Can-Am Origin και Pulse - Αποκάλυψη των 2 πρώτων ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της φίρμας

Στην παραγωγή το 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/8/2022
Στις 7 Αυγούστου του 2022, η BRP παρουσίασε επίσημα τις δυο πρώτες νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της αναγεννημένης Can-Am. Πρόκειται για την On-Off “Origin” και τη naked “Pulse”, ενώ αμφότερες θα βγουν στην παραγωγή στα μέσα του 2024.
 
Οι δυο νέες μοτοσυκλέτες διαθέτουν κοινή βάση, ενώ διαφοροποιούνται σε χαρακτήρα κυρίως χάρη στα περιφερειακά τους.
Η Origin είναι ένας φόρος τιμής στην Off-Road κληρονομιά της Can-Am, με διττό χαρακτήρα, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τις αστικές ανάγκες του αναβάτη όσο και τις εκτός δρόμου ανησυχίες του.
Αντίστοιχα, η Pulse είναι μια 100% street γυμνή μοτοσυκλέτα.
Οι δυο μοτοσυκλέτες μοιράζονται τον νέο ηλεκτροκινητήρα E-POWER της Rotax με αυτόματη μετάδοση και έλλειψη μανέτας συμπλέκτη, το ίδιο πλαίσιο, το υποπλαίσιο που εδράζεται στη μπαταρία, τον ίδιο onboard φορτιστή, τα ίδια LED φώτα, το ντουλαπάκι εκεί που σε μια θερμική μοτοσυκλέτα βρίσκεται το ρεζερβουάρ, και την ίδια μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων, ενώ αμφότερες διαθέτουν μονόμπρατσο ψαλίδι. Ίδια είναι και η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων, με ανάποδο πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Σημειώστε πως το ψαλίδι περικλείει την τελική μετάδοση, η οποία όπως φαίνεται θα γίνεται με ιμάντα.
Οι διαφορές τους εντοπίζονται στις ζάντες (ακτίνες και μεγαλύτεροι τροχοί για το Origin, το πιθανότερο 21 και 18 ιντσών), στο διαφορετικό κοστούμι, στο διαφορετικό κάλυμμα και τη θέση του προβολέα, στο τιμόνι (φαρδύτερο και πιο όρθιο για το Origin), στη θέση των μαρσπιέ, κ.α.
Τα χρώματα θυμίζουν το Husqvarna E-Pilen, ενώ σχεδιαστικά στο Origin χτυπά η έλλειψη ψηλού φτερού, και στο Pulse η έλλειψη μάσκας που αφήνει έκθετη την τεράστια οθόνη οργάνων να ενοχλεί αισθητικά.
 
Μένει να δούμε αν οι διαφορές θα επεκταθούν και στη διαδρομή των αναρτήσεων, ενώ τα φρένα δείχνουν ίδια και στα δύο μοντέλα, με έναν δίσκο σε κάθε τροχό. 
Για την ώρα δεν έχουμε στοιχεία ούτε για ιπποδύναμη, ροπή, βάρος και μπαταρία, ούτε και για διαστάσεις, ενώ η BRP προτίθεται να ανακοινώσει τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά των δυο νέων μοτοσυκλετών της σε ένα έτος από σήμερα, τον Αύγουστο του 2023.
Μαζί με τις Origin και Pulse η BRP έδειξε και το πρώτο ηλεκτρικό hydrofoil όχημα της, το Sea-Doo Rise, που όπως και οι μοτοσυκλέτες της αναμένεται να παρουσιαστεί με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του τον Αύγουστο του 2023.

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX και αναβάτης εξέλιξης της Ducati μας συστήνει την MX μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale
motomagDucati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/2/2024

Με αφορμή τη σύναψη συνεργασίας με την Ducati, η Monster Energy ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube, στο οποίο ο Antonio Cairoli, 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX και αναβάτης εξέλιξης της Ducati μας συστήνει τη μοναδική Desmo450 MX, και παραδέχεται ότι θα ήθελε το Borgo Panigale να έχει ασχοληθεί νωρίτερα με τον συγκεκριμένο χώρο.

Το εντυπωσιακό βίντεο ξεκινάει δείχνοντάς μας στιγμιότυπα από κοντινές λήψεις στο Desmo450 MX, το οποίο αποτελεί αυτή την στιγμή το μοναδικό MX μοντέλο με δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης βαλβίδων. Μαζί, βλέπουμε και τον “DUCATONY” να ετοιμάζεται στα κεντρικά γραφεία της Ducati στην Bologna. Μετά την στατική παρουσίαση έχει έρθει η ώρα να δούμε τη μοτοσυκλέτα και εν δράσει με τα αγωνιστικά της χρώματα.

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Στην συνέχεια, μεταφερόμαστε 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στην MX πίστα Park – Monte Coralli, στη Faenza, όπου ένα θεαματικό πανοραμικό πλάνο μας δείχνει τη διαρρύθμισή της. Αυτή είναι το πεδίο, όπου βλέπουμε τον ικανότατο και ταλαντούχο Cairoli να μας δείχνει πώς οδηγείται μία αγωνιστική MX μοτοσυκλέτα.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος ο Cairoli, στόχος του ως αναβάτης εξέλιξης είναι να αξιοποιήσει τα πολλά χρόνια εμπειρίας του, προκειμένου να κάνει το Desmo450 MX την καλύτερη δυνατή μοτοσυκλέτα, τοποθετώντας την στην κορυφή του ανταγωνισμού. Ο συναισθηματικός δεσμός της κοινής πατρίδας δεν κρύβεται…

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]

Συνεχίζοντας, δηλώνει ανέκαθεν θαυμαστής της Ducati, η οποία είναι μία ιταλική εταιρεία που χαρακτηρίζεται από το πάθος και το μεσογειακό ταπεραμέντο. Κάτι που αποδεικνύουν και τα κύπελλα, μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στην κάμερα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, έχουν ακόμα δρόμο, ενώ πολλά πράγματα ακόμα πρόκειται να αλλάξουν μέχρι την ημέρα που η μοτοσυκλέτα θα βρεθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τέλος, παραδέχεται ότι θα ήθελε η Ducati να έχει κάνει νωρίτερα το βήμα, όταν ακόμα ήταν εν ενεργεία επαγγελματίας αναβάτης και κατακτούσε τα Πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο.

Το βίντεο περιλαμβάνει και μερικά αποσπάσματα με το τι έγινε “πίσω από τις κάμερες”, με τον Cairoli να δηλώνει ότι παρά το ότι άφησε την ενεργό δράση, εξακολουθεί να απολαμβάνει τη γρήγορη οδήγηση. Το επιβεβαιώνουν και τα εντυπωσιακά πλάνα άλλωστε…

Δείτε το βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 32 δευτερολέπτων:

Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]Ducati Desmo450 MX – “Μακάρι να υπήρχε τα χρόνια που αγωνιζόμουν” μας λέει ο Cairoli – [VIDEO]