Ducati Desmosedici Stradale

Μάθαμε το όνομα, θα δούμε και τον κινητήρα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/9/2017

Η Ducati αποκάλυψε το όνομα της νέας V4 μοτοσυκλέτας της, που θα δούμε ολόκληρη στην προσεχή διεθνή έκθεση του Μιλάνου (EICMA) στις 9-12 Νοεμβρίου. Γιατί λέμε ότι θα την δούμε ολόκληρη στο Μιλάνο; Διότι πιο πριν, στις 7 Σεπτεμβρίου, θα δούμε τον κινητήρα της σε μια ειδική παρουσίαση που θα κάνει η Ducati στην πίστα του Misano, κατά τη διάρκεια του επόμενου αγώνα των MotoGP.

Η Desmosedici Stradale (Stradale σημαίνει Δρόμου) θα είναι μόνο μία από τις μοτοσυκλέτες που θα έχουν αυτόν τον νέο V4 κινητήρα. Όπως μας έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο Claudio Domenicali, η Ducati θα παρουσιάσει μια πλήρη σειρά μοντέλων με κινητήρα V4, τόσο στα 1000, όσο και στα 1200 κυβικά. Αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό και την ξεχωριστή παρουσίαση του κινητήρα, αφού ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της εταιρείας και δεν θα είναι αποκλειστικότητα μόνο της καινούριας superbike.

Για τους λάτρεις των V2, να θυμίσουμε ότι τόσο ο αερόψυκτος διβάλβιδος των 803 κυβικών, όσο και οι υγρόψυκτοι Testastretta DVT 1200 και Supersquadro 959 θα συνεχίσουν να παράγονται τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ο Domenicali είχε πει στην παρουσίαση της τελευταίας Superleggera στην πίστα της Laguna Seca, ότι οι V2 κινητήρες θα εξελίσσονται διαρκώς. Όμως το ενδιαφέρον μας αυτή τη στιγμή είναι στον νέο V4, όπου η ιταλική εταιρεία μας έχει υποσχεθεί ότι θα είναι εντελώς διαφορετικός και πρωτοποριακός σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση και την τεχνολογία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μια επανασχεδιασμένη και φτηνότερη έκδοση ευρείας παραγωγής του κινητήρα της Desmosedici RR, αλλά για έναν κινητήρα που έχει σχεδιαστεί από την αρχή σε πάνω λευκό χαρτί. Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, έχουμε μερικές μέρες ακόμα για να αναρωτιόμαστε και να συζητάμε αν ο νέος V4 θα είναι Screamer ή Twin Pulse, αν θα έχει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων DVT, αν θα είναι μόνο 1000 κυβικά ή παραπάνω και φυσικά αν θα βγάζει περισσότερα από τα 200 άλογα που είχε η εξωτική Desmosedici RR.      

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες