Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Ξεκινά η κοινή παραγωγή Benelli και Harley στην Κίνα

Με όχημα την πλατφόρμα του νέου BN 350

Η συνεργασία της Harley Davidson με την κινέζικη εταιρεία Quianjiang (ιδιοκτήτρια της Benelli) ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το αρχικό πλάνο, ώστε η αμερικάνικη εταιρεία να έχει έως το τέλος του 2020 έτοιμη την μικρή δικύλινδρη μοτοσυκλέτα των 338cc προς πώληση στις αγορές της Ασίας αρχικά και πολύ πιθανόν και στις υπόλοιπες αγορές της δύσης τα επόμενα χρόνια. Μετά την αρχική συμφωνία για την συνεργασία τους, ολοκληρώθηκε το στάδιο της μελέτης που απαιτείται για να προσαρμοστούν οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου, ώστε να μπορούν να παραχθούν το HD 350 και το νέο Benelli ΒΝ 350 με όσα περισσότερα κοινά μηχανικά μέρη γίνεται, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη “οικονομία κλίμακας”.

Αυτό απαιτούσε από τις δύο εταιρείες να κάνουν από κοινού μερικές αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμούς των δύο μοτοσυκλετών τους και να καθορίσουν το κόστος και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στη γραμμή παραγωγής. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, υπέγραψαν το τελικό συμβόλαιο έναρξης της παραγωγής. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως η μικρή μοτοσυκλέτα της Harley Davidson θα έχει 338 κυβικά και θα βασίζεται στον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Benelli BN 302S. Τώρα όμως έρχεται να προστεθεί μια νέα είδηση που θέλει το Benelli 302S να μετονομάζεται σε BN 350S για την επόμενη χρονιά και όλως τυχαίως θα έχει κι αυτό 338cc!

Προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση και όπως είδαμε φέτος στην έκθεση της EICMA όλα σχεδόν τα εργοστάσια αύξησαν τον κυβισμό των κινητήρων τους, ώστε οι αυστηρότερες προδιαγραφές Euro 5 να μην επηρεάσουν τις επιδόσεις και συνολικά την απόδοση των παλαιότερης σχεδίασης κινητήρων τους. Το BN 302S έχει εμπορική παρουσία στην Ευρωπαϊκή αγορά και με την αύξηση του κυβισμού του θα μπορέσει να γίνει Euro 5 και να συνεχίσει απροβλημάτιστα την πορεία του.  Αυτό με την σειρά του ανοίγει την ευρωπαϊκή πόρτα  και για την μικρή μοτοσυκλέτα της Harley Davidson, σε περίπτωση που θελήσει να την πουλά στα μέρη μας.