Το πρώτο "τέκνο" των Bajaj - Triumph!

Βασισμένο στο Avenger και τον κινητήρα του Dominar J400
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/11/2019

Πριν από λίγα χρόνια η Triumph είχε ανακοινώσει πως θα συνεργαστεί με την Bajaj –την εταιρεία που έχει το 48% των μετοχών της ΚΤΜ- ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής της και να επεκταθεί στην παγκόσμια αγορά, κατασκευάζοντας μια νέα γκάμα μοτοσυκλετών από 400 έως 800 κυβικά. Παρότι οι υπογραφές για τη συνεργασία των δύο εταιρειών δεν έχουν πέσει ακόμη, έχουν κυκλοφορήσει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία της πρώτη τους μοτοσυκλέτα 400 κυβικών, απ’ τον ίδιο τον CEO του ινδικού κολοσσού, Rajiv Bajaj.

Στο τεύχος 600 του ΜΟΤΟ υπάρχει η αποκαλυπτική συνέντευξη του Stefan Pierer που αναφέρει τα σχέδιά του σχετικά με τη συνεργασία της Triumph και Bajaj, ενώ εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τα πλάνα της ΚΤΜ

Για την ακρίβεια, αναφέρεται πως το νέο μοντέλο της Triumph θα βασιστεί αισθητικά στη σειρά των Avenger της Bajaj που κυκλοφορούν σε εκδόσεις των 160 και 220 κυβικών. Επίσης, ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία του Avenger 400 θα είναι αυτός του Dominar J400 της Bajaj, ο οποίος με τη σειρά του έχει βασιστεί σε αυτόν του KTM 390 Duke. Ωστόσο, η λειτουργία του και ο τρόπος που μεταφέρει την ιπποδύναμη του στον πίσω τροχό δεν έχουν καμία σχέση με τον αντίστοιχο του 390 Duke. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μοναδικά κοινά στοιχεία που έχουν οι κινητήρες των Dominar και 390 Duke εντοπίζονται στις διαστάσεις και στα κυβικά.

Το Bajaj Avenger 160

Το Avenger 400, αν τελικά είναι αυτό το όνομά του, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2022 και όπως φαίνεται η Triumph στοχεύει να μπει στα “χωράφια” των κλασσικών μοτοσυκλετών μικρομεσαίου κυβισμού, εκεί που δραστηριοποιείται έντονα η Royal Enfield.

Ετικέτες

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.