Νέες πατέντες Honda: Rebel 1100 με DCT

Με τον κινητήρα του Africa
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/10/2020

Εδώ και καιρό έχει γνωστό ότι η Honda δουλεύει πάνω σε ένα cruiser που θα διαθέτει τον κινητήρα του Africa Twin, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε απτές αποδείξεις από το project, υπό την μορφή πατεντών που κατέθεσε η Big-H. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο πατέντες που κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία των Η.Π.Α., οι οποίες απεικονίζουν μια μοτοσυκλέτα με τον DCT κινητήρα του νέου CRF1100L Africa Twin. Είναι εμφανέστατο το χαρακτηριστικό καπάκι για τον διπλό συμπλέκτη στον κινητήρα, ενώ στα σκίτσα που είναι η μοτοσυκλέτα από μπροστά φαίνεται ότι δεν υπάρχει μανέτα συμπλέκτη, αλλά ούτε και λεβιές στο μαρσπιέ.

Οι πατέντες έχουν να κάνουν κυρίως με τα συνηθισμένα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας (όπως ο σχεδιασμός του πίσω αμορτισέρ, τις μπροστινές βάσεις του κινητήρα, τους αισθητήρες του ψυγείου και των εξατμίσεων) γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι είναι μια μοτοσυκλέτα που έχουν σχεδιαστεί όλες οι λεπτομέρειες πάνω της.

Το σχήμα της μοτοσυκλέτας είναι εμπνευσμένο από την οικογένεια των Rebel, αλλά το πλαίσιο είναι εντελώς καινούργιο προκειμένου να συνδυαστεί με το μεγάλο δικύλινδρο του Africa. Είναι ένας κινητήρας με εξαιρετικά μικρές διαστάσεις κι αυτό θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο νέο Rebel 1100 απέναντι στους ανταγωνιστές του. Η ισχύς των 101 ίππων ταιριάζει γάντι στον χαρακτήρα ενός cruiser, όπως και η παροχή ροπής από χαμηλά που διαθέτει ο συγκεκριμένος κινητήρας.

Η εμπορική επιτυχία του Triumph Bobber είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι V-2 κινητήρες δεν είναι πανάκεια στην κατηγορία, ενώ τόσο το μικρότερο Rebel 500 όσο και το Kawasaki Vulcan 650 με τους δικύλινδρους εν σειρά, σημειώνουν πολύ καλά εμπορικά νούμερα στην παγκόσμια αγορά. Στην Ευρώπη η Honda δεν διαθέτει κάποιο cruiser μεγαλύτερο από το Rebel 500 και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερο κυβισμό αυτού του concept, ενώ στην Αμερική πουλάει ακόμη τα παρωχημένα Fury 1300 και Shadow 750, μαζί με το CTX700N, έχοντας και σε αυτή την αγορά τον "χώρο" για ένα μεγάλο σύγχρονο cruiser.

Από τα σκίτσα μπορούμε επίσης να διακρίνουμε το συμβατικό πιρούνι, τις ακτινικές δαγκάνες, τα δύο αμορτισέρ πίσω και την μεγάλη εξάτμιση με τα δύο τελικά στην δεξιά μεριά. Από μπροστά βλέπουμε τον χαμηλά τοποθετημένο κινητήρα, αλλά και τα επίσης χαμηλά τοποθετημένα μαρσπιέ που προφανώς θα περιορίσουν αρκετά το περιθώριο κλίσεων.

Σε αντίθεση με το Africa που έχει χωρισμένο το φιλτροκούτι του και δύο ψυγεία εκατέρωθεν για να διατηρηθεί κοντό το μεταξόνιό του, το Rebel 1100 έχει ένα κανονικό ψυγείο στη συνήθη θέση και το φιλτροκούτι πίσω από τους κυλίνδρους.

Για να προχωρήσουμε όμως το concept ένα βήμα παραπέρα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα είδαμε τις πατέντες της Honda για έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα από Africa Twin, οπότε δεν είναι απίθανο να εικάσουμε ότι στο μέλλον θα μπορούσε να τοποθετηθεί και στο συγκεκριμένο Rebel, δίνοντάς του τις δυνατότητες ενός power cruiser.

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δούμε στην παραγωγή το Rebel 1100, και ίσως περάσουν αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό. Σε συνδυασμό πάντως με άλλες πατέντες που κατατέθηκαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά, σχετικά με ένα naked που ετοιμάζει η Honda με τον ίδιο κινητήρα, φαίνεται πως ο δικύλινδρος των 1.084cc θα ακολουθήσει τελικά το ίδιο μονοπάτι με τον μικρότερο αδερφό του των 500cc, ο οποίος κινεί την οικογένεια των CB500X, CB500 και Rebel 500.

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες