Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Aprilia RSV4 2022: Οι πρώτες φωτογραφίες από τις δοκιμές στο δρόμο

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του RS 660

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες του νέου RSV4 που θα έρθει ως μοντέλο του 2022. Η νέα hyperbike της Aprilia θα ακολουθεί τη νέα φιλοσοφία που εγκαινίασε η RS 660 και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αεροδυναμική του φαίρινγκ και την νέα can-bus τεχνολογία των ηλεκτρονικών. Όπως η ίδια η Aprilia μας είπε κατά την παρουσίαση του RS 660, ο μεγάλος αδερφός, θα έχει πολλά κοινά στοιχεία σε ό,τι αφορά την αισθητική και την αεροδυναμική του φαίρινγκ. Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθεί την αρχιτεκτονική του double-layer φαίρινγκ όπου το εσωτερικό πάνελ θα κατευθύνει τον ζεστό αέρα του κινητήρα μακριά από το σώμα του αναβάτη και θα έχει ως αρμοδιότητα την σωστή ροή του αέρα γύρω από τα μηχανικά μέρη, ενώ το εξωτερικό πάνελ θα αναλαμβάνει τη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης και την προστασία του σώματος του αναβάτη από τον αέρα.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών η μεγάλη διαφορά από το σημερινό μοντέλο δεν θα είναι στην ποσότητα των βοηθημάτων (θα προστεθεί η λειτουργία cornering light στα φώτα) όσο η ποιότητα λειτουργίας τους μέσω των ισχυρότερων και ταχύτερων επεξεργαστών της ECU. Αυτό θα επιτρέψει να δημιουργηθούν πιο περίπλοκα λογισμικά για την λειτουργία του cornering ABS και του Traction Control, τα οποία θα επεμβαίνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα προσαρμόζονται καλύτερη σε διαφορετικές συνθήκες. Στα έγχρωμα όργανα TFT θα προσθέσουν απευθείας σύνδεση με το smartphone όπου θα προβάλει τις ενδείξεις του navigation μέσω του App MIA.

Στον κινητήρα θα γίνουν φυσικά οι απαραίτητες αλλαγές για να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές Euro 5, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο εκδόσεις κυβισμού. Θυμίζουμε πως η Aprilia έχει την βασική έκδοση RR στα 1000 κυβικά με 201 ίππους και την κορυφαία έκδοση Factory στα 1100 κυβικά με 217 ίππους. Η Ducati κάνει ακριβώς το αντίθετο, έχοντας τη βασική και την S έκδοση του Panigale στα 1100 κυβικά και η κορυφαία έκδοση R είναι στα 1000 κυβικά και περιορισμένης παραγωγής, ώστε κάθε χρόνο να κάνει πιο εύκολα τις απαραίτητες αλλαγές για τους κανονισμούς του WSBK. Μένει να δούμε αν και η Aprilia θα ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.