Gilera – Το Aprilia Shiver 900 αλλάζει όνομα στην Κίνα και επιστρέφει στη ζωή μας

Άλλη μια ευκαιρία για την ανάσταση της Gilera εξ' ανατολής
motomagGilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/11/2023

Μετά από μία μακρά περίοδο που το όνομα Gilera παρέμενε στα συρτάρια του Piaggio Group, μαζί με αυτό της Laverda την οποία επίσης κατέχει ο ιταλικός όμιλος, φαίνεται ότι τώρα σκοπεύει σε συνεργασία με την Zongshen να το επαναφέρει στο προσκήνιο, χρησιμοποιώντας τον V2 κινητήρα 896 κυβικών που μέχρι το 2021 εξόπλιζε τα Dorsoduro και Shiver 900 της Aprilia.

Η Gilera ιδρύθηκε το 1909, διαγράφοντας μία λαμπρή αγωνιστική πορεία, ειδικά κατά την δεκαετία του ’50, όπου κυριάρχησε στην μεγάλη κατηγορία 500 κυβικών του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δυστυχώς, παρά τις επιτυχίες της, το 1957 θα αποσυρθεί από τους αγώνες ταχύτητας, ενώ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε θα οδηγήσουν στην εξαγορά της από την Piaggio το 1969. Εκεί θα έρθει και ο δεύτερος κύκλος επιτυχιών στους αγώνες, με πιο σημαντικές την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στα 125 κυβικά με τον Manuel Poggiali το 2001 και στα 250 κυβικά το 2008 με τον αείμνηστο Marco Simoncelli. Δεν κατάφερε όμως να αξιοποιήσει εμπορικά ποτέ αυτές της τις επιτυχίες, μένοντας στο παρασκήνιο, κατασκευάζοντας σπορ σκούτερ για την Piaggio, δημιουργώντας το 2008 το ισχυρότερο σκούτερ παραγωγής μέχρι σήμερα το GP 800.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Τα τελευταία χρόνια, το όνομα της Gilera φαινόταν να έχει ξεχαστεί από το Piaggio Group, ακολουθώντας αυτό της Laverda, που επίσης ανήκει στον ιταλικό όμιλο. Αυτό μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχέδια του V2 κινητήρα που χρησιμοποιούσαν οι Aprilia Dorsoduro/Shiver 900, με το λογότυπο της Gilera. Η συνεργασία της Zongshen με την Piaggio, έδωσε την δυνατότητα στην πρώτη να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα αυτόν υπό την ονομασία Cyclone (θυγατρική εταιρεία της Zongshen) στο concept μοντέλο που παρουσίασε στην διεθνή έκθεση CIMA της Κίνας.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Την ίδια χρονιά, είχαν εντοπιστεί στην Κίνα δύο πρωτότυπα, τα οποία έμοιαζαν πάρα πολύ με το Shiver 900, ενώ το όνομα της Gilera κρυβόταν κάτω από ταινίες στα πλαστικά. Τώρα, ήρθαν στην δημοσιότητα, δύο διαφορετικές σχεδιαστικές απόψεις, για το ίδιο μοντέλο, οι οποίες καταχωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2023 από την κοινοπραξία Piaggio-Zongshen.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Το πρώτο σχέδιο θυμίζει έντονα την τελευταία γενιά του μοντέλου της Aprilia, ενώ στα έγγραφα αναφέρεται ως “Shiver 900”, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο ένα μοντέλο που απουσιάζει ήδη δύο και πλέον χρόνια από τις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Από την άλλη, η δεύτερη εκδοχή, η οποία κατατέθηκε την ίδια μέρα του Ιουνίου, έχει κοινά μηχανικά μέρη, αλλά διαφορετική εμφάνιση, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό. Το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας είναι ίδιο με αυτό του Shiver, όπως ισχύει και για το υβριδικό αλουμινένιο/ατσάλινο πλαίσιο, τον κινητήρα, το αλουμινένιο ψαλίδι, μέχρι τα φρένα και τις αναρτήσεις. Το ρεζερβουάρ έχει διατηρήσει την χωρητικότητα των 15 λίτρων, όμως πλέον έχουν τοποθετηθεί πλαστικά εκατέρωθεν κρύβοντας το ψυγείο και προσδίδοντας μία πιο σύγχρονη, εμπροσθόβαρη σχεδιαστική προσέγγιση για την μοτοσυκλέτα.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Η κωδική ονομασία GLR900, με την οποία κατατέθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της επιστροφής του ονόματος Gilera στην παραγωγή. Οι δύο προβολείς έχουν πλέον οριζόντια διάταξη, αντί για την κάθετη του Shiver, ενώ είναι και πιο μαζεμένοι σε διαστάσεις. Το μικρό μασκάσκι πάνω από τα φωτιστικά σώματα καλύπτει τα όργανα που είναι ίδια με της τελευταίας έκδοσης του μοντέλου της Aprilia. Οι διπλές εξατμίσεις εξακολουθούν να βγαίνουν κάτω από την σέλα του συνεπιβάτη, μία πρακτική που οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν πλέον αφήσει πίσω.

Είναι μάλλον απίθανο να δούμε και τα δύο σχέδια να μπαίνουν στην παραγωγή, καθώς μηχανικά είναι πανομοιότυπα, όπως και η εργονομία με την σέλα, τα μαρσπιέ και το τιμόνι να μην διαφέρουν μεταξύ των δύο εκδόσεων. Επομένως, εμπορικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κατασκευαστούν και τα δύο, απλώς πιθανότατα η εταιρεία εξετάζει ποιο από τα δύο σχέδια θα προχωρήσει στο τέλος.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Στην τελευταία του μορφή ο V2 κινητήρας έβγαζε 95 ίππους και 9,1 χιλιογραμμόμετρα ροπής, κάτι που φαίνεται να μην αλλάζει στο μοντέλο της Gilera. Η μόνη πιθανότητα να έχουμε ελαφρώς χαμηλότερα νούμερα είναι οι νέες Euro5+ προδιαγραφές, όμως και πάλι η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη.

Η Zongshen έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή του RA9, του πρωτότυπου που έχουμε ήδη δει, το οποίο χρησιμοποιεί στην ουσία το ίδιο πλαίσιο και κινητήρα, με ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξόνιο και μονόμπρατσο ψαλίδι, ακολουθώντας μία πιο cruiser φιλοσοφία. Επομένως, μπορεί να αναλάβει την κατασκευή του νέου μοντέλου της Gilera. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί και η παραγωγή γίνεται στην Κίνα και όχι την Ιταλία, το κόστος απόκτησης θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, ίσως ακόμα και από το Shiver 900. Έτσι, το Piaggio Group θα δώσει στην εταιρεία μία διαφορετική θέση στην αγορά από τα υπόλοιπα μοντέλα της, ενώ το όνομα Gilera μπορεί να την βοηθήσει σε αγορές που άλλα ονόματα του ομίλου είναι λιγότερο γνωστά.

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες