Η KTM θα συνεχίσει να επενδύει στο MotoGP μέσω Bajaj

Οι Αυστριακοί συνεχίζουν κανονικά το αγωνιστικό project παρά τις φημολογίες
ktm
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/5/2026

Η KTM θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το αγωνιστικό της πρόγραμμα ανεξάρτητα. Παρά το έντονο ενδιαφέρον εξωτερικών επενδυτών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα MotoGP, η Bajaj – νέα ιδιοκτήτρια του αυστριακού κατασκευαστή – αποφάσισε να μην πουλήσει το αγωνιστικό project, αλλά να συνεχίσει να επενδύει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σας είχαμε ενημερώσει πως KTM και Tech3 ανακοίνωσαν την ανανέωση της συνεργασίας τους και αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι, δείχνοντας πως οι Αυστριακοί, μέσω Bajaj, θα συνεχίσουν να επενδύουν στο αγωνιστικό κομμάτι.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε στην ουσία και ο νέος CEO της KTM AG, Gottfried Neumeister - που είχε δώσει παλιότερα αποκλειστική συνέντευξη στο MOTO - δηλώνοντας: “Δεν μπορείς να αγωνιστείς με το χειρόφρενο τραβηγμένο. Διαθέτουμε την οικονομική δύναμη να παραμείνουμε στο MotoGP. Και όχι μόνο να παραμείνουμε, αλλά και να επενδύσουμε. Μαζί με τη διοίκηση της Bajaj αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τον επίσημο μηχανοκίνητο αθλητισμό με πλήρη στρατηγική ανεξαρτησία, χωρίς εξωτερικούς επενδυτές. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα MotoGP. Κατά καιρούς, λαμβάναμε νέες αιτήσεις σχεδόν κάθε μέρα.”

Neumeister

Τελικά, όμως, η KTM επέλεξε μια διαφορετική πορεία: να συνεχίσει να επενδύει άμεσα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό χωρίς να παραχωρήσει τον έλεγχο του αγωνιστικού προγράμματος.

Ο Neumeister συνέχισε: “Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ξοδεύουμε όταν είναι απαραίτητο. Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και ένας ορισμένος βαθμός γενναιοδωρίας. Έχουμε τη χρηματοοικονομική δύναμη να αντέξουμε οικονομικά τον επίσημο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και όχι μόνο να τον αντέξουμε, αλλά και να επενδύσουμε”.

Η δήλωση αυτή είναι παράλληλα και ένα μήνυμα πως η ο Bajaj υποστηρίζει πλήρως την KTM και εξακολουθεί να πιστεύει στο αγωνιστικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον Pit Beirer.

MotoGP: Ανησυχίες για το Grand Prix της Αδελαΐδας

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για το νέο αστικό circuit
Adelaide
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

25/9/2026

Το αμφιλεγόμενο Grand Prix της Αδελαΐδας αντιμετωπίζει αντιδράσεις, καθώς κατατέθηκε αίτηση για την έκδοση δικαστικής διαταγής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Το 2026 θα είναι η τελευταία χρονιά διεξαγωγής του Αυστραλιανού GP στο Phillip Island. Η προγραμματισμένη μεταφορά του Αυστραλιανού Grand Prix στην Αδελαΐδα ωστόσο συναντά εμπόδια, καθώς κατατέθηκε αίτηση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας για την έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής που θα μπορούσε να σταματήσει τις εργασίες για τη νέα πίστα.

Εάν εγκριθεί, η διαταγή θα σταματήσει κάθε εργασία που σχετίζεται με τα MotoGP στην Adelaide ενόψει του αγώνα της ερχόμενης χρονιάς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων ψηφιακών απεικονίσεων της νέας πίστας. Τα σχέδια έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής, καθώς για την υλοποίηση του έργου ενδέχεται να κοπούν έως και 400 δέντρα.

Αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικές αλλαγές στην περιοχή των πάρκων, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η πίστα, με την έναρξη των εργασιών να αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Adelaide

Η μεταφορά του αγώνα έχει δεχθεί έντονη κριτική από διάφορες πλευρές στην Αυστραλία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει εμποδίσει το MotoGP ή την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας να συνεχίσουν τα σχέδιά τους για τη διεξαγωγή του Αυστραλιανού GP σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η κυβέρνηση της Βικτώριας είχε αρχικά προετοιμαστεί να αυξήσει την οικονομική της στήριξη προς το Αυστραλιανό Grand Prix, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγώνας θα παρέμενε στο Phillip Island.

Ωστόσο, η απόφασή της να απορρίψει την πρόταση μεταφοράς του αγώνα από το Phillip Island στην πίστα του Albert Park στο Melbourne, η οποία φιλοξενεί επίσης το Αυστραλιανό GP της Formula 1, είχε ως αποτέλεσμα η Αδελαΐδα να γίνει ο επόμενος προτιμώμενος προορισμός.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του Αυστραλιανού GP του 2027 έχει οριστεί για τις 14 Νοεμβρίου σύμφωνα με το αγωνιστικό ημερολόγιο της ερχόμενης σεζόν, που ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Adelaide

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, η αίτηση για την έκδοση δικαστικής διαταγής κατατέθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας γνωρίζει την ύπαρξη της αίτησης. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πολιτείας, Kyam Maher, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

"Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας γνωρίζει την αίτηση που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και αφορά την επείγουσα έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής σχετικά με εργασίες που συνδέονται με το MotoGP.

"Το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Στέμματος εξετάζει επί του παρόντος την αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των διαταγών που ζητούνται και των λόγων στους οποίους βασίζονται.

Adelaide

"Η κυβέρνηση προτίθεται να υπερασπιστεί τη θέση της και θα απαντήσει μέσω των προβλεπόμενων δικαστικών διαδικασιών.

"Καθώς η υπόθεση βρίσκεται πλέον ενώπιον του Δικαστηρίου, η κυβέρνηση θα απέχει από οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, όσο εξετάζεται η αίτηση."