Νέα BMW R1250GS / Adventure 2021: Μικρές αλλαγές-ίδιος κινητήρας-Euro5 [φωτό-video]

Όπως ακριβώς το περιμέναμε!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/10/2020

Παρουσιάστηκαν όπως ακριβώς τα περιμέναμε, τα νέα BMW R1250GS και R1250GS Adventure 2021 μαζί με την επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια και φυσικά την έκδοση Rallye.

Όπως είχαμε ξεκάθαρα τονίσει από τον τίτλο ακόμη για να μην ξοδεύετε τα «κλικ», δεν περιμέναμε σήμερα αύξηση κυβισμού ή πακέτο M. Tουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν θα έρθει ακόμη. Με την πρόσφατη ανανέωση του κινητήρα που ήταν ήδη έτοιμος για Euro5 και την Shift Cam τεχνολογία που οδηγούσαμε το 2018 (ως μοντέλο 2019) και πρακτικά από πέρσι δοκιμάζουμε για πρώτη φορά σε GS, τα δύο χρόνια εμπορικής πορείας που κατά ελάχιστο τηρούνται για την ανανέωση του μοντέλου, δεν είχαν ακόμη συμπληρωθεί…

Δείτε κι αυτό: 40 χρόνια GS - Όλη η ιστορία

Παραμένει λοιπόν ο boxer κινητήρας των 1.254 κυβικών με απόδοση στους 136 ίππους και τεχνολογία ShiftCam που αλλάζει τον χρονισμό των βαλβίδων ώστε να έχεις διαφορετική καμπύλη απόδοσης στις χαμηλές στροφές και άλλη στις υψηλές. Δίχως πρακτικές αλλαγές στον κινητήρα, πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο -προς το παρόν- πως και η συμπεριφορά του είναι αμετάλλακτη και έτσι η παρέμβαση του ShiftCam στις βαλβίδες θα γίνεται χωρίς να την καταλαβαίνεις στην γκαζιέρα, όπως έχουμε αναλύσει στο ΜΟΤΟ. Η μέγιστη δύναμη έρχεται στις 7.750 στροφές και η ροπή είναι 14,5kg.m/6.250 στροφές, νούμερα παραπλήσια με την υφιστάμενη έκδοση.

Προστίθεται και μία ακόμη χαρτογράφηση στον βασικό εξοπλισμό, η “eco” που το όνομά της είναι αυτό-επεξηγηματικό. Να θυμίσουμε πως το GS μπορεί να δείξει εξαιρετικά μεγάλες μεταβολές κατανάλωσης με βάση το… ειδικό βάρος στην γκαζιέρα σε σημείο που διπλασιάζει και την κατανάλωση αν οδηγείς τέρμα γκάζι, χωρίς όμως να ξεφεύγει η μέγιστη τιμή από τα δεδομένα της κατηγορίας. Τώρα με την προσθήκη “eco”, δεν θα χρειάζεται να θυμάσαι ο ίδιος να μην ανοίγεις το γκάζι όταν θέλεις να οδηγήσεις οικονομικά, θα φροντίζει το GS για εσένα, αυτή είναι η διαφορά.

Από εκεί και πέρα παραμένουν οι τρεις χαρτογραφήσεις όπως φυσικά και η επιλογή των “Pro” που γίνονται ακόμη περισσότερες και φιλοξενούνται στον μακρύ κατάλογο του πρόσθετου εξοπλισμού.

Το δυναμικά ρυθμιζόμενο traction control στον βασικό εξοπλισμό, ενισχύεται με νέο προγραμματισμό στις εκδόσεις “pro” για ακόμη καλύτερη λειτουργία σε κάθε διαφορετικό πακέτο ρυθμίσεων, που σημαίνει πως περιμένουμε να επιτρέπει τις σούζες με καλύτερο τρόπο από πριν, πριν χρειαστεί να το απενεργοποιήσεις τελείως.

Αυτό σημαίνει πως αλλαγή θα πρέπει να υπάρχει και στο σύστημα ESA και πράγματι η BMW το έχει στην λίστα των νέων, που σημαίνει πως θα έχουμε σίγουρα νέο πρόγραμμα λειτουργίας για την δυναμικά ρυθμιζόμενη, ημι-ενεργητική ανάρτηση. Το προηγούμενο GS είχε ήδη βάλει τις αναρτήσεις και τα φρένα από το προηγούμενο Adventure (αλλάζουν με ένα χρόνο διαφορά) και είχε ήδη από τα καλύτερα φρένα που μπορείς να συναντήσεις γενικά στην μοτοσυκλέτα.

Με ABS που δουλεύει στο χώμα, πάντα βέβαια με την οπτική του μέσου αναβάτη, και εξαιρετικές αναρτήσεις για τα δεδομένα της μοτοσυκλέτας, το τρέχον GS είναι ήδη σε κορυφαίο επίπεδο. Η BMW λέει πως υπήρχε χώρος για βελτίωση και σε φρένα και σε αναρτήσεις. Όλες αυτές οι αλλαγές πάντως μπορεί να έχουν μία κοινή βάση, νέα μονάδα IMU δηλαδή μία πιο εξελιγμένη μονάδα που διαβάζει την κλίση της μοτοσυκλέτας. Την τελευταία διετία οι μονάδες που υπολογίζουν ταυτόχρονα την κλίση σε έξι άξονες έχουν γίνει πολύ πιο φθηνές από εκεί που τις βλέπαμε μονάχα σε superbike και μάλιστα όχι σε όλα. Μία νέα μονάδα θα μπορούσε να βελτιώσει τον χρόνο αντίδρασης όλων αυτών των συστημάτων ταυτόχρονα, πράγμα που επιδεικνύεται και στην παρακάτω αλλαγή:

Νέοι είναι και οι full-LED προβολείς που ρυθμίζουν την δέσμη τους ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας, ώστε να φωτίζουν καλύτερα το εσωτερικό της στροφής χωρίς ταυτόχρονα να τυφλώνουν τους οδηγούς στο απέναντι ρεύμα, κάτι που η BMW έχει σημαία της από την προηγούμενη δεκαετία με το αλλήθωρο λουκ σε όλες τις μοτοσυκλέτες της! Τα τελευταία χρόνια δεν χρειάζεται να αλληθωρίζει γιατί οι LED προβολείς μπορούν πλέον να ρυθμίζονται με την κλίση και μόλις τώρα έγιναν και ακόμη καλύτεροι. Μαζί έχουμε και το cruising light όπου τα LED φλας θα μπορούν να ανάψουν και σε κόκκινη απόχρωση ταυτόχρονα ενισχύοντας την οπτική της μοτοσυκλέτας από μακριά, ενώ επίσης στον πρόσθετο εξοπλισμό θα έχεις την δυνατότητα για φωτισμό «χαιρετισμού» - «αποχαιρετισμού» και «ακολούθα».

Το Hill Start Control Pro θα είναι επιπρόσθετο στον εξοπλισμό και θα επωφελείται και αυτό από την νέα IMU που σημαίνει πως θα λειτουργεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Πρακτικά ξεκινάς την μοτοσυκλέτα σε ανηφόρες με γκάζι και συμπλέκτη όπως θα έκανες στην ευθεία και το HSC pro αναλαμβάνει να πατά τα φρένα για εσένα…

Παραμένει η μέγαλη 6,5 ιντσών οθόνη για να τα ρυθμίζεις όλα αυτά και έχουμε και νέο Knock sensor για να επιτηρεί την ανάφλεξη του μίγματος στους κυλίνδρους και αυτομάτως να παρεμβαίνει σε κάθε «αρρυθμία» από τις εκατοντάδες που συμβαίνουν στους κινητήρες αναλόγως με την βενζίνη που δέχονται. Όλα αυτά, όπως και οι 30mm αποστάτες τιμονιού, οι νέες θερμαινόμενες σέλες αναβάτη, συνεπιβάτη και οι μπρίζες ρεύματος και USB, έρχονται για να προσφέρουν ταξίδι πολυτελείας, όπως είναι απαραίτητο για ένα GS!

Μαζί με τον κατάλογο αξεσουάρ Option 719, το νέο GS έχει και μία κιτρινό-μαυρη έκδοση φόρο τιμής στα 40 χρόνια, που έρχεται σε άμεση σύνδεση με το θρυλικό R100GS!

Ετικέτες

QJMOTOR SRT 700S - Έρχεται στη χώρα μας!

Αναμένεται να πατήσει τις ρόδες της στην Ευρώπη μέσα στο φετινό καλοκαίρι
Qjmotor SRT700S
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/6/2024

Αφού αρχικά παρουσιάστηκε στην αχανή Κίνα, το ολοκαίνουργιο QJMOTOR SRT 700S, το οποίο είδαμε να ξεφεύγει εντελώς από τα σχεδιαστικά πρότυπα της οικογενειακής του ταυτότητας, ετοιμάζεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ελλάδα, μέσα στο καλοκαίρι του 2024!

Ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της QJMOTOR στην Ελλάδα, ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε., με ανακοίνωσή του μας έκανε γνωστά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η ευρωπαϊκή έκδοση του SRT 700S, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στην Έκθεση του Πεκίνο. Όπως όλα δείχνουν ο υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 698 κυβικών αναμένεται κατά τι πιο αδύναμος σε ισχύ στην ευρωπαϊκή Euro 5+ εκδοχή του, φτάνοντας του 69 ίππους, αντί για τους 73 που είχε ανακοινώσει η QJMOTOR στην παρουσίασή του, στην Κίνα. Ο ψεκασμός έρχεται από την Bosch.

QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!

To πλαίσιo είναι ατσάλινο, σωληνωτό τύπου χωροδικτύωμα, όπως έχουμε δει και στο γνωστό μας SRT 700 – χωρίς το S δίπλα. Αλλαγές, ωστόσο, θα έχει το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη, κάτι που υποδεικνύουν και οι αλλαγές στις διαστάσεις τις μοτοσυκλέτας, όπως είχαμε δει στην παρουσίασή της. Στα ίδια επίπεδα μένει και το ρεζερβουάρ, με ονομαστική χωρητικότητα 19,5 λίτρων, με την κατανάλωση που ανακοινώνει η QJMOTOR σύμφωνα με τα πρότυπα WMTC3 (εργαστηριακές συνθήκες) να φτάνει μόλις τα 4,6 λίτρα. Επώνυμο και το ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 43 χιλιοστών μπροστά, το οποίο είναι της Marzocchi, ενώ ρυθμιζόμενο είναι και το πίσω μονό αμορτισέρ. Οι ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά έρχονται από την Brembo, με το ABS να είναι το 9.1MB της Bosch. Τα tubeless ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι της Pirelli.

QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!

Πλούσιος παραμένει ο βασικός εξοπλισμός του SRT 700S, με LED προβολέα και ενσωματωμένη τεχνολογία DRL, προστατευτικά κάγκελα και χούφτες με αλουμινένια ενίσχυση για να μην σπάνε σε κάθε μικρή χαζοπτώση. Θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, σχάρα αλουμινίου, ρυθμιζόμενες μανέτες, θύρα φόρτισης USB, έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας μέσω Bleutooth αλλά και Wi-Fi (!) και δυνατότητα mirroring του smartphone του αναβάτη ανήκουν επίσης στο μενού του SRT 700S.

QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!

Λίγη υπομονή θα πρέπει να έχουμε για την τιμή του SRT 700S, καθώς η ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. δεν την έχει ανακοινώσει ακόμα.

Ακολουθούν επιγραμματικά τα βασικά χαρακτηριστικά του QJMOTOR SRT 700S:

 • Νέο πλαίσιο χωροδικτύωμα με αφαιρούμενο υποπλαίσιο
 • Νέα εργονομία θέσης οδήγησης
 • 70 PS
 • 4.6L / 100km (WMTC3)
 • BOSCH EFI
 • 19.5 L Ρεζερβουάρ
 • Προβολείς Full-Led με DRL
 • Περιμετρικά προστατευτικά κάγκελα
 • Χούφτες με μπάρες αλουμινίου
 • Θερμαινόμενα γκριπ
 • Θερμαινόμενη σέλα
 • Σχάρα αλουμινίου
 • Pirelli Tubeless ελαστικά
 • Έγχρωμη TFT οθόνη 7”
 • Bluetooth και Wi-Fi
 • Συμβατότητα iOS και Android
 • Mirroring Smartphone
 • USB Θύρα φόρτισης
 • Ρυθμιζόμενο πιρούνι USD Marzocchi 43mm
 • Ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ
 • Brembo Ακτινικές Δαγκάνες
 • ABS BOSCH 9.1 MB
 • Τιμόνι μεταβλητής διατομής
 • Ρυθμιζόμενες μανέτες
QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!QJMOTOR SRT 700S – Έρχεται στην χώρα μας!
Ετικέτες