Οδηγούμε τα Yamaha Tracer 900/GT [video]

Αποστολή στην Γρανάδα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

17/4/2018

Η δημιουργία της νέας γενιάς των Tracer 900 έγινε μέσα στο… βιολογικό εργαστήριο της Yamaha στο Iwata, εκεί όπου οι αναλύσεις είχαν τον πρώτο λόγο. Και για να μην παρεξηγηθούμε, όταν κάνουμε λόγο για αναλύσεις δεν εννοούμε μόνο στο "DNA" της μοτοσυκλέτας, αλλά και σ' αυτά που είπαν οι κάτοχοι ή όσοι έχουν οδηγήσει το Tracer 900 της εταιρείας. Αυτό είναι μια σημαντική διαδικασία και ίσως ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να βρεις τι είναι αυτό που χρειάζεται για να γίνει το καλό καλύτερο.

Το Tracer 900 είναι ένα από τα best seller της Yamaha, μια μοτοσυκλέτα που την έβαλε δυναμικά στον χάρτη των sport touring σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα γονίδια της οικογένειας των ΜΤ είναι πραγματικά μια φλέβα χρυσού για την Yamaha και η περίπτωση των Tracer (όχι μόνο των 900 αλλά και των 700) το αποδεικνύει περίτρανα. Το εργοστάσιο, λοιπόν, δεν στηρίχτηκε μόνο στην φαντασία και στις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τμήματος marketing, αλλά άκουσε πολύ προσεκτικά όλα αυτά που ζητούσαν, που άρεσαν, που δυσαρέστησαν, που εξιτάρησαν, που έλειψαν και που γοήτευσαν όσους βρέθηκαν πάνω στη σέλα των Tracer. Πάνω σε αυτούς τους άξονες στηρίχθηκε η δημιουργία της νέας γενιάς, η οποία μάλιστα δεν διαθέτει μόνο έναν, αλλά δύο εκπροσώπους, καθώς προστέθηκε και το Tracer 900GT, το οποίο σύμφωνα με την Yamaha δεν αποτελεί μια εναλλακτική έκδοση, αλλά μια εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα.


Το… "φύλλο πορείας" αυτή τη φορά έγραφε πάνω Γρανάδα, τα ορεινά τοπία της Sierra Nevada όπου επέλεξε η Yamaha να οδηγήσουμε για πρώτη φορά τα νέα Tracer 900 και Tracer 900GT. Η εμπειρία είναι λίγο περίεργη, καθώς η Ανδαλουσία είναι συνήθως συνυφασμένη με παραθαλάσσια θέρετρα και αμμουδερές παραλίες κι όχι με χιονισμένες βουνοκορφές, δάση και πράσινα λιβαδάκια ελβετικών προδιαγραφών. Κι όμως, αυτή η εσχατιά της Ιβηρικής χερσονήσου, διαθέτει ίσως τον καλύτερο συνδυασμό διαδρομών που ταιριάζουν ταμάμ με την προσωπικότητα των Tracer. Από κλειστούς επαρχιακούς δρόμους που ανεβοκατεβαίνουν τους λόφους και περικυκλώνουν τις λίμνες, μέχρι πιο ανοιχτά κομμάτια με εξαιρετική άσφαλτο, στροφές των 150+km/h και ευθείες που η δεύτερη εκατοντάδα των χιλιομέτρων μένει για αρκετή ώρα κολλημένη στο κοντέρ. Σημαντική παράμετρος, μιας κι ένα από τα βασικότερα ζητήματα στην προηγούμενη γενιά των Tracer ήταν η ασάφειες και τα κουνήματα του μπροστινού σε ταχύτητες άνω των 140km/h, ένα θέμα μάλιστα που πρώτοι εμείς αναδείξαμε στο ΜΟΤΟ, πριν καν πάρει διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.


Γι' αυτό και στην παρουσίαση που προηγήθηκε της βόλτας των 225 χιλιομέτρων στην ανδαλουσιανή γη, η πρώτη αλλαγή για την οποία έκαναν λόγο οι άνθρωποι της Yamaha ήταν αυτή που αφορούσε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα το επανασχεδιασμένο και μακρύτερο ψαλίδι κατά 60mm (από 532 σε 592mm) που μεγαλώνει αντίστοιχα το μεταξόνιο (από 1440 σε 1500mm) φορτίζοντας με περισσότερο βάρος τον μπροστινό τροχό. Ήταν η λογική και αναμενόμενη κίνηση από τη Yamaha προκειμένου να λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Ανάλογα, έγιναν αλλαγές και στο σετάρισμα του αμορτισέρ ώστε να ταιριάξει με τις αλλαγές στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, με revalving χωρίς να αλλάξει όμως η έδρασή του. Διαφορετικό είναι πλέον και το ύψος σέλας που έχει αυξηθεί κατά 5mm, κάτι όμως που οφείλεται εν μέρει και στο νέο υλικό του αφρώδους που έχει χρησιμοποιηθεί.


Οι αλλαγές που αφορούν το πλαίσιο συμπεριλαμβάνουν και τον επανασχεδιασμό του μακρύτερου υποπλαισίου, έτσι ώστε να διαθέτει έτοιμες και ενσωματωμένες τις βάσεις για τις εργοστασιακές βαλίτσες οι οποίες ανήκουν και στον στάνταρ εξοπλισμό του GT. Νέα είναι και η ζελατίνα που έχει αλλάξει τόσο σε σχήμα έτσι ώστε να προστατεύει καλύτερα από τον αέρα αλλά και από τη βροχή. Η ρύθμισή της γίνεται πολύ εύκολα με το ένα χέρι μηχανικά και κυμαίνεται σε ένα εύρος 50mm.
Σε ό,τι αφορά τη θέση οδήγησης και την εργονομία, το τιμόνι είναι πιο στενό κατά 16,5mm, ενώ το συνολικό πλάτος έχει μικρύνει ακόμη περισσότερο (κατά 100mm) λόγω των επανασχεδιασμένων προστατευτικών (χούφτες) που είναι σαφώς μικρότερες από τις αντίστοιχες της πρώτης γενιάς. Αντίστοιχα μίκρυναν κατά 30mm και τα στελέχη από τους καθρέφτες, δίνοντας έτσι μια πιο μαζεμένη όψη στο Tracer.

Παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο "τρίγωνο εργονομίας" παρέμεινε όπως ήταν στο προηγούμενο Tracer, η Yamaha προχώρησε σε αναβάθμιση της άνεσης με νέο υλικό στο αφρώδες της σέλας αλλά και διαφορετική σχεδίαση που δίνει έμφαση στα σημεία πίεσης από τον αναβάτη αυξάνοντας ελάχιστα την απόσταση από το έδαφος μόλις κατά 5mm, ενώ μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο διαφορετικά ύψη (850-865mm). Η σημαντικότερη όμως αλλαγή που αφορά την άνεση έχει να κάνει με την τοποθέτηση των μαρσπιέ του συνεπιβάτη, ένα σημείο που το είχαμε θίξει ιδιαίτερα στην προηγούμενη γενιά τόσο των Tracer όσο και των ΜΤ-09. Πλέον οι βάσεις τους έχουν μεγαλύτερη απόσταση από τη σέλα (κατά 33mm), ενώ βγαίνουν και περισσότερο προς τα έξω, δημιουργώντας πιο φυσιολογικές γωνίες για τα πόδια, ενώ και οι χειρολαβές είναι πιο εργονομικά σχεδιασμένες για να προσφέρουν πιο αποτελεσματική στήριξη στον συνεπιβάτη.
Φυσικά από το κύμα της αναβάθμισης δεν θα μπορούσε να λείπει η σχεδίαση των πλαστικών, με ταυτόχρονη αναβάθμιση και της ποιότητας κατασκευής, με πιο αιχμηρές γωνίες και πιο επιθετικό σχήμα στο ρεζερβουάρ, το οποίο όμως έχει διατηρήσει την χωρητικότητα των 18 λίτρων. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς στο βίντεο που ακολουθεί από την παρουσίαση στην Γρανάδα:


Σε ό,τι αφορά το GT, το οποίο όπως είπαμε η Yamaha το θεωρεί μια ξεχωριστή μοτοσυκλέτα κι όχι απλώς μια εναλλακτική έκδοση, είναι εμφανής η προσπάθεια να αποκτήσει έναν πιο premium χαρακτήρα πέρα από τον απαραίτητο τουριστικό εξοπλισμό. Γι' αυτό το λόγο, πέρα από τις αλλαγές της στάνταρ έκδοσης, διαθέτει μια TFT οθόνη που αλλάζει φωτισμό αυτόματα από ημέρα σε νύχτα, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ, quick shifter, πλαϊνές βαλίτσες στο χρώμα της μοτοσυκλέτας και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις εμπρός και πίσω, ενώ το πιρούνι είναι ανοδιωμένο χρυσό για να ξεχωρίζει από τη βασική έκδοση.
Ο κινητήρας και το πλαίσιο έμειναν απαράλλαχτα, και δικαίως θα προσθέσουμε εμείς μιας και ήταν από τα στοιχεία των Tracer που ανταποκρίνονταν άριστα στο ρόλο τους, με τον τρικύλινδρο "CP3" όπως τον ονομάζει η Yamaha να αποτελεί την ιδανική επιλογή ανάμεσα στις επιδόσεις, την γραμμικότητα και το ευρύ φάσμα ωφέλιμης περιοχής της δύναμης.

 


Στο ΜΟΤΟ που θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου, θα μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική παρουσίαση των νέων Tracer 900 και Tracer 900 GT, με τις πρώτες εντυπώσεις και τις απαντήσεις για το πώς μεταφράζονται όλες αυτές οι αλλαγές στην πράξη, ενώ στο gallery μπορείτε να δείτε ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες από τα νέα Tracer.
 

Ετικέτες

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες