Sym Joymax Z 2019 στην EICMA

Μια ολόκληρη σειρά που εστιάζει στην άνεση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/11/2018

Η SYM θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τη γκάμα των scooter της, παρουσίασε στο ιταλικό σαλόνι μια καινούργια σειρά. Τα νέα Joymax Z θα κυκλοφορήσουν σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις βάσει του κυβισμού τους, ενώ η σχεδίασή τους έχει γίνει με γνώμονα την άνεση του αναβάτη. Όπως παραδείγματος χάριν είχε κάνει και η Suzuki με την οικογένεια των Burgman, έτσι και η SYM, με τη διαφορά πως το πεδίο δράσης της ξεκινά απ’ την κατηγορία των 125 κυβικών και φτάνει αυτή των 300. Τα νέα scooter έχουν μεγάλη σέλα, τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη, ενώ από κάτω ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος μπορεί να φιλοξενήσει δύο full face κράνη όπως δηλώνει η SYM.

Παράλληλα έχει φροντίσει να το εξοπλίσει με μια μεγάλη ζελατίνα μπροστά, ώστε να προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, που ενδεχομένως όμως να επηρεάζει το οπτικό πεδίο του αναβάτη. Ο πίνακας οργάνων με τα δύο αναλογικά όργανα για ταχύμετρο και στροφόμετρο και την κεντρική LCD οθόνη, θυμίζει έντονα αυτόν του X-MAX 300, ενώ παράλληλα στον εξοπλισμό υπάρχει και θύρα USB μέσα στο ευρύχωρο ντουλαπάκι κάτω απ’ το τιμόνι.

 Οι ζάντες έχουν διαφορετικές διαστάσεις, με την πίσω να είναι μικρότερη κατά μια ίντσα, φτάνοντας τις 13'' για την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου κάτω από τη σέλα. Το σύστημα πέδησης διαφοροποιείται με τη μικρότερη έκδοση να έχει συνδυασμένα φρένα, ενώ οι άλλες δύο έχουν ABS, ώστε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές Euro4. Όσον αφορά τους κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν είναι όλοι υγρόψυκτοι μονοκύλινδροι με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες. Ο μικρότερος είναι 124,9 κυβικών, ενώ η ιπποδύναμη βρίσκεται στους 14,2 ίππους στις 8.750 στροφές και η ροπή στα 1,2 χιλιογραμμόμετρα στις 7.000.

Ακολουθεί αναλυτικό gallery με φωτογραφίες

Ο μεσαίος, των 249,4 κυβικών αποδίδει 21,4 ίππους στις 7.500 στροφές και 2,4 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 5.500, ενώ ο μεγαλύτερος αποτελεί την υπερκυβισμένη έκδοσή του που προέρχεται από την αύξηση της διαμέτρου το εμβόλου, φτάνοντας τα 278,3 κυβικά. Οι επιδόσεις του μεταβλήθηκαν αντίστοιχα με την αύξηση του εμβόλου, φτάνοντας τους 27,3 ίππους στις 8.000 στροφές, ενώ η ροπή είναι ελαφρώς αυξημένη στα 2,7 χιλιογραμμόμετρα. Ακόμη η SYM αναφέρει πως τα έμβολα των κινητήρων της έχουν κεραμική επίστρωση που ενισχύει την αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και την ανθεκτικότητά τους, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα αξιοπιστίας. Τέλος δεν αναφέρθηκε πότε θα είναι ο ερχομός της οικογένειας στην αγορά.

Ετικέτες

Royal Enfield Classic 350 Gorkha Edition: Στα χακί για την ινδική αγορά

Η νέα έκδοση του Classic 350 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καινούργια χρωματική επιλογή
royal enfield classic 350 gorkha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/8/2026

Η Royal Enfield κυκλοφορεί στην Ινδία έναν νέο χρωματισμό για το πιο εμπορικό της μοντέλο, το Classic 350 που σπάει τα ταμεία με πωλήσεις που φέτος φτάνουν κοντά στις 40.000 μοτοσυκλέτες κάθε μήνα!

Αν και οι Ινδοί το αποκαλούν Classic 350 Gorkha Edition, επί της ουσίας δεν είναι μια νέα έκδοση αλλά μάλλον ένα ακόμη χρώμα στην παλέτα που ήδη μετρούσε άλλες επτά επιλογές (στην Ινδία). Σε τεχνικό και εξοπλιστικό επίπεδο το νέο Gorkha Edition δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά από κάθε άλλο Classic 350 της τρέχουσας γκάμας, πλην του χακί χρώματος (Gorkha Green) και του συμβόλου στα πλαϊνά καπάκια κάτω από τη σέλα.

Royal Enfield

Εκεί θα βρούμε δύο διασταυρωμένα μαχαίρια Khukri, όπλο που προέρχεται από το Νεπάλ και είναι χαρακτηριστικό εξάρτημα και πλέον έμβλημα των παραδοσιακών ταγμάτων Gorkha του Ινδικού Στρατού, τα οποία τιμά εδώ η Royal Enfield.

Λογικά αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν θα δούμε στην Ευρώπη, τουλάχιστον όχι στη μορφή που παρουσιάστηκε τώρα στην Ινδία, μιας και η λέξη Gorkha δεν έχει αναγνωρισιμότητα εκτός της χώρας και προφανώς απευθύνεται στην εγχώρια αγορά, όπου το στρατιωτικό έμβλημα έχει συναισθηματική αξία για το κοινό.

Το χακί πάντως ταιριάζει μια χαρά στο Classic 350 και εύκολα θα βλέπαμε μια τέτοια επιλογή στην ευρωπαϊκή γκάμα της Royal Enfield, με ή χωρίς το σήμα των ταγμάτων Gorkha.