Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Honda Rebel 1100 2021: Τα ιαπωνικά cruiser των 70ies αναστήθηκαν

Μια δεύτερη ευκαιρία στα αυτόματα cruiser

Με το νέο Rebel 1100 η Honda δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην ιδέα που είχε τη δεκαετία του ’70 να κατασκευάσει για την αγορά των ΗΠΑ μια σειρά μοτοσυκλετών με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Πολλές πρωτοποριακές ιδέες στο χώρο της μοτοσυκλέτας αποτυγχάνουν, όχι γιατί δεν δουλεύουν σωστά από μηχανολογική άποψη, αλλά γιατί τη χρονική στιγμή που παρουσιάζονται το κοινό δεν είναι έτοιμο να τις δεχτεί. Τα παλιά τα χρόνια η διαδικασία της οδήγησης ήταν μέρος της οδηγικής απόλαυσης και ειδικά στην κατηγορία των cruiser που δεν υπάρχει η ηδονή των επιδόσεων, η διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων σου έδινε την χαρά να κάνεις “κάτι” μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Τώρα όμως ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο γεμάτο “ευκολίες” όπου οτιδήποτε περιλαμβάνει σωματική κόπωση είναι κακό πράγμα και η αυτόνομη οδήγηση στα αυτοκίνητα θεωρείται επίτευγμα, έστω κι αν στην πραγματικότητα είναι φτηνότερο και ευκολότερο να παίρνεις ραδιοταξί που δεν χρειάζεται ούτε να αγοράσεις αυτοκίνητο και να πληρώνεις εφορία και σέρβις, ούτε να αγχώνεσαι αν θα χαλάσει ή που θα το παρκάρεις.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, το νέο Rebel 1100 που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Africa Twin 1100 και φυσικά έχει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DCT, είναι απόλυτα επίκαιρο. Η Honda τονίζει την ευστροφία του κινητήρα σε σχέση με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού και τις καλύτερες επιδόσεις που προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή, χάρη στο cruise control και το αυτόματο κιβώτιο ο αναβάτης δεν θα χρειάζεται να κοπιάζει σωματικά.

 Υπάρχει και έκδοση με το συμβατικό κιβώτιο, αλλά η ιαπωνική εταιρεία δίνει όλο της το βάρος στο DCT, διότι σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να περνάς ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, οπότε η αυτόματη έκδοση του Rebel 1100 έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε συνθήκες “σταμάτα-ξεκίνα” κάθε δύο μέτρα.

 Ένα άλλο πλεονέκτημα του μοντέρνου δικύλινδρου εν σειρά σε σχέση με τους παραδοσιακούς αμερικάνικους V2 είναι το μικρό μήκος και η απουσία πίσω κυλίνδρου, που επέτρεψε στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν πολύ χαμηλά τη σέλα, μόλις στα 70cm από το έδαφος. Η σέλα του συνεπιβάτη αφαιρείται πολύ εύκολα και το βάρος είναι μόλις 223 κιλά, που είναι μακράν το μικρότερο από κάθε άλλο cruiser αυτού του κυβισμού.

Φυσικά η τεχνολογία των ηλεκτρονικών είναι σε υψηλό επίπεδο, με ρυθμιζόμενο Traction σε τρία επίπεδα ευαισθησίας και τρία επίπεδα για την απόκριση του ψεκασμού ride-by-wire.  Τα φώτα είναι LED και η ψηφιακή οθόνη των οργάνων έχει μαύρη πλάκα για να ταιριάζει με το υπόλοιπο dark-look. Το νέο Rebel 1100 συνοδεύει μια αρκετά μεγάλη λίστα αξεσουάρ, που περιλαμβάνει φαίρινγκ τιμονιού σαν του Harley Street Glide, σέλες με πολυτελή καλύμματα που θυμίζουν δέρμα, σχάρα που αντικαθιστά τη σέλα του συνεπιβάτη, αυτοκόλλητες λωρίδες κ.α.