Gilera – Το Aprilia Shiver 900 αλλάζει όνομα στην Κίνα και επιστρέφει στη ζωή μας

Άλλη μια ευκαιρία για την ανάσταση της Gilera εξ' ανατολής
motomagGilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/11/2023

Μετά από μία μακρά περίοδο που το όνομα Gilera παρέμενε στα συρτάρια του Piaggio Group, μαζί με αυτό της Laverda την οποία επίσης κατέχει ο ιταλικός όμιλος, φαίνεται ότι τώρα σκοπεύει σε συνεργασία με την Zongshen να το επαναφέρει στο προσκήνιο, χρησιμοποιώντας τον V2 κινητήρα 896 κυβικών που μέχρι το 2021 εξόπλιζε τα Dorsoduro και Shiver 900 της Aprilia.

Η Gilera ιδρύθηκε το 1909, διαγράφοντας μία λαμπρή αγωνιστική πορεία, ειδικά κατά την δεκαετία του ’50, όπου κυριάρχησε στην μεγάλη κατηγορία 500 κυβικών του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δυστυχώς, παρά τις επιτυχίες της, το 1957 θα αποσυρθεί από τους αγώνες ταχύτητας, ενώ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε θα οδηγήσουν στην εξαγορά της από την Piaggio το 1969. Εκεί θα έρθει και ο δεύτερος κύκλος επιτυχιών στους αγώνες, με πιο σημαντικές την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στα 125 κυβικά με τον Manuel Poggiali το 2001 και στα 250 κυβικά το 2008 με τον αείμνηστο Marco Simoncelli. Δεν κατάφερε όμως να αξιοποιήσει εμπορικά ποτέ αυτές της τις επιτυχίες, μένοντας στο παρασκήνιο, κατασκευάζοντας σπορ σκούτερ για την Piaggio, δημιουργώντας το 2008 το ισχυρότερο σκούτερ παραγωγής μέχρι σήμερα το GP 800.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Τα τελευταία χρόνια, το όνομα της Gilera φαινόταν να έχει ξεχαστεί από το Piaggio Group, ακολουθώντας αυτό της Laverda, που επίσης ανήκει στον ιταλικό όμιλο. Αυτό μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχέδια του V2 κινητήρα που χρησιμοποιούσαν οι Aprilia Dorsoduro/Shiver 900, με το λογότυπο της Gilera. Η συνεργασία της Zongshen με την Piaggio, έδωσε την δυνατότητα στην πρώτη να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα αυτόν υπό την ονομασία Cyclone (θυγατρική εταιρεία της Zongshen) στο concept μοντέλο που παρουσίασε στην διεθνή έκθεση CIMA της Κίνας.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Την ίδια χρονιά, είχαν εντοπιστεί στην Κίνα δύο πρωτότυπα, τα οποία έμοιαζαν πάρα πολύ με το Shiver 900, ενώ το όνομα της Gilera κρυβόταν κάτω από ταινίες στα πλαστικά. Τώρα, ήρθαν στην δημοσιότητα, δύο διαφορετικές σχεδιαστικές απόψεις, για το ίδιο μοντέλο, οι οποίες καταχωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2023 από την κοινοπραξία Piaggio-Zongshen.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Το πρώτο σχέδιο θυμίζει έντονα την τελευταία γενιά του μοντέλου της Aprilia, ενώ στα έγγραφα αναφέρεται ως “Shiver 900”, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο ένα μοντέλο που απουσιάζει ήδη δύο και πλέον χρόνια από τις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Από την άλλη, η δεύτερη εκδοχή, η οποία κατατέθηκε την ίδια μέρα του Ιουνίου, έχει κοινά μηχανικά μέρη, αλλά διαφορετική εμφάνιση, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό. Το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας είναι ίδιο με αυτό του Shiver, όπως ισχύει και για το υβριδικό αλουμινένιο/ατσάλινο πλαίσιο, τον κινητήρα, το αλουμινένιο ψαλίδι, μέχρι τα φρένα και τις αναρτήσεις. Το ρεζερβουάρ έχει διατηρήσει την χωρητικότητα των 15 λίτρων, όμως πλέον έχουν τοποθετηθεί πλαστικά εκατέρωθεν κρύβοντας το ψυγείο και προσδίδοντας μία πιο σύγχρονη, εμπροσθόβαρη σχεδιαστική προσέγγιση για την μοτοσυκλέτα.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Η κωδική ονομασία GLR900, με την οποία κατατέθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της επιστροφής του ονόματος Gilera στην παραγωγή. Οι δύο προβολείς έχουν πλέον οριζόντια διάταξη, αντί για την κάθετη του Shiver, ενώ είναι και πιο μαζεμένοι σε διαστάσεις. Το μικρό μασκάσκι πάνω από τα φωτιστικά σώματα καλύπτει τα όργανα που είναι ίδια με της τελευταίας έκδοσης του μοντέλου της Aprilia. Οι διπλές εξατμίσεις εξακολουθούν να βγαίνουν κάτω από την σέλα του συνεπιβάτη, μία πρακτική που οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν πλέον αφήσει πίσω.

Είναι μάλλον απίθανο να δούμε και τα δύο σχέδια να μπαίνουν στην παραγωγή, καθώς μηχανικά είναι πανομοιότυπα, όπως και η εργονομία με την σέλα, τα μαρσπιέ και το τιμόνι να μην διαφέρουν μεταξύ των δύο εκδόσεων. Επομένως, εμπορικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κατασκευαστούν και τα δύο, απλώς πιθανότατα η εταιρεία εξετάζει ποιο από τα δύο σχέδια θα προχωρήσει στο τέλος.

Gilera – Ετοιμάζεται η επιστροφή του θρυλικού ονόματος

Στην τελευταία του μορφή ο V2 κινητήρας έβγαζε 95 ίππους και 9,1 χιλιογραμμόμετρα ροπής, κάτι που φαίνεται να μην αλλάζει στο μοντέλο της Gilera. Η μόνη πιθανότητα να έχουμε ελαφρώς χαμηλότερα νούμερα είναι οι νέες Euro5+ προδιαγραφές, όμως και πάλι η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη.

Η Zongshen έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή του RA9, του πρωτότυπου που έχουμε ήδη δει, το οποίο χρησιμοποιεί στην ουσία το ίδιο πλαίσιο και κινητήρα, με ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξόνιο και μονόμπρατσο ψαλίδι, ακολουθώντας μία πιο cruiser φιλοσοφία. Επομένως, μπορεί να αναλάβει την κατασκευή του νέου μοντέλου της Gilera. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί και η παραγωγή γίνεται στην Κίνα και όχι την Ιταλία, το κόστος απόκτησης θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, ίσως ακόμα και από το Shiver 900. Έτσι, το Piaggio Group θα δώσει στην εταιρεία μία διαφορετική θέση στην αγορά από τα υπόλοιπα μοντέλα της, ενώ το όνομα Gilera μπορεί να την βοηθήσει σε αγορές που άλλα ονόματα του ομίλου είναι λιγότερο γνωστά.

Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες