Γράφτηκε από: 

ΝΕΑ HONDA CB1100 RS & CB1100 EX

To πρόβλημα της Ηonda ήταν πως το CB1100 το είχαν εκτιμήσει μέχρι τώρα μόνο οι Ιάπωνες, στην τοπική αγορά. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι νοσταλγοί των αερόψυκτων τετρακύλινδρων δυσκολεύονται πολύ για να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ένας λόγος μπορεί να είναι πως το CB1100 τους βγήκε πολύ ραφιναρισμένο για να μπορεί να αναβιώσει την αίσθηση περασμένων εποχών. Εκμεταλλευόμενη την μόδα του customizing, n Honda φτιάχνει μόνη της ένα "καστομαρισμένο" CB1100, το νέο RS, και το συνοδεύει με το ανανεωμένο EX.

H πιο προφανής αλλαγή είναι στις αναρτήσεις, με ένα 43άρι Showa Dual Bending Valve μπροστά που μιμείται το συμβατικό της Ohlins, και αντίστοιχα αμορτισέρ με ξεχωριστά ρεζερβουάρ πίσω. Νέα είναι η γεωμετρία του πλαισίου, πιο γρήγορη, όπως και το αλουμινένιο ψαλίδι. Οι τροχοί είναι τώρα 17 ιντσών με σύγχρονες διαστάσεις ελαστικών (120-180), ενώ οι δαγκάνες ακτινικές. Αλλαγές έχει και ο κινητήρας, τόσο στην εισαγωγή όσο και στην εξαγωγή (σε αναζήτηση έξτρα χαρακτήρα, με μέγιστη ισχύ 88,5HP), ενώ ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος.


Ενδιαφέρουσα είναι η κατασκευή του ρεζερβουάρ, χωρίς ορατές ραφές, που του δίνει μια όψη από διαφορετική έως χειροποίητου. Εντελώς σύγχρονα είναι τα φώτα, εντελώς LED παντού. Πιο σπορ, αλλά πάντα άνετη, είναι η θέση οδήγησης, και ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις λεπτομέρειες (για παράδειγμα, το σωληνάκι της πίσω δαγκάνας περνά κάτω από το ψαλίδι, για να μην φαίνεται) και το φινίρισμα (τα αλουμινένια πλαϊνά καπάκια είναι άψογα). Άλλωστε, φτιάχνεται στο πιο σύγχρονο εργοστάσιο της Honda, στο Kumamoto, κι η Honda δεν έχει λυπηθεί το μέταλλο: 255 κιλά ζυγίζει γεμάτο το ΕΧ, και 252 το RS.

 

H έκδοση ΕΧ έχει τροχούς 18 ιντσών, με πιο στενά ελαστικά, και ανοξείδωτες ακτίνες στις ζάντες του (ανοξείδωτες ακτίνες θα φοράει και το Africa Twin του 2017). Κι αυτό έχει όλες τις αλλαγές στον κινητήρα, με το πιο ελαφρύ σύστημα εξαγωγής, αλλά το πιρούνι του είναι ένα πιο απλής εμφάνισης Showa Dual Bending Valve των 41mm, με αντίστοιχα πιο απλά αμορτισέρ.


Η γεωμετρία του πλαισίου είναι πιο "χαλαρή", με έμφαση στην σταθερότητα, και η θέση οδήγησης πιο όρθια σε σχέση με του RS.
Η Honda μιλά για την "διαχρονική ευχαρίστηση της οδήγησης ενός τετρακύλινδρου αερόψυκτου", και δεν μένει παρά να οδηγήσουμε τα νέα CB1100 για να δούμε πόση σχέση έχουν με την οδήγηση ενός Bol d’ Or 900.

 

 

 

Tags: