Honda Rebel 1100 2021: Τα ιαπωνικά cruiser των 70ies αναστήθηκαν

Μια δεύτερη ευκαιρία στα αυτόματα cruiser
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/11/2020

Με το νέο Rebel 1100 η Honda δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην ιδέα που είχε τη δεκαετία του ’70 να κατασκευάσει για την αγορά των ΗΠΑ μια σειρά μοτοσυκλετών με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Πολλές πρωτοποριακές ιδέες στο χώρο της μοτοσυκλέτας αποτυγχάνουν, όχι γιατί δεν δουλεύουν σωστά από μηχανολογική άποψη, αλλά γιατί τη χρονική στιγμή που παρουσιάζονται το κοινό δεν είναι έτοιμο να τις δεχτεί. Τα παλιά τα χρόνια η διαδικασία της οδήγησης ήταν μέρος της οδηγικής απόλαυσης και ειδικά στην κατηγορία των cruiser που δεν υπάρχει η ηδονή των επιδόσεων, η διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων σου έδινε την χαρά να κάνεις “κάτι” μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Τώρα όμως ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο γεμάτο “ευκολίες” όπου οτιδήποτε περιλαμβάνει σωματική κόπωση είναι κακό πράγμα και η αυτόνομη οδήγηση στα αυτοκίνητα θεωρείται επίτευγμα, έστω κι αν στην πραγματικότητα είναι φτηνότερο και ευκολότερο να παίρνεις ραδιοταξί που δεν χρειάζεται ούτε να αγοράσεις αυτοκίνητο και να πληρώνεις εφορία και σέρβις, ούτε να αγχώνεσαι αν θα χαλάσει ή που θα το παρκάρεις.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, το νέο Rebel 1100 που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Africa Twin 1100 και φυσικά έχει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DCT, είναι απόλυτα επίκαιρο. Η Honda τονίζει την ευστροφία του κινητήρα σε σχέση με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού και τις καλύτερες επιδόσεις που προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή, χάρη στο cruise control και το αυτόματο κιβώτιο ο αναβάτης δεν θα χρειάζεται να κοπιάζει σωματικά.

 Υπάρχει και έκδοση με το συμβατικό κιβώτιο, αλλά η ιαπωνική εταιρεία δίνει όλο της το βάρος στο DCT, διότι σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να περνάς ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, οπότε η αυτόματη έκδοση του Rebel 1100 έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε συνθήκες “σταμάτα-ξεκίνα” κάθε δύο μέτρα.

 Ένα άλλο πλεονέκτημα του μοντέρνου δικύλινδρου εν σειρά σε σχέση με τους παραδοσιακούς αμερικάνικους V2 είναι το μικρό μήκος και η απουσία πίσω κυλίνδρου, που επέτρεψε στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν πολύ χαμηλά τη σέλα, μόλις στα 70cm από το έδαφος. Η σέλα του συνεπιβάτη αφαιρείται πολύ εύκολα και το βάρος είναι μόλις 223 κιλά, που είναι μακράν το μικρότερο από κάθε άλλο cruiser αυτού του κυβισμού.

Φυσικά η τεχνολογία των ηλεκτρονικών είναι σε υψηλό επίπεδο, με ρυθμιζόμενο Traction σε τρία επίπεδα ευαισθησίας και τρία επίπεδα για την απόκριση του ψεκασμού ride-by-wire.  Τα φώτα είναι LED και η ψηφιακή οθόνη των οργάνων έχει μαύρη πλάκα για να ταιριάζει με το υπόλοιπο dark-look. Το νέο Rebel 1100 συνοδεύει μια αρκετά μεγάλη λίστα αξεσουάρ, που περιλαμβάνει φαίρινγκ τιμονιού σαν του Harley Street Glide, σέλες με πολυτελή καλύμματα που θυμίζουν δέρμα, σχάρα που αντικαθιστά τη σέλα του συνεπιβάτη, αυτοκόλλητες λωρίδες κ.α.

 

Cyclone RC700 - Τετρακύλινδρο Supersport μοντέλο

Με κινητήρα που βασίζεται σε εκίνον του Honda CB650R και μονόμπρατσο ψαλίδι… αν θες
Cyclone RC 700 R
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Η Zonsen παρουσίασε, μέσω της θυγατρικής Cyclone, ένα νέο supersport μοντέλο εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, πλούσιο εξοπλισμό και μονόμπρατσο ψαλίδι ως προαιρετική επιλογή, που χαρίζει πόντους στη σπορ εμφάνιση.

Μετά την είσοδο της σε άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των σπορ γυμνών, των cruiser και των adventure μοτοσυκλετών, η Cyclone, είχε δώσει το παρών και στα μικρά Supersport μοντέλα με το Cyclone RC 401 R, ενώ τώρα παρουσιάζει τον μεγάλο αδελφό στα 700 κυβικά. To RC700 ακολουθεί την παραδοσιακή για την κατηγορία τετρακύλινδρη εν σειρά συνταγή, ξεφεύγοντας από την συνήθη δικύλινδρη εν σειρά διάταξη που συναντάμε στα μοντέλα της. Ξεφεύγει ταυτόχρονα από την σύγχρονη τάση που θέλει τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα γενικότερα να έχουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του RC 700 βασίζεται σε αυτόν των 648 κυβικών της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει τα CB650R και CBR650R. Αυτό που έκανε η Cyclone ήταν να αυξήσει την διαδρομή του από τα 46 στα 47,8 χιλιοστά, χρησιμοποιώντας έναν νέο στρόφαλο, με την διάμετρο των εμβόλων να παραμένει στα 67 χιλιοστά – έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια να μεγαλώσει. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει στα 674, με την απόδοσή του να μην ανακοινώνεται. Αναμένεται βέβαια να μην ξεφεύγει πολύ από τους 95 ίππους και τα 6,42 κιλά ροπής, που έρχονται από τα 648 κυβικά του Big H, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο των 100 ίππων.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Το πλαίσιο μοιάζει και αυτό να έρχεται από την Honda, χωρίς να ανακοινώνεται αν είναι από ατσάλι ή από αλουμίνιο. Αν και στην παρουσίασή του, το βλέπουμε με συμβατικό αλουμινένιο ψαλίδι, οι εικόνες δείχνουν και μία διαφορετική έκδοση, η οποία εξοπλίζεται με μονόμπρατσο. Κρίνοντας από τη συνήθη τακτική των Κινέζων κατασκευαστών, μάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Στις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά έχουμε ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν είναι ρυθμιζόμενα ή όχι. Στον τομέα της πέδησης συναντάμε δύο δίσκους με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά και έναν ακόμα πίσω.

Εμφανισιακά το RC700 είναι επιθετικό, με μπόλικες γωνίες στο φαίρινγκ του, ενώ ακολουθεί τη μόδα της εποχής μας, έχοντας πάνω του αεροδυναμικά βοηθήματα. Μπροστά και πάνω από τον διπλό LED προβολέα βρίσκουμε δύο ανοίγματα, τα οποία χρησιμεύουν πιθανότατα ως εισαγωγές αέρα. Κοιτάζοντας όμως από το πλάι το νέο μοντέλο, βλέπουμε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης θυμίζει περισσότερο sport touring μοντέλο, παρά supersport. Τα clip-on μοιάζει να είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα, με τα μαρσπιέ σε φυσιολογική γωνία για τα πόδια και όχι πίσω και ψηλά.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ούτε και το ύψος της σέλας. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το βάρος, το οποίο φτάνει τα 208 γεμάτα κιλά. Αν μιλάμε για μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλέτα, τότε το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για την ώρα, το RC700 απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με την Zonsen να μην έχει τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη, παρά τη συνεργασία της με την Piaggio.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!
Ετικέτες