Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Νέο Honda Forza 350

Περισσότερα κυβικά με το μυαλό στις προδιαγραφές Euro 5

Όπως κάνουν όλοι οι κατασκευαστές, έτσι και η Honda είναι αναγκασμένη να αυξήσει τον κυβισμό των κινητήρων της με στόχο να διατηρήσει της επιδόσεις και ταυτόχρονα να συμμορφωθεί με τις αυστηρότερες προδιαγραφές Euro 5. Έτσι το νέο Forza 350 που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Μπανκόνγκ έχει πλέον 329 κυβικά, που είναι 50cc περισσότερα από τα 279cc που έχει το Forza 300. Παρά το γεγονός πως δεν αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες για τον νέο κινητήρα, η αύξηση του κυβισμού δεν έγινε μόνο χρησιμοποιώντας μεγαλύτερης διαμέτρου έμβολο, αλλά και αυξάνοντας την διαδρομή, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε νέο στρόφαλο.

Εξωτερικά οι αλλαγές δεν είναι εμφανείς και περιορίζονται σε λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως τις επιλογές χρωμάτων, όμως μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει πως η Honda εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αναβαθμίσει μερικά στοιχεία εξοπλισμού σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Έτσι το μέγεθος την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενης ζελατίνας είναι μικρότερο μεν, αλλά το εύρος ρύθμισης πάνω-κάτω έφτασε τα 150mm, δηλαδή 40mm περισσότερα από του Forza 300.

Επίσης το Forza 350 θα έχει ένα αντίστοιχο σύστημα με εκείνο της BMW στα πίσω LED φλας, όπου θα αναβοσβήνουν όταν ο αναβάτης πατάει πολύ δυνατά τα φρένα. Η Honda λέει πως το βάρος με γεμάτο το ρεζερβουάρ έχει αυξηθεί κατά δύο κιλά σε σχέση με το Forza 300, όμως και η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι μεγαλύτερη, φτάνοντας πλέον τα 11,5 λίτρα. Προς το παρόν είναι άγνωστο ΑΝ και ΠΟΤΕ θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του Forza 350 στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς υπάρχει ακόμα το νομικό περιθώριο για έναν χρόνο πώλησης του Euro 4 Forza 300, όμως από το 2021 και μετά η τεράστια αγορά της Ινδίας θα εφαρμόσει τις προδιαγραφές BS6 που είναι πανομοιότυπες με τις δικές μας Euro 5, οπότε είναι απλά θέμα μερικών μηνών για να φτάσουν τα Forza 350 προς τη γηραιά ήπειρο.