Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition - Επετειακή έκδοση σε εξωφρενική τιμή

Για την 25η επέτειο από το ντεμπούτο του πρώτου R1
Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/7/2023

Γιορτάζοντας τα 25 χρόνια από την εμφάνιση του εμβληματικού R1, η Yamaha παρουσιάζει το R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition, που διαθέτει αρκετά έξτρα αξεσουάρ και μοναδική εμφάνιση, ενώ στόχο έχει να αποτελέσει μια κορυφαία έκδοση για χρήση πίστας. 

Το 25th Anniversary δημιουργήθηκε από τους μηχανικούς του κέντρου εξέλιξης της ιαπωνικής εταιρείας στην Ευρώπη (Yamaha Motor Research & Development Europe – YMRE), τους ίδιους μηχανικούς που εξέλιξαν το R1 με το οποίο ο Toprak Razgatlioglu κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK του 2021, ενώ φέρει νέα GYTR PRO εξαρτήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Η μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε στο Mugello, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την έλευση του πρώτου R1.

Νέο και carbon είναι το ελαφρύ υποπλαίσιο, που έχει σχεδιαστεί για να συνοδεύει ένα νέο ρεζερβουάρ με χαμηλότερο κέντρο βάρους και τη νέα Magneti Marelli ECU.

Στις αναρτήσεις το 25th Anniversary διαθέτει Ohlins FGR πιρούνι και Ohlins TTX αμορτισέρ -ναι, απλό ΤΤΧ δυστυχώς.

Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition

Το ψαλίδι έχει σχεδιαστεί ειδικά για το αγωνιστικό πρόγραμμα WSBK της Yamaha, και με τον ανεστραμμένο (underslung) σχεδιασμό του βελτιώνει τη μέγιστη γωνία κλίσης και το κράτημα του πίσω τροχού.

Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition

Τα φρένα της Brembo παρέχουν το απαραίτητο κορυφαίο πακέτο πέδησης.

Το κοστούμι είναι όλο από carbon fibre, ενώ μαζί με τη ζελατίνα παρέχουν βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση.

Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition

Επίσης διαθέσιμο είναι ένα σύστημα GYTR PRO Electronic System (GPES), ένα πακέτο που συνδυάζει μια υπερπλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων αλλά και τηλεμετρία, εξελιγμένο από την YMRE στα Πρωταθλήματα WSBK & Endurance.

Με το GPES ο αναβάτης έχει στη διάθεση του ρυθμιζόμενα βοηθήματα όπως anti-wheelie, launch control, φρένο κινητήρα, Riding Modes, Traction Control, κ.α.

Αν τώρα η Yamaha φρόντισε την εορταστική μοτοσυκλέτα της όσον αφορά σε πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα και ηλεκτρονικά, θα περίμενε κανείς να κάνει το ίδιο με τον κινητήρα. Όμως, στην αρχική μας εξέταση της μοτοσυκλέτας με τη βοήθεια του επίσημου δελτίου τύπου, μείναμε άφωνοι καθώς δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ αναφορά στον κινητήρα. Κατόπιν παρακολούθησης του δεύτερου (τεχνικού) βίντεο της Yamaha για το R1 είδαμε ευτυχώς πως οι Ιάπωνες είχαν... ξεχάσει να αναφέρουν τις βελτιώσεις του μοτέρ στο δελτίο τύπου!

25th anniversary

Έτσι, το 25th Anniversary δέχτηκε αλλαγές και στον κινητήρα, με εξαρτήματα επιδόσεων GYTR, όπως εκκεντροφόρους, φλάντζα κεφαλής, ελατήρια βαλβίδων, κ.α., με τη Yamaha να μην αναφέρει νούμερο ιπποδύναμης.  

Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary Limited Edition

Το Yamaha R1 GYTR PRO 25th Anniversary δεν λέγεται Limited Edition χωρίς λόγο, με την εταιρεία των τριών διαπασών να διαθέτει μόλις 25 επετειακές μοτοσυκλέτες προς πώληση, στην τιμή των... 159.000 ευρώ έκαστη! Μια τιμή εξωφρενική θα λέγαμε για τα όσα προσφέρει η μοτοσυκλέτα, ειδικά αν τη συγκρίνεις με ειδικές εκδόσεις που έχουν βγάλει στο παρελθόν εταιρείες όπως οι Ducati (SP2, Superleggera, κ.α.), Aprilia (RSV4 X & RSV4 R-FW) & BMW (HP4), που έχουν προικίσει τις μοτοσυκλέτες τους με πολύ πιο εντυπωσιακά εξωτικά υλικά, έχοντας παράλληλα εκτεταμένες βελτιώσεις σε κινητήρες, και σε πολύ πιο λογικές τιμές -ακόμα και η Superleggera κόστιζε λιγότερα από το 25th Anniversary! 

Σημειώστε πως μαζί με τη μοτοσυκλέτα, ο κάθε ιδιοκτήτης θα λάβει δώρο και μια μέρα στην πίστα, όπου οι μηχανικοί της Yamaha θα είναι στη διάθεση του για να φέρουν το 25th Anniversary στα μέτρα του. Για περισσότερες πληροφορίες και για να προ-παραγγείλετε το δικό σας 25th Anniversary, δείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες