωμα και ένας πρακτικός γάντζος επιτρέπουν επίσης τη μεταφορά μεγάλων χειραποσκευών.

Το Django Active θα διατίθεται σε τρεις χρωματισμούς: Polar White, Celest Blue, Mad Grey με την τιμή του να είναι στα 3.490 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο μοντέλο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Peugeot Motocycles Django 125 – Σε τρεις εκδόσεις

Όσον αφορά την έκδοση Allure, αυτή εξοπλίζεται με έναν υγρόψυκτο κινητήρα που αποδίδει 12,9 ίππους στις 8.500 σ.α.λ., με τη ροπή να φτάνει τα 1,2 κιλά. Στη συγκεκριμένη έκδοση ο αναβάτης έχει στη διάθεση του για την εκκίνηση σύστημα smart key, ενώ ο εξοπλισμός του scooter περιλαμβάνει οθόνη TFT με δυνατότητα συνδεσιμότητας, μικρή φιμέ ζελατίνα και USB θύρα φόρτισης. Στο σύστημα πέδησης και εδώ συναντάμε ABS. Τρεις είναι οι χρωματισμοί της έκδοσης Allure, Rocky Blue, Ink Black, Cherry Red με την τιμή της να είναι στα 4.150 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Django Allure μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

motomag Peugeot Motocycles Django 125 – Σε τρεις εκδόσεις

Στην έκδοση Django Sport τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι όμοια με την έκδοση Allure ωστόσο σε αυτό βρίσκουμε πιο sportive γραμμές και δύο χρωματισμούς τους Satin Flash Silver και Pulsar Orange. Η τιμή της συγκεκριμένης έκδοσης είναι στα 4.250 ευρώ ενώ περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Οι τρεις εκδόσεις του Django θα είναι διαθέσιμες από τον Αύγουστο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

ACTIVE

ALLURE

SPORT                                         

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

125cc, 4-χρονος, 1-κύλινδρος

125cc, 4-χρονος,1-κύλινδρος

125cc, 4-χρονος,1-κύλινδρος

 

 

 

 

Σύστημα ψύξης

Αερόψυκτο

Υγρόψυκτο

Υγρόψυκτο

 

 

 

 

Mέγιστη ισχύς

7,8Kw (10,6hp) στις 7.000 σ.α.λ

9,5Kw (12,9hp) στις 8.500 σ.α.λ

9,5Kw (12,9hp) στις 8.500 σ.α.λ

 

 

 

 

Mέγιστη Ροπή

9,5Nm στις 5.500 σ.α.λ

12Nm στις 6.500 σ.α.λ

12Nm στις 6.500 σ.α.λ

 

 

 

 

Σύστημα τροφοδοσίας

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

 

 

 

 

ΤΡΟΧΟΙ

 

 

 

 

Εμπρός/Πίσω ελαστικά

110/70-12 - 120/70-12

110/70-12 - 120/70-12

110/70-12 - 120/70-12

 

 

 

 

Σύστημα φρένων

Μονοκάναλο ABS

Δικάναλο ABS

Δικάναλο ABS

 

 

 

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

 

 

 

Μ x Π x Υ (χλστ.)

1883 x 746 x 1084

1883 x 746 x 1084

1883 x 746 x 1084

 

 

 

 

Υψος σέλας (χλστ.)

778

778

778

 

 

 

 

Βάρος πλήρες υγρών (κ.)

134

144

144

Χωρητικότητα

 

 

 

καυσίμων (λ.)

7,2

7,2

7,2

 

 

 

 

Ειδικά χαρακτηριστικά

 

 

 

 

Αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα

1 κράνος Jet

1 κράνος Jet

1 κράνος Jet

 

 

 

 

 Εξοπλισμός

LED+LCD+USB πρίζα

 

LED+TFT+Συνδεσιμότητα+

LED+TFT+Συνδεσιμότητα+

Smartkey+USB πρίζα+Δυναμικά φλας

Smartkey+USB πρίζα+Δυναμικά φλας

Ετικέτες