Honda CBR 1000 RR 2017 – Αμήν Παναγία μου!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/7/2016

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine συνεχίζει να δημοσιεύει σκίτσα βασισμένα σε πληροφορίες που έχει για νέο CBR 1000 RR Fireblede. Την προηγούμενη φορά που είχε αναφερθεί στην καινούρια Fireblade που έχει στα σκαριά η Honda, έκανε λόγω για κιβώτιο DCT αλλά και για την πιθανότητα να παρουσιαστεί και μια V4 superbike από την Honda. Αυτή την φορά, τα σκίτσα είναι πιο συμβατικά, θυμίζουν περισσότερο το υπάρχον μοντέλο και είναι πιο κοντά στην συντηρητική φιλοσοφία σχεδιασμού που μας έχει συνηθίσει η Honda τα τελευταία δέκα χρόνια. Από την άλλη μεριά όμως, είναι γεγονός ότι ο ιαπωνικός κολοσσός έχει ανάγκη από ένα μοντέλο στην γκάμα της που να εκπροσωπεί το υψηλό τεχνολογικό της επίπεδο.

Σίγουρα η RCV213-S που έβγαλε σε περιορισμένη παραγωγή πέρσι είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογική βιτρίνα, όμως ο τρόπος που χειρίστηκε η Honda την προβολή αυτής της μοτοσυκλέτας αποδείχτηκε πέρα για πέρα λανθασμένος. Ανακοινώνοντας μόλις 155 ίππους για την street legal έκδοση της  RCV213-S και τιμή άνω των 200.000 ευρώ, ήταν φυσικό να μην εντυπωσιάσει κανέναν, όταν η BMW ανακοινώνει για την S 1000 RR 205 ίππους και ζητάει λιγότερα από 20.000 ευρώ. Σίγουρα η σύγκριση μεταξύ RCV213-S και S 1000 RR είναι σαν να συγκρίνεις πορτοκάλια με καρπούζια, όμως όταν απευθύνεσαι σε ένα ευρύ κοινό, θα πρέπει να μιλάς την γλώσσα του. Αν επιλέξεις να μιλάς μόνο σε "ψαγμένους" τότε μόνο αυτοί θα είναι το κοινό σου και όλοι οι υπόλοιποι θα σου γυρίσουν την πλάτη. Αυτή την στιγμή από την γκάμα της Honda απουσιάζουν μοτοσυκλέτες όπως οι εξωτικές V4 RC-30 και RC-45. Της λείπει μια εξωφρενική σπορ μοτοσυκλέτα όπως ήταν το πρώτο Fireblade 900 RR στις αρχές των 90ies. Με άλλα λόγια, οι επιτυχίες της και η κυρίαρχη παρουσία της στους αγώνες MotoGP δεν καθρεπτίζεται σε κάποιο μοντέλο ευρείας παραγωγής. Κι όσο περισσότερο κυλάει ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πείσει ότι έχει την δυνατότητα να οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε μοτοσυκλετιστικά την δεκαετία του '80 και του '90 και έχουμε δει την Honda να φτιάχνει NSR 250, VFR 750, CBR 900 RR και φυσικά την διαστημική NR 750, γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές της. Όμως κάποιος που είναι σήμερα είκοσι χρονών και έχει δει σε όλη του την ζωή την Honda να φτιάχνει μόνο οικονομικές και πρακτικές μοτοσυκλέτες, άραγε ποια εικόνα έχει σχηματίσει για το τεχνολογικό επίπεδό της; Σίγουρα ο χρόνος κυλάει εις βάρος της και όσο καθυστερεί να μπει στο παιχνίδι, κάνει κακό όχι μόνο στον εαυτό της αλλά και στον κόσμο της μοτοσυκλέτας γενικότερα. Διότι μόνο τα μεγάλα ιαπωνικά εργοστάσια έχουν την ικανότητα να μεγαλώσουν των μοτοσυκλετισμό και να κάνουν τους νέους ανθρώπους να παρατήσουν το χειριστήριο του Playstation και να καβαλήσουν μια μοτοσυκλέτα. Ό,τι κι αν κάνει η BMW, η Ducati και η KTM δεν έχουν την δύναμη να πουλήσουν μοτοσυκλέτες στο τελευταίο χωριό της χώρας. Αντίθετα τα ιαπωνικά εργοστάσια έχουν ένα τεράστιο δίκτυο πωλήσεων και μπορούν να πουλήσουν μεγάλες μοτοσυκλέτες σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλουν. Κι όταν ο πιτσιρικάς δει ένα Fireblade στην πλατεία του χωριού θα θελήσει να αποκτήσει ένα δικό του όταν μεγαλώσει. Ducati Panigale δεν θα δει ποτέ του ο πιτσιρικάς στο χωριό, γιατί κανείς στην περιοχή του δεν πρόκειται να αγοράσει μια μοτοσυκλέτα που πρέπει να ταξιδέψει 300 ή 500 χιλιόμετρα για να την πάει για service. Οπότε, όχι μόνο ελπίζουμε η Honda να έχει σύντομα ένα καινούριο CBR 1000 RR μετά από 8 χρόνια, αλλά ευχόμαστε να βγουν αληθινές και οι φήμες για εκείνο το V4 superbike… 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες