Sym Joymax Z 2019 στην EICMA

Μια ολόκληρη σειρά που εστιάζει στην άνεση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/11/2018

Η SYM θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τη γκάμα των scooter της, παρουσίασε στο ιταλικό σαλόνι μια καινούργια σειρά. Τα νέα Joymax Z θα κυκλοφορήσουν σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βάσει του κυβισμού τους, ενώ η σχεδίασή τους έχει γίνει με γνώμονα την άνεση του αναβάτη. Όπως παραδείγματος χάριν είχε κάνει και η Suzuki με την οικογένεια των Burgman, έτσι και η SYM, με τη διαφορά πως το πεδίο δράσης της ξεκινά απ’ την κατηγορία των 125 κυβικών και φτάνει αυτή των 300. Τα νέα scooter έχουν μεγάλη σέλα, τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη, ενώ από κάτω ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος μπορεί να φιλοξενήσει δύο full face κράνη όπως δηλώνει η SYM.

Παράλληλα έχει φροντίσει να το εξοπλίσει με μια μεγάλη ζελατίνα μπροστά, ώστε να προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, που ενδεχομένως όμως να επηρεάζει το οπτικό πεδίο του αναβάτη. Ο πίνακας οργάνων με τα δύο αναλογικά όργανα για ταχύμετρο και στροφόμετρο και την κεντρική LCD οθόνη, θυμίζει έντονα αυτόν του X-MAX 300, ενώ παράλληλα στον εξοπλισμό υπάρχει και θύρα USB μέσα στο ευρύχωρο ντουλαπάκι κάτω απ’ το τιμόνι.

 Οι ζάντες έχουν διαφορετικές διαστάσεις, με την πίσω να είναι μικρότερη κατά μια ίντσα, φτάνοντας τις 13'' για την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου κάτω από τη σέλα. Το σύστημα πέδησης διαφοροποιείται με τη μικρότερη έκδοση να έχει συνδυασμένα φρένα, ενώ οι άλλες δύο έχουν ABS, ώστε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές Euro4. Όσον αφορά τους κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν είναι όλοι υγρόψυκτοι μονοκύλινδροι με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες. Ο μικρότερος είναι 124,9 κυβικών, ενώ η ιπποδύναμη βρίσκεται στους 14,2 ίππους στις 8.750 στροφές και η ροπή στα 1,2 χιλιογραμμόμετρα στις 7.000.

Ακολουθεί αναλυτικό gallery με φωτογραφίες

Ο μεσαίος, των 249,4 κυβικών αποδίδει 21,4 ίππους στις 7.500 στροφές και 2,4 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 5.500, ενώ ο μεγαλύτερος αποτελεί την υπερκυβισμένη έκδοσή του που προέρχεται από την αύξηση της διαμέτρου το εμβόλου, φτάνοντας τα 278,3 κυβικά. Οι επιδόσεις του μεταβλήθηκαν αντίστοιχα με την αύξηση του εμβόλου, φτάνοντας τους 27,3 ίππους στις 8.000 στροφές, ενώ η ροπή είναι ελαφρώς αυξημένη στα 2,7 χιλιογραμμόμετρα. Ακόμη η SYM αναφέρει πως τα έμβολα των κινητήρων της έχουν κεραμική επίστρωση που ενισχύει την αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και την ανθεκτικότητά τους, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα αξιοπιστίας. Τέλος δεν αναφέρθηκε πότε θα είναι ο ερχομός της οικογένειας στην αγορά.

Ετικέτες

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες