Νέο Honda Forza 300 2018

Ανανέωση για τον άρχοντα της μητρόπολης
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/3/2018

Νέο Forza για το 2018, ένα μοντέλο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Από την πρώτη στιγμή το Forza αποτελούσε ένα από τα παραδείγματα καλής ισορροπίας ανάμεσα στην ευελιξία και την δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων, ώστε να αισθάνεται άνετα σε κάθε μητρόπολη. Με στόχο αυτή ακριβώς την χρήση, της καθημερινής μετακίνησης σε κάθε δρόμο και συνθήκη μίας μητρόπολης, το Forza σε κάθε του ανανέωση εξέφραζε πάντα τις ανάγκες της εποχής του, και πάντα με ένα βήμα στο μέλλον.

Ήδη από το 2004 διέθετε μετάδοση SMATIC, την ηλεκτρονικά διαχειρίσιμη CVT της HONDA, καθώς και ψεκασμό αλλά και το ξεχωριστό immobilizer της Honda. Το 2005 απέκτησε ABS και μία δεκαετία πριν, το 2008 ο εξοπλισμός του είχε από ηχεία, μέχρι συνδυασμένα φρένα.

Η τελευταία του ανανέωση, το 2016, καθιστούσε το Forza ένα άνετο σκούτερ για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε καθημερινή βάση, ενώ τώρα το 2018 η ανανέωσή του ακολουθεί τα χνάρια της μικρότερης έκδοσης στα 125 κυβικά, που μέσα σε 3 χρόνια έχει πουλήσει 30.000 μονάδες στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας την αποδοχή του. Έτσι το Forza 300 είναι τώρα ελαφρύτερο, με ακόμα πιο μαζεμένες διαστάσεις και ταυτόχρονα διατηρεί την sport πινελιά του στις δυνατότητες οδήγησης που προσφέρει.

Βασικές αλλαγές του Forza 300:

  • Νέο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο
  • Συνολικά 12kg ελαφρύτερο, την στιγμή που προστίθεται βασικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικά
  • Προσθήκη traction control (HSTC: Honda Selectable Torque Control)
  • Υψηλότερη τελική, περισσότερη ροπή χαμηλά με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης
  • Μικρότερες διαστάσεις, ψηλότερα τοποθετημένη σέλα
  • Χυτές αλουμινένιες ζάντες με την πίσω να είναι τώρα 14 ιντσών
  • Ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ζελατίνα
  • Νέα όργανα με ψηφιακές και αναλογικές ενδείξεις
  • Χώρος για 2 κράνη κάτω από την σέλα
  • LED φώτα παντού
  • Επανασχεδιασμένα πλαστικά με περισσότερες γωνίες

Ο κινητήρας του Forza 300 είναι ο γνωστός μας από το SH300i που έχει αποδείξει τις δυνατότητές του. Με κυβισμό 279 κυβικών, από 72mm x 68.5mm διαμέτρου επί διαδρομής, αποδίδει λίγο παραπάνω από 24 ίππους στις 7.000 στροφές και 2,77Kg.m ροπής στις 5.750 που με την μεγάλη μείωση βάρους του δίνουν αξιόλογες επιδόσεις.

Η Honda αναφέρει 0-200 μέτρα στα 11,1 δευτερόλεπτα και τελική 129km/h που έρχεται με ρυθμό 2km/h ταχύτερα από το προηγούμενο μοντέλο. Παράλληλα όμως υπάρχει μικρή μείωση της κατανάλωσης με την Honda επίσης να ανακοινώνει πως η αυτονομία του ρεζερβουάρ των 11.5 λίτρων έχει ανέβει πάνω από τα 370 χιλιόμετρα. Με Roller κοκκοράκια, ελάχιστα offset τοποθετημένο κύλινδρο στα 5 χιλιοστά, και χωρητικότητα λαδιού στα 1,7 λίτρα ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος για μέγιστη απόκριση από χαμηλά και η τελική μετάδοση με ιμάντα, το εκμεταλλεύεται αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Το Forza έχει πλέον και traction control, που μπορεί να απενεργοποιηθεί ταχύτατα από τα χειριστήρια στο τιμόνι, κι επεμβαίνει προοδευτικά στην τροφοδοσία και μόνο όταν ανιχνεύσει διαφορά ταχύτητας στους δύο τροχούς. Ο αναβάτης λαμβάνει και οπτική προειδοποίηση, κάθε φορά που το traction control ενεργοποιείται.

Μεγάλη η διαφορά του νέου μοντέλου από το προηγούμενο, σε εξωτερικές διαστάσεις και πλαίσιο, με την γενναία μείωση του μεταξονίου, να διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινή μετακίνηση. Με 35 χιλιοστά πιο κοντό μεταξόνιο πέφτοντας στα 1510mm και συνολικό μήκος 25mm μικρότερο, που συνολικά πλέον είναι στα 2140mm, το Forza υπόσχεται με τα νούμερα αυτά την ευελιξία, την στιγμή που το ύψος της σέλας έχει φτάσει στα 780mm, τοποθετώντας το σώμα σε μία απόλυτα όρθια στάση, με βάση και την απόσταση του τιμονιού από το έδαφος.

Το τιμόνι έχει μικρότερο φάρδος κατά 2 χιλιοστά, που στα σκούτερ είναι καλοδεχούμενη αλλαγή, από την στιγμή που μας ενδιαφέρει να ευελιξία ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Χωρίς καθρέφτες το πλάτος είναι στα 580mm και με καθρέφτες ανεβαίνει στα 860, πράγμα που σημαίνει πως μάλλον περιορίζεται δύσκολα ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Η ανάρτηση εμπρός είναι τηλεσκοπικό πιρούνι με διάμετρο 33mm και τα αμορτισέρ πίσω έχουν 7 θέσεις για ρύθμιση προφόρτισης. Μπροστά ο τροχός είναι στις 15 ίντσες ενώ πίσω μεγάλωσε στις 14, από τις 13 που είχε ο προκάτοχος. Το καλό είναι πως αυτό δεν έθεσε περιορισμούς στον αποθηκευτικό χώρο, που μπορεί να φιλοξενήσει δύο full-face κράνη ή να δεχθεί χωρίσματα για να τακτοποιηθούν αποσκευές και το κράνος του αναβάτη. Η ζελατίνα έχει μεγάλο βήμα ρύθμισης, στα 140mm ενώ υπάρχει και παροχή ρεύματος.

Περιμένουμε το Forza 300 να έρθει σύντομα στην Ελλάδα για την πρώτη του δοκιμή, μέχρι τότε δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παρουσίαση της Honda:

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
 
Τύπος
4 stroke, 4 valve liquid-cooled
Χωρητικότητα
279cc
Διάμετρος επί Διαδρομή
72mm x 68.5
Συμπίεση
10.5:1
Ιπποδύναμη
18.5 kW (24hp) @ 7,000 rpm
Max. Torque
2.77 Kg.m @ 5,750 rpm
Χωρητικότητα λαδιού
1.7 L
Τροφοδοσία
 
Τύπος
PGM-FI
Ρεζερβουάρ
11.5 L
Κατανάλωση
31km/l
Ηλεκ. Σύστημα
 
Εκκίνηση
Electric
Μπαταρία
12V-8.6 AH
Απόδοση
340 W @ r/min
Μετάδοση
 
Τύπος
Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός συμπλέκτης
Τελική μετάδοση
V-Belt
Πλαίσιο
 
Τύπος
Ατσάλινο σωληνωτό Underbone
Διαστάσεις
 
 (LxWxH)
2140 x 755 x 1470
Μεταξόνιο
1510mm
Κάστερ;
26.5°
Ίχνος
89mm
Ύψος σέλας
780mm
Απόσταση από το έδαφος
135mm
Μεικτό βάρος
182kg
Ακτίνα στροφής
2.4m
Ανάρτηση
 
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι φ33c
Πίσω
Δύο αμορτισέρ
Τροχοί
 
Εμπρός
15 inch
Πίσω
14 inch
Ελαστικό εμπρός
120/70R15
Ελαστικό πίσω
140/70R14
Φρένα
 
Τύπος ABS
Δικάναλο
Εμπρός
Ένας δίσκος 256mm
Πίσω
Ένας δίσκος 240mm

 

 

 

Ετικέτες

ARIIC 318 GT-S: Νέο σκούτερ 33,5 ίππων έρχεται στη γκάμα της Gemini

Αποκαλύφθηκε στην κινέζικη έκθεση CIMAMotor 2026
ariic 318 gt-s
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/9/2026

Η γνωστή μας Gemini, εταιρεία που εντάσσεται στη Mototrend (KYMCO, Voge, Cyclone, Yadea), ετοιμάζεται να ανεβάσει σημαντικά το ταβάνι της γκάμας της, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει μοντέλα 50 και 125 κυβικών εκατοστών. Η εταιρεία που κατασκευάζει τα μοντέλα της Gemini, ARIIC, παρουσίασε στην έκθεση CIMAMotor το νέο της σκούτερ 318 GT-S, με μονοκύλινδρο κινητήρα 369 cc και μέγιστη απόδοση 33,5 hp και 3,9 kgm, για ονοματική μέγιστη ταχύτητα 138 km/h.

Πρόκειται για ένα σκούτερ με πλουσιοπάροχη GT σιλουέτα που κυλά σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, δηλώνοντας υγρό βάρος 208 κιλών, με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 15 λίτρων γεμισμένο βενζίνη.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει δύο δίσκους με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά (!) και δικάναλο ABS, ενώ στο πακέτο ασφάλειας περιλαμβάνεται και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, traction control.

ariic 318 gt-s

Το 318 GT-S διαθέτει έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth, δύο κάμερες που καταγράφουν μπροστά και πίσω, με την οπίσθια να υποστηρίζει και έλεγχο νεκρών σημείων (blind spot detection), θερμαινόμενα γκριπ ρυθμιζόμενης έντασης, καθώς και ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος ανεμοθώρακα.

Στην Κίνα παρουσιάστηκε με λιανική τιμή 25.980 γιουάν, ή περίπου 3.400 ευρώ (ισοτιμία 28/9/2026), διαθέσιμο σε τρία χρώματα: το εικονιζόμενο μαύρο, μια δεύτερη μαύρη παραλλαγή με χρυσές λεπτομέρειες και μια που αποκαλείται λευκή αλλά έχει ουσιαστικά την τριχρωμία της ιταλικής σημαίας (λευκό-κόκκινο-πράσινο).

Το νέο 318 GT-S θα έρθει και στην Ελλάδα μέσω της Gemini και πλέον περιμένουμε να μάθουμε χρόνους και φυσικά την τιμή για την αγορά μας.