Οδηγούμε πρώτοι στον κόσμο το νέο δικύλινδρο εν σειρά της ΚΤΜ που νομίζει πως είναι μονοκύλινδρο με αναβολικά! Η ΚΤΜ ξεκινά μια εντελώς καινούργια οικογένεια κινητήρων, επιλέγοντας για πρώτη φορά έναν δικύλινδρο εν σειρά, μια διάταξη εντελώς διαφορετική από τους V-2 των 75° που τροφοδοτούν μέχρι και σήμερα τις μοτοσυκλέτες που έχουν αναδείξει την ΚΤΜ σε νούμερο ένα κατασκευαστή στην Ευρώπη.
Η πρόθεση της ΚΤΜ όμως δεν είναι απλώς να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Όπως μαρτυρούν και οι δηλώσεις των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το project, είναι το 790 Duke να αποτελέσει το σημείο αναφορά της κατηγορίας, κάτι άλλωστε που διαφαίνεται και από τον πλούσιο εξοπλισμό που διαθέτει και τις επιλογές του εργοστασίου για τα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας. Και φυσικά έπεται και συνέχεια, καθώς ήδη βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού το 790 Adventure, ενώ στο εγγύς μέλλον η οικογένεια των LC8c (όπως είναι η κωδική ονομασία) κινητήρων θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα μοντέλα, όπως διαβεβαίωσαν οι άνθρωποι της ΚΤΜ.
Για όλα αυτά όμως, θα διαβάσετε αναλυτικά στο τεύχος Νοεμβρίου του ΜΟΤΟ που κυκλοφορεί την 1η του μήνα, όπου πριν ο υπόλοιπος κόσμος το δει από τις φωτογραφίες της EICMA, εσείς ήδη θα διαβάζετε την πρώτη οδηγική επαφή με το νέο δικύλινδρο εν σειρά 790 Duke, στους δρόμους γύρω από το Salzburg!
Ξεχωρίζει η απόδοση των 180 ίππων από τον ξηροκάμπανο κινητήρα με Akrapovic τελικό και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις που έχουν γίνει στην πιο φορτωμένη από ηλεκτρονικά μοτοσυκλέτα της ευρύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει φυσικά να βάλουμε και τις Adventure εδώ γιατί οι υπόλοιπες εκδόσεις της Multistrada V4 2025, έχουν τον ίδιο αριθμό αισθητήρων, ένα εξαιρετικά υψηλό νούμερο: 70 αισθητήρες με μερικούς από αυτούς να είναι διπλοί για ακρίβεια μετρήσεων αλλά και ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης!
Από εκεί και πέρα εκτεταμένες αλλαγές σε λεπτομέρειες φροντίζουν ώστε η RS να δικαιολογεί την υψηλή τιμή της και το γεγονός πως όλες όσες παραχθούν θα είναι αριθμημένες. Μία από αυτές, είναι η αντικατάσταση του πίσω μέρους του φαίρινγκ με νέο που βασίζεται σε πιο ακριβό πολυμερές και βιδώνει στο υποπλαίσιο από τιτάνιο, εξασφαλίζοντας μείωση 2 κιλών συγκριτικά με την επίσης, φτιαγμένη για τον δρόμο, Multistrada Pikes Peak. Αυτή την στιγμή το υποπλαίσιο τιτανίου είναι μία μοναδική περίπτωση στην κατηγορία -ξανά με την ευρύτερη έννοια εδώ- που έχει επίσης μελετηθεί σε πλάτος για να μπορεί να μπει κεντρική βαλίτσα. Πιστεύουμε βέβαια πως αυτό είναι ένα έγκλημα για μία RS, να καταλήξει να κάνει διαδρομές ρουτίνας ή να ταξιδεύει με κεντρική βαλίτσα, αντί ενός σακιδίου με τα απολύτως απαραίτητα που δεν θα επηρεάζει τόσο πολύ το κέντρο βάρους και δεν θα δημιουργεί ζητήματα σταθεροποίησης στα πολλά χιλιόμετρα.
Μία σειρά από περιφερειακά έχουν δώσει την θέση τους σε κάρμπον εξαρτήματα, το φτερό εμπρός, οι χούφτες, οι ανακλαστήρες απαγωγής θερμότητας, καλύμματα στις δισκόπλακες είναι τα βασικότερα. Μάλιστα πίσω τοποθέτησαν μεγαλύτερη δίσκο στα 280mm για να ανταποκριθεί στον υψηλότερο ρυθμό που μπορεί να υποστηρίξει η RS. Έχουμε νέους σφυρίλατους 17άριδες τροχούς και μπαταρία λιθίου.
Φυσικά στο κομμάτι των αναρτήσεων έχουμε τις εξαιρετικές ημι-ενεργητικές Öhlins Smart EC 2.0, οι οποίες όμως τρέχουν σε τελείως νέες ρυθμίσεις. Αυτό είναι και ένα από τα ακριβότερα σημεία στο κόστος που είχε η Ducati στην εξέλιξη της RS. Πέρα από τις carbon λεπτομέρειες, η βελτίωση των αλγορίθμων των αναρτήσεων απαιτούσε τον πλέον λεπτομερή σχεδιασμό και χρόνο.
Διότι να θυμίσουμε πως οι Multistrada V4 έχουν πλέον το πακέτο DVO (Ducati Vehicle Observer) που ουσιαστικά προσπαθεί να φέρει την νοοτροπία της παρακολούθησης της τηλεμετρίας που χρησιμοποιούν στα MotoGP στην καθημερινότητα. Συλλέκτης τώρα των πληροφοριών της τηλεμετρίας δεν είναι μία ομάδα μηχανικών μπροστά σε laptop αλλά οι μονάδες της Bosch που θα πρέπει να αποφασίσουν για το πώς θα κατευθύνουν τις αναρτήσεις στο επόμενο κλάσμα του δευτερολέπτου και για αυτό κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα των αναρτήσεων είναι μία πολύ ακριβή διαδικασία. Γιατί εξαπλώνεται και επηρεάζει το σύνολο του DVO.
Η RS, όπως και οι υπόλοιπες Multistrada, καλύπτεται από εγγύηση 4 ετών και οι παραδόσεις των πρώτων μοτοσυκλετών, όπως και της Diavel V4 RS θα γίνουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο για τους λίγους τυχερούς που μπορούν να την αποκτήσουν.