ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ INTERMOT

5/10/2016

Για να είσαι δημοσιογράφος μοτοσυκλέτας πρέπει να έχεις γερά πόδια. Πηγαίνεις στην πρώτη έκθεση της χρονιάς, την INTERMOT στην Κολωνία, όπου παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα του 2017 – η πρώτη δόση, γιατί έπεται και συνέχεια στις αρχές Νοεμβρίου, στην EICMA του Μιλάνου. Συνολικά και στις δύο εκθέσεις θα κάνεις γύρω στα 30 χιλιόμετρα ποδαρόδρομο...

 

Οργανωμένοι οι Γερμανοί, κάνεις την διαπίστευσή σου διαδικτυακά, παραλαμβάνεις το πάσο σου, κλείνεις εισιτήρια και ξενοδοχείο. Φτάνεις στην Κολωνία Δευτέρα μεσημέρι, την προηγούμενη μέρα πριν ανοίξει η έκθεση, κι όχι να ανοίξει για το κοινό, αλλά μόνο για τους δημοσιογράφους και τους "εταιρικούς" επισκέπτες. Κι όμως, πηγαίνεις στην έκθεση πριν ανοίξει, τρυπώνεις μέσα, και βλέπεις περίπτερα να στήνονται, μοτοσυκλέτες να τακτοποιούνται, μερικές κάτω από πανιά, που αν προλάβεις και δεν είναι κοντά κανείς, σηκώνεις και το πανί να ρίξεις μια ματιά από κάτω... Ή μπορεί να είσαι στο περίπτερο της Honda και να δεις τον πρόεδρό της, τον Tetsuo Suzuki, να κάνει πρόβα τον λόγο του, και να λέει ατάκες του στυλ "...εδώ και 68 χρόνια έχουμε στόχο να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής των αναβατών". Οι μοτοσυκλέτες όμως που θα παρουσιαστούν την επομένη είναι καλά κρυμμένες πίσω από το video wall του σκηνικού. Σε άλλα περίπτερα, διάφοροι κέρβεροι πετάγονται μόλις κάνεις να υψώσεις κινητό ή φωτογραφική. Πάντα κάτι θα δεις όμως. Και βολεύει να κάνεις ένα ζέσταμα περπατώντας, γιατί η επόμενη μέρα, η press day, έχει πολύ περπάτημα, σπρωξιές, αγκωνιές και λοιπές αθλοπαιδιές.

 

Τρίτη πρωί και πριν τις 8:30 είσαι στη Messe, τον εκθεσιακό χώρο, για το πρωινό στο κέντρο τύπου, όπου καβατζώνεις κι ένα ντουλαπάκι για τα πράγματά σου. Μετά έχει μια συνέντευξη τύπου για τα εγκαίνια, πάντα βαρετή, με τους τοπικούς αξιωματούχους να λένε τα δικά τους. Δεν πας. Τρέχεις κατ’ ευθείαν στην BMW, που ξεκινά τη μέρα των παρουσιάσεων στις 10:00, και παίζει εντός έδρας. Παρουσιάζει τα αναμενόμενα, αυτά που σας είχαμε ήδη ενημερώσει από το ΜΟΤΟ πως θα δείξει, αλλά αφήνει και υπόλοιπα για το Μιλάνο. Μαντεύεις λοιπόν ποιό θα είναι το σημαντικότερο από τα σκεπασμένα μηχανάκια, και στήνεσαι μπροστά του, αν σε αφήσουν οι αγενέστατοι με τις μεγάλες κάμερες (κι όσο πιο μεγάλη η κάμερα, τόσο πιο αγενείς). Τραβάς τις φωτογραφίες σου που στέλνεις κατ’ ευθείαν Ελλάδα, στο ΜΟΤΟ, για να μπουν στο site, ενώ παράλληλα ακούς τι έχουν να πουν οι ομιλητές, κρατάς σημειώσεις και στην κατάλληλη στιγμή, κινείσαι διακριτικά προς το σημείο του περιπτέρου όπου θα δίνονται τα press kit, σημείο που έχεις εντοπίσει εκ των προτέρων, γιατί εκεί πέφτει στριμωξίδι και αγκωνιές, κι αν καθυστερήσεις, τέρμα τα press kit, αναμείνατε στο ακουστικό σας. Ευτυχώς που οι περισσότερες εταιρίες έχουν και ηλεκτρονικά γραφεία τύπου. Ενώ τα κάνεις όλα αυτά, πρέπει να αντιμετωπίσεις το εξής χρονικό παράδοξο: Απ’ τη μια πρέπει να εξαφανιστείς αμέσως από κει για να πας στην επόμενη παρουσίαση, της Kawasaki, κι απ’ την άλλη αν θέλεις να μιλήσεις με τα "μεγάλα κεφάλια" κάθε εταιρίας, δύσκολα θα τους ξαναβρείς. Βοηθάει βέβαια, αν ξέρεις ποιοι είναι, γιατί σίγουρα θα τους πετύχεις σε περίπτερα άλλων εταιριών να χαζεύουν τα νέα μοντέλα των αντιπάλων, και τότε έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μέρα πάει έτσι μέχρι και μετά τις επτά το απόγευμα, με συνολικά δεκατέσσερις παρουσιάσεις... Πως να αισθάνεται άραγε και τι συμπέρασμα να βγάζει ο πρόεδρος της Honda Motor, όταν ένας δημοσιογράφος από την Ελλάδα του λέει πως μεγάλωσε την εποχή που η Honda έφτιαχνε NR, και πως εντάξει τα χρηστικά μηχανάκια, αλλά η μοτοσυκλέτα θέλει και όνειρα, και αντίστοιχες ασκήσεις τεχνολογικής υπεροχής;

 

Η επόμενη μέρα, Τετάρτη, είναι κι αυτή press day, αλλά όπως πάντα, και παρά την Γερμανική οργάνωση και τάξη, χιλιάδες άλλοι εκτός δημοσιογράφων, έμποροι, φίλοι εμπόρων, διάφοροι, κάτι μπυροκοιλιάδες με γιλέκα που έχουν εκατοντάδες καρφιτσούλες πάνω τους, μαζί με πολλά από τα κύρια στελέχη των εταιριών μοτοσυκλέτας παγκοσμίως, βρίσκονται εκεί. Αλλά και αγωνιζόμενοι, από τον Nicky Hayden και τον Stefan Everts που είδαμε χτες, μέχρι τον Carl Fogarty και δεκάδες άλλους, τόσοι που για δύο μέρες είναι σαν έχεις το who is who της μοτοσυκλέτας δίπλα σου, που το έχεις. Ευκαιρία λοιπόν σήμερα για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα περπάτημα, με περάσματα από όλα τα περίπτερα των εταιριών για να παρατηρήσεις προσεκτικά λεπτομέρειες που δεν γίνεται να δεις στο χαμό της προηγούμενης, και να μιλήσεις με τους ανθρώπους των εταιριών για να λύσεις απορίες και ελπίζοντας πως θα μάθεις περισσότερα απ’ όσα είπαν χτες. Α, και να δεις μήπως πετύχεις πουθενά και τον άλλο Suzuki (όχι τον Tetsuo, που είναι ο πρόεδρος της Honda, αλλά τον Toshihiro Suzuki, που είναι ο πρόεδρος της Suzuki…), μπας και μάθεις ποια θα είναι τα τέσσερα ακόμα νέα μοντέλα που θα δείξει η Suzuki στο Μιλάνο... 

Εν συντομία λοιπόν, οι παρουσιάσεις των νέων μοντέλων κάθε χρονιά δεν είναι μία δουλειά γραφείου, όπου μέσα από μία οθόνη ενημερώνεις τον κόσμο για μοτοσυκλέτες που γνωρίζεις μονάχα από φωτογραφίες… Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Διαφορετικά δεν χρειάζεται να επισκέπτεσαι την έκθεση, καθώς οι βασικές πληροφορίες θα δημοσιευτούν από την κάθε εταιρία, λίγο μετά από την παρουσίασή τους. Το πιο σημαντικό είναι να προλάβεις να συνομιλήσεις με τους ανθρώπους των εταιριών, να θέσεις τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σου για κάθε μοντέλο, να μάθεις πότε θα το οδηγήσεις... Σε επόμενο τεύχος του MOTO, θα έχουμε αυτό ακριβώς, το επίπεδο της δημοσιογραφικής δουλειάς που απαιτεί η έντυπη έκδοση. Μέχρι λοιπόν να συλλέξουμε τις πληροφορίες, συγκεντρώσαμε εδώ το «πρώτο στάδιο» όπως λέμε και παραπάνω, από όλα όσα είδαμε εχθές.

Εδώ λοιπόν είναι η λίστα με τα σημαντικότερα νέα μοντέλα των μεγαλύτερων εταιριών, όπως τα γράφαμε εχθές ακολουθώντας την σειρά που παρουσιάστηκαν. Τα συγκεντρώνουμε εδώ για ευκολότερη εύρεση, έχοντας πλήθος από φωτογραφίες μέσα από την έκθεση, καθώς και promo-video και “Gallery” φωτογραφιών από κάθε εταιρία. Αναλυτικότερα, σε επόμενο τεύχος του MOTO!

 

BMW

 

KAWASAKI

 

SUZUKI

 

YAMAHA

 

TRIUMPH

 

KTM

 

HONDA:

CBR1000RR FIREBLADE SP & SPII

CB1100 RS & CB1100 EX

 

DUCATI

SuperSport 939

 

APRILIA

RSV4RR / RF

 

 

 

 

 

Ετικέτες

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες