Honda CB190TR: Neo-Retro «Marc Marquez» έκδοση μόνο για Κίνα

Μία μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε να είναι ιδανική για Ελλάδα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/7/2021

Ένας από τους πιο εμπορικούς κινητήρες της Honda με κριτήριο των αριθμό πωλήσεων, ο αερόψυκτος, μονοκύλινδρος 184 κυβικών, σχεδιασμένος να λειτουργεί με βενζίνη χαμηλών οκτανίων ή αιθανόλη παράγεται στο τεράστιο εργοστάσιο της Honda στην Βραζιλία. Κυριαρχώντας στην Λ. Αμερική σε μοντέλα όπως το XRE190, που είναι νούμερο ένα στην Βραζιλία τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να εξάγεται στην Κίνα, με μοντέλα όπως το CBF190X.

Ένα μικρό on-off που παρουσιάστηκε στην Κίνα το 2016 και είχε αρκετά καλή εμπορική πορεία, με την έκδοση Tourism να ακολουθεί το 2017.

Το 2020 ήρθε το CB190TR Scrambler με την Honda να σπάει το αυστηρό πρωτόκολλο του τμήματος marketing δείχνοντας στην τοπική αγορά video με σούζες, burnout, donuts κτλ που κατά κανόνα έχουν απαγορέψει να παίζουν σε όλες τις χώρες, εκτός κι αν μιλάμε για εκτός δρόμου οδήγηση ή για οδήγηση σε πίστα. Σε καμία περίπτωση όμως σε πάρκα, πλατείες κτλ... Είχαν παραστρατήσει και με το MSX125, το Grom ή αλλιώς τον νέο «Μπόμπο» με την δικαιολογία πως απευθύνονται σε ένα νεανικό κοινό, σε μία αγορά που δεν έχει αναπτύξει, ακόμη, τις ευαισθησίες του δυτικού κόσμου, την ίδια στιγμή που και η παραβατικότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Με όλα αυτά όμως φαίνεται και σε ποιο κοινό στοχεύει η Honda με το CB190TR που επίσης το λανσάρισε με τέτοιες εικόνες, ενώ τώρα έρχεται μία νέα έκδοση στα πλαίσια της οικογένειας Neo-Retro και με το νούμερο «93» να δεσπόζει στο πλάι.

Η νέα αυτή έκδοση που επίσης χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα, ένα σχέδιο που παράγεται δεκαετίες πλέον από την Honda, είναι και η πιο όμορφη έκδοση του μικρού CB και σίγουρα από τις πιο ελκυστικές μοτοσυκλέτες που έχει βγάλει η Honda με βάση τα συγκεκριμένα CB.

Η Honda το αποκαλεί σχέδιο “TR93” και κεφαλαιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα του Marc Marquez στο νεανικό κοινό της Κίνας. Όπως και όλες οι μοτοσυκλέτες της οικογένειας αυτής, εφοδιάζεται με μονοκάναλο ABS, LED φώτα παντού και αποδίδει τους κλασικούς 16 ίππους με 1,7Kg.m ροπής. Το πιρούνι δεν διαθέτει ρυθμίσεις και στο αμορτισέρ ρυθμίζεις μονάχα προφόρτιση. Ωστόσο είναι εφοδιασμένο με μία στρόγγυλη οθόνη και προσεγμένες λεπτομέρειες που σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνουν και την όμορφη σέλα.

Στην Κίνα η προτεινόμενη λιανική του είναι CNY 17,580 που μεταφράζεται σε περίπου 2,300€ και θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει καριέρα και στην Ελλάδα, αν δεν είμασταν αναγκασμένοι να ακολουθούμε τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που η αγορά μοτοσυκλέτας έχει τεράστιες διαφορές από την υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από τα παπιά, μοτοσυκλέτες όπως η συγκεκριμένη θα μπορούσαν να σημειώσουν πωλήσεις αν μπορούσαν φυσικά να εισαχθούν. Τώρα όμως εξαιρούνται ακόμη και τα παπιά που τα καινούρια έχουν αρχίσει να σπανίζουν στην αγορά, μέχρι να έρθουν νέες μάρκες με Euro5 προδιαγραφές για να καλύψουν το κενό που τώρα αρχίζει να φαίνεται…

Ετικέτες

BMW R 1300 RT 2025 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα τμήματα φαίρνγκ

Με τον κινητήρα των 1.300 κ.εκ. που είδαμε στα νέα GS, απόδοσης 145 ίππων
BMW R 1300 RT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

Το R 1300 RT του 2025 είναι το τρίτο μοντέλο των Βαυαρών που φέρει τον νέο κινητήρα που είδαμε στα GS & GS Adventure, με 1.300 κ.εκ., 145 hp / 7.750 rpm και 15,2 kgm / 6.500 rpm.

Πέρα από τον νέο κινητήρα, το Touring μοντέλο της BMW έρχεται με νέο και πιο αιχμηρό design από το προηγούμενο μοντέλο (R 1250 RT), ενώ γίνεται το δεύτερο μοντέλο παραγωγής μετά το Moto Guzzi V100 Mandello που φέρει τμήματα του φαίρινγκ που ρυθμίζονται ηλεκτρικά. Η συγκεκριμένη πατέντα είχε κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό από την BMW, ενώ τότε στο διάγραμμα φαινόταν να τη φέρει το R 1300 GS.

Στις “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνονται τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα φτεράκια στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, ενώ φαίνεται και ο μηχανισμός που τα κινεί.

BMW R 1300 RT

Τα συγκεκριμένα τμήματα του φαίρινγκ βοηθούν στην προστασία από τον αέρα ανάλογα την ταχύτητα, και δεν κάνουν τη δουλειά που κάνουν τα ακίνητα “φτεράκια” στις σπορ μοτοσυκλέτες.

BMW R 1300 RT

Μπροστά η μοτοσυκλέτα φέρει ραντάρ για το σύστημα Adaptive Cruise Control, όπως έφερε και το προηγούμενο μοντέλο. Νέος είναι ο προβολέας, μικρότερος από πριν, στο design που επιτάσσει η εποχή, με έναν μικρό σε διαστάσεις LED λαμπτήρα στο κέντρο, cornering lights και δυο μικρά DRL LED οριζόντια φώτα εκατέρωθεν του κεντρικού σώματος. Τα μπροστινά φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέπτες.

BMW R 1300 RT

Πριν λίγους μήνες η BMW είχε παρουσιάσει το νέο σύστημα αυτόματης μετάδοσης ASA, το οποίο είδαμε κατόπιν για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στο R 1300 GS Adventure, με την BMW να αναφέρει πως οι πελάτες του R 1300 GS μπορούν και αυτοί να επιλέγουν τη μοτοσυκλέτα με το συγκεκριμένο σύστημα που καταργεί τη μανέτα του συμπλέκτη.

Τώρα, το ASA βρίσκεται εφαρμογή και σε τρίτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας, ενώ πιστεύουμε πως το R 1300 RT θα διατίθεται και σε έκδοση με manual κιβώτιο. Θυμίζουμε πως με το ASA ο αναβάτης ανεβάζει και κατεβάζει ταχύτητες με τον λεβιέ στο πόδι, ή αφήνει τη μοτοσυκλέτα να ανεβοκατεβάζει μόνη της σχέσεις.

BMW R 1300 RT

Ενισχυμένο είναι το πλαίσιο, για να μπορεί να αντέξει ακόμα μεγαλύτερα φορτία αποσκευών, όπως έγινε και στα υπόλοιπα 1300άρια μοντέλα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το πλαίσιο θα ακολουθήσει την υβριδική σχεδίαση των GS, με ατσάλινο τμήμα μπροστά και αλουμινένιο πίσω.

Το Telelever μπροστά διαθέτει νέο design, όπως και στο R 1300 GS για βελτιωμένη ακρίβεια στο τιμόνι.

BMW R 1300 RT

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του τουριστικού θηρίου της BMW, αυτός θα περιλαμβάνει ραντάρ εμπρός-πίσω, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ηχοσύστημα και μια μεγάλη ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη με πλήρη συνδεσιμότητα. Φυσικά αναμένουμε η μοτοσυκλέτα να έχει και μια υπερπλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων με cornering χαρακτηριστικά.

Ετικέτες