ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ INTERMOT

5/10/2016

Για να είσαι δημοσιογράφος μοτοσυκλέτας πρέπει να έχεις γερά πόδια. Πηγαίνεις στην πρώτη έκθεση της χρονιάς, την INTERMOT στην Κολωνία, όπου παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα του 2017 – η πρώτη δόση, γιατί έπεται και συνέχεια στις αρχές Νοεμβρίου, στην EICMA του Μιλάνου. Συνολικά και στις δύο εκθέσεις θα κάνεις γύρω στα 30 χιλιόμετρα ποδαρόδρομο...

 

Οργανωμένοι οι Γερμανοί, κάνεις την διαπίστευσή σου διαδικτυακά, παραλαμβάνεις το πάσο σου, κλείνεις εισιτήρια και ξενοδοχείο. Φτάνεις στην Κολωνία Δευτέρα μεσημέρι, την προηγούμενη μέρα πριν ανοίξει η έκθεση, κι όχι να ανοίξει για το κοινό, αλλά μόνο για τους δημοσιογράφους και τους "εταιρικούς" επισκέπτες. Κι όμως, πηγαίνεις στην έκθεση πριν ανοίξει, τρυπώνεις μέσα, και βλέπεις περίπτερα να στήνονται, μοτοσυκλέτες να τακτοποιούνται, μερικές κάτω από πανιά, που αν προλάβεις και δεν είναι κοντά κανείς, σηκώνεις και το πανί να ρίξεις μια ματιά από κάτω... Ή μπορεί να είσαι στο περίπτερο της Honda και να δεις τον πρόεδρό της, τον Tetsuo Suzuki, να κάνει πρόβα τον λόγο του, και να λέει ατάκες του στυλ "...εδώ και 68 χρόνια έχουμε στόχο να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής των αναβατών". Οι μοτοσυκλέτες όμως που θα παρουσιαστούν την επομένη είναι καλά κρυμμένες πίσω από το video wall του σκηνικού. Σε άλλα περίπτερα, διάφοροι κέρβεροι πετάγονται μόλις κάνεις να υψώσεις κινητό ή φωτογραφική. Πάντα κάτι θα δεις όμως. Και βολεύει να κάνεις ένα ζέσταμα περπατώντας, γιατί η επόμενη μέρα, η press day, έχει πολύ περπάτημα, σπρωξιές, αγκωνιές και λοιπές αθλοπαιδιές.

 

Τρίτη πρωί και πριν τις 8:30 είσαι στη Messe, τον εκθεσιακό χώρο, για το πρωινό στο κέντρο τύπου, όπου καβατζώνεις κι ένα ντουλαπάκι για τα πράγματά σου. Μετά έχει μια συνέντευξη τύπου για τα εγκαίνια, πάντα βαρετή, με τους τοπικούς αξιωματούχους να λένε τα δικά τους. Δεν πας. Τρέχεις κατ’ ευθείαν στην BMW, που ξεκινά τη μέρα των παρουσιάσεων στις 10:00, και παίζει εντός έδρας. Παρουσιάζει τα αναμενόμενα, αυτά που σας είχαμε ήδη ενημερώσει από το ΜΟΤΟ πως θα δείξει, αλλά αφήνει και υπόλοιπα για το Μιλάνο. Μαντεύεις λοιπόν ποιό θα είναι το σημαντικότερο από τα σκεπασμένα μηχανάκια, και στήνεσαι μπροστά του, αν σε αφήσουν οι αγενέστατοι με τις μεγάλες κάμερες (κι όσο πιο μεγάλη η κάμερα, τόσο πιο αγενείς). Τραβάς τις φωτογραφίες σου που στέλνεις κατ’ ευθείαν Ελλάδα, στο ΜΟΤΟ, για να μπουν στο site, ενώ παράλληλα ακούς τι έχουν να πουν οι ομιλητές, κρατάς σημειώσεις και στην κατάλληλη στιγμή, κινείσαι διακριτικά προς το σημείο του περιπτέρου όπου θα δίνονται τα press kit, σημείο που έχεις εντοπίσει εκ των προτέρων, γιατί εκεί πέφτει στριμωξίδι και αγκωνιές, κι αν καθυστερήσεις, τέρμα τα press kit, αναμείνατε στο ακουστικό σας. Ευτυχώς που οι περισσότερες εταιρίες έχουν και ηλεκτρονικά γραφεία τύπου. Ενώ τα κάνεις όλα αυτά, πρέπει να αντιμετωπίσεις το εξής χρονικό παράδοξο: Απ’ τη μια πρέπει να εξαφανιστείς αμέσως από κει για να πας στην επόμενη παρουσίαση, της Kawasaki, κι απ’ την άλλη αν θέλεις να μιλήσεις με τα "μεγάλα κεφάλια" κάθε εταιρίας, δύσκολα θα τους ξαναβρείς. Βοηθάει βέβαια, αν ξέρεις ποιοι είναι, γιατί σίγουρα θα τους πετύχεις σε περίπτερα άλλων εταιριών να χαζεύουν τα νέα μοντέλα των αντιπάλων, και τότε έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μέρα πάει έτσι μέχρι και μετά τις επτά το απόγευμα, με συνολικά δεκατέσσερις παρουσιάσεις... Πως να αισθάνεται άραγε και τι συμπέρασμα να βγάζει ο πρόεδρος της Honda Motor, όταν ένας δημοσιογράφος από την Ελλάδα του λέει πως μεγάλωσε την εποχή που η Honda έφτιαχνε NR, και πως εντάξει τα χρηστικά μηχανάκια, αλλά η μοτοσυκλέτα θέλει και όνειρα, και αντίστοιχες ασκήσεις τεχνολογικής υπεροχής;

