ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ INTERMOT

5/10/2016

Για να είσαι δημοσιογράφος μοτοσυκλέτας πρέπει να έχεις γερά πόδια. Πηγαίνεις στην πρώτη έκθεση της χρονιάς, την INTERMOT στην Κολωνία, όπου παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα του 2017 – η πρώτη δόση, γιατί έπεται και συνέχεια στις αρχές Νοεμβρίου, στην EICMA του Μιλάνου. Συνολικά και στις δύο εκθέσεις θα κάνεις γύρω στα 30 χιλιόμετρα ποδαρόδρομο...

 

Οργανωμένοι οι Γερμανοί, κάνεις την διαπίστευσή σου διαδικτυακά, παραλαμβάνεις το πάσο σου, κλείνεις εισιτήρια και ξενοδοχείο. Φτάνεις στην Κολωνία Δευτέρα μεσημέρι, την προηγούμενη μέρα πριν ανοίξει η έκθεση, κι όχι να ανοίξει για το κοινό, αλλά μόνο για τους δημοσιογράφους και τους "εταιρικούς" επισκέπτες. Κι όμως, πηγαίνεις στην έκθεση πριν ανοίξει, τρυπώνεις μέσα, και βλέπεις περίπτερα να στήνονται, μοτοσυκλέτες να τακτοποιούνται, μερικές κάτω από πανιά, που αν προλάβεις και δεν είναι κοντά κανείς, σηκώνεις και το πανί να ρίξεις μια ματιά από κάτω... Ή μπορεί να είσαι στο περίπτερο της Honda και να δεις τον πρόεδρό της, τον Tetsuo Suzuki, να κάνει πρόβα τον λόγο του, και να λέει ατάκες του στυλ "...εδώ και 68 χρόνια έχουμε στόχο να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής των αναβατών". Οι μοτοσυκλέτες όμως που θα παρουσιαστούν την επομένη είναι καλά κρυμμένες πίσω από το video wall του σκηνικού. Σε άλλα περίπτερα, διάφοροι κέρβεροι πετάγονται μόλις κάνεις να υψώσεις κινητό ή φωτογραφική. Πάντα κάτι θα δεις όμως. Και βολεύει να κάνεις ένα ζέσταμα περπατώντας, γιατί η επόμενη μέρα, η press day, έχει πολύ περπάτημα, σπρωξιές, αγκωνιές και λοιπές αθλοπαιδιές.

 

Τρίτη πρωί και πριν τις 8:30 είσαι στη Messe, τον εκθεσιακό χώρο, για το πρωινό στο κέντρο τύπου, όπου καβατζώνεις κι ένα ντουλαπάκι για τα πράγματά σου. Μετά έχει μια συνέντευξη τύπου για τα εγκαίνια, πάντα βαρετή, με τους τοπικούς αξιωματούχους να λένε τα δικά τους. Δεν πας. Τρέχεις κατ’ ευθείαν στην BMW, που ξεκινά τη μέρα των παρουσιάσεων στις 10:00, και παίζει εντός έδρας. Παρουσιάζει τα αναμενόμενα, αυτά που σας είχαμε ήδη ενημερώσει από το ΜΟΤΟ πως θα δείξει, αλλά αφήνει και υπόλοιπα για το Μιλάνο. Μαντεύεις λοιπόν ποιό θα είναι το σημαντικότερο από τα σκεπασμένα μηχανάκια, και στήνεσαι μπροστά του, αν σε αφήσουν οι αγενέστατοι με τις μεγάλες κάμερες (κι όσο πιο μεγάλη η κάμερα, τόσο πιο αγενείς). Τραβάς τις φωτογραφίες σου που στέλνεις κατ’ ευθείαν Ελλάδα, στο ΜΟΤΟ, για να μπουν στο site, ενώ παράλληλα ακούς τι έχουν να πουν οι ομιλητές, κρατάς σημειώσεις και στην κατάλληλη στιγμή, κινείσαι διακριτικά προς το σημείο του περιπτέρου όπου θα δίνονται τα press kit, σημείο που έχεις εντοπίσει εκ των προτέρων, γιατί εκεί πέφτει στριμωξίδι και αγκωνιές, κι αν καθυστερήσεις, τέρμα τα press kit, αναμείνατε στο ακουστικό σας. Ευτυχώς που οι περισσότερες εταιρίες έχουν και ηλεκτρονικά γραφεία τύπου. Ενώ τα κάνεις όλα αυτά, πρέπει να αντιμετωπίσεις το εξής χρονικό παράδοξο: Απ’ τη μια πρέπει να εξαφανιστείς αμέσως από κει για να πας στην επόμενη παρουσίαση, της Kawasaki, κι απ’ την άλλη αν θέλεις να μιλήσεις με τα "μεγάλα κεφάλια" κάθε εταιρίας, δύσκολα θα τους ξαναβρείς. Βοηθάει βέβαια, αν ξέρεις ποιοι είναι, γιατί σίγουρα θα τους πετύχεις σε περίπτερα άλλων εταιριών να χαζεύουν τα νέα μοντέλα των αντιπάλων, και τότε έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μέρα πάει έτσι μέχρι και μετά τις επτά το απόγευμα, με συνολικά δεκατέσσερις παρουσιάσεις... Πως να αισθάνεται άραγε και τι συμπέρασμα να βγάζει ο πρόεδρος της Honda Motor, όταν ένας δημοσιογράφος από την Ελλάδα του λέει πως μεγάλωσε την εποχή που η Honda έφτιαχνε NR, και πως εντάξει τα χρηστικά μηχανάκια, αλλά η μοτοσυκλέτα θέλει και όνειρα, και αντίστοιχες ασκήσεις τεχνολογικής υπεροχής;

 

Η επόμενη μέρα, Τετάρτη, είναι κι αυτή press day, αλλά όπως πάντα, και παρά την Γερμανική οργάνωση και τάξη, χιλιάδες άλλοι εκτός δημοσιογράφων, έμποροι, φίλοι εμπόρων, διάφοροι, κάτι μπυροκοιλιάδες με γιλέκα που έχουν εκατοντάδες καρφιτσούλες πάνω τους, μαζί με πολλά από τα κύρια στελέχη των εταιριών μοτοσυκλέτας παγκοσμίως, βρίσκονται εκεί. Αλλά και αγωνιζόμενοι, από τον Nicky Hayden και τον Stefan Everts που είδαμε χτες, μέχρι τον Carl Fogarty και δεκάδες άλλους, τόσοι που για δύο μέρες είναι σαν έχεις το who is who της μοτοσυκλέτας δίπλα σου, που το έχεις. Ευκαιρία λοιπόν σήμερα για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα περπάτημα, με περάσματα από όλα τα περίπτερα των εταιριών για να παρατηρήσεις προσεκτικά λεπτομέρειες που δεν γίνεται να δεις στο χαμό της προηγούμενης, και να μιλήσεις με τους ανθρώπους των εταιριών για να λύσεις απορίες και ελπίζοντας πως θα μάθεις περισσότερα απ’ όσα είπαν χτες. Α, και να δεις μήπως πετύχεις πουθενά και τον άλλο Suzuki (όχι τον Tetsuo, που είναι ο πρόεδρος της Honda, αλλά τον Toshihiro Suzuki, που είναι ο πρόεδρος της Suzuki…), μπας και μάθεις ποια θα είναι τα τέσσερα ακόμα νέα μοντέλα που θα δείξει η Suzuki στο Μιλάνο... 

Εν συντομία λοιπόν, οι παρουσιάσεις των νέων μοντέλων κάθε χρονιά δεν είναι μία δουλειά γραφείου, όπου μέσα από μία οθόνη ενημερώνεις τον κόσμο για μοτοσυκλέτες που γνωρίζεις μονάχα από φωτογραφίες… Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Διαφορετικά δεν χρειάζεται να επισκέπτεσαι την έκθεση, καθώς οι βασικές πληροφορίες θα δημοσιευτούν από την κάθε εταιρία, λίγο μετά από την παρουσίασή τους. Το πιο σημαντικό είναι να προλάβεις να συνομιλήσεις με τους ανθρώπους των εταιριών, να θέσεις τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σου για κάθε μοντέλο, να μάθεις πότε θα το οδηγήσεις... Σε επόμενο τεύχος του MOTO, θα έχουμε αυτό ακριβώς, το επίπεδο της δημοσιογραφικής δουλειάς που απαιτεί η έντυπη έκδοση. Μέχρι λοιπόν να συλλέξουμε τις πληροφορίες, συγκεντρώσαμε εδώ το «πρώτο στάδιο» όπως λέμε και παραπάνω, από όλα όσα είδαμε εχθές.

Εδώ λοιπόν είναι η λίστα με τα σημαντικότερα νέα μοντέλα των μεγαλύτερων εταιριών, όπως τα γράφαμε εχθές ακολουθώντας την σειρά που παρουσιάστηκαν. Τα συγκεντρώνουμε εδώ για ευκολότερη εύρεση, έχοντας πλήθος από φωτογραφίες μέσα από την έκθεση, καθώς και promo-video και “Gallery” φωτογραφιών από κάθε εταιρία. Αναλυτικότερα, σε επόμενο τεύχος του MOTO!

 

BMW

 

KAWASAKI

 

SUZUKI

 

YAMAHA

 

TRIUMPH

 

KTM

 

HONDA:

CBR1000RR FIREBLADE SP & SPII

CB1100 RS & CB1100 EX

 

DUCATI

SuperSport 939

 

APRILIA

RSV4RR / RF

 

 

 

 

 

Ετικέτες

TMAX: 25 Χρόνια από όταν η Yamaha αμφισβήτησε τους κανόνες

Όταν η Yamaha παρουσίασε το πρώτο TMAX, δεν έφερε απλώς ένα νέο scooter, αλλά δημιούργησε μια νέα κατηγορία
TMAX
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

17/12/2025

Μετρώντας δυόμιση δεκαετίες συνεχούς πορείας του TMΑΧ δίπλα μας, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πόσο “παράξενο” έμοιαζε το πρώτο TMAX στις αρχές της χιλιετίας.

 Τα scooter τότε ήταν καθαρά εργαλεία μετακίνησης. Οικονομικά, αυτόματα, με μικρούς τροχούς και χωρίς ιδιαίτερο κύρος μεταξύ των μοτοσυκλετιστών. Για πολλούς, αν δεν υπήρχε συμπλέκτης, δεν ήταν μοτοσυκλέτα. Η Yamaha αποφάσισε να αμφισβητήσει αυτή τη λογική και το πρώτο TMAX ήταν η απάντηση της.

Η ιδέα ήταν απλή αλλά τολμηρή, να συνδυάσει τις ευκολία ενός scooter με την αίσθηση και τις δυνατότητες μιας μοτοσυκλέτας, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί μέχρι τότε. Υπήρχαν σκούτερ με υψηλότερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα ναι, δεν ήταν τελείως ξένη η ιδέα ενός σπορ σκούτερ. Εκείνο όμως που δεν υπήρχε, ήταν κάτι που να αμφισβητεί τα όρια των δύο διαφορετικών κόσμων, μόλις το οδηγούσες.

TMAX

Το πρώτο TMAX  της Yamaha δεν ακολούθησε τους κλασικούς κανόνες των scooter. Πήρε τις αποστάσεις του από το Majesty και αντί για underbone πλαίσιο, χρησιμοποίησε ατσάλινο πλαίσιο με τον κινητήρα να αποτελεί ενεργό μέρος.

Απομακρύνοντας τον κινητήρα από το ψαλίδι που είναι η συνήθης τοποθέτηση για scooter, τα κέρδη ήταν πολλαπλά, μείωση των μη-αναρτώμενων μαζών, συγκέντρωση προς το κέντρο του δικύκλου και πιο ισορροπημένη κατανομή βάρους μεταξύ των δύο τροχών με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 500 κυβικών, να τοποθετείται οριζόντια, χαμηλώνοντας έτσι και το κέντρο βάρους, με την επίσης οριζόντια τοποθετημένη πίσω ανάρτηση να συνεισφέρει περαιτέρω σε αυτό, λύνοντας παράλληλα και χωροταξικά ζητήματα.

Το μεγάλο μεταξόνιο και οι τροχοί 14 ιντσών του έδιναν όγκο και μια σιλουέτα που δεν θύμιζαν scooter της εποχής, ενώ ακόμα και επιλογή μετάδοσης ξεφευγε από την πεπατημένη με εμβαπτισμένη αλυσίδα να αναλαμβάνει την κίνηση έναντι τραπεζοειδούς ιμάντα.

TMAX
Επανάσταση με κινητήρα στο κέντρο και πλαίσιο φτιαγμένο για να στρίβει!

Και η ιστορία έδειξε πως ήταν όντως πολύ μακριά από τα scooter της εποχής του, τόσο στην αρχιτεκτονική λογική της  Yamaha, όσο και σε συμπεριφορά. Το TMAX ξεχώρισε και ακολουθήσε την μακρά πορεία του, δημιουργώντας μια κατηγορία χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό του.

To πιρούνι με δύο τιμονόπλακες προσέφερε, όπως το πίσω αμορτισέρ, αρκετή διαδρομή στα 120 χλστ με τα δύο τους να κρατάνε το μεγάλο scooter 140 χλστ από το έδαφος, δίνοντας θάρρος στις αναβάσεις και καταβάσεις πεζοδρομίων και συμπεριφορά διαφορετική από οτιδήποτε άλλο αυτόματο.

Ακαμψία, σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες, θετικό εντός των στροφών και με συνολική αίσθηση που ενέπνεε εμπιστοσύνη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο scooter έως τότε. Η θέση οδήγησης ήταν άνετη, αλλά το πλαίσιο και τα φρένα ερχόντουσαν από το κόσμο της μοτοσυκλέτας για να θολώσουν τους διαχωρισμούς. Για πολλούς αναβάτες, ήταν το πρώτο scooter που δεν έμοιαζε με συμβιβασμό στην αίσθηση και αυτό ήταν ένα διόλου αμελητέο επίτευγμα.

TMAX

Σήμερα η λέξη “crossover” χρησιμοποιείται παντού. Όμως πριν από 25 χρόνια, το TMAX έκανε ακριβώς αυτό χωρίς να το διαφημίζει. Δεν προσπάθησε να ανταγωνιστεί ούτε sport μοτοσυκλέτες ούτε τουριστικά μοντέλα, γεφύρωσε αποστάσεις, με την Yamaha να καλύπτει πρώτη ένα κενό στην αγορά. Με εννέα έως τώρα γενιές και σημαντικές πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, το ΤΜΑΧ αποτελεί από την παρουσίαση του κεντρικό πυλώνα στην γκάμα scooter της Yamaha, δίνοντας πρώτο την λύση σε αναβάτες που επιθυμούν την άνεση και πρακτικότητα, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν κράτημα, φρένα και αίσθηση.

TMAX

Μπορούσες να το οδηγήσεις καθημερινά μέσα στην κίνηση, ξεχνώντας τις ταχύτητες, να βάλεις το κράνος κάτω από τη σέλα και το Σαββατοκύριακο, να απολαύσεις έναν επαρχιακό δρόμο ή ακόμα και να ταξιδέψεις μαζί του ακροβατώντας μεταξύ χαρακτήρων σε μια ισορροπία που παραμένει δύσκολη ακόμη και σήμερα.

25 χρόνια μετά έχει πλέον κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι, με τις ακόλουθες γενιές και αρκετές ειδικές εκδόσεις να εισάγουν περισσότερα κυβικά, ισχύ, ιμάντα, ηλεκτρονικά και ευκολίες, με τον σχεδιασμό να ακολουθεί επιθετικότερες γραμμές.

