Honda CBR 1000 RR 2017 – Αμήν Παναγία μου!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/7/2016

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine συνεχίζει να δημοσιεύει σκίτσα βασισμένα σε πληροφορίες που έχει για νέο CBR 1000 RR Fireblede. Την προηγούμενη φορά που είχε αναφερθεί στην καινούρια Fireblade που έχει στα σκαριά η Honda, έκανε λόγω για κιβώτιο DCT αλλά και για την πιθανότητα να παρουσιαστεί και μια V4 superbike από την Honda. Αυτή την φορά, τα σκίτσα είναι πιο συμβατικά, θυμίζουν περισσότερο το υπάρχον μοντέλο και είναι πιο κοντά στην συντηρητική φιλοσοφία σχεδιασμού που μας έχει συνηθίσει η Honda τα τελευταία δέκα χρόνια. Από την άλλη μεριά όμως, είναι γεγονός ότι ο ιαπωνικός κολοσσός έχει ανάγκη από ένα μοντέλο στην γκάμα της που να εκπροσωπεί το υψηλό τεχνολογικό της επίπεδο.

Σίγουρα η RCV213-S που έβγαλε σε περιορισμένη παραγωγή πέρσι είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογική βιτρίνα, όμως ο τρόπος που χειρίστηκε η Honda την προβολή αυτής της μοτοσυκλέτας αποδείχτηκε πέρα για πέρα λανθασμένος. Ανακοινώνοντας μόλις 155 ίππους για την street legal έκδοση της  RCV213-S και τιμή άνω των 200.000 ευρώ, ήταν φυσικό να μην εντυπωσιάσει κανέναν, όταν η BMW ανακοινώνει για την S 1000 RR 205 ίππους και ζητάει λιγότερα από 20.000 ευρώ. Σίγουρα η σύγκριση μεταξύ RCV213-S και S 1000 RR είναι σαν να συγκρίνεις πορτοκάλια με καρπούζια, όμως όταν απευθύνεσαι σε ένα ευρύ κοινό, θα πρέπει να μιλάς την γλώσσα του. Αν επιλέξεις να μιλάς μόνο σε "ψαγμένους" τότε μόνο αυτοί θα είναι το κοινό σου και όλοι οι υπόλοιποι θα σου γυρίσουν την πλάτη. Αυτή την στιγμή από την γκάμα της Honda απουσιάζουν μοτοσυκλέτες όπως οι εξωτικές V4 RC-30 και RC-45. Της λείπει μια εξωφρενική σπορ μοτοσυκλέτα όπως ήταν το πρώτο Fireblade 900 RR στις αρχές των 90ies. Με άλλα λόγια, οι επιτυχίες της και η κυρίαρχη παρουσία της στους αγώνες MotoGP δεν καθρεπτίζεται σε κάποιο μοντέλο ευρείας παραγωγής. Κι όσο περισσότερο κυλάει ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πείσει ότι έχει την δυνατότητα να οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε μοτοσυκλετιστικά την δεκαετία του '80 και του '90 και έχουμε δει την Honda να φτιάχνει NSR 250, VFR 750, CBR 900 RR και φυσικά την διαστημική NR 750, γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές της. Όμως κάποιος που είναι σήμερα είκοσι χρονών και έχει δει σε όλη του την ζωή την Honda να φτιάχνει μόνο οικονομικές και πρακτικές μοτοσυκλέτες, άραγε ποια εικόνα έχει σχηματίσει για το τεχνολογικό επίπεδό της; Σίγουρα ο χρόνος κυλάει εις βάρος της και όσο καθυστερεί να μπει στο παιχνίδι, κάνει κακό όχι μόνο στον εαυτό της αλλά και στον κόσμο της μοτοσυκλέτας γενικότερα. Διότι μόνο τα μεγάλα ιαπωνικά εργοστάσια έχουν την ικανότητα να μεγαλώσουν των μοτοσυκλετισμό και να κάνουν τους νέους ανθρώπους να παρατήσουν το χειριστήριο του Playstation και να καβαλήσουν μια μοτοσυκλέτα. Ό,τι κι αν κάνει η BMW, η Ducati και η KTM δεν έχουν την δύναμη να πουλήσουν μοτοσυκλέτες στο τελευταίο χωριό της χώρας. Αντίθετα τα ιαπωνικά εργοστάσια έχουν ένα τεράστιο δίκτυο πωλήσεων και μπορούν να πουλήσουν μεγάλες μοτοσυκλέτες σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλουν. Κι όταν ο πιτσιρικάς δει ένα Fireblade στην πλατεία του χωριού θα θελήσει να αποκτήσει ένα δικό του όταν μεγαλώσει. Ducati Panigale δεν θα δει ποτέ του ο πιτσιρικάς στο χωριό, γιατί κανείς στην περιοχή του δεν πρόκειται να αγοράσει μια μοτοσυκλέτα που πρέπει να ταξιδέψει 300 ή 500 χιλιόμετρα για να την πάει για service. Οπότε, όχι μόνο ελπίζουμε η Honda να έχει σύντομα ένα καινούριο CBR 1000 RR μετά από 8 χρόνια, αλλά ευχόμαστε να βγουν αληθινές και οι φήμες για εκείνο το V4 superbike… 

Yamaha YZF-R2: Γεννητούρια στη supersport οικογένεια τον Αύγουστο

Στην Ινδία η Yamaha έχει προαναγγείλει μια νέα μοτοσυκλέτα για τα τέλη Αυγούστου
yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Η πληροφορία κυκλοφορούσε ως είδηση εδώ και πολύ καιρό, ενώ απέκτησε επισημότερη υπόσταση άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Ινδία η κατοχύρωση του ονόματος YZF-R2 από τη Yamaha τον περασμένο Χειμώνα.

Πρόκειται για ένα όνομα που είχαμε πρωτοακούσει το 2021, όταν η Yamaha είχε κατοχυρώσει μια μεγάλη σειρά ονομάτων που πρακτικά περιλάμβαναν όλα τα πιθανά YZF-R, από το 1 ως το 9 και επιπλέον τα R15, R20 και R25. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα R7 και R9 ενώ, πλην αυτών των δύο και των R15, R1, R3 και R6 (για έναν χρόνο ακόμη), τα υπόλοιπα ονόματα εκείνης της λίστας δεν έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.

Η αναζωπύρωση της είδησης οφείλεται στο γεγονός πως η Yamaha έχει προαναγγείλει στην Ινδία μια παρουσίαση νέου μοντέλου για τις 27 Αυγούστου. Οι Ινδοί συνάδελφοι ομόφωνα έχουν πειστεί πως εκείνη τη μέρα θα σκάσει μύτη επιτέλους το R2.

Επίσημες πληροφορίες προφανώς δεν υπάρχουν για τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια υπερκυβισμένη εκδοχή του R15, δηλαδή του αντίστοιχου μοντέλου με το R125 με κινητήρα 155cc που κυκλοφορεί σε πολλές αγορές που δεν έχουν Α1 κατηγορία διπλωμάτων – γύρω στα 200 κυβικά εκατοστά και απόδοση περί τους 25 ίππους.

Εφόσον αυτό που θα παρουσιαστεί στην Ινδία είναι όντως το R2, είναι πολύ λογικό να το περιμένουμε με μονοκύλινδρο κινητήρα ώστε να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή στις ασιατικές αγορές – γι’ αυτό άλλωστε το ντεμπούτο του θα γίνει εκεί.

Στόχος του R2 είναι να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το μικρό R125/R15, μένοντας αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή του δικύλινδρου R3 που είναι το επόμενο βήμα στην οικογένεια.

Το R2 ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρον και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην πορεία του τελευταίου έτους η Yamaha έχει κατοχυρώσει το όνομα αυτό ξεχωριστά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δείγμα των προθέσεών της.

Ετικέτες