QJMOTOR - Benelli: Πατέντες και για V-4 κινητήρα

Ανεβάζει τις προσδοκίες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/4/2023

Σύμφωνα με τις πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Qianjiang, μητρική εταιρεία της Benelli, σκοπεύει να κατασκευάσει έναν V4 κινητήρα υψηλών επιδόσεων πιθανόν κοντά στα 1.000 κυβικά, διευρύνοντας την γκάμα της εταιρείας προς τα πάνω και αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για την επιστροφή του Tornado 1130.

Μέχρι στιγμής στη γκάμα της QJ, υπάρχουν από μονοκύλινδρα μέχρι και τετρακύλινδρα εν σειρά μοντέλα, με την παρουσία της να είναι πλέον στις περισσότερες αγορές του κόσμου. Τώρα φαίνεται πως θέλει να επεκταθεί περισσότερο, προσθέτοντας έναν ακόμη κινητήρα διαφορετικής διάταξης.

Οι νέες πατέντες που κατοχύρωσε η Qianjiang, δείχνουν ένα τετρακύλινδρο V-90⁰ κινητήρα, ο οποίος όσον αφορά την χωρητικότητα θα βρίσκεται πιθανότατα πέριξ των 1.000 κυβικών, με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.

Τα σχέδια αφορούν κυρίως την επιστροφή του λαδιού στο κάρτερ, την λίπανση της μετάδοσης και τον τρόπο που τα γρανάζια και οι καδένες χρονισμού των εκκεντροφόρων παίρνουν κίνηση από τον στρόφαλο.

2

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε σε τι μοντέλα σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει η εταιρεία, ούτε και για το αν η χρήση του θα είναι κοινή τόσο για την Benelli όσο και για την QJMOTOR, αν και στις φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια του κινητήρα κοσμεί το λογότυπο της τελευταίας. Το πιθανότερο όμως, είναι να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή του Tornado 1130 της Benelli, ενώ με βάση τις σύγχρονες τάσεις πιθανόν θα κάνει την εμφάνισή του και ένα γυμνό μοντέλο δίπλα του.

Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες, είχαν διαρρεύσει πατέντες της “αντίπαλης” κινεζικής εταιρείας που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την KTM, της CFMOTO. Τότε γινόταν λόγος πάλι για έναν V4 κινητήρα με μικρή διαδρομή εμβόλων, όμως η περιεχόμενη γωνία ήταν 75ο, ενώ στις πατέντες είχε γίνει λόγος και για την μέγιστη ιπποδύναμη, η οποία ανακοινωνόταν στους 208 ίππους.

Το θέμα τώρα είναι ποια από τις δύο εταιρείες θα προλάβει να φέρει πρώτη τετρακύλινδρο V κινητήρα στην παραγωγή, αν τελικά μπουν σε αυτή την διαδικασία, όπως επίσης και για το αν θα καταφέρει να περάσει τις αυστηρές προδιαγραφές – πιθανότατα τις Euro 5+ - για να έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ετικέτες

Suzuki Katana Limited Edition – Επετειακή έκδοση στη Γερμανία

Το Katana γίνεται φέτος 45 ετών και η γερμανική αντιπροσωπεία γιορτάζει την επέτειο με μια συλλεκτική έκδοση
Suzuki Katana Limited Edition
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/3/2026

Το πρώτο μοντέλο GSX1100S Katana κυκλοφόρησε το 1981 και φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το όνομα χάθηκε από την επικαιρότητα και επανήλθε στη ζωή το 2020, πλέον με τον τετρακύλινδρο κινητήρα της οικογένειας GSX-S της Suzuki, δηλαδή τον σύγχρονο απόγονο του GSX-R1000 K5.

Στη Γερμανία η αντιπροσωπεία της Suzuki τιμά αυτήν την επέτειο παρουσιάζοντας μια Limited Edition που θα διατεθεί αυστηρά σε 45 κομμάτια μόνο.

Suzuki Katana Limited Edition

Το γερμανικό Katana Limited Edition ξεχωρίζει από το κανονικό μοντέλο που πωλείται σήμερα χάρη σε μερικά στοιχεία:

- Αυτοκόλλητο Limited Edition και tank pad με εμφάνιση ανθρακονήματος στο ρεζερβουάρ

- Τελικό εξάτμισης Akrapovič 

- Διακοσμητικό κιτ πλαστικών ουράς “The Edge”

- Προστατευτικά πλαισίου

- Μαύρο χαλάκι συνεργείου με λογότυπο Katana

- Βιβλίο με την ιστορία του μοντέλου.

Suzuki Katana Limited Edition

Τα παραπάνω επιβαρύνουν την τιμή του βασικού μοντέλου (€14.400 στη Γερμανία) κατά €645, για τελική τιμή €15.045. Δεν ακούγεται άσχημα όταν αυτά τα χρήματα μετά βίας αρκούν για να πάρει κανείς την εξάτμιση μόνο, χώρια που ο συλλεκτικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης Limited Edition πιθανώς να “προστατεύσει” ακόμη περισσότερο την αξία μεταπώλησής του στο μέλλον.

 

Ετικέτες