KTM 1290 Super Duke RR: Το πιο δυνατό δικύλινδρο γυμνό του κόσμου!

ΘηRRίο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/4/2021

Με 180 άλογα και 180 κιλά η KTM έχει κάθε δικαιολογία να μιλά και για το δυνατότερο γυμνό παραγωγής και για έναν εξαιρετικό λόγο ιπποδύναμης-κιλών! Μία δυναμομέτρηση και ένα ζύγισμα ακριβείας στις μοτοσυκλετιστικές ζυγαριές του ΜΟΤΟ θα φανερώσει την αλήθεια, αλλά ακόμη κι έτσι τα νούμερα αυτά λένε μία ιστορία: Μία μοτοσυκλέτα με στόχο την απόλυτη απόδοση και μόνο για λίγους. Το νέο 1290 Super Duke R -ένα λιγότερο R δηλαδή- το έχουμε δυναμομετρήσει με σχεδόν 167 άλογα στον τροχό, που είναι εξαιρετικά για δικύλινδρη μοτοσυκλέτα.

Η RR όπως είπαμε θα είναι για λίγους, κυριολεκτικά, από την στιγμή που μόλις 500 θα φτιαχτούν και θα διατεθούν μονάχα on-line για όποιον προ-παραγγείλει. Οι παραγγελίες δεν περιμένουν να μείνουν και για πολλές μέρες ανοικτές, τα πεντακόσια κομμάτια θα εξαντληθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Στις χώρες του εξωτερικού που έχει και μεγαλύτερη σημασία μία τέτοια μοτοσυκλέτα που προσανατολίζεται στην χρήση σε πίστα, οι ευκαιρίες να την οδηγήσει κανείς όπως της αξίζει, είναι και πολλές είναι και διαφορετικές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ένα σωρό ευκαιρίες να οδηγήσουν σε πίστα, εδώ στα Βαλκάνια βέβαια, τα πράγματα είναι χειρότερα.

Η KTM αφαίρεσε 9 κιλά βάρους με 1,5 από αυτά να έρχεται από τους τροχούς, ενισχύοντας έτσι και την ευελιξία σε μεγάλο βαθμό.

Το ρυθμιζόμενο APEX 7117 σταμπιλιζατέρ της WP αναλαμβάνει όλη αυτή η δύναμη να τιθασεύεται με τον καλύτερο τρόπο στους ελαφρύτερους τροχούς με το APEX PRO 7548 “close cartridge” πιρούνι της WP και το APEX PRO 7746 αμορτισέρ πίσω, να αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμπεριφοράς στην πίστα.

Τα σημεία που το Super Duke μπορούσε να χάσει βάρος δεν ήταν έτσι κι αλλιώς πολλά, οπότε για την έκδοση RR η KTM χρειάστηκε να βάλει μπόλικο carbon ξεκινώντας από το υποπλαίσιο. Η εκ νέου σχεδίασή του επέτρεψε και στην ουρά να αλλάξει και να φτιαχτεί ένα όμορφο μονόσελο με εύκολα αφαιρούμενα LED. Η σχεδίαση της ουράς έχει γίνει με στόχο να μην υπάρχει ούτε πινακίδα, ούτε και φλας.

Βέβαια η χρήση τη RR δεν είναι μόνο για track-day, αλλά σίγουρα παραμένει μονάχα για διασκέδαση, είτε αυτή γίνεται σε κάποιον άδειο επαρχιακό δρόμο, είτε στην πίστα. Οι Euro5 προδιαγραφές δεν κατάφεραν να ψαλιδίσουν την απόδοση κι έτσι κι αλλιώς το 1290 με τον κινητήρα των 1.301 κυβικών θα ήταν ή το πιο δυνατό ή αυτό με τον μεγαλύτερο δικύλινδρο κινητήρα. Προφανώς κι έχει απέναντί του πλέον ένα νέο V4, αλλά κι ένα ακόμη που ετοιμάζεται η ανανέωσή του, κι έχοντας μιλήσει με τους ανθρώπους της KTM θεωρούν «νίκη» το γεγονός πως έχουν φτάσει τον δικύλινδρο κινητήρα σε ένα επίπεδο που οι υπόλοιποι (Ducati) δεν μπορούν να ακολουθήσουν και πρέπει να αλλάξουν διάταξη. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική τους οπτική και αφορά και τα Adventure, που όπως θα έχετε διαβάσει στο MOTO, θα είναι δικύλινδρα και τώρα και αύριο και για μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι αυτή την στιγμή.

