KTM 1290 Super Duke RR: Το πιο δυνατό δικύλινδρο γυμνό του κόσμου!

ΘηRRίο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/4/2021

Με 180 άλογα και 180 κιλά η KTM έχει κάθε δικαιολογία να μιλά και για το δυνατότερο γυμνό παραγωγής και για έναν εξαιρετικό λόγο ιπποδύναμης-κιλών! Μία δυναμομέτρηση και ένα ζύγισμα ακριβείας στις μοτοσυκλετιστικές ζυγαριές του ΜΟΤΟ θα φανερώσει την αλήθεια, αλλά ακόμη κι έτσι τα νούμερα αυτά λένε μία ιστορία: Μία μοτοσυκλέτα με στόχο την απόλυτη απόδοση και μόνο για λίγους. Το νέο 1290 Super Duke R -ένα λιγότερο R δηλαδή- το έχουμε δυναμομετρήσει με σχεδόν 167 άλογα στον τροχό, που είναι εξαιρετικά για δικύλινδρη μοτοσυκλέτα.

Η RR όπως είπαμε θα είναι για λίγους, κυριολεκτικά, από την στιγμή που μόλις 500 θα φτιαχτούν και θα διατεθούν μονάχα on-line για όποιον προ-παραγγείλει. Οι παραγγελίες δεν περιμένουν να μείνουν και για πολλές μέρες ανοικτές, τα πεντακόσια κομμάτια θα εξαντληθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Στις χώρες του εξωτερικού που έχει και μεγαλύτερη σημασία μία τέτοια μοτοσυκλέτα που προσανατολίζεται στην χρήση σε πίστα, οι ευκαιρίες να την οδηγήσει κανείς όπως της αξίζει, είναι και πολλές είναι και διαφορετικές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ένα σωρό ευκαιρίες να οδηγήσουν σε πίστα, εδώ στα Βαλκάνια βέβαια, τα πράγματα είναι χειρότερα.

Η KTM αφαίρεσε 9 κιλά βάρους με 1,5 από αυτά να έρχεται από τους τροχούς, ενισχύοντας έτσι και την ευελιξία σε μεγάλο βαθμό.

Το ρυθμιζόμενο APEX 7117 σταμπιλιζατέρ της WP αναλαμβάνει όλη αυτή η δύναμη να τιθασεύεται με τον καλύτερο τρόπο στους ελαφρύτερους τροχούς με το APEX PRO 7548 “close cartridge” πιρούνι της WP και το APEX PRO 7746 αμορτισέρ πίσω, να αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμπεριφοράς στην πίστα.

Τα σημεία που το Super Duke μπορούσε να χάσει βάρος δεν ήταν έτσι κι αλλιώς πολλά, οπότε για την έκδοση RR η KTM χρειάστηκε να βάλει μπόλικο carbon ξεκινώντας από το υποπλαίσιο. Η εκ νέου σχεδίασή του επέτρεψε και στην ουρά να αλλάξει και να φτιαχτεί ένα όμορφο μονόσελο με εύκολα αφαιρούμενα LED. Η σχεδίαση της ουράς έχει γίνει με στόχο να μην υπάρχει ούτε πινακίδα, ούτε και φλας.

Βέβαια η χρήση τη RR δεν είναι μόνο για track-day, αλλά σίγουρα παραμένει μονάχα για διασκέδαση, είτε αυτή γίνεται σε κάποιον άδειο επαρχιακό δρόμο, είτε στην πίστα. Οι Euro5 προδιαγραφές δεν κατάφεραν να ψαλιδίσουν την απόδοση κι έτσι κι αλλιώς το 1290 με τον κινητήρα των 1.301 κυβικών θα ήταν ή το πιο δυνατό ή αυτό με τον μεγαλύτερο δικύλινδρο κινητήρα. Προφανώς κι έχει απέναντί του πλέον ένα νέο V4, αλλά κι ένα ακόμη που ετοιμάζεται η ανανέωσή του, κι έχοντας μιλήσει με τους ανθρώπους της KTM θεωρούν «νίκη» το γεγονός πως έχουν φτάσει τον δικύλινδρο κινητήρα σε ένα επίπεδο που οι υπόλοιποι (Ducati) δεν μπορούν να ακολουθήσουν και πρέπει να αλλάξουν διάταξη. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική τους οπτική και αφορά και τα Adventure, που όπως θα έχετε διαβάσει στο MOTO, θα είναι δικύλινδρα και τώρα και αύριο και για μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι αυτή την στιγμή.

Η επικέντρωση στην γρήγορη οδήγηση και μόνο σε αυτή, επιτρέπει την KTM να αλλάξει και την γκαζιέρα και να την κάνει να έχει μικρότερο εύρος ανοίγματος, στις 65 μοίρες μόλις! Απότομη απόκριση σε εκρηκτικό κινητήρα. Μικρό ήταν και το εύρος πριν, στις 72 μοίρες, αλλά αυτή η διαφορά θα είναι τώρα ιδιαίτερα φανερή στην οδήγηση.

Άλλα 2,5 κιλά χάθηκαν από την αλλαγή μπαταρίας, καθώς τοποθετήθηκε μία λιθίου με επίσης διαφορετικό όγκο, και καίριες αλλαγές έγιναν και στα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Βασικό χαρακτηριστικό πως οι καταστάσεις Track και Performance επιτρέπουν πλήρη παραμετροποίηση σε κάθε επιμέρους σύστημα.

Ο αναβάτης, ένας από τους 500, μπορεί να εξοπλιστεί και κατάλληλα με συγκεκριμένο εξοπλισμό και όλα αυτά από 8 Απριλίου που ανοίγουν οι online παραγγελίες. Πιστεύουμε πως μέσα σε 48 ώρες το πολύ, θα έχουν εξαντληθεί…

 

 

 

 

Ετικέτες

BSA Thunderbolt 350: Έρχεται στην Ελλάδα με υπογραφή KISKA

Η adventure μοτοσυκλέτα της BSA ετοιμάζεται να βγει στην αγορά και έχουμε μια πρώτη εκτίμηση χρόνου άφιξης και τιμής
BSA Thunderbolt 350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/2/2026

Στην πρόσφατη παρουσία της BSA στην έκθεση EICMA 2025 το Thunderbolt 350 εύλογα συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον ως το νέο μοντέλο που ακόμη δεν είχε μπει στην παραγωγή, μα αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Έχοντας πια αντιπροσώπευση στην Ελλάδα από την KSR Hellas, η άφιξή του στη χώρα δεν είναι ακόμη οριστικά καθορισμένη και η πρόβλεψη είναι για το 2027, με μερικές πιθανότητες να έρθει στα μέρη μας αρκετά νωρίτερα, τον φετινό Σεπτέμβριο.

BSA Thunderbolt 350

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η τιμή του εκτιμάται πως θα κινηθεί περίπου στο ένα χιλιάρικο πάνω από το Bantam 350 - για την τιμολόγηση του οποίου έχουμε μιλήσει λίγο πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς.

BSA Thunderbolt 350

Το τέταρτο μοντέλο της BSA μετά τα Gold Star 650, Bantam 350 και Scrambler 350 είναι σχεδιασμένο από τον αυστριακό οίκο KISKA - ο οποίος έχει πια ανεξαρτητοποιηθεί μετά τις ιδιοκτησιακές αλλαγές που συντελέστηκαν στον όμιλο Pierer, του οποίου ήταν μέλος – με βάση μια σιλουέτα που επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία της BSA με τις σύγχρονες επιταγές της adventure σχολής.

BSA Thunderbolt 350

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του είναι κοινός με το Bantam 350, μετρώντας 334 cc για μέγιστη απόδοση 29 ίππων στις 8.000 rpm και 3 χιλιογραμμόμετρων ροπής στις 5.800 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου.

BSA Thunderbolt 350

Με τροχούς 21 ιντσών μπροστά και 17 πίσω το Thunderbolt δεν κρύβει τη χωμάτινη πλευρά του χαρακτήρα του, η οποία υποστηρίζεται από τις αναρτήσεις που περιλαμβάνουν ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm με διαδρομή 200 mm και ένα αμορτισέρ με διαδρομή 180 mm.

BSA Thunderbolt 350

Εξοπλίζεται με δικάναλο ABS με τρία modes λειτουργίας (Road, Rain και Off-Road), traction control, συνδεσιμότητα Bluetooth με υποστήριξη πλοήγησης και δηλώνει στεγνό βάρος 185 κιλών.

BSA Thunderbolt 350

 

Ετικέτες