Sym Joymax Z 2019 στην EICMA

Μια ολόκληρη σειρά που εστιάζει στην άνεση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/11/2018

Η SYM θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τη γκάμα των scooter της, παρουσίασε στο ιταλικό σαλόνι μια καινούργια σειρά. Τα νέα Joymax Z θα κυκλοφορήσουν σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βάσει του κυβισμού τους, ενώ η σχεδίασή τους έχει γίνει με γνώμονα την άνεση του αναβάτη. Όπως παραδείγματος χάριν είχε κάνει και η Suzuki με την οικογένεια των Burgman, έτσι και η SYM, με τη διαφορά πως το πεδίο δράσης της ξεκινά απ’ την κατηγορία των 125 κυβικών και φτάνει αυτή των 300. Τα νέα scooter έχουν μεγάλη σέλα, τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη, ενώ από κάτω ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος μπορεί να φιλοξενήσει δύο full face κράνη όπως δηλώνει η SYM.

Παράλληλα έχει φροντίσει να το εξοπλίσει με μια μεγάλη ζελατίνα μπροστά, ώστε να προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, που ενδεχομένως όμως να επηρεάζει το οπτικό πεδίο του αναβάτη. Ο πίνακας οργάνων με τα δύο αναλογικά όργανα για ταχύμετρο και στροφόμετρο και την κεντρική LCD οθόνη, θυμίζει έντονα αυτόν του X-MAX 300, ενώ παράλληλα στον εξοπλισμό υπάρχει και θύρα USB μέσα στο ευρύχωρο ντουλαπάκι κάτω απ’ το τιμόνι.

 Οι ζάντες έχουν διαφορετικές διαστάσεις, με την πίσω να είναι μικρότερη κατά μια ίντσα, φτάνοντας τις 13'' για την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου κάτω από τη σέλα. Το σύστημα πέδησης διαφοροποιείται με τη μικρότερη έκδοση να έχει συνδυασμένα φρένα, ενώ οι άλλες δύο έχουν ABS, ώστε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές Euro4. Όσον αφορά τους κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν είναι όλοι υγρόψυκτοι μονοκύλινδροι με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες. Ο μικρότερος είναι 124,9 κυβικών, ενώ η ιπποδύναμη βρίσκεται στους 14,2 ίππους στις 8.750 στροφές και η ροπή στα 1,2 χιλιογραμμόμετρα στις 7.000.

Ακολουθεί αναλυτικό gallery με φωτογραφίες

Ο μεσαίος, των 249,4 κυβικών αποδίδει 21,4 ίππους στις 7.500 στροφές και 2,4 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 5.500, ενώ ο μεγαλύτερος αποτελεί την υπερκυβισμένη έκδοσή του που προέρχεται από την αύξηση της διαμέτρου το εμβόλου, φτάνοντας τα 278,3 κυβικά. Οι επιδόσεις του μεταβλήθηκαν αντίστοιχα με την αύξηση του εμβόλου, φτάνοντας τους 27,3 ίππους στις 8.000 στροφές, ενώ η ροπή είναι ελαφρώς αυξημένη στα 2,7 χιλιογραμμόμετρα. Ακόμη η SYM αναφέρει πως τα έμβολα των κινητήρων της έχουν κεραμική επίστρωση που ενισχύει την αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και την ανθεκτικότητά τους, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα αξιοπιστίας. Τέλος δεν αναφέρθηκε πότε θα είναι ο ερχομός της οικογένειας στην αγορά.

Ετικέτες

Ο CEO της BMW αποκαλύπτει το πρωτότυπο R20 [Video]

Μέσω νέας σειράς βίντεο της BMW Motorrad, ο Markus Flasch μας χαρίζει μερικά πλάνα δράσης και μια γεύση από τον ήχο του δίλιτρου R20
BMW R20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/9/2026

Υπό τον τίτλο ‘The Ones Who Ride’ (Αυτοί Που Οδηγούν), η BMW Motorrad ξεκινά μια σειρά βίντεο που εστιάζει στους ανθρώπους της εταιρείας και στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Vision (Όραμα), πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Markus Flasch.

Εκεί ο Γερμανός μας μιλά για τη θέση του, για τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας και το όραμά του για την εταιρεία, μιλώντας μέσα από έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι του, εκεί που τον περιμένουν κάθε μέρα οι δικές του μοτοσυκλέτες – μια σειρά νέων και κλασικών BMW και Moto Guzzi.

BMW R20

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η R20, η επόμενη εξέλιξη του σχεδίου Bix Boxer που αφήνει πίσω τα 1800 κυβικά των R18 για να φτάσει στα 2000 cc με μια café racer μοτοσυκλέτα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην εκδήλωση Concorso d’ Eleganza Villa d’ Este στις όχθες της ιταλικής λίμνης Como.

BMW R20

Η R20 συνεχίζει την εξέλιξή της για να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW, κάτι που φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ, μιας και η μοτοσυκλέτα που καβάλησε ο Flasch παραμένει μεν θεωρητικά ένα πρωτότυπο, αλλά δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της μορφή. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο διευθυντής, λέγοντας μάλιστα στο βίντεο πως, “η μοτοσυκλέτα δείχνει έτοιμη, ίσως πρέπει να επισπεύσουμε την παρουσίασή της, πρέπει να μιλήσω με τους μηχανικούς μου”.

BMW Vision K18

Στο βίντεο θα ακούσουμε ακόμη για ένα άλλο συναρπαστικό πλάνο που ετοιμάζει η BMW. Tο επίσης πρωτότυπο Vision K18 μας συστήνει τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που από τα 1600 κυβικά έχει ανέβει στα 1800 και, μετά από το δικό του ντεμπούτο πέρυσι στο Concorso d’ Eleganza, ετοιμάζεται επίσης να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Ones Who Ride της BMW και δείτε τα δύο πρωτότυπα να πλάνα δράσης, με πρωταγωνιστές τους κινητήρες και πρωτίστως τον ήχο τους.

Ετικέτες