QJMOTOR - Benelli: Πατέντες και για V-4 κινητήρα

Ανεβάζει τις προσδοκίες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/4/2023

Σύμφωνα με τις πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Qianjiang, μητρική εταιρεία της Benelli, σκοπεύει να κατασκευάσει έναν V4 κινητήρα υψηλών επιδόσεων πιθανόν κοντά στα 1.000 κυβικά, διευρύνοντας την γκάμα της εταιρείας προς τα πάνω και αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για την επιστροφή του Tornado 1130.

Μέχρι στιγμής στη γκάμα της QJ, υπάρχουν από μονοκύλινδρα μέχρι και τετρακύλινδρα εν σειρά μοντέλα, με την παρουσία της να είναι πλέον στις περισσότερες αγορές του κόσμου. Τώρα φαίνεται πως θέλει να επεκταθεί περισσότερο, προσθέτοντας έναν ακόμη κινητήρα διαφορετικής διάταξης.

Οι νέες πατέντες που κατοχύρωσε η Qianjiang, δείχνουν ένα τετρακύλινδρο V-90⁰ κινητήρα, ο οποίος όσον αφορά την χωρητικότητα θα βρίσκεται πιθανότατα πέριξ των 1.000 κυβικών, με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.

Τα σχέδια αφορούν κυρίως την επιστροφή του λαδιού στο κάρτερ, την λίπανση της μετάδοσης και τον τρόπο που τα γρανάζια και οι καδένες χρονισμού των εκκεντροφόρων παίρνουν κίνηση από τον στρόφαλο.

2

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε σε τι μοντέλα σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει η εταιρεία, ούτε και για το αν η χρήση του θα είναι κοινή τόσο για την Benelli όσο και για την QJMOTOR, αν και στις φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια του κινητήρα κοσμεί το λογότυπο της τελευταίας. Το πιθανότερο όμως, είναι να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή του Tornado 1130 της Benelli, ενώ με βάση τις σύγχρονες τάσεις πιθανόν θα κάνει την εμφάνισή του και ένα γυμνό μοντέλο δίπλα του.

Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες, είχαν διαρρεύσει πατέντες της “αντίπαλης” κινεζικής εταιρείας που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την KTM, της CFMOTO. Τότε γινόταν λόγος πάλι για έναν V4 κινητήρα με μικρή διαδρομή εμβόλων, όμως η περιεχόμενη γωνία ήταν 75ο, ενώ στις πατέντες είχε γίνει λόγος και για την μέγιστη ιπποδύναμη, η οποία ανακοινωνόταν στους 208 ίππους.

Το θέμα τώρα είναι ποια από τις δύο εταιρείες θα προλάβει να φέρει πρώτη τετρακύλινδρο V κινητήρα στην παραγωγή, αν τελικά μπουν σε αυτή την διαδικασία, όπως επίσης και για το αν θα καταφέρει να περάσει τις αυστηρές προδιαγραφές – πιθανότατα τις Euro 5+ - για να έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ετικέτες

Ducati Factory Made - Και μοβ Multistrada έχουμε, αν έτσι θέλετε

Η μοτοσυκλέτα θα βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής όπως ακριβώς την οραματίζεται ο πελάτης
Multistrada Factory Program
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/2/2026

Η Ducati ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εξατομίκευση με το Ducati Factory Made, ένα πρόγραμμα που μεταφέρει την παραμετροποίηση της μοτοσυκλέτας απευθείας στη γραμμή παραγωγής του Borgo Panigale. Η πρεμιέρα γίνεται στη Multistrada V4, με το DFM να επιτρέπει στους πελάτες να διαμορφώσουν τη μοτοσυκλέτα τους με αποκλειστικά κοστούμια, ειδικά χρώματα, διαφορετικούς τροχούς, υποπλαίσια και πακέτα εξοπλισμού. Η μοτοσυκλέτα παραδίδεται έτοιμη, ακριβώς όπως την επιθυμεί ο πελάτης, στον dealer.

Το πρόγραμμα ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία Ducati–Automobili Lamborghini, την οποία έχουμε ήδη δει στις ειδικές εκδόσεις Diavel 1260, Streetfighter V4 και Panigale V4. Στις διαθέσιμες χρωματικές επιλογές περιλαμβάνονται και εμβληματικές Ad Personam (αποκλειστικές) αποχρώσεις της Automobili Lamborghini: Viola Pasifae, Arancio Xanto, Giallo Belenus, Blu Uranus και Verde Scandal -χρώματα που μέχρι σήμερα ήταν προνόμιο των supercars της Sant’Agata.

Με αφετηρία τη Multistrada V4 S, όπου προσφέρεται πλήρης εξατομίκευση χρώματος και γραφικών, και με επέκταση σε όλη τη σειρά V4 μέσω επιλογών εξοπλισμού, το Ducati Factory Made επιβεβαιώνει την πρόθεση της εταιρείας στην παροχή μιας εμπειρίας ιδιοκτησίας μοναδικά προσαρμοσμένης στον πελάτη. Η ιδέα μιας μοτοσυκλέτας προσαρμοσμένης στα χρωματικά και εξοπλιστικά γούστα του αναβάτη όχι με aftermarket κινήσεις, αλλά με την παράδοσή της, έτοιμη με μοναδικά χρώματα και αξεσουάρ, από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου.

Ετικέτες