Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Honda CB190TR: Neo-Retro «Marc Marquez» έκδοση μόνο για Κίνα

Μία μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε να είναι ιδανική για Ελλάδα

Ένας από τους πιο εμπορικούς κινητήρες της Honda με κριτήριο των αριθμό πωλήσεων, ο αερόψυκτος, μονοκύλινδρος 184 κυβικών, σχεδιασμένος να λειτουργεί με βενζίνη χαμηλών οκτανίων ή αιθανόλη παράγεται στο τεράστιο εργοστάσιο της Honda στην Βραζιλία. Κυριαρχώντας στην Λ. Αμερική σε μοντέλα όπως το XRE190, που είναι νούμερο ένα στην Βραζιλία τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να εξάγεται στην Κίνα, με μοντέλα όπως το CBF190X.

Ένα μικρό on-off που παρουσιάστηκε στην Κίνα το 2016 και είχε αρκετά καλή εμπορική πορεία, με την έκδοση Tourism να ακολουθεί το 2017.

Το 2020 ήρθε το CB190TR Scrambler με την Honda να σπάει το αυστηρό πρωτόκολλο του τμήματος marketing δείχνοντας στην τοπική αγορά video με σούζες, burnout, donuts κτλ που κατά κανόνα έχουν απαγορέψει να παίζουν σε όλες τις χώρες, εκτός κι αν μιλάμε για εκτός δρόμου οδήγηση ή για οδήγηση σε πίστα. Σε καμία περίπτωση όμως σε πάρκα, πλατείες κτλ... Είχαν παραστρατήσει και με το MSX125, το Grom ή αλλιώς τον νέο «Μπόμπο» με την δικαιολογία πως απευθύνονται σε ένα νεανικό κοινό, σε μία αγορά που δεν έχει αναπτύξει, ακόμη, τις ευαισθησίες του δυτικού κόσμου, την ίδια στιγμή που και η παραβατικότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Με όλα αυτά όμως φαίνεται και σε ποιο κοινό στοχεύει η Honda με το CB190TR που επίσης το λανσάρισε με τέτοιες εικόνες, ενώ τώρα έρχεται μία νέα έκδοση στα πλαίσια της οικογένειας Neo-Retro και με το νούμερο «93» να δεσπόζει στο πλάι.

Η νέα αυτή έκδοση που επίσης χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα, ένα σχέδιο που παράγεται δεκαετίες πλέον από την Honda, είναι και η πιο όμορφη έκδοση του μικρού CB και σίγουρα από τις πιο ελκυστικές μοτοσυκλέτες που έχει βγάλει η Honda με βάση τα συγκεκριμένα CB.

Η Honda το αποκαλεί σχέδιο “TR93” και κεφαλαιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα του Marc Marquez στο νεανικό κοινό της Κίνας. Όπως και όλες οι μοτοσυκλέτες της οικογένειας αυτής, εφοδιάζεται με μονοκάναλο ABS, LED φώτα παντού και αποδίδει τους κλασικούς 16 ίππους με 1,7Kg.m ροπής. Το πιρούνι δεν διαθέτει ρυθμίσεις και στο αμορτισέρ ρυθμίζεις μονάχα προφόρτιση. Ωστόσο είναι εφοδιασμένο με μία στρόγγυλη οθόνη και προσεγμένες λεπτομέρειες που σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνουν και την όμορφη σέλα.

Στην Κίνα η προτεινόμενη λιανική του είναι CNY 17,580 που μεταφράζεται σε περίπου 2,300€ και θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει καριέρα και στην Ελλάδα, αν δεν είμασταν αναγκασμένοι να ακολουθούμε τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που η αγορά μοτοσυκλέτας έχει τεράστιες διαφορές από την υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από τα παπιά, μοτοσυκλέτες όπως η συγκεκριμένη θα μπορούσαν να σημειώσουν πωλήσεις αν μπορούσαν φυσικά να εισαχθούν. Τώρα όμως εξαιρούνται ακόμη και τα παπιά που τα καινούρια έχουν αρχίσει να σπανίζουν στην αγορά, μέχρι να έρθουν νέες μάρκες με Euro5 προδιαγραφές για να καλύψουν το κενό που τώρα αρχίζει να φαίνεται…

Tags: