Νέο Honda Forza 750: Αλλαγή πλεύσης [VIDEO]

Καινούρια φιλοσοφία και όνομα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/9/2020

Το teaser video που έδωσε στη δημοσιότητα η Honda δίνει λίγα στοιχεία σχετικά με το νέο μεγαλύτερου κυβισμού maxi-scooter που ετοιμάζει, όμως είναι αρκετά για να καταλάβουμε πως η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει την φιλοσοφία σχεδιασμού και την θέση της στην κατηγορία. Πρώτα απ’ όλα, μας ενημερώνει πως η επίσημη εμφάνισή του θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή σε ένα μήνα από τώρα περίπου. Από το πλάνο που δείχνει τον κινητήρα, έχουμε την βεβαιότητα πως πρόκειται για τον δικύλινδρο εν σειρά των 750 κυβικών με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT που χρησιμοποιεί ήδη στη σειρά NC, η οποία περιλαμβάνει τα NC 750 F, NC 750 X, Integra και X-ADV. Ακόμα δεν είναι σαφές αν το Integra θα παραμείνει στη γκάμα, όμως κρίνοντας από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των Forza, θα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει μέσα στη γκάμα της δύο maxi-scooter που θα μοιάζουν τόσο πολύ σε εξωτερική εμφάνιση.

Βέβαια τα Forza έχουν μικρής διαμέτρου τροχούς και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από την σέλα, ενώ το Integra έχει μεγάλης διαμέτρου τροχούς (17 ιντσών όπως οι περισσότερες μοτοσυκλέτες street) και μηδενικούς αποθηκευτικούς χώρους. Οπότε αν το νέο Forza 750 ακολουθήσει τη συνταγή της υπόλοιπης οικογένειας με τους μικρότερους τροχούς, ίσως να παραμείνει το Integra για όσους θέλουν scooter με μεγάλους τροχούς θυσιάζοντας την πρακτικότητα.

Η αλήθεια είναι πως το σχήμα και το μέγεθος του κινητήρα των NC, δεν βοηθάει τους σχεδιαστές να βρουν εύκολα αποθηκευτικούς χώρους κάτω από τη σέλα. Από την οικογένεια των NC, μόνο το F και το X έχουν χώρο για ένα full face κράνος και χαμηλό ύψος σέλας, ενώ στο X-ADV αναγκάστηκαν να κάνουν πολύ ψηλή τη σέλα για να απελευθερώσουν αποθηκευτικό χώρο από κάτω της. Από την άλλη μεριά, όλα τα Forza έχουν κορυφαίου μεγέθους χώρο κάτω από την σέλα. Το σίγουρο είναι πως το 2021 η Honda θα έχει τρία Forza στα 125, στα 350 (θα αντικαταστήσει το 300 δείτε το ΕΔΩ) και το νέο 750, ενισχύοντας την παρουσία της στα maxi-scooter.  

QJMOTOR SRK 600 RS – Η τετρακύλινδρη supersport ανανεώνεται και χαμηλώνει την τιμή της στην Κίνα

Η τετρακύλινδρη SRK 600 RS των 620 cc και 100 hp φρεσκάρεται με αναβαθμίσεις που μυρίζουν εξαγωγή προς δυσμάς
qjmotor srk 600 rs
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/3/2026

Η τετρακύλινδρη supersport μοτοσυκλέτα της QJMOTOR ήταν διαθέσιμη στην αγορά της Κίνας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αποκτώντας τώρα την πρώτη της σημαντική αναβάθμιση.

Ένα στοιχείο που δεν αλλάζει είναι ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας που εδράζει σε ένα ατσάλινο πλαίσιο, μετρά 680 cc και δηλώνει μέγιστη ισχύ 100 hp και μέγιστη ροπή 6,9 kgm για ονομαστική τελική ταχύτητα 220 km/h.

qjmotor srk 600 rs

Η μεγάλη είδηση είναι η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού ride-by-wire της Marelli, χάρη στο οποίο το SRK 600 RS αποκτά τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις: Rain (που περιγράφεται ως περιορισμός ισχύος στα επίπεδα μοτοσυκλέτας 300cc), Standard και Sport.

Η αρχική έκδοση της μοτοσυκλέτα διέθετε quickshifter μόνο για το ανέβασμα σχέσης, ενώ πλέον η νέα γενιά φορά ένα εξάρτημα που δουλεύει τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα (δύο δρόμων), ενώ εξοπλίζεται και με σύστημα Cruise Control.

qjmotor srk 600 rs

Το ηλεκτρονικό πακέτο του SRK 600 RS περιλαμβάνει ακόμη Cornering ABS και σύστημα Traction Control που ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα ευαισθησίας.

Η διεπαφή του αναβάτη είναι μια οθόνη έγχρωμη TFT που στο νέο μοντέλο έχει φρέσκια εμφάνιση.

Στις αναρτήσεις η QJMOTOR διατηρεί τις ρυθμιζόμενες Marzocchi του αρχικού μοντέλου και τις ενισχύει με ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού της ίδιας ιταλικής εταιρείας. Ομοίως πράττει και στα φρένα, όπου το ζεύγος των ακτινικών τετραπίστονων Brembo Μ4.32 συνεχίζει στην κινέζικη supersport.

qjmotor srk 600 rs

Τέλος, έχουμε αλλαγές στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, η οποία διατηρεί το ίδιο σχέδιο που είχε εξαρχής, με μερικές διαφορές: νέος ανεμοθώρακας που θεωρητικά προσφέρει βελτιωμένη προστασία στον αναβάτη, νέοι καθρέπτες με ενσωματωμένα φλας και νέο τελικό εξάτμισης, στο ίδιο σχέδιο αλλά λίγο μακρύτερο του προκατόχου του.

Το απερχόμενο SRK 600 RS δήλωνε 206 κιλά με όλα τα υγρά, που περιλαμβάνουν και 16 λίτρα καυσίμου, ενώ για το νέο η QJMOTOR δεν έχει αποκαλύψει την αντίστοιχη τιμή. Εικάζουμε πως δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν αλλάξει τα βασικά δομικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας.

 

qjmotor srk 600 rs

Αυτό που έχει προκαλέσει ιδιαίτερο σάλο στον κινέζικο Τύπο σχετικά με το ανανεωμένο SRK 600 RS - που θα αρχίσει να πωλείται στην Κίνα από τις 8 Απριλίου - πάντως είναι η τιμή του. Η QJMOTOR διέθετε στην Κίνα το προηγούμενο μοντέλο προς 38.999 γιουάν, ή περίπου €4.920 (ισοτιμία 31/3/2026), ωστόσο το αναβαθμισμένο μοντέλο ανακοινώθηκε ακόμη φθηνότερα, στα 34.999 (περίπου €4.400) και επιπλέον διατίθεται δίπλα σε μια πιο φτηνή εκδοχή που δεν έχει το ηλεκτρονικό γκάζι και στη θέση των Marzocchi και Brembo φορά αναρτήσεις και φρένα κινέζικης προέλευσης, η οποία κοστολογείται ακόμη πιο κάτω, στα 29.999 γιουάν (περίπου €3.785).

Πρόκειται για τιμολόγηση που σε κινέζικα μέσα περιγράφεται με ιδιαιτέρως θορυβώδεις ατάκες όπως “η QJMOTOR τρελάθηκε” ή “θα σκοτώσει άλλες κινέζικες μάρκες”. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως το ανανεωμένο SRK 600 RS αφορά τις δυτικές αγορές, ωστόσο η δημιουργία μιας έκδοσης με πολύ επώνυμα περιφερειακά (Marzocchi, Marelli, Brembo) από τη μια και η προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού από την άλλη προλειαίνουν το έδαφος για την πιθανή προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5+ και ενδεχόμενη εξαγωγή του στην Ευρώπη. Και γιατί όχι, λέμε εμείς.

Ετικέτες