Η επικέντρωση στην γρήγορη οδήγηση και μόνο σε αυτή, επιτρέπει την KTM να αλλάξει και την γκαζιέρα και να την κάνει να έχει μικρότερο εύρος ανοίγματος, στις 65 μοίρες μόλις! Απότομη απόκριση σε εκρηκτικό κινητήρα. Μικρό ήταν και το εύρος πριν, στις 72 μοίρες, αλλά αυτή η διαφορά θα είναι τώρα ιδιαίτερα φανερή στην οδήγηση.

Άλλα 2,5 κιλά χάθηκαν από την αλλαγή μπαταρίας, καθώς τοποθετήθηκε μία λιθίου με επίσης διαφορετικό όγκο, και καίριες αλλαγές έγιναν και στα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Βασικό χαρακτηριστικό πως οι καταστάσεις Track και Performance επιτρέπουν πλήρη παραμετροποίηση σε κάθε επιμέρους σύστημα.

Ο αναβάτης, ένας από τους 500, μπορεί να εξοπλιστεί και κατάλληλα με συγκεκριμένο εξοπλισμό και όλα αυτά από 8 Απριλίου που ανοίγουν οι online παραγγελίες. Πιστεύουμε πως μέσα σε 48 ώρες το πολύ, θα έχουν εξαντληθεί…

 

 

 

 

Ετικέτες

CFMOTO 700MT - Πρώτη επίσημη εμφάνιση

Ο αντικαταστάτης του 650MT σε έκθεση μοτοσυκλέτας στην… Αργεντινή
CFMOTO 700MT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/5/2023

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση έκανε στο σαλόνι του Buenos Aires στην Αργεντινή, το επερχόμενο CFMOTO 700MT που έρχεται να αντικαταστήσει το δημοφιλές και στη χώρα μας 650MT.

Εμφανισιακά το 700MT πατάει πάνω στα πρότυπα του 650ΜΤ, με ελαφρώς διαφορετικό προβολέα, νέο πίσω φωτιστικό σώμα, ανανεωμένο κοστούμι, συμβατικούς δίσκους αντί για “μαργαρίτες” στα φρένα μπροστά, μαύρο αντί χρυσό χρώμα στο πιρούνι, νέα σέλα, νέες χειρολαβές συνεπιβάτη και νέα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης.

Νέος είναι και ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας που ανεβαίνει στα 693 κ.εκ. (από 649 κ.εκ.), διαθέτοντας 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, υγρόψυξη και ηλεκτρονικό ψεκασμό Bosch.

CFMOTO 700MT

Το πιθανότερο είναι ο κινητήρας αυτός να είναι ίδιος με εκείνον που κινεί την οικογένεια 700 CL-X, και αν αυτό όντως συμβαίνει τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο και για παρόμοια απόδοση 74 hp / 8.750 rpm και 6,2 kgm / 6.500 rpm, που θα ήταν μια σημαντική άνοδος επιδόσεων σε σχέση με τους 60,3 hp / 8.750 rpm και τα 5,7 kgm / 7.000 rpm.

Τα φώτα είναι full-LED, υπάρχει δικάναλο ABS στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ στα φρένα υπεύθυνη είναι η J.Juan.

CFMOTO 700MT

Ελαφρώς διαφορετική είναι όσον αφορά στην απεικόνιση των ενδείξεων η νέα έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων (TFT ήταν και στο τελευταίο 650MT).

CFMOTO 700MT

Και τέλος νέοι και πιο εργονομικοί είναι οι διακόπτες της μοτοσυκλέτας.

CFMOTO 700MT

Σημειώστε πως ενώ η CFMOTO έχει επίσημες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του 700MT στο global site της, ακόμα δεν έχει ανεβάσει κανένα επίσημο τεχνικό χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες