Ducati SuperSport 939 - Ζωντανά από την Intermot!

4/10/2016

Ένα superbike για το δρόμο

Όπως είχαμε γράψει και χθες εδώ, η Ducati παρουσίασε τα νέα χρώματα και τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις για τα Monster 821 τα Multistrada 1200, τα Diavel και τα 1299 Panigale και Panigale R, κρατώντας για την Intermot ως εντελώς νέο μοντέλο το Supersport 939.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ducati, η φιλοσοφία κατασκευής της μοτοσυκλέτας είναι να φέρει την αίσθηση των superbikes στις πραγματικές συνθήκες στο δρόμο, χωρίς τους περιορισμούς των απόλυτων σύγχρονων κατασκευών.

Μετά την προ-παρουσίαση για όσους παρευρέθηκαν στο φετινό WDW, το SuperSport έκανε την επίσημη παρουσίαση του στο περίπτερο της Ducati πριν από λίγη ώρα.

Ο κινητήρας του νέου μοντέλου είναι –φυσικά- ένας δικύλινδρος V-90° Testastretta 11°, με χωρητικότητα 937 κυβικών εκατοστών, ο οποίος αποδίδει 113 ίππους και 9,8kgm ροπής, ενώ διαθέτει τρεις χάρτες απόδοσης (Sport, Touring και Urban).

Το πλαίσιο είναι ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα –τι άλλο;- που δίνει μεταξόνιο 1.478mm, με το συνολικό βάρος να ανέρχεται στα 210 κιλά. Το πιρούνι είναι 41mm της Marzocchi και διαθέτει πλήρεις ρυθμίσεις, ενώ την πίσω ανάρτηση έχει αναλάβει ένα αμορτισέρ της Sachs το οποίο ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση της επαναφοράς.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην συμπεριφορά αλλά και στην άνεση που προσφέρει σε αναβάτη και συνεπιβάτη, με μια ευρύχωρη και σχετικά πιο όρθια θέση οδήγησης και με μεγάλη απόσταση μεταξύ των μαρσπιέ και της σέλας του συνεπιβάτη, όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι από κοντά. Η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις με συνολικό εύρος ρύθμισης στα 50mm.

Παρά την προσπάθεια να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, δεν έγιναν "εκπτώσεις" στην κατασκευή του Supersport, το οποίο φέρει στον στάνταρ εξοπλισμό του το Ducati Safety Pack που περιλαμβάνει traction control και το ABS της Bosch, ενώ λεπτομέρειες όπως η μονοκόμματη χυτή βάση για τα όργανα και τους καθρέφτες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

 

 

Τα όργανα είναι πλήρως ψηφιακά ίδια με την μονόχρωμη οθόνη του 959, οι διακόπτες είναι εντελώς καινούργιοι, ενώ ο συμπλέκτης διαθέτει μηχανική οδήγηση.

 

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η έκδοση "S" που "φοράει" πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins και διαθέτει quickshifter (με λειτουργία στα ανεβάσματα και στα κατεβάσματα των σχέσεων) και πλαστικό κάλυμμα για την σέλα του συνεπιβάτη. Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από τον Μάρτιο του 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Μικρές ανανεώσεις και νέα χρώματα:

Ετικέτες

Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα

Προς το παρόν έχει βγάλει μόνο teaser VIDEO
Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/3/2026

Με ένα πολύ μικρό VIDEO στα κοινωνικά δίκτυα που δεν αφήνει να φανεί καμία λεπτομέρεια για το μοντέλο, πέρα από την ύπαρξη αερόσακου, η Yamaha προετοιμάζει το έδαφος για αύριο το απόγευμα, όπου θα μας δείξει ένα νέο μοντέλο.

Αποκωδικοποιώντας το VIDEO, έχουμε τον αριθμό των τριών προσώπων, σημαντικό και το κρατάμε, όπως επίσης και την αγωνία ζωγραφισμένη για την μαμά και το παιδί με το καθησυχαστικό χαμόγελο του πατέρα.

Θα μπορούσε να είναι μία σκηνή όπου το νέο αυτό Yamaha φτάνει στο σπίτι και προκαλεί έκπληξη στην οικογένεια και ταυτόχρονα μία κάποια ανησυχία.

Έπειτα τονίζεται η ύπαρξη αερόσακου και η τεχνολογία που αυτή έχει, δείχνοντας μας το εσωτερικό μίας IMU μονάδας, άρα έχουμε αναγνώριση της θέσης της μοτοσυκλέτας στον χώρο από τα ηλεκτρονικά, άρα αυτόματη ενεργοποίηση του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης.

Πάμε τώρα πίσω στον μαγικό αριθμό τρία και έπειτα στην αγωνία των προσώπων για το νέο όχημα και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν ήταν μία «μοτοσυκλετιστική» οικογένεια, αλλά εκεί που περίμεναν τον πατέρα να έρθει με το αυτοκίνητο στο γκαράζ, εκείνος μπήκε με το νέο τρίκυκλο σκούτερ, δένοντας και τον μαγικό αριθμό τρία. Σωστά εδώ, η στόχευση του κοινού είναι πιο γενική, απευθύνεται σε κάποιον που κυρίως κινείται με αυτοκίνητο και αποκτά τώρα και μία Yamaha. Τα τρίκυκλα σκούτερ της Yamaha στοχεύουν σε αυτό το κοινό. Βέβαια στην χώρα μας έχουν επιτυχία και σε μοτοσυκλετιστές μεγαλύτερης ηλικίας, ή και πιο ενεργούς που απλά θέλουν ένα τέτοιο όχημα ως δεύτερο, ενώ ακόμη περισσότερο, στην χώρα μας το Niken, η μοναδική τρίκυκλη σπορ παραγωγής στον κόσμο, έχει επιτυχία μόνο σε μοτοσυκλετιστές και όχι σε πιο ευρύ κοινό, όπως πίστευε η Yamaha το 2015 όταν μου ανέλυε στο Tokyo Motor Show το σκεπτικό για το ρηξικέλευθο τότε μοντέλο της.

Ο πορτοκαλί φάρος και όσα αχνά φαίνονται πίσω από το πρώτο πρόσωπο που εμφανίζεται, θα πω εγώ η σύζυγος και μητέρα του μικρού κοριτσιού, παραπέμπουν πως βρισκόμαστε μέσα σε ένα γκαράζ.

Να λοιπόν γιατί πιστεύω πως αύριο θα δούμε:
Το νέο Yamaha Tricity 300 2026 – Το πρώτο σκούτερ με αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια παγκοσμίως!

 

 

 

 

Για την ιστορία τώρα, αυτός δεν θα είναι ο πρώτος αερόσακος από εταιρεία μοτοσυκλέτας, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν, το 2006, η Honda έβαλε αερόσακο στην Goldwing, όπως ακριβώς μας είχε υποσχεθεί το 2005, όταν και ανακοίνωσε την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την δεκαετία του ΄90!

Αμέσως μετά, το 2007 οι αερόσακοι μπήκαν στις στολές των MotoGP στην μικρή κατηγορία.

Η τεχνολογία όμως από τότε έχει αλλάξει πολύ και κυρίως προχώρησε με άλματα την τελευταία πενταετία, ενώ η χρήση τους είναι καθολική στα MotoGP από το 2018.

Από το 2020 και μετά όμως, είναι που καταγράφουμε το πραγματικό άλμα στον τρόπο που τα ηλεκτρονικά αναγνωρίζουν σωστά και με ακρίβεια πότε συμβαίνει πτώση και πότε αυτή θα έχει την ένταση που πρέπει ώστε να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, ώστε να αποφύγει την περίπτωση να καταστρέψει τον αγώνα ενός αναβάτη που θα μπορούσε να συνεχίσει, σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα του.

Είναι επίσης νέο το άλμα και στο τελευταίο σύνορο, τους αγώνες MX και Rally, εκεί που το σύστημα έχει πολύ δυσκολότερο ρόλο στην ανίχνευση μίας πτώσης από ένα δυναμικό άλμα.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως πλέον η τεχνολογία είναι τόσο μπροστά που μπορείς να φοράς τον αερόσακο, ένα δυσκολότερο βήμα από την τοποθέτησή του σε ένα τρίκυκλο σκούτερ!

Μένει να δούμε λοιπόν αν έχουμε πέσει διάνα στην αποκρυπτογράφηση του σύντομου VIDEO της Yamaha και έχουμε μπροστά μας το νέο Tricity 300 και έπειτα με ποιο τρόπο δουλεύει ο αερόσακος αυτός, που στόχο έχει να σου προσφέρει αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια, τον τομέα δηλαδή που πάσχουν περισσότερο τα δίκυκλα και λίγο λιγότερο τα τρίκυκλα, στο πεδίο που συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα, εντός πόλης δηλαδή.

Σε δεύτερο χρόνο θα θέλαμε να δούμε και το κόστος αντικατάστασης του αερόσακου.

Οι πρώτες απαντήσεις αναμένονται αύριο, το απόγευμα.

Σε περίπτωση πάντως που είναι πράγματι το νέο Yamaha Tricity 300, τότε με βάση το πότε έρχονται στην Ευρώπη τα σκούτερ της Yamaha, το αναμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως υπάρχει και Tricity 125, ιδανικό για την εξίσωση διπλώματος αυτοκινήτου το οποίο έχει μάλιστα ίσιο πάτωμα, σε αντίθεση με το Tricity 300 που, λογικά, μόνο αυτό θα έρχεται με αερόσακο, τουλάχιστον για το 2026. Είναι βέβαιο πως η Yamaha δεν θα περιορίσει τον αερόσακο σε ένα μόνο μοντέλο!