 

Η επόμενη μέρα, Τετάρτη, είναι κι αυτή press day, αλλά όπως πάντα, και παρά την Γερμανική οργάνωση και τάξη, χιλιάδες άλλοι εκτός δημοσιογράφων, έμποροι, φίλοι εμπόρων, διάφοροι, κάτι μπυροκοιλιάδες με γιλέκα που έχουν εκατοντάδες καρφιτσούλες πάνω τους, μαζί με πολλά από τα κύρια στελέχη των εταιριών μοτοσυκλέτας παγκοσμίως, βρίσκονται εκεί. Αλλά και αγωνιζόμενοι, από τον Nicky Hayden και τον Stefan Everts που είδαμε χτες, μέχρι τον Carl Fogarty και δεκάδες άλλους, τόσοι που για δύο μέρες είναι σαν έχεις το who is who της μοτοσυκλέτας δίπλα σου, που το έχεις. Ευκαιρία λοιπόν σήμερα για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα περπάτημα, με περάσματα από όλα τα περίπτερα των εταιριών για να παρατηρήσεις προσεκτικά λεπτομέρειες που δεν γίνεται να δεις στο χαμό της προηγούμενης, και να μιλήσεις με τους ανθρώπους των εταιριών για να λύσεις απορίες και ελπίζοντας πως θα μάθεις περισσότερα απ’ όσα είπαν χτες. Α, και να δεις μήπως πετύχεις πουθενά και τον άλλο Suzuki (όχι τον Tetsuo, που είναι ο πρόεδρος της Honda, αλλά τον Toshihiro Suzuki, που είναι ο πρόεδρος της Suzuki…), μπας και μάθεις ποια θα είναι τα τέσσερα ακόμα νέα μοντέλα που θα δείξει η Suzuki στο Μιλάνο... 

Εν συντομία λοιπόν, οι παρουσιάσεις των νέων μοντέλων κάθε χρονιά δεν είναι μία δουλειά γραφείου, όπου μέσα από μία οθόνη ενημερώνεις τον κόσμο για μοτοσυκλέτες που γνωρίζεις μονάχα από φωτογραφίες… Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Διαφορετικά δεν χρειάζεται να επισκέπτεσαι την έκθεση, καθώς οι βασικές πληροφορίες θα δημοσιευτούν από την κάθε εταιρία, λίγο μετά από την παρουσίασή τους. Το πιο σημαντικό είναι να προλάβεις να συνομιλήσεις με τους ανθρώπους των εταιριών, να θέσεις τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σου για κάθε μοντέλο, να μάθεις πότε θα το οδηγήσεις... Σε επόμενο τεύχος του MOTO, θα έχουμε αυτό ακριβώς, το επίπεδο της δημοσιογραφικής δουλειάς που απαιτεί η έντυπη έκδοση. Μέχρι λοιπόν να συλλέξουμε τις πληροφορίες, συγκεντρώσαμε εδώ το «πρώτο στάδιο» όπως λέμε και παραπάνω, από όλα όσα είδαμε εχθές.

Εδώ λοιπόν είναι η λίστα με τα σημαντικότερα νέα μοντέλα των μεγαλύτερων εταιριών, όπως τα γράφαμε εχθές ακολουθώντας την σειρά που παρουσιάστηκαν. Τα συγκεντρώνουμε εδώ για ευκολότερη εύρεση, έχοντας πλήθος από φωτογραφίες μέσα από την έκθεση, καθώς και promo-video και “Gallery” φωτογραφιών από κάθε εταιρία. Αναλυτικότερα, σε επόμενο τεύχος του MOTO!

 

BMW

 

KAWASAKI

 

SUZUKI

 

YAMAHA

 

TRIUMPH

 

KTM

 

HONDA:

CBR1000RR FIREBLADE SP & SPII

CB1100 RS & CB1100 EX

 

DUCATI

SuperSport 939

 

APRILIA

RSV4RR / RF

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Zontes 703F ETC: Διαθέσιμη η ανανεωμένη έκδοση με νέα ηλεκτρονικά και φρένα [Τιμή]

Η νέα γενιά 703F ήρθε στην Ελλάδα στην ίδια τιμή με την προηγούμενη
zontes 703f etc
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/9/2026

Προσθέτοντας το ETC στο όνομα, ως αρχικά του Electronic Throttle Control, η Zontes ανανέωσε την adventure μοτοσυκλέτα της με αναβαθμίσεις σε σημεία που ήταν απαραίτητες.

Βασικός δομικός λίθος της αναβάθμισης είναι η νέα αδρανειακή μονάδα IMU 6 αξόνων, που παρακολουθεί διαρκώς την κίνηση και την κλίση της μοτοσυκλέτας, συνεργαζόμενη με Cornering ABS και Cornering TCS.

zontes 703f etc

Το ηλεκτρονικό γκάζι ETC επιτρέπει ακριβέστερη διαχείριση της ισχύος και αποτελεί τη βάση λειτουργίας των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του πέντε προγράμματα οδήγησης – Road, Sport, Rain, Off Road και Rider – ώστε να προσαρμόζει την απόκριση, την πρόσφυση και τον βαθμό επέμβασης των συστημάτων στις εκάστοτε συνθήκες. Στο εξατομικευμένο πρόγραμμα Rider προστίθεται η δυνατότητα ρύθμισης του Engine Brake, διαμορφώνοντας το φρένο κινητήρα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του αναβάτη.

Το Cruise Control ήταν μια σημαντική έλλειψη του 703F που πλέον προστίθεται στο οπλοστάσιο του ανανεωμένου μοντέλου.

zontes 703f etc

Ο τρικύλινδρος κινητήρας των 699 cc, με σφυρήλατα πιστόνια και κυλίνδρους με ειδική κεραμική επίστρωση για περιορισμό τριβών και αύξηση της αντοχής, διαθέτει την ίδια απόδοση 95,2 ίππων και 7,6 χιλιογραμμόμετρων στον στρόφαλο, τροφοδοτούμενος από σύστημα ψεκασμού Marelli EFI.

Διαθέτει κύκλωμα ψύξης με ξεχωριστό ψυγείο λαδιού και εκτροπέα στη δεξιά πλευρά που κατευθύνει τον θερμό αέρα μακριά από τα πόδια του αναβάτη.

Το πλαίσιο δύο δοκών από κράμα αλουμινίου δεν έχει αλλάξει, όπως και τα επίσης αλουμινένια υποπλαίσιο και ψαλίδι. Συνδυάζεται με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Marzocchi μπροστά και πίσω, ενώ στο σύστημα πέδησης συναντάμε τη δεύτερη μεγάλη αλλαγή του νέου 703 ETC.

zontes 703f etc

Πρόκειται για ένα σημείο που χρειαζόταν διόρθωση, όπως είχαμε τονίσει πέρυσι στη δοκιμή του 703F, έτσι η Zontes απευθύνθηκε στο ζήτημα αναβαθμίζοντας τη μοτοσυκλέτα της με ένα σύστημα της Brembo (στη θέση των J.Juan που φορούσε ως τώρα), με ακτινική τρόμπα και τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες στον εμπρός τροχό.

Ο εξοπλισμός του νέου μοντέλου είναι πλουσιότατος, ξεκινώντας από την έγχρωμη οθόνη TFT 6,75″ με τέσσερα διαφορετικά περιβάλλοντα απεικόνισης, συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi, πλοήγηση με mirroring και ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού OTA, ενώ ο έλεγχός της περνά μέσα από νέα χειριστήρια με φωτιζόμενες ενδείξεις και joystick.

zontes 703f etc

Στο βασικό πακέτο περιλαμβάνονται ακόμη ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, σύστημα Keyless 3.0 που επιτρέπει την ενεργοποίηση και το ξεκλείδωμα της μοτοσυκλέτας από απόσταση έως 1,5 μέτρο, καθώς και δύο κάμερες, εμπρός και πίσω, που καταγράφουν αυτόματα τη διαδρομή σε ανάλυση Full HD 1080p εξοπλισμένες με αισθητήρες νυχτερινής λήψης, υπερευρυγώνιο φακό 140° και διάφραγμα F1.8.

Η Zontes φρέσκαρε τη σέλα με ανασχεδιασμένο αφρώδες υλικό και επένδυση, ενώ ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη αλουμινένια ποδιά κινητήρα και ανοξείδωτα περιμετρικά κάγκελα, βάσεις πλαϊνών αποσκευών που έχουν σχεδιαστεί για βαλίτσες έως 35 λίτρα και σχάρα με αλουμινένια βάση που υποστηρίζει top case χωρητικότητας 36–45 λίτρων.

Η μοτοσυκλέτα που στην πρώτη της γενιά έχει ήδη αποδείξει την αξιοπιστία της με δύο πολύ απαιτητικά ταξίδια στα χέρια του Κωνσταντίνου Μητσάκη – από την Ελλάδα έως την παγωμένη Ισλανδία και από την Αθήνα έως τη Σαγκάη μέσω της ερήμου Τακλαμακάν με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 50°C– έρχεται στη νέα της αναβαθμισμένη μορφή με την ίδια ακριβώς τιμή που είχε, τα ανταγωνιστικότατα 7.595€ και διαθέσιμη στον μαύρο-γκρι χρωματισμό μέσω του δικτύου Zontes της Γκοργκόλης Α.Ε.

zontes 703f etc

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

703F ETC

Κινητήρας

Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, 699cc

Κύλινδροι/Βαλβίδες

3 εν σειρά – DOHC / 12

Σχέση Συμπίεσης

13:01

Διάμετρος x Διαδρομή

70.0 x 60.6

Τροφοδοσία

EFI MARELLI

Σύστημα Λίπανσης

Υγρό Κάρτερ

Τύπος Συμπλέκτη

Υγρός Πολύδισκος

Κιβώτιο

6 Ταχύτητες

Ισχύς
Βάσει Έγκρισης Τύπου

95.2ps /10.000rpm
στον στρόφαλο

Ροπή

75Nm / 7.500rpm

Κατανάλωση

4.4 L / 100km (WMTC3)

Ρεζερβουάρ

22 L

Πλαίσιο

Περιμετρικό Πλαίσιο Αλουμινίου Δύο Δοκών, Τύπου Διαμάντι

Γωνία Κάστερ

27.5°

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

2315 x 960 x 1510/1603 mm

Μεταξόνιο

1.550 mm

Ύψος Σέλας

830 mm

Απόσταση Από Έδαφος

190 mm

Βάρος
(πλήρες υγρών)

241 kg | Κατανομή 50%-50%
(Συμπεριλαμβάνονται Κάγκελα, Σχάρες, Προβολείς Ομίχλης και Κεντρικό Σταντ)

Φρένα Εμπρός

2 Ημίπλευστοι Δίσκοι 310mm
Με Τετραπίστονες Ακτινικές Δαγκάνες Brembo

Φρένα Πίσω

Δίσκος 264mm

ABS

Cornering ABS CONTINENTAL

Ανάρτηση Εμπρός
Διαδρομή - Διάμετρος

Marzocchi Πλήρως Ρυθμιζόμενο Ανεστραμμένο Πιρούνι
48mm – 180mm

Ανάρτηση Πίσω

Προοδευτική Ανάρτηση με Μοχλικό, Πλήρως Ρυθμιζόμενο Αμορτισέρ με Εξωτερικό Δοχείο Αζώτου Marzocchi

Εμπρός Ελαστικό

120/70-19
MICHELIN

Πίσω Ελαστικό

170/60-17
MICHELIN