Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Triumph & Bajaj – Νέα συνεργασία

Με το βλέμμα στην μεσαία κατηγορία

Μία νέα συνεργασία ανακοινώθηκε -και επίσημα πλέον- που φέρνει σε άμεση επαφή την Triumph και την Bajaj για την παραγωγή μοτοσυκλετών μικρού και μεσαίου κυβισμού. Ίσως θυμάστε όταν γράφαμε εδώ, για την αλλαγή που έγινε στην παγκόσμια κατάταξη, με την Ινδία να περνά την Κίνα σε αριθμό πωλήσεων μοτοσυκλετών. Ο ανταγωνισμός στην τεράστια αυτή αγορά που μεγαλώνει συνέχεια με γοργούς ρυθμούς, παραμένει οξύς και μάλιστα εντείνεται με ταχύ ρυθμό. Θα περίμενε κανείς πως σε μία αγορά που διογκώνεται, ο ανταγωνισμός να μην είναι απαραίτητα ισχυρός, ωστόσο στην Ινδία η Hero έχει τεράστια θέση, σαρώνοντας τις πωλήσεις με όλους τους μεγάλους κατασκευαστές της χώρας να κλέβουν μερίδιο χρόνο με το χρόνο. Η Bajaj, ένας πετυχημένος κατασκευαστής με τεράστια ρευστότητα, βρίσκεται στην περίεργη θέση να έχει τους πόρους αλλά όχι το χρόνο, για να πραγματοποιήσει την έρευνα και την εξέλιξη νέων μοντέλων και να επεκτείνει το δίκτυό της τόσο στην Ινδία όσο και στην Ευρώπη. Ο οξύς ανταγωνισμός πιέζει για νέα μοντέλα σε χρόνους που είναι δύσκολο να αποδοθούν και ταυτόχρονα η αγορά της Ευρώπης έχει αυτή την στιγμή διάπλατα ανοικτά τα παράθυρα για την είσοδο με νέα μοντέλα στις μικρές και μεσαίες κατηγορίες, αλλά όχι για πολύ. Με εξαίρεση την KTM που μέσα από την Bajaj έκανε το βήμα πιάνοντας τους υπόλοιπους στον ύπνο, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, όπως η BMW, ετοίμασαν πιο αργά από αυτό που θα έπρεπε μοντέλα στην μικρή και μεσαία κατηγορία.

Η Triumph ανήκει σε εκείνους που δεν είχαν προτάσεις σε αυτές τις κατηγορίες, αν και είχε βάλει σκοπό να το πράξει, όπως είχαμε δει αρκετά παλιότερα με μία σειρά κατασκοπευτικών φωτογραφιών. Η νέα συνεργασία ήρθε για να αποτελέσει την κίνηση της Triumph προς μία κατεύθυνση με μηδενικό κατασκευαστικό ρίσκο για τα νέα μοντέλα και πολλαπλάσια ευεργετική για την υπάρχουσα γκάμα της. Με την κατασκευή να αναλαμβάνει η Bajaj, το ρίσκο της Triumph είναι ελάχιστο καθώς πρόκειται για κατασκευαστή που η αξία του είναι αναγνωρίσιμη, ενώ ταυτόχρονα αποκτά πρόσβαση στο ήδη μεγάλο δίκτυο της Bajaj στην Ινδία και τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, αποτελώντας την ακριβή και πολυτελή λύση, που και σε αυτό τον τομέα υπάρχει άνοδος της αγοράς.

Στο λακωνικό δελτίο τύπου της Triumph δεν ξεκαθαρίζονται πολλά, όμως υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια που αναφέρεται ξεκάθαρα. Η συνεργασία αυτή διαφέρει από την αντίστοιχη της Bajaj με την KTM, στην οποία η Ινδική εταιρία συμμετέχει με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Η συνεργασία με την Triumph γίνεται μονάχα στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και στην από κοινού εξέλιξη ολοκαίνουριων μοντέλων. Η Bajaj θα έχει έτσι πρόσβαση στο δίκτυο της Triumph στην Ευρώπη και αντίστοιχα η Triumph στην τεράστια αγορά της Ινδίας, ως μία πιο πολυτελής πρόταση. Δύο σκέλη συνεργασίας λοιπόν για τις δύο εταιρίες, το ένα της παραγωγής μοτοσυκλετών στην μεσαία κατηγορία και το άλλο το εμπορικό, ανταλλάσσοντας υπηρεσίες δικτύου πωλήσεων.

Αναμένεται μία ενδιαφέρουσα συνεργασία, με την Bajaj να «παίζει Μονόπολη» με εξαιρετικό τρόπο, διευρύνοντας πρόσφατα την συνεργασία με την KTM της οποίας είναι και μεγαλομέτοχος και παράλληλα συνάπτοντας συνεργασία με την Triumph.

Θυμηθείτε από πέρσι μία άλλη ιστορική μάρκα που αναγεννήθηκε (με ορίζοντα 5ετίας το ξεκίνημα) για να ανταγωνιστεί την Bajaj στην Ινδία... Η αγορά αυτή θα φέρει περισσότερες εξελίξεις στο μέλλον, και θα επηρεάσει την Ευρώπη περισσότερο από την αγορά της Κίνας, που μέχρι τώρα είχαν οι περισσότεροι στραμμένο το βλέμμα.