Γράφτηκε από: 
τον Κώστα Γκαζή

Can-Am Origin και Pulse - Αποκάλυψη των 2 πρώτων ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της φίρμας

Στην παραγωγή το 2024
Στις 7 Αυγούστου του 2022, η BRP παρουσίασε επίσημα τις δυο πρώτες νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της αναγεννημένης Can-Am. Πρόκειται για την On-Off “Origin” και τη naked “Pulse”, ενώ αμφότερες θα βγουν στην παραγωγή στα μέσα του 2024.
 
Οι δυο νέες μοτοσυκλέτες διαθέτουν κοινή βάση, ενώ διαφοροποιούνται σε χαρακτήρα κυρίως χάρη στα περιφερειακά τους.
Η Origin είναι ένας φόρος τιμής στην Off-Road κληρονομιά της Can-Am, με διττό χαρακτήρα, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τις αστικές ανάγκες του αναβάτη όσο και τις εκτός δρόμου ανησυχίες του.
Αντίστοιχα, η Pulse είναι μια 100% street γυμνή μοτοσυκλέτα.
Οι δυο μοτοσυκλέτες μοιράζονται τον νέο ηλεκτροκινητήρα E-POWER της Rotax με αυτόματη μετάδοση και έλλειψη μανέτας συμπλέκτη, το ίδιο πλαίσιο, το υποπλαίσιο που εδράζεται στη μπαταρία, τον ίδιο onboard φορτιστή, τα ίδια LED φώτα, το ντουλαπάκι εκεί που σε μια θερμική μοτοσυκλέτα βρίσκεται το ρεζερβουάρ, και την ίδια μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων, ενώ αμφότερες διαθέτουν μονόμπρατσο ψαλίδι. Ίδια είναι και η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων, με ανάποδο πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Σημειώστε πως το ψαλίδι περικλείει την τελική μετάδοση, η οποία όπως φαίνεται θα γίνεται με ιμάντα.
Οι διαφορές τους εντοπίζονται στις ζάντες (ακτίνες και μεγαλύτεροι τροχοί για το Origin, το πιθανότερο 21 και 18 ιντσών), στο διαφορετικό κοστούμι, στο διαφορετικό κάλυμμα και τη θέση του προβολέα, στο τιμόνι (φαρδύτερο και πιο όρθιο για το Origin), στη θέση των μαρσπιέ, κ.α.
Τα χρώματα θυμίζουν το Husqvarna E-Pilen, ενώ σχεδιαστικά στο Origin χτυπά η έλλειψη ψηλού φτερού, και στο Pulse η έλλειψη μάσκας που αφήνει έκθετη την τεράστια οθόνη οργάνων να ενοχλεί αισθητικά.
 
Μένει να δούμε αν οι διαφορές θα επεκταθούν και στη διαδρομή των αναρτήσεων, ενώ τα φρένα δείχνουν ίδια και στα δύο μοντέλα, με έναν δίσκο σε κάθε τροχό. 
Για την ώρα δεν έχουμε στοιχεία ούτε για ιπποδύναμη, ροπή, βάρος και μπαταρία, ούτε και για διαστάσεις, ενώ η BRP προτίθεται να ανακοινώσει τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά των δυο νέων μοτοσυκλετών της σε ένα έτος από σήμερα, τον Αύγουστο του 2023.
Μαζί με τις Origin και Pulse η BRP έδειξε και το πρώτο ηλεκτρικό hydrofoil όχημα της, το Sea-Doo Rise, που όπως και οι μοτοσυκλέτες της αναμένεται να παρουσιαστεί με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του τον Αύγουστο του 2023.