QJMOTOR - Benelli: Πατέντες και για V-4 κινητήρα

Ανεβάζει τις προσδοκίες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/4/2023

Σύμφωνα με τις πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Qianjiang, μητρική εταιρεία της Benelli, σκοπεύει να κατασκευάσει έναν V4 κινητήρα υψηλών επιδόσεων πιθανόν κοντά στα 1.000 κυβικά, διευρύνοντας την γκάμα της εταιρείας προς τα πάνω και αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για την επιστροφή του Tornado 1130.

Μέχρι στιγμής στη γκάμα της QJ, υπάρχουν από μονοκύλινδρα μέχρι και τετρακύλινδρα εν σειρά μοντέλα, με την παρουσία της να είναι πλέον στις περισσότερες αγορές του κόσμου. Τώρα φαίνεται πως θέλει να επεκταθεί περισσότερο, προσθέτοντας έναν ακόμη κινητήρα διαφορετικής διάταξης.

Οι νέες πατέντες που κατοχύρωσε η Qianjiang, δείχνουν ένα τετρακύλινδρο V-90⁰ κινητήρα, ο οποίος όσον αφορά την χωρητικότητα θα βρίσκεται πιθανότατα πέριξ των 1.000 κυβικών, με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.

Τα σχέδια αφορούν κυρίως την επιστροφή του λαδιού στο κάρτερ, την λίπανση της μετάδοσης και τον τρόπο που τα γρανάζια και οι καδένες χρονισμού των εκκεντροφόρων παίρνουν κίνηση από τον στρόφαλο.

2

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε σε τι μοντέλα σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει η εταιρεία, ούτε και για το αν η χρήση του θα είναι κοινή τόσο για την Benelli όσο και για την QJMOTOR, αν και στις φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια του κινητήρα κοσμεί το λογότυπο της τελευταίας. Το πιθανότερο όμως, είναι να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή του Tornado 1130 της Benelli, ενώ με βάση τις σύγχρονες τάσεις πιθανόν θα κάνει την εμφάνισή του και ένα γυμνό μοντέλο δίπλα του.

Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες, είχαν διαρρεύσει πατέντες της “αντίπαλης” κινεζικής εταιρείας που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την KTM, της CFMOTO. Τότε γινόταν λόγος πάλι για έναν V4 κινητήρα με μικρή διαδρομή εμβόλων, όμως η περιεχόμενη γωνία ήταν 75ο, ενώ στις πατέντες είχε γίνει λόγος και για την μέγιστη ιπποδύναμη, η οποία ανακοινωνόταν στους 208 ίππους.

Το θέμα τώρα είναι ποια από τις δύο εταιρείες θα προλάβει να φέρει πρώτη τετρακύλινδρο V κινητήρα στην παραγωγή, αν τελικά μπουν σε αυτή την διαδικασία, όπως επίσης και για το αν θα καταφέρει να περάσει τις αυστηρές προδιαγραφές – πιθανότατα τις Euro 5+ - για να έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ετικέτες

QJMOTOR SRT 700S - Παρουσιάστηκε ανανεωμένο στην Κίνα

Το νέο μοντέλο ξεφεύγει από την σχεδιαστική ταυτότητα του προηγούμενου SRT 700
motomagQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/5/2024

Η QJMOTOR παρουσίασε στην Έκθεση του Πεκίνο την ανανεωμένη έκδοση του γνωστού και στη χώρα μας SRT 700, βάζοντάς του δίπλα κι ένα “S”, ξεφεύγοντας εντελώς από την πρότερη σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας, ενώ το νέο SRT 700S έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία με πιο ασφάλτινο προσανατολισμό και μία για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω στο χώμα.

