KTM 1290 Super Duke RR: Το πιο δυνατό δικύλινδρο γυμνό του κόσμου!

ΘηRRίο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/4/2021

Με 180 άλογα και 180 κιλά η KTM έχει κάθε δικαιολογία να μιλά και για το δυνατότερο γυμνό παραγωγής και για έναν εξαιρετικό λόγο ιπποδύναμης-κιλών! Μία δυναμομέτρηση και ένα ζύγισμα ακριβείας στις μοτοσυκλετιστικές ζυγαριές του ΜΟΤΟ θα φανερώσει την αλήθεια, αλλά ακόμη κι έτσι τα νούμερα αυτά λένε μία ιστορία: Μία μοτοσυκλέτα με στόχο την απόλυτη απόδοση και μόνο για λίγους. Το νέο 1290 Super Duke R -ένα λιγότερο R δηλαδή- το έχουμε δυναμομετρήσει με σχεδόν 167 άλογα στον τροχό, που είναι εξαιρετικά για δικύλινδρη μοτοσυκλέτα.

Η RR όπως είπαμε θα είναι για λίγους, κυριολεκτικά, από την στιγμή που μόλις 500 θα φτιαχτούν και θα διατεθούν μονάχα on-line για όποιον προ-παραγγείλει. Οι παραγγελίες δεν περιμένουν να μείνουν και για πολλές μέρες ανοικτές, τα πεντακόσια κομμάτια θα εξαντληθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Στις χώρες του εξωτερικού που έχει και μεγαλύτερη σημασία μία τέτοια μοτοσυκλέτα που προσανατολίζεται στην χρήση σε πίστα, οι ευκαιρίες να την οδηγήσει κανείς όπως της αξίζει, είναι και πολλές είναι και διαφορετικές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ένα σωρό ευκαιρίες να οδηγήσουν σε πίστα, εδώ στα Βαλκάνια βέβαια, τα πράγματα είναι χειρότερα.

Η KTM αφαίρεσε 9 κιλά βάρους με 1,5 από αυτά να έρχεται από τους τροχούς, ενισχύοντας έτσι και την ευελιξία σε μεγάλο βαθμό.

Το ρυθμιζόμενο APEX 7117 σταμπιλιζατέρ της WP αναλαμβάνει όλη αυτή η δύναμη να τιθασεύεται με τον καλύτερο τρόπο στους ελαφρύτερους τροχούς με το APEX PRO 7548 “close cartridge” πιρούνι της WP και το APEX PRO 7746 αμορτισέρ πίσω, να αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμπεριφοράς στην πίστα.

Τα σημεία που το Super Duke μπορούσε να χάσει βάρος δεν ήταν έτσι κι αλλιώς πολλά, οπότε για την έκδοση RR η KTM χρειάστηκε να βάλει μπόλικο carbon ξεκινώντας από το υποπλαίσιο. Η εκ νέου σχεδίασή του επέτρεψε και στην ουρά να αλλάξει και να φτιαχτεί ένα όμορφο μονόσελο με εύκολα αφαιρούμενα LED. Η σχεδίαση της ουράς έχει γίνει με στόχο να μην υπάρχει ούτε πινακίδα, ούτε και φλας.

Βέβαια η χρήση τη RR δεν είναι μόνο για track-day, αλλά σίγουρα παραμένει μονάχα για διασκέδαση, είτε αυτή γίνεται σε κάποιον άδειο επαρχιακό δρόμο, είτε στην πίστα. Οι Euro5 προδιαγραφές δεν κατάφεραν να ψαλιδίσουν την απόδοση κι έτσι κι αλλιώς το 1290 με τον κινητήρα των 1.301 κυβικών θα ήταν ή το πιο δυνατό ή αυτό με τον μεγαλύτερο δικύλινδρο κινητήρα. Προφανώς κι έχει απέναντί του πλέον ένα νέο V4, αλλά κι ένα ακόμη που ετοιμάζεται η ανανέωσή του, κι έχοντας μιλήσει με τους ανθρώπους της KTM θεωρούν «νίκη» το γεγονός πως έχουν φτάσει τον δικύλινδρο κινητήρα σε ένα επίπεδο που οι υπόλοιποι (Ducati) δεν μπορούν να ακολουθήσουν και πρέπει να αλλάξουν διάταξη. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική τους οπτική και αφορά και τα Adventure, που όπως θα έχετε διαβάσει στο MOTO, θα είναι δικύλινδρα και τώρα και αύριο και για μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι αυτή την στιγμή.

Η επικέντρωση στην γρήγορη οδήγηση και μόνο σε αυτή, επιτρέπει την KTM να αλλάξει και την γκαζιέρα και να την κάνει να έχει μικρότερο εύρος ανοίγματος, στις 65 μοίρες μόλις! Απότομη απόκριση σε εκρηκτικό κινητήρα. Μικρό ήταν και το εύρος πριν, στις 72 μοίρες, αλλά αυτή η διαφορά θα είναι τώρα ιδιαίτερα φανερή στην οδήγηση.

Άλλα 2,5 κιλά χάθηκαν από την αλλαγή μπαταρίας, καθώς τοποθετήθηκε μία λιθίου με επίσης διαφορετικό όγκο, και καίριες αλλαγές έγιναν και στα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Βασικό χαρακτηριστικό πως οι καταστάσεις Track και Performance επιτρέπουν πλήρη παραμετροποίηση σε κάθε επιμέρους σύστημα.

Ο αναβάτης, ένας από τους 500, μπορεί να εξοπλιστεί και κατάλληλα με συγκεκριμένο εξοπλισμό και όλα αυτά από 8 Απριλίου που ανοίγουν οι online παραγγελίες. Πιστεύουμε πως μέσα σε 48 ώρες το πολύ, θα έχουν εξαντληθεί…

 

 

 

 

Ετικέτες

Ducati Formula 73: Νέα μοτοσυκλέτα για τα 100 χρόνια της εταιρείας

Φόρος τιμής στην 750 Supersport Desmo
Ducati
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/12/2025

Η Ducati ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο μοντέλο με την ονομασία Formula 73 για το 2026, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 100ή επέτειό της. Το Formula 73 θα βασίζεται στο Ducati Scrambler και όπως υποδηλώνει το όνομά του αναμένεται να είναι ένα αφιερωμένο στο 750 Supersport Desmo που έκανε το ντεμπούτο του το 1973.

Η απόδειξη της ύπαρξης του νέου αυτού μοντέλου μας έρχεται από το California Air Resources Board (CARB), το οποίο πιστοποίησε το Ducati Scrambler του 2026, όμως στην ίδια λίστα βλέπουμε και το Ducati Formula 73 που διακρίνεται στο όνομα με ένα “T”, που υποδηλώνει εκδόσεις που κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη αντί για την Ιταλία.

Ducati

Η μοτοσυκλέτα θα φέρει τον ίδιο V δικύλινδρο κινητήρα 803 κυβικών με του Scrambler, όμως ενδέχεται να έχει διαφορετική εμφάνιση που θα μοιάζει με εκείνη της 750 Supersport Desmo του 1973.

Desmo

Η Ducati ανέπτυξε τη 750 SS Desmo μετά την κατάκτηση της πρώτης και δεύτερης θέσης από τους Paul Smart και Bruno Spaggiari στον πρώτο αγώνα Imola 200 το 1972. Οι Smart και Spaggiari αγωνίστηκαν με μοτοσυκλέτες αγώνων 750 Imola Desmo, τις πρώτες Ducati V-Twin με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων. Η 750 Supersport Desmo ήταν τότε το πρώτο μοντέλο παραγωγής που χρησιμοποίησε αυτό που θα γινόταν το χαρακτηριστικό σύστημα βαλβίδων της Ducati. Το 1973, ο αγώνας Imola 200 ήταν ο πρώτος γύρος της σειράς FIM Formula 750, εξού και η σύνδεση με το όνομα Formula '73.

Πιθανότατα η Formula '73 θα είναι μία μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, που ίσως παραχθεί σε μόλις 100 μονάδες για τα 100ά γενέθλια της Ducati. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει πιθανώς στις αρχές του 2026.

Ετικέτες