Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Τα νέα BMW R18 Transcontinental και R18 B!

Φτιαγμένα για τα "American Highways"

Η BMW παρουσίασε δύο νέες εκδόσεις του "Big Boxer" του κινητήρα των 1.800cc και ήταν ξεκάθαρη από το "καλημέρα' των ανακοινώσεών της: "Τα νέα BMW R18 Transcontinental και R18 B είναι φτιαγμένα για ταξίδια με πολυτέλεια και απολαυστικό cruising στις αμερικάνικες λεωφόρους". Δύο μοτοσυκλέτες που είναι απόλυτα στοχευμένες για την αμερικάνικη αγορά, όπως είχαμε γράψει εδώ και καιρό, όταν και είχαν διαρρεύσει οι πρώτες εικόνες και πατέντες για τις δύο νέες εκδόσεις του μεγαλύτερου boxer που έχει κατασκευάσει ποτέ το γερμανικό εργοστάσιο. Άλλωστε τα cruisers με τουριστικές δυνατότητες και τα bagger, είναι δύο από τις πιο δημοφιλής κατηγορίες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, εκεί ακριβώς που η BMW θέλεις να "χτυπήσει" την Harley μέσα στο σπίτι της.

Ο ξεχωριστός εξοπλισμός του R18 Transcontinental περιλαμβάνει το φαίρινγκ με την ψηλή ζελατίνα και τα τον αεροδυναμικό σχεδιασμό για την απομάκρυνση του αέρα, τέσσερα αναλογικά όργανα σε στρογγυλό ρετρό σχεδιασμό μαζί με μια TFT οθόνη 10,25'', δύο επιπλέον στρογγυλούς προβολείς μπροστά, ηχοσύστημα της Marshall, προστατευτικά κάγκελα για τον κινητήρα, τρεις βαλίτσες (δύο πλαϊνές και top case), θερμαινόμενη σέλα, χρωμιομένα φινιρίσματα και τον κινητήρα βαμμένα σε ασημί μεταλλικό χρώμα.

Από την άλλη μεριά, το Ρ18 Β, δεν διαθέτει top case, ενώ η ζελατίνα του είναι πιο χαμηλή, όπως επιβάλλει η τάση των baggers, η σέλα είναι πιο στενή και ο κινητήρας είναι βαμμένος σε μαύρο ματ χρώμα.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, το πλαίσιο, τις αναρτήσεις και τα φρένα αυτά δεν έχουν καμία διαφορά σε σύγκριση με την βασική έκδοση του R18. Αντιθέτως όμως, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι πιο πλούσιος καθώς οι δύο εκδόσεις περιλαμβάνουν στον στάνταρ εξοπλισμό το Dynamic Cruise Control (DCC), ενώ το Active Cruise Control περιλαμβάνεται στον έξτρα εξοπλισμό, πράγμα που σημαίνει πως οι δύο μοτοσυκλέτες θα διαθέτουν την πιο πρόσφατη τεχνολογία με τους αισθητήρες και τα ραντάρ, προκειμένου η επιλεγμένη από τον αναβάτη ταχύτητα αλλά και η απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα να παραμένει πάντοτε σταθερή, ανεξάρτητα από την κλίση του δρόμου ή την αυξομείωση της ροής της κυκλοφορίας.

Φυσικά και στις δύο μοτοσυκλέτες είναι διαφορετικό το λεγόμενο τρίγωνο της εργονομίας σε σχέση με την στάνταρ έκδοση, λόγω της διαφορετικής τοποθέτησης των μαρσπιέ, στην "μέση θέση" όπως την αποκαλεί η BMW. Αυτά του R18 Transcontinental ακολουθούν τον σχεδιασμό των πλατιών και μεγάλων μαρσπιέ των cruisers, ενώ αυτά του R18 Bείναι λίγο πιο φαρδιά και πιο άνετα από το απλό R18.

Τα τρία riding modes, καθώς και το σύστημα MSR για το φρένο του κινητήρα έχουν παραμείνει ίδια όπως στην στάνταρ έκδοση, όπως ακριβώς έμεινε και το Hill Start Control, κάτι που είναι λογικό για μοτοσυκλέτες τέτοιου όγκου και βάρους. Κάτι που θα εκτιμήσουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι "coast to coast" με μία από τις δύο νέες εκδόσεις του R18, είναι φυσικά το εξαιρετικό ηχοσύστημα της Βρετανικής Marshall, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες ηχητικών στον κόσμο, που συνδυάζεται με δύο ηχεία που είναι ενσωματωμένα στο εσωτερικό του φαίρινγκ. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης της ηχητικής εμπειρίας με τα Marshall Gold Series Stage 1 και Stage 2 που προσφέρεται στον έξτρα εξοπλισμό, με τέσσερα ηχεία και δύο subwoofers των 280W!

Και οι δύο εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες στην παγκόσμια αγορά ως R18 Transcontinental First Edition και R18 B First Edition με σπέσιαλ διχρωμία στο ρεζερβουάρ, ενώ οπροφανώς θα ακολουθήσουν και οι "απλές" εκδόσεις τους, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του R18.

Tags: