KTM 1290 Super Duke RR: Το πιο δυνατό δικύλινδρο γυμνό του κόσμου!

ΘηRRίο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/4/2021

Με 180 άλογα και 180 κιλά η KTM έχει κάθε δικαιολογία να μιλά και για το δυνατότερο γυμνό παραγωγής και για έναν εξαιρετικό λόγο ιπποδύναμης-κιλών! Μία δυναμομέτρηση και ένα ζύγισμα ακριβείας στις μοτοσυκλετιστικές ζυγαριές του ΜΟΤΟ θα φανερώσει την αλήθεια, αλλά ακόμη κι έτσι τα νούμερα αυτά λένε μία ιστορία: Μία μοτοσυκλέτα με στόχο την απόλυτη απόδοση και μόνο για λίγους. Το νέο 1290 Super Duke R -ένα λιγότερο R δηλαδή- το έχουμε δυναμομετρήσει με σχεδόν 167 άλογα στον τροχό, που είναι εξαιρετικά για δικύλινδρη μοτοσυκλέτα.

Η RR όπως είπαμε θα είναι για λίγους, κυριολεκτικά, από την στιγμή που μόλις 500 θα φτιαχτούν και θα διατεθούν μονάχα on-line για όποιον προ-παραγγείλει. Οι παραγγελίες δεν περιμένουν να μείνουν και για πολλές μέρες ανοικτές, τα πεντακόσια κομμάτια θα εξαντληθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Στις χώρες του εξωτερικού που έχει και μεγαλύτερη σημασία μία τέτοια μοτοσυκλέτα που προσανατολίζεται στην χρήση σε πίστα, οι ευκαιρίες να την οδηγήσει κανείς όπως της αξίζει, είναι και πολλές είναι και διαφορετικές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ένα σωρό ευκαιρίες να οδηγήσουν σε πίστα, εδώ στα Βαλκάνια βέβαια, τα πράγματα είναι χειρότερα.

Η KTM αφαίρεσε 9 κιλά βάρους με 1,5 από αυτά να έρχεται από τους τροχούς, ενισχύοντας έτσι και την ευελιξία σε μεγάλο βαθμό.

Το ρυθμιζόμενο APEX 7117 σταμπιλιζατέρ της WP αναλαμβάνει όλη αυτή η δύναμη να τιθασεύεται με τον καλύτερο τρόπο στους ελαφρύτερους τροχούς με το APEX PRO 7548 “close cartridge” πιρούνι της WP και το APEX PRO 7746 αμορτισέρ πίσω, να αναλαμβάνουν την ευθύνη της συμπεριφοράς στην πίστα.

Τα σημεία που το Super Duke μπορούσε να χάσει βάρος δεν ήταν έτσι κι αλλιώς πολλά, οπότε για την έκδοση RR η KTM χρειάστηκε να βάλει μπόλικο carbon ξεκινώντας από το υποπλαίσιο. Η εκ νέου σχεδίασή του επέτρεψε και στην ουρά να αλλάξει και να φτιαχτεί ένα όμορφο μονόσελο με εύκολα αφαιρούμενα LED. Η σχεδίαση της ουράς έχει γίνει με στόχο να μην υπάρχει ούτε πινακίδα, ούτε και φλας.

Βέβαια η χρήση τη RR δεν είναι μόνο για track-day, αλλά σίγουρα παραμένει μονάχα για διασκέδαση, είτε αυτή γίνεται σε κάποιον άδειο επαρχιακό δρόμο, είτε στην πίστα. Οι Euro5 προδιαγραφές δεν κατάφεραν να ψαλιδίσουν την απόδοση κι έτσι κι αλλιώς το 1290 με τον κινητήρα των 1.301 κυβικών θα ήταν ή το πιο δυνατό ή αυτό με τον μεγαλύτερο δικύλινδρο κινητήρα. Προφανώς κι έχει απέναντί του πλέον ένα νέο V4, αλλά κι ένα ακόμη που ετοιμάζεται η ανανέωσή του, κι έχοντας μιλήσει με τους ανθρώπους της KTM θεωρούν «νίκη» το γεγονός πως έχουν φτάσει τον δικύλινδρο κινητήρα σε ένα επίπεδο που οι υπόλοιποι (Ducati) δεν μπορούν να ακολουθήσουν και πρέπει να αλλάξουν διάταξη. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική τους οπτική και αφορά και τα Adventure, που όπως θα έχετε διαβάσει στο MOTO, θα είναι δικύλινδρα και τώρα και αύριο και για μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι αυτή την στιγμή.

Η επικέντρωση στην γρήγορη οδήγηση και μόνο σε αυτή, επιτρέπει την KTM να αλλάξει και την γκαζιέρα και να την κάνει να έχει μικρότερο εύρος ανοίγματος, στις 65 μοίρες μόλις! Απότομη απόκριση σε εκρηκτικό κινητήρα. Μικρό ήταν και το εύρος πριν, στις 72 μοίρες, αλλά αυτή η διαφορά θα είναι τώρα ιδιαίτερα φανερή στην οδήγηση.

Άλλα 2,5 κιλά χάθηκαν από την αλλαγή μπαταρίας, καθώς τοποθετήθηκε μία λιθίου με επίσης διαφορετικό όγκο, και καίριες αλλαγές έγιναν και στα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Βασικό χαρακτηριστικό πως οι καταστάσεις Track και Performance επιτρέπουν πλήρη παραμετροποίηση σε κάθε επιμέρους σύστημα.

Ο αναβάτης, ένας από τους 500, μπορεί να εξοπλιστεί και κατάλληλα με συγκεκριμένο εξοπλισμό και όλα αυτά από 8 Απριλίου που ανοίγουν οι online παραγγελίες. Πιστεύουμε πως μέσα σε 48 ώρες το πολύ, θα έχουν εξαντληθεί…

 

 

 

 

Ετικέτες

Kove 625X – H μεσαία adventure με ηλεκτρονική ανάρτηση έρχεται στην Ελλάδα

Η νέα μοτοσυκλέτα της Kove φορά ένα γνώριμο κινητήρα και έρχεται να θέσει νέα δεδομένα στην κατηγορία της
Kove 625X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

4/3/2026

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην κινέζικη έκθεση CIMA Motor 2025 το περασμένο Φθινόπωρο και επέστρεψε στην EICMA για να επιβεβαιώσει πως θα υπάρξει μια Euro 5+ έκδοση για τις αγορές μας.

H νέα Kove 625Χ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 581 cc που γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα από τη Voge DS625X, με ονομαστική απόδοση 63 ίππων και 5,81 kg.m ροπής μέσω δύο χαρτογραφήσεων Sport και Eco.

Η μοτοσυκλέτα της Kove επιλέγει τη μέση on-off οδό της κατηγορίας με τροχούς 19 και 17 ιντσών και tubeless ελαστικά, διαθέτει μεγάλο ρεζερβουάρ 21 λίτρων για να στηρίξει κάθε τουριστική διάθεση και δηλώνει υγρό βάρος 218 κιλών.

Kove 625X

Εξοπλίζεται αρκετά πλούσια με θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, προστατευτικά κάγκελα και κάμερα καταγραφής εμπρός, ωστόσο το πραγματικό σημείο αναφοράς για το 625Χ είναι η πίσω ανάρτηση.

H Kove υπερβαίνει τα δεδομένα της κατηγορίας εξοπλίζοντας τη μοτοσυκλέτα της με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση, η οποία μάλιστα διαθέτει και σύστημα ρύθμισης ύψους σε πραγματικό χρόνο, ανάλογο με αυτό που θα συναντήσουμε σε μεγάλα και πολύ ακριβότερα μοντέλα εταιρειών όπως οι BMW και Ducati.

Kove 625X

Η δυνατότητα ρύθμισης του ύψους της ανάρτησης προσαρμόζει την οδήγηση στα εκάστοτε δεδομένα, που μπορούν να μεταβάλλονται από τον αυτοκινητόδρομο ως τον χωματόδρομο, προσφέροντας επιπλέον την πολυτέλεια του αυτόματου χαμηλώματος στις μικρές ταχύτητες για να φτάνει εύκολα ο αναβάτης τα πόδια στο έδαφος. Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απαιτητική και άκρως ανταγωνιστική κατηγορία που απευθύνεται η 625X και, με τα σημερινά δεδομένα, συνιστά ένα μοναδικό προσόν.

Το νέο μοντέλο της Kove αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 2026 και πλέον περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε και τα καθέκαστα της τιμολόγησής του στη χώρα μας.

Ετικέτες