Νέο Honda Forza 300 2018

Ανανέωση για τον άρχοντα της μητρόπολης
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/3/2018

Νέο Forza για το 2018, ένα μοντέλο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Από την πρώτη στιγμή το Forza αποτελούσε ένα από τα παραδείγματα καλής ισορροπίας ανάμεσα στην ευελιξία και την δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων, ώστε να αισθάνεται άνετα σε κάθε μητρόπολη. Με στόχο αυτή ακριβώς την χρήση, της καθημερινής μετακίνησης σε κάθε δρόμο και συνθήκη μίας μητρόπολης, το Forza σε κάθε του ανανέωση εξέφραζε πάντα τις ανάγκες της εποχής του, και πάντα με ένα βήμα στο μέλλον.

Ήδη από το 2004 διέθετε μετάδοση SMATIC, την ηλεκτρονικά διαχειρίσιμη CVT της HONDA, καθώς και ψεκασμό αλλά και το ξεχωριστό immobilizer της Honda. Το 2005 απέκτησε ABS και μία δεκαετία πριν, το 2008 ο εξοπλισμός του είχε από ηχεία, μέχρι συνδυασμένα φρένα.

Η τελευταία του ανανέωση, το 2016, καθιστούσε το Forza ένα άνετο σκούτερ για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε καθημερινή βάση, ενώ τώρα το 2018 η ανανέωσή του ακολουθεί τα χνάρια της μικρότερης έκδοσης στα 125 κυβικά, που μέσα σε 3 χρόνια έχει πουλήσει 30.000 μονάδες στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας την αποδοχή του. Έτσι το Forza 300 είναι τώρα ελαφρύτερο, με ακόμα πιο μαζεμένες διαστάσεις και ταυτόχρονα διατηρεί την sport πινελιά του στις δυνατότητες οδήγησης που προσφέρει.

Βασικές αλλαγές του Forza 300:

 • Νέο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο
 • Συνολικά 12kg ελαφρύτερο, την στιγμή που προστίθεται βασικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικά
 • Προσθήκη traction control (HSTC: Honda Selectable Torque Control)
 • Υψηλότερη τελική, περισσότερη ροπή χαμηλά με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης
 • Μικρότερες διαστάσεις, ψηλότερα τοποθετημένη σέλα
 • Χυτές αλουμινένιες ζάντες με την πίσω να είναι τώρα 14 ιντσών
 • Ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ζελατίνα
 • Νέα όργανα με ψηφιακές και αναλογικές ενδείξεις
 • Χώρος για 2 κράνη κάτω από την σέλα
 • LED φώτα παντού
 • Επανασχεδιασμένα πλαστικά με περισσότερες γωνίες

Ο κινητήρας του Forza 300 είναι ο γνωστός μας από το SH300i που έχει αποδείξει τις δυνατότητές του. Με κυβισμό 279 κυβικών, από 72mm x 68.5mm διαμέτρου επί διαδρομής, αποδίδει λίγο παραπάνω από 24 ίππους στις 7.000 στροφές και 2,77Kg.m ροπής στις 5.750 που με την μεγάλη μείωση βάρους του δίνουν αξιόλογες επιδόσεις.

Η Honda αναφέρει 0-200 μέτρα στα 11,1 δευτερόλεπτα και τελική 129km/h που έρχεται με ρυθμό 2km/h ταχύτερα από το προηγούμενο μοντέλο. Παράλληλα όμως υπάρχει μικρή μείωση της κατανάλωσης με την Honda επίσης να ανακοινώνει πως η αυτονομία του ρεζερβουάρ των 11.5 λίτρων έχει ανέβει πάνω από τα 370 χιλιόμετρα. Με Roller κοκκοράκια, ελάχιστα offset τοποθετημένο κύλινδρο στα 5 χιλιοστά, και χωρητικότητα λαδιού στα 1,7 λίτρα ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος για μέγιστη απόκριση από χαμηλά και η τελική μετάδοση με ιμάντα, το εκμεταλλεύεται αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Το Forza έχει πλέον και traction control, που μπορεί να απενεργοποιηθεί ταχύτατα από τα χειριστήρια στο τιμόνι, κι επεμβαίνει προοδευτικά στην τροφοδοσία και μόνο όταν ανιχνεύσει διαφορά ταχύτητας στους δύο τροχούς. Ο αναβάτης λαμβάνει και οπτική προειδοποίηση, κάθε φορά που το traction control ενεργοποιείται.

Μεγάλη η διαφορά του νέου μοντέλου από το προηγούμενο, σε εξωτερικές διαστάσεις και πλαίσιο, με την γενναία μείωση του μεταξονίου, να διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινή μετακίνηση. Με 35 χιλιοστά πιο κοντό μεταξόνιο πέφτοντας στα 1510mm και συνολικό μήκος 25mm μικρότερο, που συνολικά πλέον είναι στα 2140mm, το Forza υπόσχεται με τα νούμερα αυτά την ευελιξία, την στιγμή που το ύψος της σέλας έχει φτάσει στα 780mm, τοποθετώντας το σώμα σε μία απόλυτα όρθια στάση, με βάση και την απόσταση του τιμονιού από το έδαφος.

Το τιμόνι έχει μικρότερο φάρδος κατά 2 χιλιοστά, που στα σκούτερ είναι καλοδεχούμενη αλλαγή, από την στιγμή που μας ενδιαφέρει να ευελιξία ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Χωρίς καθρέφτες το πλάτος είναι στα 580mm και με καθρέφτες ανεβαίνει στα 860, πράγμα που σημαίνει πως μάλλον περιορίζεται δύσκολα ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Η ανάρτηση εμπρός είναι τηλεσκοπικό πιρούνι με διάμετρο 33mm και τα αμορτισέρ πίσω έχουν 7 θέσεις για ρύθμιση προφόρτισης. Μπροστά ο τροχός είναι στις 15 ίντσες ενώ πίσω μεγάλωσε στις 14, από τις 13 που είχε ο προκάτοχος. Το καλό είναι πως αυτό δεν έθεσε περιορισμούς στον αποθηκευτικό χώρο, που μπορεί να φιλοξενήσει δύο full-face κράνη ή να δεχθεί χωρίσματα για να τακτοποιηθούν αποσκευές και το κράνος του αναβάτη. Η ζελατίνα έχει μεγάλο βήμα ρύθμισης, στα 140mm ενώ υπάρχει και παροχή ρεύματος.

Περιμένουμε το Forza 300 να έρθει σύντομα στην Ελλάδα για την πρώτη του δοκιμή, μέχρι τότε δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παρουσίαση της Honda:

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
 
Τύπος
4 stroke, 4 valve liquid-cooled
Χωρητικότητα
279cc
Διάμετρος επί Διαδρομή
72mm x 68.5
Συμπίεση
10.5:1
Ιπποδύναμη
18.5 kW (24hp) @ 7,000 rpm
Max. Torque
2.77 Kg.m @ 5,750 rpm
Χωρητικότητα λαδιού
1.7 L
Τροφοδοσία
 
Τύπος
PGM-FI
Ρεζερβουάρ
11.5 L
Κατανάλωση
31km/l
Ηλεκ. Σύστημα
 
Εκκίνηση
Electric
Μπαταρία
12V-8.6 AH
Απόδοση
340 W @ r/min
Μετάδοση
 
Τύπος
Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός συμπλέκτης
Τελική μετάδοση
V-Belt
Πλαίσιο
 
Τύπος
Ατσάλινο σωληνωτό Underbone
Διαστάσεις
 
 (LxWxH)
2140 x 755 x 1470
Μεταξόνιο
1510mm
Κάστερ;
26.5°
Ίχνος
89mm
Ύψος σέλας
780mm
Απόσταση από το έδαφος
135mm
Μεικτό βάρος
182kg
Ακτίνα στροφής
2.4m
Ανάρτηση
 
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι φ33c
Πίσω
Δύο αμορτισέρ
Τροχοί
 
Εμπρός
15 inch
Πίσω
14 inch
Ελαστικό εμπρός
120/70R15
Ελαστικό πίσω
140/70R14
Φρένα
 
Τύπος ABS
Δικάναλο
Εμπρός
Ένας δίσκος 256mm
Πίσω
Ένας δίσκος 240mm

 

 

 

Ετικέτες

Νέα γενιά KTM 390 Adventure - Δοκιμές εξέλιξης και για δεύτερη έκδοση

Αυτή τη φορά με τροχό 19 ιντσών, αντί για τον 21 της πιο χωμάτινης μοτοσυκλέτας
KTM 390 Adventure 2025
Από το

motomag

18/6/2024

Όλο και πιο κοντά προς την επίσημη παρουσίασή της βαδίζει η νέα γενιά του KTM 390 Adventure που εντοπίστηκε ξανά να δοκιμάζεται σε δημόσιο δρόμο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις το 2025.

Το επόμενο 390 Adventure υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση των Αυστριακών έχοντας παράλληλα μία σαφώς πιο rally-raid εμφάνιση που αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Αναμφίβολα σε αυτό θα συμβάλλει η μεγαλύτερη σε ύψος ζελατίνα που εκτείνεται χαμηλά και πλάγια περνώντας πάνω από τα εμπρός φλας με τον διπλό LED προβολέα να περιβάλλεται από LED φώτα ημέρας.

KTM 390 Adventure 2025

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα είναι ο μονοκύλινδρος που βλέπουμε στο νέο 390 Duke, ενώ από τότε που είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο να κυκλοφορεί έξω από το εργοστάσιο των Αυστριακών, στις αρχές του 2022, πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με το ατσάλινο πλαίσιο αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Σε αυτή την τελευταία μέχρι στιγμής εμφάνιση της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ σε δημόσιο δρόμο, έξι μήνες έπειτα από την προηγούμενη, η σχεδίασή της παραμένει ως είχε. Αυτά είναι μάλλον καλά νέα για τους φίλους των Αυστριακών και όχι μόνο αφού το συγκεκριμένο look είναι κάτι που το ζητούν πλέον οι αναβάτες των adventure σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα νέα που προκύπτουν από τις νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον εμπρός τροχό του 390 Adventure, αφού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι η διάμετρος βρίσκεται στις 19 ίντσες.

KTM 390 Adventure 2025

Προφανώς οι Αυστριακοί εξελίσσουν και μία έκδοση με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόδοσή της στο χώμα, μία έκδοση που θα διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από εκείνη με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών και θα είναι ακόμη πιο εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Λογικά, εκτός από τον μικρότερης διαμέτρου εμπρός τροχό, διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων θα υπάρχουν και στις διαδρομές των αναρτήσεων που θα είναι μικρότερες στο 390 Adventure με την 19άρα εμπρός ζάντα να έχει παράλληλα σέλα πιο κοντά στο έδαφος.

Έτσι και εκτός απροόπτου, το νέο 390 Adventure θα έχει δύο εκδόσεις με την καθεμιά να έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον και η παρουσίασή του δεν αποκλείεται να γίνει στην ερχόμενη EICMA.

Ετικέτες