Η ΚΤΜ ετοιμάζει δικύλινδρα 500

Ο Stefan Pierer αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της αυστριακής εταιρείας
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/12/2018

Πάντα οι συνεντεύξεις του αφεντικού της KTM έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και δημιουργούν συζητήσεις, διότι είναι ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα που δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια. Αυτό ακριβώς κατάφερε να κάνει και στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στο γερμανόφωνο Speedweek. Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων κράτησαν μόνο όσα είπε σχετικά με την υπόθεση εξαγοράς της Ducati. Το οποίο φυσικά σε βοηθάει να το βάλεις με μεγάλα γράμματα στην πρώτη σελίδα και να κάνεις δημοσιογραφικό ντόρο, όμως στην πραγματικότητα το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται και τα λόγια του Stefan Pierer δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως παρουσιάστηκαν. Σε κάθε περίπτωση, όλος αυτός ο ντόρος και η επιδερμική δημοσιογραφική κάλυψη της πιθανότητας εξαγοράς της Ducati από την KTM, άφησε στο περιθώριο τα όσα είπε ο κύριος Pierer σχετικά με τα νέα μοντέλα που ετοιμάζει η KTM στο άμεσο μέλλον. Η πρώτη είδηση που μας δίνει, αφορά την επιστροφή του SMT. Όχι φυσικά με V2 κινητήρα, αλλά βασισμένο στην πλατφόρμα του 790 Duke με τον ολοκαίνουριο δικύλινδρο εν σειρά. Μια μοτοσυκλέτα δηλαδή σαν το πρωτότυπο που δοκίμαζε η BMW με τον κινητήρα και το πλαίσιο των F800/850GS…

Η δεύτερη και φυσικά ακόμα πιο σημαντική είδηση, είναι η δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς μοντέλων για την μεσαία κατηγορία, με βάση έναν δικύλινδρο κινητήρα 500 κυβικών που θα κατασκευάζει η Bajaj. Ο κύριος Pierer δεν λέει με σαφήνεια αν αυτός ο κινητήρας θα είναι μια υποκυβισμένη έκδοση του 790 ή αν θα πρόκειται για έναν εντελώς νέας σχεδίασης κινητήρα. Το βέβαιο είναι ότι στόχος της KTM και της Bajaj είναι να δημιουργήσουν από μία δική τους σειρά μοντέλων, ώστε να ανταγωνιστούν τους Ιάπωνες κυρίως στις ασιατικές αγορές, αλλά και στις αναπτυγμένες αγορές της δύσης, τόσο σε επίπεδο τιμής όσο και σε επίπεδο image. Ακριβώς το ίδιο δηλαδή που έχουν κάνει με την σειρά των 125/200/390 Duke, όπου τα 125 και 200 αυξάνουν διαρκώς το μερίδιο αγοράς τους στις ασιατικές αγορές, ενώ το 390 απευθύνεται περισσότερο στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης. Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Stefan Pierer εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος πως οι αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι κορεσμένες και πως όποιο εργοστάσιο δεν καταφέρει να έχει ισχυρή παρουσία στις ασιατικές αγορές, το μέλλον του θα είναι αβέβαιο.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές προδιαγραφές Euro5, αλλά και στην ύπαρξη ενός “απρόβλεπτου” προέδρου στις ΗΠΑ (εννοώντας την κήρυξη του εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη και την Κίνα) ο Stefan Pierer θεωρεί πως οι αναπτυσσόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας είναι μονόδρομος για την στρατηγική αύξησης των πωλήσεων της KTM. Βασικά το ίδιο πιστεύουν και τα ιαπωνικά εργοστάσια, αν κρίνουμε από τα πόσα νέα scooter, παπιά και μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες παρουσιάζουν κάθε χρόνο για τις ασιατικές αγορές και πόσο φτωχή είναι η παρουσία τους στις μεγάλες κατηγορίες κυβισμού, όπου τις προηγούμενες δεκαετίες ηγούνταν των επιδόσεων και των τεχνολογικών νεοτερισμών, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχουν παραδώσει αμαχητί στα ευρωπαϊκά εργοστάσια.     

BMW M1300GS: Από το 2019 το ακούμε, μόλις εμφανίστηκε για πρώτη φορά!

Ήταν θέμα χρόνου η περιποίηση της σειράς Μ να συναντήσει το GS
bmw-m1300gs-spy
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/7/2026

Το 2019 η BMW είχε κατοχυρώσει στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (EUIPO) τις ονομασίες Μ1000RR, M1000XR και Μ1300GS. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη δήλωση των Γερμανών πως σκόπευαν να επεκτείνουν τις χάρες της σειράς Μ και στις μοτοσυκλέτες τους, μετά τα αυτοκίνητα.

Ήταν όμως και κάτι παραπάνω, καθώς τότε η BMW είχε μόλις δείξει το R1250GS και φυσικά η δήλωση για ένα Μ1300GS δεν είχε εκληφθεί ως μήνυμα από το μέλλον της γερμανικής γκάμας, αλλά ως ένδειξη πως το M GS θα έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.

Σήμερα γνωρίζουμε πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πως οι Μ μοτοσυκλέτες κερδίζουν απόδοση χάρη σε περιποιήσεις και καλούδια στους κινητήρες τους, όχι όμως μέσω αύξησης κυβισμού. Όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον, με βάση την εμπειρία των Μ1000RR και M1000XR που έχουν ήδη ενταχθεί στη γκάμα της εταιρείας.

Το M1300GS δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, αλλά πλέον έχει αποκτήσει το αναμενόμενο νόημα έχοντας ήδη στην αγορά την τελευταία γενιά R1300GS.

Στο μεταξύ, το όνομα αυτό είχε επανεμφανιστεί το 2022 στην επικαιρότητα της BMW μέσω μιας λίστας στην ιστοσελίδα της, η οποία περιείχε τόσο τα R1300GS και M1300GS, αλλά και ένα R1400GS, μοντέλο που επίσης δεν έχει εμφανιστεί ακόμη και μάλλον αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι το επόμενο βήμα του μεγάλου GS, όποτε η BMW αποφασίσει να το κάνει.

Πριν όμως πάμε σε μια υποθετική νέα γενιά 1400, έχουμε την πρώτη ένδειξη πως το M1300GS πλησιάζει στην πραγματικότητά μας, καθώς εμφανίστηκε μια αρκούντως “ύποπτη” φωτογραφία στον γερμανικό Τύπο.

Η μπλε κουκούλα μας κρύβει το περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά οι ενδείξεις είναι εκεί και δένουν άριστα με την ιστορία που αναφέραμε στις προηγούμενες αράδες.

Η μπλε δαγκάνα Μ που διακρίνεται καθαρά μπροστά δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες, ενώ είναι εξίσου σαφές πως πρόκειται για μια μεγάλη on-off με τρακτερωτά λάστιχα και πιθανότατα boxer κινητήρα, κρίνοντας από τη διαδρομή της εξάτμισης που διακρίνεται στην αριστερή πλευρά του κινητήρα.

Αυτή είναι η πρώτη θέαση της μοτοσυκλέτας που κατά πάσα πιθανότητα είναι το Μ1300GS, μετά από κάμποσα χρόνια θεωριών, φημών και ψηφιακών σχεδίων. Να το περιμένουμε άραγε στη γκάμα του 2027; Θα το γνωρίζουμε στους επόμενους λίγους μήνες.

Ετικέτες