Όλα αυτά έδωσαν στη διαδρομή ώθηση για την γέννηση δύο ακόμα ακόμα μοντέλων που συμπλήρωσαν την οικογένεια ΜΑΧ, το ΝΜΑΧ και το ΧΜΑΧ. Όμως η σημασία του πρώτου TMAX είναι καθοριστική, γιατί σε κάποιο βαθμό άλλαξε το κοινό των scooter.

Αναβάτες που δεν τα πλησίαζαν, άρχισαν να τα βλέπουν αλλιώς. Κάποιοι άφησαν τις μοτοσυκλέτες τους. Άλλοι πρόσθεσαν ένα στο γκαράζ, καταλήγοντας να το χρησιμοποιούν περισσότερο απ’ ό,τι περίμεναν.

TMAX

Σε κάθε περίπτωση το TMAX παραμένει σημείο αναφοράς και η Yamaha γιορτάζει την εικοσιπενταετή διαδρομή του με μια συλλεκτική ειδική έκδοση, TMAX 2026 Special Edition 25th Anniversary που παρουσιάστηκε φέτος στην EICMA και θα προσφέρεται μόνο για ένα έτος, έκδοση εμπνευσμένη από την πρώτη ειδική του μοντέλου, το Black MAX του 2001. Από το 2001 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 340.000 TMAX έχουν πουληθεί μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά. Ένα νούμερο που λέει πολλά για ένα μοντέλο που ποτέ δεν ήταν φθηνό, ούτε “εύκολο” να καταταχθεί σε μια κατηγορία.

TMAX

Στη βάση του, το TMAX 25th Anniversary Edition είναι η 9η γενιά του μοντέλου με όλο το σύγχρονο τεχνολογικό πακέτο που φέρει, σύστημα Smart Keyless, τροχούς 15 ιντσών, δύο δισκόφρενα εμπρός, χυτό πλαίσιο αλουμινίου, ανεστραμμένο πιρούνι και προηγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Η οθόνη TFT 7 ιντσών προσφέρει πλήρη συνδεσιμότητα, ενώ ο δικύλινδρος κινητήρας των 560 πλέων κυβικών, με προδιαγραφες Euro 5+, διαθέτει προγράμματα Sport και Touring, διατηρώντας τον εξαρχής διπλό χαρακτήρα του TMAX.

TMAX

Η έκδοση θα διατίθεται σε Dark Gray metallic και Light Gray metallic, αναφορά στην αισθητική του Black MAX. Η σέλα έχει σκούρο κόκκινο κάλυμμα με διπλές κόκκινες ραφές, ενώ τα τρισδιάστατα κόκκινα χρωμιωμένα σήματα και τα λογότυπα “25th Anniversary” τονίζουν τον επετειακό χαρακτήρα.

Το ανοδιωμένο προστατευτικό κινητήρα, οι μαύρες χυτές ζάντες και οι διακριτικές κόκκινες λεπτομέρειες ολοκληρώνουν ένα σύνολο που ξεχωρίζει, με τους αναβάτες της επετειακής έκδοσης να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε πλοήγηση της Garmin μέσω της εφαρμογής Garmin Motorize, διαθέσιμη για συσκευές Apple και Android. ενισχύοντας τον καθημερινό χαρακτήρα του μοντέλου.

TMAX

Η Special Edition 25th Anniversary έρχεται ως υπενθύμιση ότι το TMAX δεν ήταν ποτέ απλώς ένα μεγάλο scooter. Ήταν και παραμένει μια ξεχωριστή πρόταση, με ρίζες στο παρελθόν και ξεκάθαρη θέση στο παρόν με την διάθεση του αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2026.

@motomag.gr Yamaha TMAX 2026 - Special Edition 25th Anniversary - Απευθείας από την EICMA @thanos_for_bikes #EICMA #EICMA2025 #MOTOmaggr #motomag #MOTOMAG #moto #motorcycle ♬ πρωτότυπος ήχος - MOTO Magazine

 

Ετικέτες