Aprilia - Νέο δικύλινδρο μοτέρ 250 κ.εκ.

Για σπορ μοτοσυκλέτα, και με την κινέζικη αγορά αρχικά στο μυαλό
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2022

Η συνεργασία της Aprilia με την Zongshen έχει δώσει στην Κίνα τον ενδιαφέροντα σπορ μονοκύλινδρο καρπό GPR250R, που πάτησε και τις Η.Π.Α. ως αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Τώρα, το project αναβαθμίζεται με νέο, δικύλινδρο τετράχρονο κινητήρα και στόχο ξανά την κινέζικη αγορά, για αρχή.

Ο νέος δικύλινδρος εν σειρά τετράχρονος κινητήρας εμφανίστηκε σε CAD απεικονίσεις στο διαδίκτυο, που δείχνουν κίνηση βαλβίδων με δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής, με την καδένα τους να βρίσκεται στο κέντρο και όχι στο πλάι όπως συνηθίζεται. Η επιλογή αυτής της λύσης πιθανώς έχει στόχο τις μικρότερες διαστάσεις της κυλινδροκεφαλής,  ή για να μειωθούν οι πιθανότητες κάμψης ή στρέψης σε εκκεντροφόρους και στρόφαλο, προσβλέποντας και σε υψηλότερο όριο στροφών και σε υψηλότερη απόδοση.

Ο κινητήρας προορίζεται για τη νέα έκδοση του GPR250R (φωτό άνω) που κυκλοφορεί στην Κίνα, που από ότι φαίνεται θα ονομάζεται GPR250RR. Αν τώρα το μονοκύλινδρο GPR απέδιδε 30 hp για 105 κιλά, το δικύλινδρο μοντέλο θα είναι μεν βαρύτερο, θα έχει όμως παράλληλα και αυξημένη απόδοση, που ίσως φτάνει τους 40 hp.

Κι όλα τα παραπάνω, αφορούν στη δημιουργία μιας μικρής αλλά ικανότατης μοτοσυκλέτας πίστας, στον δρόμο που χάραξαν τα παλαιότερα δίχρονα μοντέλα 250 κ.εκ., όπως το RS250 του 1994-2004 με τους 55 hp. Αυτή τη φορά σε τετράχρονη έκδοση, και με σαφώς μικρότερη ιπποδύναμη.

Το GPR250RR αναμένεται να βρει τον δρόμο του αρχικά για την αγορά της Κίνας, όμως θα μπορούσε να μεταβεί κατόπιν τόσο στις Η.Π.Α. (όπως είχε γίνει με το GPR250R που αποτέλεσε τη βάση για το αγωνιστικό RS250 SP -φωτό άνω), αλλά και στην Ευρώπη.

Κι αν έρθει Ευρώπη, θα μπορούσε να ανταγωνιστεί μοτοσυκλέτες όπως το YZF-R3, ενώ όπως και σε άλλες περιπτώσεις μοτοσυκλετών της Aprilia, ίσως να δούμε παράλληλα και μια γυμνή Tuono μοτοσυκλέτα στην ίδια πλατφόρμα πλαισίου-κινητήρα.

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες