Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νέο Triumph Speed Triple 1200 RR: Έρχεται Superbike από την Triumph! [VIDEO]

Και δεν θα είναι Daytona…

Προλογίζει σήμερα η Triumph ένα νέο superbike βασισμένο στο Speed Triple. Το πρώτο της superbike εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια! Παρόλο που υπάρχει το νέο Triumph Daytona Moto2 765 Limited Edition, ένα ιδιαίτερα ακριβό, αλλά και ιδιαίτερα ικανό supersport, η Triumph δεν έχει στην γκάμα της ένα superbike άνω του λίτρου.

Από την δεκαετία του ’90 με τα Daytona 750/1000, αργότερα 900/1.200 και μετά 955 που ξεκίνησε ως T595, η Triumph σταδιακά απομακρύνθηκε από τις πίστες και εστίασε σε πιο εμπορικές μοτοσυκλέτες, πολύ πριν αλλάξει και η αγορά. Ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που ενίσχυσε την γκάμα των custom, βελτίωσε και μεγάλωσε την οικογένεια των Tiger και πρόσφατα, βλέποντας και πάλι την αγορά να αλλάζει, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να έχει μία γκάμα που να περιέχει προτάσεις για κάθε κατηγορία. Μετά την απρόσμενη ανακοίνωση για είσοδό της στο Motocross και το Enduro δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη πως θα ερχόταν και η σειρά των superbike, ρευστοποιώντας έτσι και την αγωνιστική τοποθέτησή της στην Moto2, από την στιγμή που οι μεσαίες μοτοσυκλέτες της σπορ κατηγορίας δεν έχουν βήμα στην αγορά, τουλάχιστον αυτή την στιγμή.

Η Triumph θα αποκαλύψει την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα της τον Σεπτέμβριο, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις, αφήνοντας προς το παρόν να υπάρχει μονάχα το παρακάτω teaser video. Ωστόσο το όνομα από μόνο του και το γεγονός πως δεν την ονομάζει Daytona, είναι στοιχεία που δίνουν ήδη αρκετές πληροφορίες.

Δείτε το VIDEO:

 

Αναμένουμε λοιπόν να είναι πολύ κοντά στο Speed Triple 1200RS που αν θυμάστε από την πρόσφατη δοκιμή του ΜΟΤΟ στην πίστα των Σερρών, δεν έχει καμία σχέση με τα παλαιότερα Speed Triple και εντυπωσίασε στην ελληνική πίστα. Το RR, με το neo-retro φαίρινγκ θα είναι μία αντίστοιχη μοτοσυκλέτα για 60-40% χρήση όπως την εννοούν οι Άγγλοι, σε δρόμο και σε track-days και με απόδοση κοντά στους 200 ίππους από τον DOHC δωδεκαβάλβιδο τρικύλινδρο κινητήρα των 1.160 κυβικών. Μαζεμένες διαστάσεις, όπως το RS με λίγο διαφορετική κατανομή βάρους ίσως, φορτίζοντας περισσότερο εμπρός και με αντίστοιχες Öhlins αναρτήσεις.

Φυσικά δεν γίνεται να μην έχει IMU έξι αξόνων, διαφορετικούς χάρτες απόδοσης που αν είναι σαν το RS μιλάμε για Rain, Road, Sport, Track και Rider, συνδυαζόμενα φρένα με cornering ABS, cornering traction control και έλεγχο σούζας.

Η RS 1200 είναι μοτοσυκλέτα που δεν πρόκειται να αισθανθεί μειονοτικά στην πίστα ακόμη και απέναντι σε superbike, οπότε η RR θα μπορεί εύκολα να γίνει η μοτοσυκλέτα που θα τα βάλει με τις υπόλοιπες σε κάποιο track-day. Για το RS η Triumph ανακοινώνει 180 ίππους και μετρημένο από εμάς αποδίδει 165.5hp στις 10.900rpm και 11,9Kg.m στις 8.800 στροφές. Η ειδική ισχύς του κινητήρα είναι στα 155 άλογα όταν τα τετρακύλινδρα θηρία φτάνουν σε ειδική ισχύ τα 201 άλογα, αυτό σημαίνει πως η Triumph θα πρέπει να προσθέσει στην RR τουλάχιστον είκοσι ίππους ονομαστικά για να μπορεί να είναι μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας. Αυτό βέβαια αν κανείς κοιτά την ιπποδύναμη, διότι η RS μέσα στην πίστα είναι απίστευτα διασκεδαστική και με ικανότητες που κατά πολύ υπερβαίνουν τον μέσο όρο.

Τον Σεπτέμβριο λοιπόν, θα μάθουμε περισσότερα και για την RR…

Η Speed Triple RS στην πίστα των Σερρών: