Harley Davidson 338R: Πρώτη φωτογραφία του επερχόμενου μικρού Harley!

Κατασκευάζεται στην Κίνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/8/2020

Η Harley Davidson είναι γνωστό πως ετοιμάζει μία σειρά μοτοσυκλετών μικρού κυβισμού που θα κατασκευάζονται στην Κίνα σε συνεργασία με την Qianjiang Motors που κατασκευάζει και τις μοτοσυκλέτες της Benelli. Φαίνεται μάλιστα πως πρόκειται να έχει αρκετές ομοιότητες με το Benelli 302S που με την σειρά του έχει αρκετές ομοιότητες με το QJ350. To QJ350 που κυκλοφορεί στην Κίνα, έχει κάρτερ και στρόφαλο από τον κινητήρα που χρησιμοποιείται στο 302S και κυλίνδρους και έμβολα από το 502S ώστε να φτιάξει έναν λίγο δυνατό μικρο-μεσαίο δικύλινδρο εν σειρά, με απόδοση σχεδόν 40 ίππων.

Αυτός θα είναι λογικά ο κινητήρας που θα μπει στην νέα μικρή μοτοσυκλέτα της Harley Davidson. Αρχικά η H-D ονόμασε το πρωτότυπο 338 και αργότερα το όνομα άλλαξε σε HD350. Σε κάθε περίπτωση η ιπποδύναμη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 άλογα ονομαστικά, καθώς το Benelli 502S αποδίδει 47 ίππους. Ακόμη όμως κι αν κινηθεί στην περιοχή των 40 ίππων, τότε θα είναι στο άνω άκρο του ανταγωνισμού!

Όπως είχαμε γράψει και τον Δεκέμβριο του 2019, δεν αποκλείεται να δούμε το κινέζικο εργοστάσιο να επενδύει σε ένα κινητήρα 350 κυβικών που θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τα Harley όσο και για τα Benelli, όπως για το BN350.

η εικόνα του 338 -κατόπιν HD350- όπως την ανακοίνωσε η ίδια η Harley Davidosn

Το εργοστάσιο QJ είναι ένα από τα μεγάλα εργοστάσια της Κίνας ανάμεσα σε όλες τις μορφές βιομηχανίας και Ν#2 κατασκευαστής παγκοσμίως για μοτοσυκλέτες! Προχωρά πλέον με μία ευρωπαϊκή ματιά στον σχεδιασμό των μοτοσυκλετών που ετοιμάζει, μέσα από συνεργασίες όπως αυτή της H-D αλλά και της Benelli. Όπως όλα τα εργοστάσια της Κίνας, ξεκίνησαν με παραγωγή φασόν και εδώ και πολλά χρόνια έχουν την δική τους μάρκα που χαίρει εκτίμησης στην Κίνα. Σε αντίθεση με την CFMOTO όμως, και επίσης με την Loncin, η QJ δεν εξάγει την δική της μάρκα στην Ευρώπη αλλά κινείται μέσω συνεργασιών, με την άλλο όνομα.

Η CFMOTO εδώ και πολλά χρόνια σχεδιάζει τις δικές της μοτοσυκλέτες απευθείας για την Ευρωπαϊκή αγορά, έχοντας αποκτήσει τεχνογνωσία από την συνεργασία της με την Kawasaki αρχικά και έπειτα με την KTM, όπου μαζί έχουν χτίσει και εργοστάσιο κατασκευάζοντας μοντέλα KTM αποκλειστικά για την Κίνα. Η Loncin ετοιμάζεται να βγάλει μικρές μοτοσυκλέτες για την MV-Agusta και σαν αντιστάθμισμα οι Ιταλοί σχεδίασαν για αυτούς την πρώτη σειρά μοτοσυκλετών με το όνομα Voge, που μόλις ήρθε στην Ευρώπη και την χώρα μας, και όπως θα έχετε διαβάσει στο ΜΟΤΟ, η πρώτη εντύπωση είναι παραπάνω από θετική.

Η QJ με λίγα λόγια εκτός από τον αυξημένο εσωτερικό ανταγωνισμό, έχει έντονο ανταγωνισμό και στο εξαγωγικό κομμάτι και προς το παρόν τα πάει εξαιρετικά -από εμπορικής άποψης- με την Benelli, κι αναμένει αντίστοιχα και με την Harley – Davidson.

Όλο το ιστορικό της συνεργασίας: Harley Davidson 338cc για την Κίνα! - Σε συνεργασία με την Qianjiang

Η H-D έχει πολλά στοιχήματα να κερδίσει, ένα από αυτά είναι πως οι Αμερικανοί δεν συγχωρούν εύκολα μία αμερικάνικη εταιρεία που κατασκευάζει εκτός Αμερικής, με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν παλαιότερα. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετά θέματα με τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα ΗΠΑ και Κίνας. Έτσι κι αλλιώς η H-D στοχεύει αρχικά στην Ευρωπαϊκή αγορά με το μικρό αυτό μοντέλο, και φαίνεται σαν να έχει αργήσει ήδη να μπει στο παιχνίδι. Από την άλλη, η αγορά των μικρών μοτοσυκλετών τώρα ωριμάζει στις ΗΠΑ κι αν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα με την εισαγωγή τους, τότε μπορεί το «timing» να είναι καλύτερο για εκείνη την αγορά. Σε κάθε περίπτωση η H-D πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να μεγαλώσει την γκάμα της, διότι το κοινό των μοτοσυκλετών που αντιπροσωπεύει βαίνει συνεχώς μειούμενο… Μία φωτογραφία που επίσης κυκλοφόρησε μέσα από το εργοστάσιο της QJ μαζί με του 338R, δείχνει και το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης των μοντέλων που τοποθετεί το HD338 στο τέλος του τρέχοντος έτους και πριν δούμε το TRK800 της Benelli. Σε κάθε περίπτωση η εποχή που διανύουμε είναι χαρακτηριστική στο να ανατρέπει χρονοδιαγράμματα…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Harley – Davidson επιχειρεί να μεγαλώσει την γκάμα της βάζοντας το όνομά της σε μοτοσυκλέτες που δεν κατασκευάζει η ίδια. Πρώτη φορά στην ιστορία της το προσπάθησε την δεκαετία του ’80 με την Aermacchi (AMF) κάνοντας ένα ολέθριο λάθος. Επανέλαβαν το ίδιο λάθος με ακόμη χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα, το 2004 όταν εξαγόρασαν την MV-Agusta κι αυτή την φορά μάλλον έμαθαν, δεν εξαγοράζουν καμία εταιρεία, απλά αναθέτουν σε άλλον την κατασκευή…

η πρώτη φωτογραφία του HD338R που έχει κυκλοφορήσει

φωτογραφία που απεικονίζει το χρονοδιάγραμμα παρουσιάσεων για τα μοντέλα που κατασκευάζει η QJ και έχει σημειωμένο το νέο μικρό Harley και τα μοντέλα της Benelli

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες