Μεταβλητή αεροδυναμική (και) από την Honda

Νέα πατέντα και ίσως νέο V4 Superbike από τους Ιάπωνες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/12/2018

Μια νέα σειρά από σχέδια καταχώρησης πατέντας από την Honda, αναζωπυρώνει ξανά τα ιντερνετικά σενάρια που θέλουν την επιστροφή των V4 superbikes από τους Ιάπωνες. Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για τις φήμες περί νέας RVF1000 από την Honda και σας έχουμε δείξει αντίστοιχες πατέντες που απεικονίζουν μια V4 superbike, όμως πάντα κρατάμε μικρό καλάθι σχετικά με το αν αφορούν ή όχι κάποια συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα παραγωγής. Κι αυτό το κάνουμε διότι η Honda συνηθίζει πολλές φορές να κατοχυρώνει πατέντες, αλλά στο τέλος δεν τις βλέπουμε στην παραγωγή, τουλάχιστον όχι άμεσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πατέντα για έναν δικύλινδρο εν σειρά (μάλλον του CB 500) με μηχανικό υπερσυμπιεστή.

Επιστρέφοντας στην είδηση των ημερών, τα σχέδια που βλέπετε εδώ αφορούν την δυναμική διαχείριση της ροής του αέρα στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Λέγοντας δυναμική, εννοούμε ότι υπάρχει μηχανισμός που ανοίγει και κλείνει δύο αεραγωγούς, μεταβάλλοντας έτσι την αεροδυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας εν κινήσει. Ο ένας αεραγωγός βρίσκεται στο σημείο που υπάρχει συνήθως η σέλα του συνεπιβάτη (άρα αν το δούμε στην παραγωγή θα είναι σε αυστηρά μονόσελη μοτοσυκλέτα, όπως ήταν τα VFR 750R RC30 και RVF 750R RC 45). Η λογική λέει πως ανοίγοντας και κλείνοντας αυτόν τον αεροαγωγό, μπορείς να ρυθμίζεις το επίπεδο των στροβυλισμών ή να ρυθμίζεις την υποπίεση που δημιουργείται πίσω από την μοτοσυκλέτα. Ο δεύτερος και μεγαλύτερος σε διάμετρο αεραγωγός βρίσκεται κάτω από την σέλα του αναβάτη και η έξοδός του σημαδεύει το πάνω τμήμα του πίσω ελαστικού.

Ξέρουμε πως η περιστροφή του πίσω τροχού δημιουργεί αναταράξεις στη ροή του αέρα και φυσικά πως στο συγκεκριμένο σημείο παγιδεύεται αέρας που όχι μόνο φρενάρει τη μοτοσυκλέτα, αλλά μπορεί να την ανασηκώσει. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμηθούμε πως στα δοκιμαστικά της Jerez η Ducati δοκίμασε φτερά στην ουρά, ώστε να πιέζει στο έδαφος τον πίσω τροχό και να δίνει στους αναβάτες την δυνατότητα να φρενάρουν καλύτερα με το πίσω φρένο. Η ιδέα της Honda να μεταβάλει εν κινήσει την αεροδυναμική συμπεριφορά ανοίγοντας και κλείνοντας “εσωτερικούς” αεραγωγούς δεν είναι κάτι καινούριο. Η ιδέα αυτή έγινε γνωστή λόγω της Lamborgini Hurrican Perfomante και στην έκθεση του Μιλάνου την χρησιμοποιούσε και το πρωτότυπο RS 660 της Aprilia. Καθώς στους αγώνες απαγορεύονται τα εξωτερικά κινούμενα αεροδυναμικά βοηθήματα (δηλαδή οι κινούμενες πτέρυγες) η λύση των εσωτερικά κινούμενων αεραγωγών είναι σίγουρα μια έξυπνη εναλλακτική λύση.

Όμως πέρα από τους αγώνες και τις εξειδικευμένες μοτοσυκλέτες όπως είναι τα superbikes, αυτός ο αεραγωγός κάτω από την σέλα θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις μοτοσυκλέτες, όχι για λόγους αεροδυναμικής απόδοσης, όσο για λόγους αποβολής της τεράστιας θερμότητας που παράγουν πλέον οι μοτοσυκλέτες των προδιαγραφών Euro4 και σε λίγα χρόνια των Euro 5. Πραγματικά υπάρχουν μοτοσυκλέτες που σε κάνουν να υποφέρεις το καλοκαίρι από την ζέστη του κινητήρα τους και ένας τέτοιου είδους αεραγωγός που θα απκμακρύνει τον καυτό αέρα σε ένα σημείο που είναι μακριά από το σώμα του αναβάτη, είναι σίγουρα καλοδεχούμενο.

Όσο για τον νέο V4 της Honda και πότε θα το δούμε στην παραγωγή, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην… Ducati και το Panigale V4R. Αν η ιταλική μοτοσυκλέτα σπάσει την κυριαρχία της Kawasaki και δημιουργήσει τον απαραίτητο ενθουσιασμό γύρω από το όνομά της, πιθανόν και η Honda να αποφασίσει να απαντήσει με μια RVF1000R.

      

Aprilia SR 400 GT - Έρχεται crossover-adventure scooter στα 400 κ.εκ. από το Noale

Στα πρότυπα του μικρότερου μοντέλου - Με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και 16άρη εμπρός τροχό
Spy Aprilia SR 400 GT
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/6/2025

H Aprilia ετοιμάζεται να εισάγει την δική της πρόταση για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των adventure/crossover scooters με το ερχόμενο SR 400 GT διευρύνοντας παράλληλα προς τα πάνω την ομώνυμη σειρά.

Η Aprilia διαθέτει ήδη στην γκάμα των σκούτερ της, SR GT στα 125 και 200 ​​κ.εκ. Η εμφάνιση ενός πρωτοτύπου δοκιμών στο Βένετο υποδηλώνει τώρα μια επέκταση της σειράς. Το νέο μοντέλο, που θα ονομάζεται πολύ πιθανά SR 400 GT, μοιάζει να είναι μια εναλλακτική λύση στα μεσαία crossover όπως το Honda ADV350.

Spy Aprilia SR 400 GT

Οι γραμμές του έντονα καμουφλαρισμένου μοντέλου προπαραγωγής θυμίζουν την τελευταία γενιά της RSV4 - το μπροστινό μέρος, ειδικότερα που είναι τυπικό της Aprilia και αυτό που βλέπουμε και το μικρότερο SR GT. Όλα μοιάζουν αεροδυναμικά σχεδιασμένα μπροστά και ένα μοντέρνο, λεπτό πίσω μέρος συμπληρώνει το σύνολο. Το παραδοσιακό πίσω φανάρι, όπως είναι πλέον κοινή πρακτική, παραλείπεται και η λειτουργία του φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στα φλας. Για την εργονομία της θέσης του αναβάτη φαίνεται πως έχει γίνει πρόβλεψη και για την όρθια στάση, με το μεγάλο τιμόνι να βρίσκεται σχετικά ψηλά, αν και δεν βλέπουμε έξτρα πίσω μαρσπιέ

Spy Aprilia SR 400 GT

Το SR 400 GT στηρίζεται στο υπάρχον Piaggio Beverly 400 και η Aprilia θα χρησιμοποιήσει τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 399 κ.εκ. του ομίλου που αποδίδει 36 ίππους. Το ψαλίδι και τα μέρη του πλαισίου προέρχονται επίσης από το αδελφό μοντέλο. Ωστόσο, η Aprilia ακολουθεί τον δικό της δρόμο με το σύστημα πέδησης και τις αναρτήσεις για να προσδώσει πιο ουσιαστικά crossover χαρακτηριστικά στο μοντέλο της: μπροστά έχει τοποθετηθεί διαφορετικό σύστημα πέδησης, ενώ νέο είναι και το ανεστραμμένο πιρούνι με μεγαλύτερη διαδρομή. Υπάρχουν επίσης νέα διπλά αμορτισέρ με δοχείο αζώτου που έχουν και αυτά μεγαλύτερη διαδρομή έναντι εκείνων του Beverly. Το διπλό σωληνωτό πλαίσιο και το κιβώτιο ταχυτήτων CVT παραμένουν αμετάβλητα, με το πλαίσιο να έχει δεχτεί ενισχύσεις για να ανταπεξέρθει και στην εκτός δρόμου οδήγηση. Η τρέχουσα εξάτμιση δείχνει να προέρχεται από το Beverly χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υιοθετηθεί στην παραγωγή και τουλάχιστον το κάλυμμα του τελικού θα είναι διαφορετικό.

Spy Aprilia SR 400 GT

Σημαντικό είναι το μέγεθος των τροχών με το μεγάλο SR GT να έχει ζάντα 16 ιντσών μπροστά και όχι μικρότερη, στα πρότυπα της GT κατηγορίας. To νέο crossover scooter των Ιταλών φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης, ίσως όχι τόσο για να κάνει την εμφάνισή του στην ερχόμενη EICMA τον Νοέμβριο.