Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Harley Davidson 338R: Πρώτη φωτογραφία του επερχόμενου μικρού Harley!

Κατασκευάζεται στην Κίνα

Η Harley Davidson είναι γνωστό πως ετοιμάζει μία σειρά μοτοσυκλετών μικρού κυβισμού που θα κατασκευάζονται στην Κίνα σε συνεργασία με την Qianjiang Motors που κατασκευάζει και τις μοτοσυκλέτες της Benelli. Φαίνεται μάλιστα πως πρόκειται να έχει αρκετές ομοιότητες με το Benelli 302S που με την σειρά του έχει αρκετές ομοιότητες με το QJ350. To QJ350 που κυκλοφορεί στην Κίνα, έχει κάρτερ και στρόφαλο από τον κινητήρα που χρησιμοποιείται στο 302S και κυλίνδρους και έμβολα από το 502S ώστε να φτιάξει έναν λίγο δυνατό μικρο-μεσαίο δικύλινδρο εν σειρά, με απόδοση σχεδόν 40 ίππων.

Αυτός θα είναι λογικά ο κινητήρας που θα μπει στην νέα μικρή μοτοσυκλέτα της Harley Davidson. Αρχικά η H-D ονόμασε το πρωτότυπο 338 και αργότερα το όνομα άλλαξε σε HD350. Σε κάθε περίπτωση η ιπποδύναμη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 άλογα ονομαστικά, καθώς το Benelli 502S αποδίδει 47 ίππους. Ακόμη όμως κι αν κινηθεί στην περιοχή των 40 ίππων, τότε θα είναι στο άνω άκρο του ανταγωνισμού!

Όπως είχαμε γράψει και τον Δεκέμβριο του 2019, δεν αποκλείεται να δούμε το κινέζικο εργοστάσιο να επενδύει σε ένα κινητήρα 350 κυβικών που θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τα Harley όσο και για τα Benelli, όπως για το BN350.

η εικόνα του 338 -κατόπιν HD350- όπως την ανακοίνωσε η ίδια η Harley Davidosn

Το εργοστάσιο QJ είναι ένα από τα μεγάλα εργοστάσια της Κίνας ανάμεσα σε όλες τις μορφές βιομηχανίας και Ν#2 κατασκευαστής παγκοσμίως για μοτοσυκλέτες! Προχωρά πλέον με μία ευρωπαϊκή ματιά στον σχεδιασμό των μοτοσυκλετών που ετοιμάζει, μέσα από συνεργασίες όπως αυτή της H-D αλλά και της Benelli. Όπως όλα τα εργοστάσια της Κίνας, ξεκίνησαν με παραγωγή φασόν και εδώ και πολλά χρόνια έχουν την δική τους μάρκα που χαίρει εκτίμησης στην Κίνα. Σε αντίθεση με την CFMOTO όμως, και επίσης με την Loncin, η QJ δεν εξάγει την δική της μάρκα στην Ευρώπη αλλά κινείται μέσω συνεργασιών, με την άλλο όνομα.

Η CFMOTO εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάζει τις δικές της μοτοσυκλέτες απευθείας για την Ευρωπαϊκή αγορά, έχοντας αποκτήσει τεχνογνωσία από την συνεργασία της με την Kawasaki αρχικά και έπειτα με την KTM, όπου μαζί έχουν χτίσει και εργοστάσιο κατασκευάζοντας μοντέλα KTM αποκλειστικά για την Κίνα. Η Loncin ετοιμάζεται να βγάλει μικρές μοτοσυκλέτες για την MV-Agusta και σαν αντιστάθμισμα οι Ιταλοί σχεδίασαν για αυτούς την πρώτη σειρά μοτοσυκλετών με το όνομα Voge, που μόλις ήρθε στην Ευρώπη και την χώρα μας, και όπως θα έχετε διαβάσει στο ΜΟΤΟ, η πρώτη εντύπωση είναι παραπάνω από θετική.

Η QJ με λίγα λόγια εκτός από τον αυξημένο εσωτερικό ανταγωνισμό, έχει έντονο ανταγωνισμό και στο εξαγωγικό κομμάτι και προς το παρόν τα πάει εξαιρετικά -από εμπορικής άποψης- με την Benelli, κι αναμένει αντίστοιχα και με την Harley – Davidson.

Όλο το ιστορικό της συνεργασίας: Harley Davidson 338cc για την Κίνα! - Σε συνεργασία με την Qianjiang

Η H-D έχει πολλά στοιχήματα να κερδίσει, ένα από αυτά είναι πως οι Αμερικανοί δεν συγχωρούν εύκολα μία αμερικάνικη εταιρεία που κατασκευάζει εκτός Αμερικής, με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν παλαιότερα. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετά θέματα με τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα ΗΠΑ και Κίνας. Έτσι κι αλλιώς η H-D στοχεύει αρχικά στην Ευρωπαϊκή αγορά με το μικρό αυτό μοντέλο, και φαίνεται σαν να έχει αργήσει ήδη να μπει στο παιχνίδι. Από την άλλη, η αγορά των μικρών μοτοσυκλετών τώρα ωριμάζει στις ΗΠΑ κι αν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα με την εισαγωγή τους, τότε μπορεί το «timing» να είναι καλύτερο για εκείνη την αγορά. Σε κάθε περίπτωση η H-D πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να μεγαλώσει την γκάμα της, διότι το κοινό των μοτοσυκλετών που αντιπροσωπεύει βαίνει συνεχώς μειούμενο… Μία φωτογραφία που επίσης κυκλοφόρησε μέσα από το εργοστάσιο της QJ μαζί με του 338R, δείχνει και το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης των μοντέλων που τοποθετεί το HD338 στο τέλος του τρέχοντος έτους και πριν δούμε το TRK800 της Benelli. Σε κάθε περίπτωση η εποχή που διανύουμε είναι χαρακτηριστική στο να ανατρέπει χρονοδιαγράμματα…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Harley – Davidson επιχειρεί να μεγαλώσει την γκάμα της βάζοντας το όνομά της σε μοτοσυκλέτες που δεν κατασκευάζει η ίδια. Πρώτη φορά στην ιστορία της το προσπάθησε την δεκαετία του ’80 με την Aermacchi (AMF) κάνοντας ένα ολέθριο λάθος. Επανέλαβαν το ίδιο λάθος με ακόμη χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα, το 2004 όταν εξαγόρασαν την MV-Agusta κι αυτή την φορά μάλλον έμαθαν, δεν εξαγοράζουν καμία εταιρεία, απλά αναθέτουν σε άλλον την κατασκευή…

η πρώτη φωτογραφία του HD338R που έχει κυκλοφορήσει

φωτογραφία που απεικονίζει το χρονοδιάγραμμα παρουσιάσεων για τα μοντέλα που κατασκευάζει η QJ και έχει σημειωμένο το νέο μικρό Harley και τα μοντέλα της Benelli