Honda CB190 – Παρουσιάστηκε στην Κίνα

Απίθανο να έρθει Ευρώπη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/8/2017

Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές προσπαθούν να διεισδύσουν στις ασιατικές αγορές, είτε με συνεργασίες, είτε επενδύοντας σε νέα εργοστάσια, η Honda έχει κάνει το βήμα της δεκαετίες τώρα, κατασκευάζοντας εργοστάσια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Υπάρχει έτσι μία πληθώρα μοντέλων, άγνωστα στους Ευρωπαίους παρόλο που σε αριθμούς μονάδας μπορεί να κυριαρχούν, όπως το XRE190 που κατασκευάζεται στο τεράστιο εργοστάσιο της Honda στην Βραζιλία. Με 184 κυβικά και κατασκευασμένος να λειτουργεί με βενζίνη χαμηλής περιεκτικότητας σε οκτάνια ή απευθείας με αιθανόλη, ο κινητήρας αυτός είναι ακριβώς ότι χρειάζεται το ευρύ κοινό στην Λ. Αμερική αλλά και στην αχανή Κίνα. Για αυτό, παρόλο που πέρσι στην Κίνα παρουσιάστηκε το CBF190X, το δεύτερο μοντέλο που χρησιμοποιεί αυτό τον κινητήρα στην Κίνα, δεν απορήσαμε που πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε και τρίτο, όμοιο σχεδόν με το περσινό.

Με την ονομασία Tourism το νέο μοντέλο έχει μικρές διαφοροποιήσεις από αυτό που είδαμε πέρσι και διατηρεί την υψηλή απόδοση για τον μικρό μονοκύλιδρο κινητήρα. Ο λόγος της πληθώρας μοντέλων αυτού του είδους στην Κίνα, είναι γιατί παρατηρείται μία στροφή από τα παπιά και τα σκούτερ σε μικρές μοτοσυκλέτες, λίγο πιο πολυτελείς, την στιγμή που οι δαιδαλώδεις νόμοι της κυβέρνησης για τον κυβισμό εξακολουθούν να υφίστανται. Όπως και το αντίστοιχο CBF, μιλάμε για σχεδόν 15 ίππους απόδοση από τον αερόψυκτο κινητήρα που οι Βραζιλιάνοι έχουν να πουν τα καλύτερα για την αξιοπιστία του.

Δείτε εδώ την περσινή παρουσίαση του CBF190X και το Βραζιλιάνικο XRE190

 

Honda CB500 – Το μεγάλο GB εμφανίστηκε στην Ινδία

Πάνω από δύο χρόνια το περιμέναμε, πλέον δρομολογήθηκε το GB500
honda-india-cb500-2027
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/7/2026

Η Honda 2Wheelers India παρουσίασε τα νέα της μοντέλα στην Ινδία και μεταξύ της βρίσκεται μια μοτοσυκλέτα που πιθανότατα θα μας απασχολήσει του χρόνου και στην Ελλάδα. Ο λόγος για το νέο CB500 που αποκαλύπτεται ως φυσική εξέλιξη του ανάλογου 350.

Θυμίζουμε εδώ πώς το Honda GB350S που ξέρουμε καλά τα τελευταία δύο χρόνια και στην ελληνική αγορά είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Ινδία ως CB350 H’Ness, μα χρειάστηκε περίπου μια διετία πριν φτάσει στην Ιαπωνία, όπου είχε ξαναβαπτιστεί σε GB350 και στη συνέχεια εξάχθηκε και στην Ευρώπη σε Euro 5 μορφή.

Ήδη από το 2024 διαβάζαμε για σχέδιο της ινδικής Honda να επεκτείνει αυτή τη γκάμα παρουσιάζοντας ένα υπερκυβισμένο μοντέλο στα 500 κυβικά εκατοστά και η αλήθεια είναι πως το περιμέναμε να έχει εμφανιστεί ως τώρα. Εν τέλει η αποκάλυψή του έγινε στην Ινδία από την αντιπροσωπεία της Honda την Παρασκευή 24/7 και πλέον αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες, τόσο για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, όσο και για το πότε να το περιμένουμε στα μέρη μας.

honda-india-cb500-2027

Επί του παρόντος τα δεδομένα έχουν λιγοστή πληροφορία. Ο κινητήρας παραμένει μονοκύλιδρος, αερόψυκτος, διβάλβιδος και με πεντάρι κιβώτιο – όπως και το 350 – με κυβισμό 501cc, μέγιστη ισχύ 27 ίππων και μέγιστη ροπή 4.4 χιλιογραμμόμετρων.

Έγινε επίσης γνωστό πως ο εξοπλισμός του θα είναι ελαφρώς αναβαθμισμένος συγκριτικά με το 350, περιλαμβάνοντας σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Honda Selectable Torque Control (HSTC), μονόδρομο συμπλέκτη και όργανο με συνδυασμό αναλογικών και ψηφιακών ενδείξεων καθώς και συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής Honda RoadSync.

Αυτά είναι τα γνωστά στοιχεία από τεχνικής πλευράς, ενώ οι Ινδοί αποκάλυψαν ακόμη πως στην αγορά τους θα διατεθεί σε τρεις παραλλαγές που έχουν ως βασικό σημείο καμπής τους τροχούς και τα χρώματα: μονόχρωμο με χυτές αλουμινένιες ζάντες και δύο εκδοχές με ακτινωτές που δέχονται tubeless λάστιχα, μια μονόχρωμη και μια δίχρωμη.

honda-india-cb500-2027

Κατά τα λοιπά το νέο CB500 της Ινδίας δύσκολα μπορεί κανείς να το ξεχωρίσει οπτικά από το CB350, μιας και μιλάμε για τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό και μονό δισκόφρενο μπροστά και στα δύο μοντέλα.

Πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη παρουσίασή του στην Ινδία, όπου θα αποκαλυφθούν περισσότερες τεχνικές πληροφορίες ενδιαφέροντος, όπως το υγρό βάρος, αλλά και οι πρακτικές πτυχές που αφορούν σε εξοπλισμό και, φυσικά, στην τιμή του.

honda-india-cb500-2027

Στην Ινδία παρουσιάστηκε ως μοντέλο 2027 χωρίς ωστόσο να γίνει η παραμικρή αναφορά για εξαγωγές ή μη. Αν ακολουθήσει τον δρόμο του GB350 όμως, αυτό πιθανώς να σημαίνει πως δεν θα έρθει ταυτόχρονα και στην Ευρώπη, καθώς στις δικές μας αγορές έχει έρθει το ιαπωνικό μοντέλο GB και όχι το ινδικό CB, γεγονός που μεταφράστηκε σε μια καθυστέρηση περίπου δύο ετών για τη διαδρομή αυτή, παρότι μιλάμε για πρακτικά την ίδια μοτοσυκλέτα.

Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν η διαδικασία μπορεί να έχει επιταχυνθεί στην περίπτωση του 500, όπως επίσης και ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα που προς το παρόν εκκρεμεί: έρχεται δίπλα στο 350 ή στη θέση του; Για την αγορά της Ινδίας η μεταξύ τους διαφορά είναι μεγάλη, αλλά στα ευρωπαϊκά δεδομένα μιλάμε για δύο Α2 μοντέλα που λογικά δεν θα έχουν και μεγάλη απόσταση στην τιμή, οπότε ίσως η εμπορική στρατηγική εδώ να είναι λίγο διαφορετική. Ίδωμεν.

Ετικέτες