EICMA 2022: Vmoto Soco - Και συνεργασία με Pininfarina

Η γκάμα διευρύνεται σε e-scooter και ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/11/2022

Η Vmoto Soco Group είχε ως “κράχτη” στο περίπτερο της στην EICMA ένα 3D Concept από ένα νέο project με το γνωστό studio design Pininfarina, ενώ για την αγορά του 2023 είχε scooter και μοτοσυκλέτες, πάντα με κινητήρια δύναμη τον ηλεκτρισμό.

Pinifarina concept

Το Concept του studio Pininfarina (του οποίου η Mahindra κατέχει το 76% από το 2015) έχει όραμα τη δημιουργία μιας πιο αεροδυναμικής και προχωρημένης νέας γενιάς ηλεκτρικών δικύκλων. Καλή βέβαια η χαμηλή οπισθέλκουσα, και ευεργετική τόσο σε επιδόσεις όσο και σε κατανάλωση, όμως αναρωτιόμαστε πόσο μπορεί να ωφελήσει σε ηλεκτρικά αστικά δίκυκλα που κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Μάλλον όχι και τόσο, όμως τα οφέλη μεγαλώνουν όσο μεγαλώνουν κι οι επιδόσεις. Παρόλα αυτά, το studio Pininfarina θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αεροδυναμική των ηλεκτρικών δικύκλων της Vmoto Soco, ενσωματώνοντας για παράδειγμα τη μπαταρία τους σε ένα νέο αεροδυναμικό σχήμα κοστουμιού, χαρίζοντας τους έτσι έξτρα χιλιομετράκια αυτονομίας.

Dirt Bike

Το ολοκαίνουργιο Dirt Bike της Vmoto Soco έχει σχεδιαστεί από τον Adrian Morton, τον διευθυντή του τμήματος design της φίρμας, και πρόκειται για μια ηλεκτρική Off-Road ελαφριά μοτοσυκλέτα, σε 2 εκδόσεις, με τελική 45 και 85 χλμ/ώρα. Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο, όπως αλουμινένιο είναι και το ψαλίδι, οι αναρτήσεις έχουν μεγάλες διαδρομές (χωρίς να ανακοινώνονται), και στην πέδηση έχουμε δυο δισκόφρενα, ένα για τον κάθε τροχό. Η Vmoto Soco κάνει λόγο για 150 χλμ. μέγιστης αυτονομίας (θεωρητικά νούμερα), και για δυνατότητα αναρρίχησης σε εδάφη με κλίση έως και 40%. Το βάρος ανακοινώνεται στα 84 κιλά, ενώ μια πλήρης φόρτιση απαιτεί 2 ώρες για τη μικρή έκδοση (L1) και 3 ώρες για τη μεγάλη (L3).

CPx

Μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα δέχθηκε για το 2023 το e-scooter CPx, ενώ η εταιρεία ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των πελατών της για αύξηση των επιδόσεων, κι έτσι η κλασική έκδοση με τελική ταχύτητα 90 χλμ/ώρα θα έχει από το 2023 δίπλα της μια Pro έκδοση με τελική ταχύτητα 105 χλμ/ώρα.

CUmini

Ένα Cumini ειδικά για την αγορά της Ευρώπης προστέθηκε στη γκάμα, μια έκδοση με τελική ταχύτητα 25 χλμ/ώρα με πετάλια, για τις χώρες όπου η νομοθεσία επιτρέπει σε αυτά τα οχήματα την κίνηση δίχως κράνος, και δίχως να χρειάζεται έκδοση αριθμού κυκλοφορίας.

Stash

Στο Μιλάνο είδαμε την τελική έκδοση παραγωγής της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Stash (αποθήκη / αποθηκεύω), που συνδυάζει χαρακτηριστικά scooter (όπως τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα), με επιδόσεις μοτοσυκλέτας. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποθηκεύσει στο Stash μέχρι και ένα full-face κράνος, ή μια μεγάλη τσάντα. Η μέγιστη δύναμη του κινητήρα φτάνει τους 20 hp, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει και λειτουργία… boost (περίπου σαν το turbo boost του ΚΙΤ, πω πω τι μας θύμισες…), όπου στην τελική των 110 χλμ/ώρα ο αναβάτης ενεργοποιεί το boost, κερδίζοντας 10 ακόμα χιλιόμετρα τελικής. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών, ενώ τα δυο δισκόφρενα διαθέτουν σύστημα συνδυασμένης πέδησης.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες