Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νέο KTM Freeride: 1,5 ώρα οδήγησης! (Video)

50% μεγαλύτερη μπαταρία

Το KTM FREERIDE E-XC γίνεται ισχυρότερο και ανανεώνεται ριζικά καθώς έχει και νέο πλαίσιο. Η βασική διαφορά, κι αυτό που τονίζει η KTM περισσότερο, είναι η σχεδόν 50% μεγαλύτερη μπαταρία που προσφέρει 1,5 ώρα οδήγησης. Το Freeride έχει μία σειρά από LED που δείχνουν με ακρίβεια -σύμφωνα με την KTM- το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας ενώ αυτόματα μόλις πέσει στο 10% μπαίνει σε καθεστώς εξοικονόμησης ενέργειας που κυριολεκτικά το ονομάζει: «κούτσα-κούτσα στο σπίτι»!

Πιο αναλυτικά, η νέα μπαταρία είναι στις 3.9 kWh, ενώ η προηγούμενη στις 2.6 kWh και μετά από 700 κύκλους φορτοεκφόρτωσης διατηρεί το 70% της αρχικής χωρητικότητας. Αυτό είναι ένα καλό πρώτο στοιχείο για να συγκριθεί το κόστος χρήσης με ένα βενζινοκίνητο enduro, μόλις καθοριστεί και το κόστος μίας μπαταρίας. Η KTM συνεχίζει να διατηρεί την ευκολία στην αλλαγή τους. Ανασηκώνεις την σέλα και με τέσσερις βίδες αφαιρείς την μπαταρία για να την φορτίσεις ή να την αντικαταστήσεις με άλλη και να συνεχίσεις να οδηγείς.

Το συνολικό βάρος διατηρείται στα ίδια χαμηλά επίπεδα, με την KTM να ανακοινώνει 111 κιλά έτοιμο να οδηγηθεί. Μπροστά υπάρχει ένα πιο προοδευτικό πιρούνι των 43mm και πίσω ένα PDS που έχει τονιστεί η συμπεριφορά κατά την συμπίεση.

Με 18Kw, περίπου 25 ίππους στις 4.500 στροφές αλλά ροπή από τετράχρονο 450 με 4,5Nm που είναι όμως διαθέσιμα στις 0 στροφές, το βασικό χαρακτηριστικό του Freeride παραμένει η απόκριση του, όπως μαρτυρούν τα νούμερα.

Η σέλα βρίσκεται στα 910mm από το έδαφος που σημαίνει ότι δεν θα μοιάζει με ποδήλατο στα χέρια κάποιου με μεγάλη εμπειρία στο enduro, ούτε και θα δυσκολεύει όμως νεότερους αναβάτες. Φορτίζει πλήρως σε 1 ώρα και 20 λεπτά και φτάνει το 80% της φόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα, όταν μιλάμε για κοινή μπρίζα. Η ΚΤΜ δίνει μία ενδεικτική τιμή ρεύματος για βόλτα που είναι κάτω από ένα Ευρώ, όμως για ένα πιο σωστό υπολογισμό, κι από την στιγμή που η μπαταρία χάνει 30% χωρητικότητας μετά από 700 κύκλους, θα πρέπει να μάθουμε το κόστος της πριν το προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Η KTM ανακοινώνει επίσης ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα και την επιβράδυνση (φρένο κινητήρα) χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοση σε ενέργεια.

Θυμίζουμε πρόσφατα πως η KTM ίδρυσε την PEXCO, (μέσα από την Husqvarna) μία νέα εταιρία που στο τιμόνι της βρίσκεται η κόρη ενός μεγιστάνα των ποδηλάτων. Ο στόχος της είναι να δημιουργήσει μία σειρά από ηλεκτρικά ποδήλατα που θα προετοιμάσουν το μέλλον: Μέχρι το 2025 η KTM θέλει να προσφέρει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που θα είναι 44 φορές πιο ισχυρές από τώρα! Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα στο οποίο ποντάρει εξαιτίας της σιγουριάς πως η εξέλιξη των μπαταριών αναμένεται να γίνει με τεράστια άλματα.

Στην παρουσίαση που έγινε στο υπόστεγο αεροσκαφών της Red Bull, ο κ. Stefan Pierer ανακοίνωσε πως θα γίνει πραγματικότητα το ηλεκτρικό scooter που είχαμε δει για πρώτη φορά το 2013(!) καθώς και μία μικρή μοτοσυκλέτα.