MV Agusta Brutale 920

Από το

Μαύρο Σκύλο

27/1/2011

Μια νέα και λιγότερο ακριβή έκδοση της Brutale ανακοίνωσε η MV Agusta για το 2011. Η χωρητικότητα του κινητήρα θα είναι 920 κυβικά και αυτός ο αριθμός την χαρακτηρίζει σαν μοντέλο. Η μείωση του κυβισμού του προέρχεται από τα έμβολα με διάμετρο 73 χιλιοστά αντί των 79 που χρησιμοποιούνται στην 1090RR, ενώ η διαδρομή του στροφάλου είναι 55 χιλιοστά, όμοια με της μεγαλύτερης Brutale. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας σε αυτήν την έκδοση θα αποδίδει 129 ίππους στις 10.500 στροφές και η μέγιστη ροπή του φθάνει τα 9,5 χιλιογραμμόμετρα στις 8.100. Η συμπίεσή του είναι 13:1, ο ψεκασμός της Mikuni έχει διάμετρο αυλών 46 χιλιοστά, ενώ χάρη στην κεντρική μονάδα της Marelli 5SM θα έχει δυο επιλεγόμενους χάρτες για την απόδοση και traction control επίσης ρυθμιζόμενο με οκτώ επίπεδα επέμβασης. Το ρεζερβουάρ της χωράει 23 λίτρα και το βάρος της –κενή– θα είναι 190 κιλά. Το πλαίσιό της είναι το γνωστό υβριδικό, με το εμπρός μέρος του να είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα και δυο αλουμινένιες πλάκες στο πίσω μέρος να υποστηρίζουν τον κινητήρα και το μονόμπρατσο ψαλίδι. Το μεταξόνιό της είναι 1.430 χιλιοστά, η γωνία κάστερ 25ο και το ίχνος 103,5 χιλιοστά. Το ανεστραμμένο Marzocchi έχει διάμετρο 50 χιλιοστά και η διαδρομή του 125 χιλιοστά ενώ οι ρυθμίσεις του παραμένουν πλήρεις. Το αμορτισέρ είναι της Sachs, με δυνατότητα ρύθμισης προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς. Τα φρένα έρχονται από την Brembo με δίσκους διαμέτρου 310 χιλιοστών και οι ακτινικά βιδωμένες δαγκάνες έχουν τέσσερα έμβολα. Η σέλα της είναι ενιαία και όχι σε δυο τμήματα, όπως η 1090RR, ενώ τα εμπρός φλας δεν είναι ενσωματωμένα στους καθρέφτες. Η τιμή της - στην Ιταλία - θα είναι 11.990 ευρώ και εκτός από το μαύρο χρώμα θα παράγεται και λευκή.

Beta RX250 4T 2027 – Πρώτη εμφάνιση σε ιταλικό αγώνα [Βίντεο]

Η νέα τετράχρονη Beta που προορίζεται για τη μάχη της ΜΧ2 το 2027 έτρεξε τον πρώτο της αγώνα στο Internazionali d'Italia MX
Beta RX 250 4T prototype
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Η Beta έχει ήδη παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου ΜΧ, MXGP, από το 2021 με την MT Racing Team Beta και την τετράχρονη RX 450 4T, ενώ τώρα ετοιμάζεται και για την κατηγορία ΜΧ2 των 250 cc.

Η μοτοσυκλέτα που εξελίσσει για την ΜΧ2 εδώ και αρκετούς μήνες είναι η RX 250 4T και η πρώτη της δημόσια εμφάνιση έγινε στον πρόσφατο αγώνα της σειράς Internazionali d'Italia MX στη Mantua και δη στο δεύτερο σκέλος, στα χέρια ενός από τους αναβάτες δοκιμών της.

Beta RX 250 4T prototype

Χτισμένη γύρω από έναν ολοκαίνουργιο μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα 250 cc με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή, έχει μια εμφανέστατη διαφοροποίηση από τη σχεδίαση της RX 450 4T τοποθετώντας την αλυσίδα της τελικής μετάδοσης στη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, αντίστροφα από το μοντέλο των 449 cc.

Beta RX 250 4T prototype

Νέο είναι και το πλαίσιο, ενώ η Beta μας λέει πως η τελική μορφή της RX 250 4T δεν είναι ακόμη καθορισμένη, καθώς η εξέλιξή της συνεχίζεται ακόμη.

Στόχος είναι η νέα ΜΧ μοτοσυκλέτα της να είναι έτοιμη πριν το Καλοκαίρι, όταν παραδοσιακά παρουσιάζονται όλα τα off-road μοντέλα των κατασκευαστών ενόψει του επόμενου πρωταθλήματος, με προφανή στόχο η Beta να είναι παρούσα και στην κατηγορία ΜΧ2 του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2027.