Sym Joymax Z 2019 στην EICMA

Μια ολόκληρη σειρά που εστιάζει στην άνεση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/11/2018

Η SYM θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τη γκάμα των scooter της, παρουσίασε στο ιταλικό σαλόνι μια καινούργια σειρά. Τα νέα Joymax Z θα κυκλοφορήσουν σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βάσει του κυβισμού τους, ενώ η σχεδίασή τους έχει γίνει με γνώμονα την άνεση του αναβάτη. Όπως παραδείγματος χάριν είχε κάνει και η Suzuki με την οικογένεια των Burgman, έτσι και η SYM, με τη διαφορά πως το πεδίο δράσης της ξεκινά απ’ την κατηγορία των 125 κυβικών και φτάνει αυτή των 300. Τα νέα scooter έχουν μεγάλη σέλα, τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη, ενώ από κάτω ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος μπορεί να φιλοξενήσει δύο full face κράνη όπως δηλώνει η SYM.

Παράλληλα έχει φροντίσει να το εξοπλίσει με μια μεγάλη ζελατίνα μπροστά, ώστε να προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, που ενδεχομένως όμως να επηρεάζει το οπτικό πεδίο του αναβάτη. Ο πίνακας οργάνων με τα δύο αναλογικά όργανα για ταχύμετρο και στροφόμετρο και την κεντρική LCD οθόνη, θυμίζει έντονα αυτόν του X-MAX 300, ενώ παράλληλα στον εξοπλισμό υπάρχει και θύρα USB μέσα στο ευρύχωρο ντουλαπάκι κάτω απ’ το τιμόνι.

 Οι ζάντες έχουν διαφορετικές διαστάσεις, με την πίσω να είναι μικρότερη κατά μια ίντσα, φτάνοντας τις 13'' για την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου κάτω από τη σέλα. Το σύστημα πέδησης διαφοροποιείται με τη μικρότερη έκδοση να έχει συνδυασμένα φρένα, ενώ οι άλλες δύο έχουν ABS, ώστε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές Euro4. Όσον αφορά τους κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν είναι όλοι υγρόψυκτοι μονοκύλινδροι με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες. Ο μικρότερος είναι 124,9 κυβικών, ενώ η ιπποδύναμη βρίσκεται στους 14,2 ίππους στις 8.750 στροφές και η ροπή στα 1,2 χιλιογραμμόμετρα στις 7.000.

Ακολουθεί αναλυτικό gallery με φωτογραφίες

Ο μεσαίος, των 249,4 κυβικών αποδίδει 21,4 ίππους στις 7.500 στροφές και 2,4 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 5.500, ενώ ο μεγαλύτερος αποτελεί την υπερκυβισμένη έκδοσή του που προέρχεται από την αύξηση της διαμέτρου το εμβόλου, φτάνοντας τα 278,3 κυβικά. Οι επιδόσεις του μεταβλήθηκαν αντίστοιχα με την αύξηση του εμβόλου, φτάνοντας τους 27,3 ίππους στις 8.000 στροφές, ενώ η ροπή είναι ελαφρώς αυξημένη στα 2,7 χιλιογραμμόμετρα. Ακόμη η SYM αναφέρει πως τα έμβολα των κινητήρων της έχουν κεραμική επίστρωση που ενισχύει την αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και την ανθεκτικότητά τους, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα αξιοπιστίας. Τέλος δεν αναφέρθηκε πότε θα είναι ο ερχομός της οικογένειας στην αγορά.

Ετικέτες

QJMOTOR SRK 600 RS – Η τετρακύλινδρη supersport ανανεώνεται και χαμηλώνει την τιμή της στην Κίνα

Η τετρακύλινδρη SRK 600 RS των 620 cc και 100 hp φρεσκάρεται με αναβαθμίσεις που μυρίζουν εξαγωγή προς δυσμάς
qjmotor srk 600 rs
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/3/2026

Η τετρακύλινδρη supersport μοτοσυκλέτα της QJMOTOR ήταν διαθέσιμη στην αγορά της Κίνας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αποκτώντας τώρα την πρώτη της σημαντική αναβάθμιση.