Εξωτερικά, το νέο SRT 700S δεν θυμίζει σε τίποτα το SRT 700 που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, έχοντας αλλαγές παντού. Ξεκινώντας από μπροστά, οι δύο LED προβολείς είναι πλέον ο ένας πάνω από τον άλλον -βλ. Suzuki. Ταυτόχρονα, η ζελατίνα είναι πιο κοντή και πιο μαζεμένη σε διαστάσεις, ενώ τουλάχιστον σύμφωνα με τις φωτογραφίες, το φτερό κάτω από την μάσκα φαίνεται να είναι ελαφρώς μικρότερο. Τα κάγκελα παραμένουν κομμάτι του βασικού εξοπλισμού, με παρόμοιο σχεδιασμό με του προηγούμενου μοντέλου. Αλλαγές έχουμε και στο πίσω τμήμα με περισσότερα πλαστικά γύρω από τη σέλα του συνεπιβάτη και σχάρα που έρχεται πιο ψηλά από την σέλα, θέτοντας ερωτηματικά για την ευκολία φορτώματος της μοτοσυκλέτας.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά 698 κυβικών που έχουμε γνωρίσει μέσα από το SRT 700. Η απόδοση αγγίζει τους 73,4 ίππους στις 8.000 στροφές και τα 6,83 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, με το SRT 700S να εξοπλίζεται με υγρό, πολύδισκο συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης και κιβώτιο 6 σχέσεων. Όπως βλέπουμε, η Brembo παραμένει ο προμηθευτής στα φρένα, με δύο ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες 4 εμβόλων να πιάνουν πάνω σε δίσκους τύπου μαργαρίτα -στο SRT 700S- 320 χιλιοστών, ενώ πίσω μία δαγκάνα ενός εμβόλου πιάνει πάνω σε δίσκο 260 χιλιοστών.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Το ευμέγεθες ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και το επίσης ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ πίσω, είναι της Marzzocchi. Για την ώρα, δεν αναφέρονται οι διαδρομές, όμως το ύψος της σέλας στα 795 χιλιοστά υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν ξεφεύγουν ιδιαίτερα. Το ρεζερβουάρ των 19,5 λίτρων συνεχίζει να υφίσταται και στο SRT 700S, με το βάρος της μοτοσυκλέτας να ανακοινώνεται στα 238 γεμάτα κιλά, 3 περισσότερα από τα 235.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων εντοπίζεται στους τροχούς. Στη μεν πρώτη, την ασφάλτινη, έχουμε 17 ιντσών χυτούς με μπράτσα μπροστά και πίσω, με τις διαστάσεις ελαστικών 120/70-17 και 160/60-17, αντίστοιχα. Από την άλλη, η “off-road” όπως την ονομάζει η εταιρεία έκδοση αποκτά ακτινωτούς τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, με διαστάσεις 110/80-19 και 150/70-17, αντίστοιχα, ενώ κρίνοντας από τις φωτογραφίες τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης έρχονται από την Metzeler.

​QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Συγκρίνοντας λίγο τις διαστάσεις μεταξύ του SRT 700 και SRT 700S βλέπουμε ότι το νέο μοντέλο έχει δεχτεί μία γενναία αύξηση στο πλάτος -από τα 925 φτάνει πλέον τα 940 χιλιοστά-, ενώ έχει μεγαλώσει σε μήκος (2.330 χιλιοστά έναντι 2.200 χιλιοστών). Το SRT 700S χαμήλωσε και σε ύψος, φτάνοντας τα 1.395 χιλιοστά από τα 1.450 του προγόνου του.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Στον βασικό εξοπλισμό του SRT 700S συναντάμε έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών με συνδεσιμότητα, θερμαινόμενες σέλες, φωτιζόμενους διακόπτες, κεντρικό σταντ, κάγκελα προστασίας, έτοιμες βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες, ABS, traction control, σύστημα μέτρησης πίεσης ελαστικών, σχάρα και χούφτες. Η τιμή για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς στην Κίνα έχει ανακοινωθεί στα 37.999 γουάν (4.834€). Ελαφρώς ακριβότερη είναι αυτή με τους ακτινωτούς τροχούς και τον 19 ιντσών μπροστινό στα 41.999 γουάν (5.343€). Οι τιμές βέβαια είναι ενδεικτικές και αφορούν την αγορά της Κίνας, όπου προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο στον κόκκινο χρωματισμό που βλέπουμε και στις φωτογραφίες.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

Λόγω των νέων Euro5+ προδιαγραφών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2025 για όλα τα νέα μοντέλα που θα πατάνε τις ρόδες τους στην Ευρώπη, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια από αυτά που βλέπουμε να παρουσιάζονται στην Κίνα αυτή την περίοδο, θα έρθουν και προς τα μέρη μας. Το κόστος της έγκρισης τύπου είναι αρκετά αυξημένο, επομένως κάθε κατασκευαστής θα πρέπει να αποφασίσει για ποια μοντέλα αξίζει να δαπανήσει το ποσό που απαιτείται, ανάλογα με το αν η αγορά που απευθύνεται θα μπορέσει να κάνει απόσβεση του κόστους στην πορεία.

QJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσειςQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσειςQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσειςQJMOTOR SRT 700S – Ανανεωμένη εμφάνιση και δύο εκδόσεις

 

Ετικέτες