Can-Am Origin και Pulse - Αποκάλυψη των 2 πρώτων ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της φίρμας

Στην παραγωγή το 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/8/2022
Στις 7 Αυγούστου του 2022, η BRP παρουσίασε επίσημα τις δυο πρώτες νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της αναγεννημένης Can-Am. Πρόκειται για την On-Off “Origin” και τη naked “Pulse”, ενώ αμφότερες θα βγουν στην παραγωγή στα μέσα του 2024.
 
Οι δυο νέες μοτοσυκλέτες διαθέτουν κοινή βάση, ενώ διαφοροποιούνται σε χαρακτήρα κυρίως χάρη στα περιφερειακά τους.
Η Origin είναι ένας φόρος τιμής στην Off-Road κληρονομιά της Can-Am, με διττό χαρακτήρα, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τις αστικές ανάγκες του αναβάτη όσο και τις εκτός δρόμου ανησυχίες του.
Αντίστοιχα, η Pulse είναι μια 100% street γυμνή μοτοσυκλέτα.
Οι δυο μοτοσυκλέτες μοιράζονται τον νέο ηλεκτροκινητήρα E-POWER της Rotax με αυτόματη μετάδοση και έλλειψη μανέτας συμπλέκτη, το ίδιο πλαίσιο, το υποπλαίσιο που εδράζεται στη μπαταρία, τον ίδιο onboard φορτιστή, τα ίδια LED φώτα, το ντουλαπάκι εκεί που σε μια θερμική μοτοσυκλέτα βρίσκεται το ρεζερβουάρ, και την ίδια μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων, ενώ αμφότερες διαθέτουν μονόμπρατσο ψαλίδι. Ίδια είναι και η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων, με ανάποδο πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Σημειώστε πως το ψαλίδι περικλείει την τελική μετάδοση, η οποία όπως φαίνεται θα γίνεται με ιμάντα.
Οι διαφορές τους εντοπίζονται στις ζάντες (ακτίνες και μεγαλύτεροι τροχοί για το Origin, το πιθανότερο 21 και 18 ιντσών), στο διαφορετικό κοστούμι, στο διαφορετικό κάλυμμα και τη θέση του προβολέα, στο τιμόνι (φαρδύτερο και πιο όρθιο για το Origin), στη θέση των μαρσπιέ, κ.α.
Τα χρώματα θυμίζουν το Husqvarna E-Pilen, ενώ σχεδιαστικά στο Origin χτυπά η έλλειψη ψηλού φτερού, και στο Pulse η έλλειψη μάσκας που αφήνει έκθετη την τεράστια οθόνη οργάνων να ενοχλεί αισθητικά.
 
Μένει να δούμε αν οι διαφορές θα επεκταθούν και στη διαδρομή των αναρτήσεων, ενώ τα φρένα δείχνουν ίδια και στα δύο μοντέλα, με έναν δίσκο σε κάθε τροχό. 
Για την ώρα δεν έχουμε στοιχεία ούτε για ιπποδύναμη, ροπή, βάρος και μπαταρία, ούτε και για διαστάσεις, ενώ η BRP προτίθεται να ανακοινώσει τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά των δυο νέων μοτοσυκλετών της σε ένα έτος από σήμερα, τον Αύγουστο του 2023.
Μαζί με τις Origin και Pulse η BRP έδειξε και το πρώτο ηλεκτρικό hydrofoil όχημα της, το Sea-Doo Rise, που όπως και οι μοτοσυκλέτες της αναμένεται να παρουσιαστεί με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του τον Αύγουστο του 2023.

UM Renegade 300 - Έφτασε στην Ελλάδα

Σε δυο εκδόσεις: Commando και Freeedom
UM Renegade Freedom 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/9/2023

Η ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας της UM Motorcycles, καλωσορίζει και στη χώρα μας το μεγάλο μοντέλο της cruiser σειράς Renegade, στα 300 κυβικά και σε δύο εκδόσεις: Commando και Freedom, που έρχεται να προστεθεί σε 3 ακόμα εκδόσεις 125 κυβικών.

Τη γκάμα Renegade αποτελούν τα μοντέλα Sport, Commando και Freedom, που όλα τους εξοπλίζονται με κινητήρα 125 cc, ενώ μπορούν να οδηγηθούν ακόμα και με δίπλωμα αυτοκινήτου. Προσφάτως, έφτασαν και στην ελληνική αγορά οι κορυφαίες εκδόσεις των Commando και Freedom, οι οποίες εξοπλίζονται με τον ισχυρό κινητήρα των 300 cc.

Το Renegade Sport είναι η βασική μοτοσυκλέτα της γκάμας, ένα ελαφρύ (145 kg) cruiser για την Α1 κατηγορία, ενώ στην εμφάνισή του ξεχωρίζει ο κλασσικός στρογγυλός προβολέας, το ρεζερβουάρ σε σχήμα “δάκρυ”, η σέλα δυο επιπέδων και με sissy bar για τον συνεπιβάτη, οι φυσούνες στα καλάμια του πιρουνιού, τα πίσω αμορτισέρ με τα ξεχωριστά δοχεία τους, και τα μεγάλα καπάκια κάτω από το ρεζερβουάρ που θυμίζουν… Harley-Davidson.

UM Renegade

Όπως αρμόζει σε cruiser μοντέλο η σέλα είναι χαμηλή, στα 735 mm, βολεύοντας και τα χαμηλότερα ύψη αναβατών, ενώ ο αερόψυκτος τετράχρονος και μονοκύλινδρος κινητήρας 125 κ.εκ με το 5τάχυτο κιβώτιο, αποδίδει 9.4 hp / 8.500 rpm. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών μπροστά και 15 πίσω, με τη μοτοσυκλέτα να έχει δισκόφρενα εμπρός-πίσω.

UM Renegade

Με το Renegade Commando αλλάζουμε εμφάνιση αλλά και επίπεδο εξοπλισμού (υγρόψυκτος κινητήρας, κ.α.), με τη μοτοσυκλέτα να έχει σαφείς στρατιωτικές στιλιστικές καταβολές. Σε χακί χρώμα, με ένα τεράστιο αστέρι στο ρεζερβουάρ, με πιο μυώδη σχεδιασμό από το Sport και με φαρδιά φτερά, προστατευτικά στα καλάμια που δίνουν μια πιο “chunky” εμφάνιση στο πιρούνι, και με τη στρογγυλή ψηφιακή οθόνη οργάνων στο ρεζερβουάρ, η μοτοσυκλέτα ξεχωρίζει και από το έξυπνο σχήμα “R” (Renegade) του DRL LED φωτιστικού σώματος μέσα στον στρογγυλό προβολέα μπροστά! Διατίθεται με δύο μονοκύλινδρους κινητήρες που συνδυάζονται με κιβώτιο 6 σχέσεων: τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 125 cc (Bosch EFI) με 12 hp και φρένα με CBS και τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 292 cc (Bosch EFI) με 27,2 ίππους και φρένα με ABS.

UM Renegade

Στην κορυφή της γκάμας μοτοσυκλετών Renegade στέκεται το Freedom, με sport cruiser σχεδιασμό, LED φώτα, όργανα στο ρεζερβουάρ, όπως τα Commando, δερμάτινες καπιτονέ σέλες, και με μεγάλο ρεζερβουάρ 21 λίτρων. Όπως και το Commando, διατίθεται με δύο κινητήρες που συνδυάζονται με κιβώτιο 6 σχέσεων: τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 125 cc (Bosch EFI) με 12 hp και φρένα με CBS, και τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 292 cc (Bosch EFI) με 27,2 hp και φρένα με ABS.

Οι τιμές των μοτοσυκλετών Renegade της UM, εκκινούν από τα 3.000€ (Sport), τα 3.900€ (Commando) και τα 4.200€ (Freedom), ενώ όλα τα μοντέλα συνοδεύονται από εργοστασιακή εγγύηση 2 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της UM Motorcycles στην Ελλάδα, ΕΔΩ.

Ετικέτες