Ένα στοιχείο που δεν αλλάζει είναι ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας που εδράζει σε ένα ατσάλινο πλαίσιο, μετρά 680 cc και δηλώνει μέγιστη ισχύ 100 hp και μέγιστη ροπή 6,9 kgm για ονομαστική τελική ταχύτητα 220 km/h.

qjmotor srk 600 rs

Η μεγάλη είδηση είναι η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού ride-by-wire της Marelli, χάρη στο οποίο το SRK 600 RS αποκτά τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις: Rain (που περιγράφεται ως περιορισμός ισχύος στα επίπεδα μοτοσυκλέτας 300cc), Standard και Sport.

Η αρχική έκδοση της μοτοσυκλέτα διέθετε quickshifter μόνο για το ανέβασμα σχέσης, ενώ πλέον η νέα γενιά φορά ένα εξάρτημα που δουλεύει τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα (δύο δρόμων), ενώ εξοπλίζεται και με σύστημα Cruise Control.

qjmotor srk 600 rs

Το ηλεκτρονικό πακέτο του SRK 600 RS περιλαμβάνει ακόμη Cornering ABS και σύστημα Traction Control που ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα ευαισθησίας.

Η διεπαφή του αναβάτη είναι μια οθόνη έγχρωμη TFT που στο νέο μοντέλο έχει φρέσκια εμφάνιση.

Στις αναρτήσεις η QJMOTOR διατηρεί τις ρυθμιζόμενες Marzocchi του αρχικού μοντέλου και τις ενισχύει με ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού της ίδιας ιταλικής εταιρείας. Ομοίως πράττει και στα φρένα, όπου το ζεύγος των ακτινικών τετραπίστονων Brembo Μ4.32 συνεχίζει στην κινέζικη supersport.

qjmotor srk 600 rs

Τέλος, έχουμε αλλαγές στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, η οποία διατηρεί το ίδιο σχέδιο που είχε εξαρχής, με μερικές διαφορές: νέος ανεμοθώρακας που θεωρητικά προσφέρει βελτιωμένη προστασία στον αναβάτη, νέοι καθρέπτες με ενσωματωμένα φλας και νέο τελικό εξάτμισης, στο ίδιο σχέδιο αλλά λίγο μακρύτερο του προκατόχου του.

Το απερχόμενο SRK 600 RS δήλωνε 206 κιλά με όλα τα υγρά, που περιλαμβάνουν και 16 λίτρα καυσίμου, ενώ για το νέο η QJMOTOR δεν έχει αποκαλύψει την αντίστοιχη τιμή. Εικάζουμε πως δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν αλλάξει τα βασικά δομικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας.

 

qjmotor srk 600 rs

Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερο σάλο στον κινέζικο Τύπο σχετικά με το ανανεωμένο SRK 600 RS - που θα αρχίσει να πωλείται στην Κίνα από τις 8 Απριλίου - πάντως είναι η τιμή του. Η QJMOTOR διέθετε στην Κίνα το προηγούμενο μοντέλο προς 38.999 γιουάν, ή περίπου €4.920 (ισοτιμία 31/3/2026), ωστόσο το αναβαθμισμένο μοντέλο ανακοινώθηκε ακόμη φθηνότερα, στα 34.999 (περίπου €4.400) και επιπλέον διατίθεται δίπλα σε μια πιο φτηνή εκδοχή που δεν έχει το ηλεκτρονικό γκάζι και στη θέση των Marzocchi και Brembo φορά αναρτήσεις και φρένα κινέζικης προέλευσης, η οποία κοστολογείται ακόμη πιο κάτω, στα 29.999 γιουάν (περίπου €3.785).

Πρόκειται για τιμολόγηση που σε κινέζικα μέσα περιγράφεται με ιδιαιτέρως θορυβώδεις ατάκες όπως “η QJMOTOR τρελάθηκε” ή “θα σκοτώσει άλλες κινέζικες μάρκες”. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως το ανανεωμένο SRK 600 RS αφορά τις δυτικές αγορές, ωστόσο η δημιουργία μιας έκδοσης με πολύ επώνυμα περιφερειακά (Marzocchi, Marelli, Brembo) από τη μια και η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού από την άλλη προλειαίνουν το έδαφος για την πιθανή προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5+ και ενδεχόμενη εξαγωγή του στην Ευρώπη. Και γιατί όχι, λέμε εμείς.

Ετικέτες