Honda NT1100 2022: Ένα “Adventure” για όσους δεν θέλουν Adventure! [VIDEO]

Μια διαφορετική προσέγγιση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/10/2021

Αυτό είναι το νέο NT1100 της Honda που περιμέναμε να παρουσιάσει η Honda τους τελευταίους μήνες στη νέα “υβριδική” κατηγορία των sport-touring/adventure/crossover ή όπως θέλει ο κάθε ένας να την αποκαλεί. Στην πραγματικότητα είναι μοτοσυκλέτες δρόμου με φαίρινγκ 3/4 που έχουν όρθια θέση οδήγησης, εργονομικά κοντά σε εκείνη των on-off.

Όπως κι αν έχει, η συγκεκριμένη κατηγορία γνωρίζει άνθηση εμπορικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ η Honda δεν είχε έως τώρα έναν δικό της εκπρόσωπο, αφού το τετρακύλινδρο CBF 1000 είχε σταματήσει να παράγεται και εδώ που τα λένε, τεχνολογικά είχε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Στη θέση του λοιπόν έχουμε το NT 1100 με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του CRF1100L Africa Twin. Αυτό σημαίνει πως θα είναι διαθέσιμο με συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων και με αυτόματο DCT.

Η ιπποδύναμη που ανακοινώνει η Honda είναι 75kw στις 7.500 στροφές που αντιστοιχούν σε 100 ίππους και η ροπή είναι 10,6kg/m στις 6.250 στροφές.

Στο επίσημο κείμενο της Honda, αναφέρεται ξεκάθαρα πως το NT1100 απευθύνεται σε όσους: “ for riders that desire performance, handling, long range comfort, and technology but not necessarily the image or physical dimensions of ‘adventure’.” Και για όσους δεν κατάλαβαν, η Honda θέλει να προσελκύσει τους αναβάτες που βρίσκουν τα Mega On-Off υπερβολικά σε όγκο, ύψος και εμφάνιση. Και συνεχίζει την περιγραφή του χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας λέγοντας: “A new breed of Honda tourer, it’s designed to draw those with a long memory of similar Honda machines of the past, but also attract a much younger rider.”

Αυτή η αναφορά σε μοντέλα του παρελθόντος και ταυτόχρονα σε νεαρής ηλικίας αναβάτες μας μπέρδεψε λίγο, αλλά ο κύριος Koji Kiyono που ήταν Large Project Leader για το NT1100 μας έλυσε την αποροία λέγοντας πως έφτιαξαν μια μοτοσυκλέτα με τη φιλοσοφία του Deauville, αλλά με μοντέρνα εμφάνιση και τεχνολογία.

Στον τομέα του εξοπλισμού έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην άνεση, με την ζελατίνα να ρυθμίζεται σε 5 θέσεις ύψους και έχει πάνω-κάτω αεροτομές που διώχνουν την πίεση του αέρα από το σώμα του αναβάτη.

Τα όργανα είναι μια έγχρωμη οθόνη 6,5” τεχνολογίας touchscreen που είναι συμβατή με Apple CarPlay® και με Android Auto®, δηλαδή ίδια με του καινούριου Africa Twin 1100.

 Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι ίδιας αρχιτεκτονικής με του Africa Twin 1100 και είναι ατσάλινο με αλουμινένιο υποπλαίσιο, όμως έχει εντελώς διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Η γωνία κάστερ έχει μειωθεί στις 26,5⁰ (από 27,5⁰) και το μεταξόνιο είναι πιο κοντό στα 1535mm (από 1575). H Honda μιλά για “γρήγορη και σπορ” γεωμετρία, αλλά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι σαφώς πιο “αργά” σε σχέση με τις σπορ μοτοσυκλέτες δρόμου.

Το ύψος της σέλας είναι φυσικά πολύ πιο χαμηλό στα 820mm, ενώ την ίδια στιγμή πέτυχαν μεγάλη απόσταση από το έδαφος στα 170mm.

Το βάρος γεμάτη καύσιμο και υγρά είναι στα 238 κιλά για την έκδοση με το συμβατικό κιβώτιο και στα 248 κιλά για το DCT (ίδια κιλά έχουν και οι αντίστοιχες εκδόσεις του “απλού” Africa Twin 1100, μόνο που το NT 1100 έχει ρεζερβουάρ 20,4 λίτρα και το “απλό” Africa Twin 1100 έχει 18,8 λίτρα).

Το Upside-Down πιρούνι της Showa με διάμετρο 43mm έχει μεγάλη διαδρομή στα 150mm (στις μοτοσυκλέτες δρόμου είναι συνήθως 120-130mm) και έχει ρύθμιση μόνο για την προφόρτιση.

Αντίστοιχα μεγάλη στα 150mm είναι και η διαδρομή της πίσω ανάρτησης μοχλισμού, με το μονό αμορτισέρ να διαθέτει υδραυλική ρύθμιση της προφόρτισης του ελατηρίου.

Τη μοτοσυκλέτα σταματούν δύο δίσκοι των 310mm εμπρός με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ένας δίσκος 256mm πίσω, με δικάναλο ABS (όχι cornering ABS).

Μιλώντας για τον τομέα των ηλεκτρονικών ενεργητικής ασφάλειας, όλες οι εκδόσεις έχουν τρία επίπεδα ρύθμισης για την τροφοδοσία του ride by wire ψεκασμού, traction control που ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα ευαισθησίας και wheelie control, επίσης ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα. Η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DCT έχει επιπλέον δυνατότητα ρύθμισης στον τρόπου που αλλάζουν οι ταχύτητες, με τρία S-mode, ημί-αυτόματη λειτουργία για αλλαγές ταχυτήτων από τους διακόπτες στο αριστερό γκριπ και δύο προγράμματα User.

Στο βασικό εξοπλισμό υπάρχει θύρα USB και πρίζα 12v, αυτόματο σβήσιμο φλας και στα έξτρα αξεσουάρ υπάρχει quick-shifter για το μοντέλο με το συμβατικό κιβώτιο αλλά δεν αναφέρεται αν είναι Up/Down ή συμβατικό μόνο για τα ανεβάσματα.


 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες