Τα Honda CB500 F/R/X του 2022!

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο και κινητήρα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

1/9/2021

Η Honda παρουσίασε μόλις την ανανεωμένη πλατφόρμα των δικύλινδρων CB500, της οικογένειας που αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα στην φαρέτρα της Big-H στην παγκόσμια αγορά. Για το 2022 στα CB500F, CBR500R και CB500X, δέχθηκαν αναβαθμίσεις στις αναρτήσεις και τον κινητήρα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα χρηστικά χαρακτηριστικά τους που τα καθιστούν ιδιαίτερα προσιτά σε ένα μεγάλο εύρος έμπειρων και μη αναβατών.

Η πιο σημαντική βελτίωση που έχει να κάνει με την συμπεριφορά και των τριών εκδόσεων της πλατφόρμας των CB, είναι η προσθήκη του ανεστραμμένου πιρουνιού 41mm SFF-BP της Showa, ίδιο ακριβώς με αυτό που "φοράνε" τα CB650R και CBR650R. Το συγκεκριμένο πιρούνι στις εκδόσεις των CB500F και CBR500R, συνδυάζεται με ελαφρύτερες αλουμινένιες ζάντες και νέους, ελαφρύτερους δίσκους τύπου "μαργαρίτα" 296mm, μαζί με ακτινικές δαγκάνες της Nissin. Το CB500X διαθέτει κι αυτό τις ίδιες βελτιώσεις στις αναρτήσεις και τα φρένα, αλλά η διαδρομή της μπροστινής ανάρτησης είναι μεγαλύτερη, ενώ ο μπροστινός τροχός είναι διάστασης 19 ιντσών.

Οι αλλαγές που αφορούν τα μέρη του πλαισίου δεν σταματούν εκεί, καθώς και οι τρεις μοτοσυκλέτες διαθέτουν ένα νέο ελαφρύτερο ψαλίδι, το οποίο έχει μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία, αλλά περισσότερες πλευρικές ελαστικότητες, έτσι ώστε να αποκτήσουν –σύμφωνα πάντα με την Honda- καλύτερη συμπεριφορά κυρίως μέσα στις στροφές.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 500cc έχει διατηρήσει την απόδοση των 47 ίππων προκειμένου να πληροί τα όρια για την Α2 κατηγορία των διπλωμάτων, αλλά για το 2022 έχει διαφορετικό προγραμματισμό στον ψεκασμό του για να ενισχύσει όπως ανακοινώνει η Honda την αίσθηση της ροπής και τον συνολικό χαρακτήρα της απόδοσης. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε στην πράξη όταν βρεθούμε πάνω στη σέλα μίας εκ των τριών εκδόσεων…

Στο αισθητικό κομμάτι της αναβάθμισης, η "γυμνή" έκδοση, το CB500F, θα πωλείται σε τρεις νέου χρωματικούς συνδυασμούς Pearl Smoky Gray, Mat Axis Gray Metallic και Pearl Dusk Yellow, ενώ το πιο σπορ CBR500R θα είναι διαθέσιμο με το νέο χρωματισμό Mat Gunpowder Black Metallic, σε συνδυασμό με νέα γραφικά που είναι εμπνευσμένα από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Honda. Αντίστοιχα, η πιο adventure έκδοση θα έχει δύο νέες χρωματικές επιλογές, τις Mat Gunpowder Black Metallic και Pearl Organic Green, ενώ και οι τρεις εκδόσεις θα προσφέρουν επίσης την επιλογή του κλασικού Grand Prix Red.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής η Honda έχει πουλήσει πάνω από 106.000 CB500 στην Ευρώπη, από το 2013 που πρωτοεμφανίστηκε η οικογένεια στην αγορά. Αναλογικά, σχεδόν οι μισές από αυτές τις μοτοσυκλέτες ανήκουν στην έκδοση CB500F, με το CB500X να καταλαμβάνει το ποσοστό του 35% και το υπόλοιπο 18% να ανήκει στο CBR500R.

Για την δημιουργία και την επίτευξη αυτών των βελτιώσεων, η εταιρεία προχώρησε σε μια μεγάλη έρευνα ανάμεσα στους πελάτες της, για να διαπιστώσουν την απήχηση των συγκεκριμένων μοτοσυκλετών σε ένα μεγάλο δημογραφικό δείγμα. Έχει ενδιαφέρουν να δούμε μερικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας που μπορεί να εξηγήσει πολλά πράγματα για την αγορά γενικότερα, καθώς το 45% των ιδιοκτητών CB500F και το 37% των ιδιοκτητών CBR500R είναι νέοι αναβάτες, με τους 45% και 60% αντίστοιχα να είναι κάτω των 34 ετών!

Αντιθέτως, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (το 75%) των ιδιοκτητών CB500X είναι αναβάτες με εμπειρία, με άλλο ένα 15% να αποτελείται από ανθρώπους που αποφάσισαν να επιστρέψουν στις μοτοσυκλέτες μετά από αποχή ετών. Αυτά τα ποσοστά σκιαγραφούν κι ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς γενικότερα αποσαφηνίζοντας αρκετά την εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες η ζήτηση αλλά και το μέλλον της βιομηχανίας.

Δείτε το πλούσιο gallery του άρθρου με 100 (!) φωτογραφίες των νέων CB500!

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες