Το “αγωνιστικό” Honda GB 500 που οραματίστηκε η XTR

Από κουκλί σε… άγριο κουκλί
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/1/2021

Προς το τέλος των 80ies έως και τις αρχές των 90ies, τα ιαπωνικά εργοστάσια είχαν πάθει υστερία με τα neo-retro και τις… τσοπεριές! Οι σχεδιαστές προσπαθούσαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και ως αποτέλεσμα είδαμε πανέμορφες μοτοσυκλέτες. Μία από αυτές ήταν και τα μονοκύλινδρα Honda GB 400/500 Clubman που είχαν ως πηγή έμπνευσης τον αγώνα του Isle Of Man και συνολικά την βρετανική κουλτούρα των μονοκύλινδρων café-racer.

Άλλωστε και τα γράμματα GB ταυτίζονται με τα αρχικά Great Britain. Ο αερόψυκτος κινητήρας έμοιαζε πολύ με τους μονοκύλινδρους των XL-R 600/XR 600/Dominator 650, αλλά όπως πάντα, οι μηχανικοί της Honda είχαν βάλει το χεράκι τους σε κάθε σημείο του ώστε να ταιριάζει απόλυτα με τον street χαρακτήρα των GB 400/500 ενώ είχε μανιβέλα και μίζα. Ανέβαζε περισσότερες στροφές, είχε μεγαλύτερο ψυγείο λαδιού και πιο μακριές σχέσεις ταχυτήτων. Πέρα από τη γυμνή έκδοση, για ένα διάστημα υπήρχε και μια έκδοση με σταθερό φαίρινγκ.  

Στις μέρες μας έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία και αν βρεις ένα GB 500 σε άριστη κατάσταση θα το χρυσοπληρώσεις. Αν είναι σε μέτρια ή κακή κατάσταση, τότε θα σου κοστίσει ακόμα περισσότερο, διότι δεν υπάρχουν σε άμεση διάθεση τα εξειδικευμένα εξαρτήματα που έχει πάνω του και η εύρεση γνήσιων ανταλλακτικών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, άρα ούτε και φτηνή. Υπό αυτό το πρίσμα, το δημιούργημα της XTR δεν αποτελεί βεβήλωση του υπέροχου GB 500, αλλά μια προσπάθεια να παραμείνει στη ενεργό δράση.

Η κεντρική ιδέα ήταν να φτιάξουν ένα GB 500 σαν εκείνο που θα έφτιαχνε το HRC στην υποθετική περίπτωση που ήθελε να τρέξει σε αγώνες. Ο κινητήρας τώρα έχει 600 κυβικά, χρησιμοποιώντας ένα μεγαλύτερης διαμέτρου έμβολο της Wiseco και τον στρόφαλο του XL600R. Ο εκκεντροφόρος έχει διαφορετικού σχήματος “αμύγδαλα” και το αριστερό καπάκι του κινητήρα είναι μαγνησίου από XR 600.

Η μίζα μαζί με τα γρανάζια της έχει καταργηθεί για να γλιτώσουν βάρος, όπως και η μπαταρία είναι τύπου Li-po και ζυγίζει μερικά γραμμάρια. Το ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο έχει φυσικά πολλές αλλαγές, όχι όμως ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του. Βέβαια οι αλλαγές στο ψαλίδι, το πιρούνι και τα πίσω αμορτισέρ, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα συνολικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας.

Τα φρένα είναι της Brembo, όμως μαζί με το πιρούνι προέρχονται από ένα Aprilia RS 125 και δυστυχώς γράφουν “Aprilia” πάνω τους… “Βεβήλωση” για τους φανατικούς οπαδούς της Honda είναι και το ρεζερβουάρ, που προέρχεται από Yamaha TZ 125. Στον κόσμο του Restomod βέβαια, όλα αυτά είναι… ψιλά γράμματα.

Honda ADV160: Το πρώτο σκούτερ συμβατό με βενζίνη E85 παρουσιάστηκε στην Ινδία με απίστευτη τιμή

Οι παραδόσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο
adv
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/8/2026

Η Honda της Ινδίας παρουσίασε το ADV160 στην τιμή των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα μοντέλα της Honda που παρουσιάστηκε στην Ινδία τον Ιούλιο του 2026 και για το οποίο ανακοινώθηκε επίσημη τιμή.

Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας της Honda και των εξουσιοδοτημένων αντιπροσωπειών, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου 2026.

Το Honda ADV160 θεωρείται το πρώτο σκούτερ στην Ινδία που είναι συμβατό με καύσιμα E85, μίγμα βενζίνης και αιθανόλης. Η ισχύς προέρχεται από έναν υγρόψυκτο κινητήρα 156,93 κυβικών που παράγει 16,3 ίππους και 1,5 kg.m ροπήςΗ συμβατότητα με το E85 σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο που περιέχει έως και 85% αιθανόλη, όταν στην χώρα μας η αιθανόλη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Η διαθεσιμότητα αυτού του καυσίμου θα εξαρτηθεί από την τοπική υποδομή λιανικής πώλησης, αν και το ευέλικτο σύστημα επιτρέπει στο σκούτερ να λειτουργεί εννοείται και με μίγματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αιθανόλη.

adv

Ο μπροστινός τροχός είναι 14 ιντσών και 13 είναι ο πίσω. Το βάρος του σκούτερ ανέρχεται στα 133 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων, ενώ το ύψος της σέλας ορίζεται στα 780 mm και η απόσταση από το έδαφος στα 165 mm.

Το ADV παρά το όνομά του είναι φτιαγμένο για αστική μετακίνηση και κάτω από την σέλα του διαθέτει χώρο αποθήκευσης 27 λίτρων, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, θύρα USB, Traction Control (Honda Selectable Torque Control) και ABS στον πίσω τροχό.

Με τιμή στα 1.500 ευρώ και με το σκούτερ να είναι συμβατό με βενζίνη E85, όλα δείχνουν πως θα είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή μεταξύ των σκούτερ της κατηγορίας, όπως τα Yamaha Aerox και Hero Xoom 160.

Ετικέτες