Loncin DS8 – HR7

Με "άρωμα" BMW και Honda!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/9/2017

HR7

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι η κινέζικη Loncin, σχεδίαζε να δημιουργήσει μια οικογένεια από δικύλινδρα πεντακοσάρια και πλέον το πρώτο από αυτά αποκαλύφθηκε και επίσημα. Το HR7, όπως είναι η ονομασία του, χρησιμοποιεί ένα δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που δείχνει πανομοιότυπος με τον αντίστοιχο της Honda για την σειρά των CB500. Ο κινητήρας της Loncin είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στο Motrac MG500, ενώ πλέον είναι "φορεμένος" και σε μια δική της μοτοσυκλέτα.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως ανακοινώθηκαν στην CIMA στην Κίνα, προκύπτει ότι στοχεύει στην Α2 κατηγορία των διπλωμάτων με 47 ίππους στις 8.500 στροφές, ενώ η ροπή του είναι στα 4,4 χιλιογραμμόμετρα στις 7.000 στροφές αντίστοιχα (δεν είναι τυχαίο που τα αυτά τα νούμερα ταυτίζονται απόλυτα με τα νούμερα της Honda…). Ακριβώς ίδια είναι και η χωρητικότητα στα 471cc καθώς και εξωτερικά ο κινητήρας είναι ακριβώς ίδιος με τον δικύλινδρο της Honda. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η Loncin έχει κάποια συμφωνία με την Big-H να χρησιμοποιεί κινητήρες της ή πρόκειται για μια απλή αντιγραφή.

Πέρα όμως από τον κινητήρα, σχεδόν ίδιο είναι και το πλαίσιο. Ένα ατσάλινο σωληνωτό με σωλήνες που έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα και διαστάσεις όπως στο CB500, αλλά τα περιφερειακά του μέρη έχουν διαφορές, όπως το αλουμινένιο ψαλίδι (αντί του απλού ατσάλινου της Honda) και το ανεστραμμένο πιρούνι αντί του συμβατικού που διαθέτουν τα ιαπωνικά δικύλινδρα.

Τα παρόμοια μεγέθη συνεχίζουν και στις διαστάσεις με το βάρος, καθώς το HR7 ανακοινώνεται στα 195 κιλά γεμάτο (190 το CB500F) και το μεταξόνιο είναι στα 1.450mm (αντί για τα 1.410mm του Honda). Ο σχεδιασμός της μοτοσυκλέτας δεν θυμίζει ιδιαίτερα τις αντίστοιχες κινέζικες κατασκευές, μαρτυρώντας –εμφανισιακά τουλάχιστον- μια ποιοτική εξέλιξη των Κινέζων κατασκευαστών.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν είναι γνωστό αν η μοτοσυκλέτα θα πουληθεί και στην Ευρώπη, αν και η τοποθέτηση του ABS και τα ανακλαστικά που διαθέτει το HR7, μαρτυρούν ότι έχουν ληφθεί υπόψιν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τον εξοπλισμό.

 

DS8

Εκτός από το HR7 η Loncin παρουσίασε στην ίδια έκθεση και ένα μονοκύλινδρο τύπου adventure bike, που χρησιμοποιεί το κινητήρα των 652cc που είχαν τα F650 και αργότερα τα G650GS της BMW, ενώ είχε "φορεθεί" και στα TR650 της Husqvarna.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Loncin χρησιμοποιεί αυτόν τον κινητήρα, καθώς το 2012 είχε παρουσιάσει το LX650, μια street μοτοσυκλέτα με τον ίδιο κινητήρα, ενώ τον κατασκεύαζε για λογαριασμό της BMW έχοντας έτσι περισσότερη εξοικείωση μαζί του. Πάντως, αν και η BMW έχει σταματήσει τα projects που είναι συνδεδεμένα με αυτόν τον κινητήρα, η Loncin φαίνεται πως έχει επενδύσει πάνω σ' αυτόν, όπως μαρτυρά το DS8.

Όπως και στην περίπτωση του HR7, έτσι και στο DS8 είναι εμφανής η προσπάθεια για μια ποιοτική εμφάνιση και σχεδίαση, όπως εμφανές είναι και το ότι δεν υπήρξε κάποια πρόθεση να αποκτήσει η μοτοσυκλέτα κάποια off-road χαρακτηριστικά επί της ουσίας, παρά μόνο σε ό,τι αφορά το στιλ και το πρεστίζ. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό που συνδυάζεται με ένα αλουμινένιο ψαλίδι, ενώ την μπροστινή ανάρτηση έχει αναλάβει ένα ανεστραμμένο πιρούνι. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ABS και τοποθετημένα ανακλαστικά, δίνοντας ενδείξεις σχετικά με τα εμπορικά πλάνα του DS8 για την Ευρώπη.

Ο κινητήρας του παράγει 50 ίππους και η ροπή του ανέρχεται στα 5,1 χιλιογραμμόμετρα στις 5.000 στροφές. Προφανώς και αυτά τα νούμερα ταυτίζονται με τα αντίστοιχα των μονοκύλινδρων BMW του παρελθόντος, ενώ το βάρος του γεμάτο ανέρχεται στα 198 κιλά. Στον στάνταρ εξοπλισμό του περιλαμβάνεται η ρυθμιζόμενη ζελατίνα και τα ψηφιακά όργανα με μια απλή οθόνη LCD, ενώ διαθέτει και υποδοχή USB για φόρτιση/σύνδεση ηλεκτρονικών συσκευών.

Και για τις δύο μοτοσυκλέτες, πέρα από το αν θα διατεθούν στην Ευρώπη, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την τιμή τους, που θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπορική τους πορεία, σε συνάρτηση πάντα με την ποιότητα κατασκευής τους.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες