Kawasaki H2-GT

Ο νέος υπερτροφοδοτούμενος πύραυλος
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/8/2017

Από τα κουτσομπολιά αυτής της εβδομάδας, ξεχωρίζει εκείνο που αφορά το νέο Kawasaki H2GT. Βέβαια η κουβέντα δεν είναι εντελώς νέα, αφού οι Ιάπωνες δημοσιογράφοι έχουν αναφερθεί πολλές φορές τον τελευταίο έναν χρόνο, στην πρόθεση της Kawasaki  να φτιάξει μία έκδοση GT του H2, η οποία προφανώς θα αντικαταστήσει το ZZR 1400. Αυτό που αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον του θέματος είναι δύο καινούρια στοιχεία που αφορούν την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

 

Το ένα αφορά την ημερομηνία παρουσίασής της στο κοινό. Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι αναπαράγουν την πληροφορία, πως η Kawasaki σχεδιάζει να δείξει στα τέλη Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη μια νέα υπερετροφοδοτούμενη superbike. Επίσης, συνοδεύουν αυτή την είδηση με ένα σχεδιάγραμμα πατέντας, που δείχνει ένα νέο σύστημα διαχείρισης της πίεσης του υπερσυμπιεστή. Θυμίζουμε ότι στο ρεπορτάζ μας από την έκθεση του Τόκιο, σας είχαμε αναφέρει ότι η Kawasaki είχε δείξει ένα πρωτότυπο κινητήρα του H2 με μεταβλητής γεωμετρίας πτερύγια συμπιεστή, παρουσιάζοντάς το από τους πρώτους στον κόσμο! Η πατέντα αυτή είναι ήδη κατοχυρωμένη από την ιαπωνική εταιρεία και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αν θέλει. Όμως εδώ έχουμε ένα διαφορετικής φιλοσοφίας σύστημα.

 

Τα νέα σχέδια δείχνουν μία βαλβίδα ρύθμισης της παροχής του αέρα προς το φιλτροκούτι. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί μαζί με τον μεταβλητής γεωμετρίας υπερσυμπιεστή ή αν είναι μια απλούστερη (άρα πιο αξιόπιστη και φτηνότερη…) εναλλακτική λύση. Όσοι έχετε διαβάσει το τεστ του H2R στις Σέρρες, θα θυμάστε ότι είχαμε πει για τις μικρές διακυμάνσεις στην απόδοση του κινητήρα όταν ζεσταινόταν ο αέρας. Οι βρετανοί δημοσιογράφοι υποθέτουν ότι αυτό στο σύστημα ρύθμισης εισαγωγής του αέρα θα επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάζει την ιπποδύναμη του κινητήρα, όμως επειδή θα ελέγχεται κατευθείαν από την ECU, εμείς πιστεύουμε ότι η Kawasaki προσπάθησε να βρει ένα τρόπο σταθεροποίησης της απόδοσης του κινητήρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο θερμοκρασίας (άρα πυκνότητας) του αέρα.

Πέρα από την εξέλιξη της λειτουργίας του υπερτροφοδότη, η νέα Hyper-Touring μοτοσυκλέτα θα διαθέτει σύστημα cornering lights στους εμπρός προβολείς, με τους Ιάπωνες συνάδερφους να λένε ότι θα είναι τρεις. Φυσικά η αισθητική της μοτοσυκλέτας θα ακολουθεί τις διαστημικές γραμμές της οικογένειας των H2.

QJMOTOR Fort 600 - Αλουμινένιο πλαίσιο, κινητήρας KYMCO AK550 και το μικρότερο βάρος της κατηγορίας

H QJMOTOR αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το νέο της μεγάλο σκούτερ στην Κίνα
qjmotor fort 600
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας Fort είχε πρωτοακουστεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες εικόνες και τεχνικές πληροφορίες, ωστόσο όλα δείχνουν πως πλησιάζει ταχέως η ημερομηνία επίσημης παρουσίασής του από την QJMOTOR στην πατρίδα της και κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα έγιναν γνωστά επ’ αυτού.

Ένα στοιχείο που δεν γνωρίζαμε, για παράδειγμα, είναι πως ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας του έχει εξελιχθεί πάνω σε αυτόν του KYMCO AK550, δηλαδή της προηγούμενης γενιάς πριν γίνει ΑΚ575 και η οποία πωλείται ακόμη στην Ελλάδα.

Μάλιστα η QJMOTOR δηλώνει ελαφρώς ισχυρότερη απόδοση από τον κινητήρα των 550 cc, με μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,5 χιλιογραμμόμετρων (50,3 και 5,3 τα ανάλογα μέγιστα του ΑΚ550).

qjmotor fort 600

Ο δικύλινδρος αυτός είναι τοποθετημένος σε ένα αλουμινένιο διπλό περιμετρικό πλαίσιο που επίσης θυμίζει πολύ το ανάλογο της KYMCO, χωρίς ωστόσο εδώ να επιβεβαιώνεται κάποια συγγένεια μεταξύ των δύο εφαρμογών.

Η QJMOTOR δηλώνει υγρό βάρος 215 κιλών - με γεμάτο το ρεζερβουάρ 14 λίτρων - για το Fort 600, το μικρότερο στην κατηγορία του, καθώς ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το Yamaha TMAX 560 με 219 και μετά το πράγμα ξεφεύγει, με 227 για το SYM Maxsym TL508 και 230 για τα KYMCO AK550 και ΑΚ575.

Κυλώντας σε τροχούς 15 ιντσών μπροστά και πίσω, το Fort 600 βάζει τον αναβάτη του σε πολύ φιλικό ύψος σέλας 750 mm και θα έρθει εξοπλισμένο με φρένα Brembo που περιλαμβάνουν ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά σε δύο δίσκους 260 mm, δικάναλο ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με Bluetooth συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και σύστημα πλοήγησης, keyless κεντρικό διακόπτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και πιθανώς μερικά ακόμη στοιχεία εξοπλισμού που θα αποκαλυφθούν με την παρουσίασή του.

qjmotor fort 600

Ένα βασικό ζητούμενο της QJMOTOR είναι η τιμολόγηση, με την οποία θέλει να επιτεθεί ευθέως στους ανταγωνιστές της. Στον κινέζικο Τύπο οι άνθρωποι της QJMOTOR μιλούν για έναν στόχο τιμής κάτω των 50.000 γιουάν, δηλαδή κάτω από τα €6.300 (ισοτιμία 17/3/2026), τη στιγμή που στην Κίνα οι Yamaha και KYMCO ζητούν γύρω στα 100.000 γιουάν (άνω των €12.000) για τα TMAX και AK.

Εφόσον αυτή η τιμή επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως δεν αποκλείεται το Fort 600 να έρθει στην Ελλάδα με τετραψήφια τιμή, κάτι που δεν καταφέρνει ουδείς άλλος πλην του SYM Maxsym TL508.

Ετικέτες