Harley Davidson 2021: Ο “Aquaman” θα παρουσιάσει το νέο Pan America

Στις 19 Ιανουαρίου η παγκόσμια διαδικτυακή παρουσίαση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/1/2021

Η Harley Davidson ανακοίνωσε την ημερομηνία που θα παρουσιάσει τη νέα γκάμα μοντέλων της για το 2021. Φυσικά η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά μέσω του www.H-D.com/21 στις 19 Ιανουαρίου ώρα 4μ.μ. (GMT). Από την αμερικάνικη εταιρεία περιμένουμε πολλά νέα μοντέλα, αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς μέχρι στιγμής, το νέο πλάνο “Rewiring” δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σκληρό πρόγραμμα cost-cutting σε όλους τους τομείς.

Παρ’ όλα αυτά, είναι επιβεβαιωμένο πως θα δούμε το αναμενόμενο εδώ και δύο χρόνια Pan Αmerica (το συγκεκριμένο μοντέλο θα παρουσιαστεί ξεχωριστά στις 22 Φεβρουαρίου), δηλαδή ένα σύγχρονο, υγρόψυκτο V2 mega on-off, που θα βάλει την αμερικάνικη εταιρεία στην πιο δημοφιλή, κερδοφόρα, αλλά και ανταγωνιστική κατηγορία. Ο ηθοποιός Jason Momoa, γνωστός στους φίλους της DC και του Χόλυγουντ ως “Aquaman”, θα είναι ο άνθρωπος που θα συμμετέχει ενεργά στην παρουσίαση. Κι όταν λένε ενεργά το εννοούμε, καθώς πέρα από φανατικός μοτοσυκλετιστής και οπαδός της Harley Davidson, έχει ήδη οδηγήσει την Pan America και έχει να μας πει πράγματα από πρώτο χέρι.

Μαζί με το Pan Αmerica, η Harley Davidson  έχει υποσχεθεί ένα “future high-performance custom” όπως το αποκαλεί στο site της, που επίσης θα χρησιμοποιεί τον σύγχρονο υγρόψυκτο “Revolution Max” κινητήρα με τους 143 ίππους. Δίπλα του θα δούμε και ένα σκέτο “Future custom model”, το οποίο μάλλον θα είναι η έκδοση με τον μικρότερο “Revolution Max” των 975 κυβικών και των 113 ίππων. Να θυμίσουμε εδώ, πως τα Iron 883 και όλη οι σειρά 1200 που χρησιμοποιεί τον αερόψυκτο κινητήρα Evolurion δεν έγινε Euro5 και δεν μπορούν αυτές οι μοτοσυκλέτες να πουληθούν στις χώρες της Ε.Ε. αλλά ούτε και στην τεράστια αγορά της Ινδίας.

Οπότε μένει να δούμε αν ο “μικρός” Revolution Max αντικαταστήσει όλη την γκάμα των entry-level μοντέλων της H-D ή αν θα δούμε έναν νέο αερόψυκτο κινητήρα βασισμένο στις πατέντες που είχε καταθέσει η H-D με σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων. Μιλώντας για entry-level μοντέλα, καλό θα είναι να θυμόμαστε και τα μικρά “338” με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Benelli, που θα κατασκευάζει η μητρική κινέζικη εταιρεία Qianjiang.

Οι τελευταίες φήμες που κυκλοφορούν, μιλάνε και για ένα αντιστοιχο μοντέλο με τον μεγαλύτερο κινέζινο κινητήρα των 500 κυβικών που έχει το Benelli TRK 502. Φυσικά όπως κάθε χρόνο, ανανεωμένα θα εμφανιστούν όλα τα μοντέλα της σειράς Softail και Touring, ενώ θα δούμε και ένα ηλεκτρικό Project με εμφάνιση εμπνευσμένη από το αγωνιστικό XR 750 Flat Track.  

BMW F 450 R 2027 - Το δικύλινδρο Α2 naked με 47 ίππους και βάρος 175 "γεμάτων" κιλών

Στοχεύει κορυφή η BMW βάζοντας στο μάτι Aprilia και KTM
BMW F 450 R 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Αφήνοντας πίσω το μονοκύλινδρο G 310 R η BMW παρουσίασε το σαφώς πιο αξιόμαχο δικύλινδρο προσθέτοντας την δική της πρόσταση στις μικρομεσαίες naked που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α2.

Μετά την Aprilia με το Tuono 457 που έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα στα όρια της A2 κατηγορίας, με το μίνιμου επιτρεπόμενο βάρος και τη μέγιστη δυνατή ισχύ -δύο στοιχεία που πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ώστε να επιτρέπεται μια μοτοσυκλέτα να οδηγείται από κατόχους διπλώματα Α2-, έρχεται τώρα και η BMW να κάνει το ίδιο με το F 450 R.

Ο εν σειρά δικύλινδρος των 420 κ.εκ. που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο F 450 GS, αποδίδει και εδώ 47 ίππους (35 KW) στις 8.750 με τη μέγιστη τιμή της ροπής να βρίσκεται στα 4,39 χιλιογραμμόμετρα στις 6.750 σ.α.λ., ενώ ο ασυνήθιστος στρόφαλος των 135 μοιρών κινεί ασύμμετρα τα πιστόνια (225-495 μοίρες) και διαφοροποιεί έτσι τον τρόπο που κατεβάζει τη ροπή στον δρόμο τόσο σε σχέση με τους παραδοσιακούς στροφάλους των 180 και 360 μοιρών, όσο και εκείνον των 270 μοιρών (270-450) που επιλέγουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στο κυνήγι της αύξησης της πρόσφυσης του πίσω ελαστικού.

BMW F 450 R 2027

Η BMW κάνει λόγο για διαθεσιμότητα του 80% της ροπής από τις 3.000 σ.α.λ. και για κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 3,8 λτ./100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC, τη στιγμή που το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14,5 λίτρα, για να προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.

Όπως και το μικρότερο το GS έτσι και εδώ είναι διαθέσιμος προαιρετικά ο Easy Ride Clutch (ERC) συμπλέκτης που δεν απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί τη μανέτα για να ξεκινήσει από στάση και σε συνδυασμό με το quickshifter, ούτε όταν επιταχύνει, κινείται με σταθερή ταχύτητα ή επιβραδύνει. Ο αναβάτης έχει επίσης στη διάθεσή του τα στάνταρ προγράμματα λειτουργίας Rain, Road, και Dynamic, όπως και τα στάνταρ συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης Cornering ABS, Dynamic Brake Control (DBC), Dynamic Traction Control (DTC) και το σύστημα ελέγχου του φρένου του κινητήρα (MSR).

Εκτός από τον κινητήρα και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα (με αφαιρούμενο πλαίσιο χωροδικτύωμα) προέρχεται από το F 450 GS, ή για να το θέσουμε καλύτερα βασίζεται σε αυτό. Το πιρούνι είναι 43άρι ανεστραμμένο της KYB, όπως και το αμορτισέρ και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αλουμινένιες είναι και οι χυτές 17άρες ζάντες με ελαστικά 110/70 και 150/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα γενναιόδωρα 140 χλστ. και το μεταξόνιο στα σχετικά "μακριά" για τα δεδομένα της κατηγορίας 1.405 χλστ., ενώ το ίχνος των 110 χλστ. υπονοεί σταθερότητα στην επίσημη τελική των 169 χλμ./ώρα.

BMW F 450 R 2027

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο της μικρής adventure της  BMW από το φετινό MEGA TEST Mini On-Off (τεύχος ΜΟΤΟ #680), περιμένουμε από τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τα Aprilia Tuono 457 και KTM 390 Duke στον τομέα της συμπεριφοράς, αλλά και τον υπόλοιπο και ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό της κατηγορίας, όπως ανακαλύψαμε και στο συγκριτικό που μπορείτε να βρείτε στο τρέχον τεύχος του ΜΟΤΟ (#683) που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Εκτός από το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας, στη φιλικότητα συνεισφέρει το χαμηλό ύψος της σέλας στα 790 χλστ. με την BMW να έχει διαθέσιμες και άλλες δύο σέλες για τον αναβάτη στα 810 και 775 ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους σωματότυπους. 

Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν επίσης τα full LED φώτα και η TFT οθόνη των 6,5 ιντσών που προσφέρει συνδεσιμότητα και ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης στον αναβάτη με τη F 450 R να είναι διαθέσιμη σε τέσσερεις εκδόσεις, τις Base, Exclusive, M Sport και M Sport με το πακέτο Innovation που περιλαμβάνει και τον "rekluse" συμπλέκτη.