Νέα BMW R1250GS / Adventure 2021: Μικρές αλλαγές-ίδιος κινητήρας-Euro5 [φωτό-video]

Όπως ακριβώς το περιμέναμε!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/10/2020

Παρουσιάστηκαν όπως ακριβώς τα περιμέναμε, τα νέα BMW R1250GS και R1250GS Adventure 2021 μαζί με την επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια και φυσικά την έκδοση Rallye.

Όπως είχαμε ξεκάθαρα τονίσει από τον τίτλο ακόμη για να μην ξοδεύετε τα «κλικ», δεν περιμέναμε σήμερα αύξηση κυβισμού ή πακέτο M. Tουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν θα έρθει ακόμη. Με την πρόσφατη ανανέωση του κινητήρα που ήταν ήδη έτοιμος για Euro5 και την Shift Cam τεχνολογία που οδηγούσαμε το 2018 (ως μοντέλο 2019) και πρακτικά από πέρσι δοκιμάζουμε για πρώτη φορά σε GS, τα δύο χρόνια εμπορικής πορείας που κατά ελάχιστο τηρούνται για την ανανέωση του μοντέλου, δεν είχαν ακόμη συμπληρωθεί…

Δείτε κι αυτό: 40 χρόνια GS - Όλη η ιστορία

Παραμένει λοιπόν ο boxer κινητήρας των 1.254 κυβικών με απόδοση στους 136 ίππους και τεχνολογία ShiftCam που αλλάζει τον χρονισμό των βαλβίδων ώστε να έχεις διαφορετική καμπύλη απόδοσης στις χαμηλές στροφές και άλλη στις υψηλές. Δίχως πρακτικές αλλαγές στον κινητήρα, πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο -προς το παρόν- πως και η συμπεριφορά του είναι αμετάλλακτη και έτσι η παρέμβαση του ShiftCam στις βαλβίδες θα γίνεται χωρίς να την καταλαβαίνεις στην γκαζιέρα, όπως έχουμε αναλύσει στο ΜΟΤΟ. Η μέγιστη δύναμη έρχεται στις 7.750 στροφές και η ροπή είναι 14,5kg.m/6.250 στροφές, νούμερα παραπλήσια με την υφιστάμενη έκδοση.

Προστίθεται και μία ακόμη χαρτογράφηση στον βασικό εξοπλισμό, η “eco” που το όνομά της είναι αυτό-επεξηγηματικό. Να θυμίσουμε πως το GS μπορεί να δείξει εξαιρετικά μεγάλες μεταβολές κατανάλωσης με βάση το… ειδικό βάρος στην γκαζιέρα σε σημείο που διπλασιάζει και την κατανάλωση αν οδηγείς τέρμα γκάζι, χωρίς όμως να ξεφεύγει η μέγιστη τιμή από τα δεδομένα της κατηγορίας. Τώρα με την προσθήκη “eco”, δεν θα χρειάζεται να θυμάσαι ο ίδιος να μην ανοίγεις το γκάζι όταν θέλεις να οδηγήσεις οικονομικά, θα φροντίζει το GS για εσένα, αυτή είναι η διαφορά.

Από εκεί και πέρα παραμένουν οι τρεις χαρτογραφήσεις όπως φυσικά και η επιλογή των “Pro” που γίνονται ακόμη περισσότερες και φιλοξενούνται στον μακρύ κατάλογο του πρόσθετου εξοπλισμού.

Το δυναμικά ρυθμιζόμενο traction control στον βασικό εξοπλισμό, ενισχύεται με νέο προγραμματισμό στις εκδόσεις “pro” για ακόμη καλύτερη λειτουργία σε κάθε διαφορετικό πακέτο ρυθμίσεων, που σημαίνει πως περιμένουμε να επιτρέπει τις σούζες με καλύτερο τρόπο από πριν, πριν χρειαστεί να το απενεργοποιήσεις τελείως.

Αυτό σημαίνει πως αλλαγή θα πρέπει να υπάρχει και στο σύστημα ESA και πράγματι η BMW το έχει στην λίστα των νέων, που σημαίνει πως θα έχουμε σίγουρα νέο πρόγραμμα λειτουργίας για την δυναμικά ρυθμιζόμενη, ημι-ενεργητική ανάρτηση. Το προηγούμενο GS είχε ήδη βάλει τις αναρτήσεις και τα φρένα από το προηγούμενο Adventure (αλλάζουν με ένα χρόνο διαφορά) και είχε ήδη από τα καλύτερα φρένα που μπορείς να συναντήσεις γενικά στην μοτοσυκλέτα.

Με ABS που δουλεύει στο χώμα, πάντα βέβαια με την οπτική του μέσου αναβάτη, και εξαιρετικές αναρτήσεις για τα δεδομένα της μοτοσυκλέτας, το τρέχον GS είναι ήδη σε κορυφαίο επίπεδο. Η BMW λέει πως υπήρχε χώρος για βελτίωση και σε φρένα και σε αναρτήσεις. Όλες αυτές οι αλλαγές πάντως μπορεί να έχουν μία κοινή βάση, νέα μονάδα IMU δηλαδή μία πιο εξελιγμένη μονάδα που διαβάζει την κλίση της μοτοσυκλέτας. Την τελευταία διετία οι μονάδες που υπολογίζουν ταυτόχρονα την κλίση σε έξι άξονες έχουν γίνει πολύ πιο φθηνές από εκεί που τις βλέπαμε μονάχα σε superbike και μάλιστα όχι σε όλα. Μία νέα μονάδα θα μπορούσε να βελτιώσει τον χρόνο αντίδρασης όλων αυτών των συστημάτων ταυτόχρονα, πράγμα που επιδεικνύεται και στην παρακάτω αλλαγή:

Νέοι είναι και οι full-LED προβολείς που ρυθμίζουν την δέσμη τους ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας, ώστε να φωτίζουν καλύτερα το εσωτερικό της στροφής χωρίς ταυτόχρονα να τυφλώνουν τους οδηγούς στο απέναντι ρεύμα, κάτι που η BMW έχει σημαία της από την προηγούμενη δεκαετία με το αλλήθωρο λουκ σε όλες τις μοτοσυκλέτες της! Τα τελευταία χρόνια δεν χρειάζεται να αλληθωρίζει γιατί οι LED προβολείς μπορούν πλέον να ρυθμίζονται με την κλίση και μόλις τώρα έγιναν και ακόμη καλύτεροι. Μαζί έχουμε και το cruising light όπου τα LED φλας θα μπορούν να ανάψουν και σε κόκκινη απόχρωση ταυτόχρονα ενισχύοντας την οπτική της μοτοσυκλέτας από μακριά, ενώ επίσης στον πρόσθετο εξοπλισμό θα έχεις την δυνατότητα για φωτισμό «χαιρετισμού» - «αποχαιρετισμού» και «ακολούθα».

Το Hill Start Control Pro θα είναι επιπρόσθετο στον εξοπλισμό και θα επωφελείται και αυτό από την νέα IMU που σημαίνει πως θα λειτουργεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Πρακτικά ξεκινάς την μοτοσυκλέτα σε ανηφόρες με γκάζι και συμπλέκτη όπως θα έκανες στην ευθεία και το HSC pro αναλαμβάνει να πατά τα φρένα για εσένα…

Παραμένει η μέγαλη 6,5 ιντσών οθόνη για να τα ρυθμίζεις όλα αυτά και έχουμε και νέο Knock sensor για να επιτηρεί την ανάφλεξη του μίγματος στους κυλίνδρους και αυτομάτως να παρεμβαίνει σε κάθε «αρρυθμία» από τις εκατοντάδες που συμβαίνουν στους κινητήρες αναλόγως με την βενζίνη που δέχονται. Όλα αυτά, όπως και οι 30mm αποστάτες τιμονιού, οι νέες θερμαινόμενες σέλες αναβάτη, συνεπιβάτη και οι μπρίζες ρεύματος και USB, έρχονται για να προσφέρουν ταξίδι πολυτελείας, όπως είναι απαραίτητο για ένα GS!

Μαζί με τον κατάλογο αξεσουάρ Option 719, το νέο GS έχει και μία κιτρινό-μαυρη έκδοση φόρο τιμής στα 40 χρόνια, που έρχεται σε άμεση σύνδεση με το θρυλικό R100GS!

Ετικέτες

VOGE SR250GT PLAY - Στην παραγωγή η ασιατική έκδοση του επερχόμενου στην Ευρώπη SR3 [VIDEO]

GT Scooter με κορυφαίο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ακόμα και… AI αναγνώριση φωνής!
VOGE SR250GT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2023

Το SR250GT αποτελεί την ασιατική έκδοση του SR3 που είδαμε στην EICMA 2023, και πέρα από τον αυξημένο κυβισμό του ευρωπαϊκού μοντέλου, μοιράζεται εμφάνιση και εξοπλισμό μαζί του. Αν τώρα το SR1 της VOGE έχει κάνει πάταγο στη χώρα μας, με τον κορυφαίο συνδυασμό τιμής / εξοπλισμού του, αναμένουμε ανάλογη εμπορική πορεία και από το SR3.

Πρόκειται για ένα GT Scooter με τροχούς 14 και 13 ιντσών, και με έναν υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και ψεκαστό (Bosch) κινητήρα 244 κ.εκ. στην ασιατική έκδοση, με απόδοση 25,47 hp / 8.250 rpm και ροπή 2,34 kgm / 6.500 rpm. Η VOGE κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 125+ χλμ/ώρα, επιτάχυνση 0-60 χλμ/ώρα σε 4,3 δευτερόλεπτα και ρεζερβουάρ 14 λίτρων που χαρίζει στο scooter αυτονομία… 400+ χιλιομέτρων!

To βάρος του SR250GT ανακοινώνεται στα μόλις 165 κιλά, με την VOGE να έχει κάνει εκτενείς προσπάθειες για συγκράτηση του βάρους χαμηλά σε όλους τους τομείς του scooter.

Το ύψος σέλας βρίσκεται στα 770 mm, ενώ στον πλούσιο -όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία- εξοπλισμό του scooter περιλαμβάνονται δικάναλο ABS και Traction Control, full-LED φώτα, DRL LED φωτιστικά σώματα, φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα με χώρο για 2 κράνη, keyless σύστημα, τεράστια TFT οθόνη οργάνων με T-Box (συνδεσιμότητα με τηλεφωνία, μουσική και πλοήγηση), ρυθμιζόμενη ψηλή ζελατίνα, υποστήριξη μέσης αναβάτη, μεγάλο μεταξόνιο 1.525 mm που δημιουργεί μεγάλους χώρους για άνετη διαβίωση δυο μεγαλόσωμων ατόμων πάνω στο scooter, USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών, κάμερα μπροστά για βίντεο και φωτογραφίες, ακόμα και… AI σύστημα φωνητικής επικοινωνίας του αναβάτη με το scooter, με ακρίβεια 99,9% -όπως υποστηρίζει η VOGE.

Αναμένουμε τώρα περισσότερες πληροφορίες για το SR3, χρόνος άφιξης και τιμή του στην Ελλάδα.