Piaggio - Πατέντες για 4τροχο scooter

Με βάση όχι το MP3 αλλά το MyMoover
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

Γιατί δύο όταν μπορείς να έχεις τρεις. Γιατί τρεις όταν μπορείς να έχεις τέσσερις. Γιατί τέσσερις… οχι, οι πέντε μπορούν να περιμένουν. Οι νέες πατέντες της Piaggio αφορούν σε ένα νέο τετράτροχο scooter που δεν θα βασίζεται στο εμβληματικό Leaning Wheel MP3, αλλά στο επίσης τρίτροχο επαγγελματικό MyMoover

Το πρωτότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιζόταν το Leaning Wheel MP3 της Piaggio σχεδιάστηκε to 1999 από τον Luciano Marabese (που πέθανε το 2016), με το τρίκυκλο scooter της ιταλικής εταιρείας να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά το 2006. Αργότερα, η Marabese Design, δηλαδή ο Luciano και οι γιοί του Riccardo & Roberto προσχώρησαν στην ελβετική Quadro (μετέπειτα Qooder), και σχεδίασαν για εκείνη τα τρίτροχα αλλά και τετράτροχα scooter της.

Τώρα, η Piaggio κατέθεσε πατέντες για ένα δικό της τετράτροχο scooter, που όμως δεν θα βασίζεται στο σχέδιο του MP3, αλλά του επαγγελματικού τρικύκλου MyMoover, με ανεστραμμένη διάταξη. Ενώ δηλαδή το MyMoover έχει σταθερό τον μπροστά τροχό, με τους δυο πίσω να παίρνουν κλίση, το όχημα των πατεντών έχει δυο μπροστά που παίρνουν κλίση και δυο ακόμα -σταθερούς- πίσω.

Στόχος, η δημιουργία ενός τετράτροχου Leaning Wheel επαγγελματικού scooter, με μικρό πλάτος, για αστικά delivery.

Η Piaggio “ξεσήκωσε” τη διάταξη του οπίσθιου τμήματος του MyMoover, μαζί με τον τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα των 125 κ.εκ. του scooter, προσθέτοντας του ένα διαφορετικό μπροστινό τμήμα με δύο τροχούς, αντί για έναν.

Το νέο μπροστινό τμήμα δεν προέρχεται από το MP3, όπως μπορεί να δει κανείς από την απουσία του γνωστού παραλληλόγραμμου συστήματος συνδέσμων που έχει το πρώτο πάνω από τους τροχούς. Αντίθετα διαθέτει ένα απλούστερο, ελαφρύτερο και φθηνότερο design, με την παραλληλόγραμμη διάταξη των συνδέσμων να βρίσκεται ανάμεσα στους τροχούς, και όταν σπρώχνεις το τιμόνι, στρίβει ολόκληρο το μπροστινό σύστημα, αντί να χρησιμοποιεί διαφορετικό σύνδεσμο για κάθε μπροστινό τροχό όπως στο MP3.

Η μπροστινή ανάρτηση δεν περιγράφεται λεπτομερώς στις πατέντες, όμως μοιάζει να είναι μια παραλλαγή στο σύστημα με μοχλικό σύνδεσμο Watt που έδειξε σε πατέντες πριν λίγους μήνες η ιταλική εταιρεία, με βάση ένα… Beverly.

Το σύστημα μπορεί να μιμηθεί κατά προσέγγιση τη γραμμική κίνηση ενός τηλεσκοπικού πιρουνιού, αντίθετα με την καμπύλη ενός συστήματος με συνδέσμους, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στην Piaggio να εισάγει και γεωμετρία που θα αποτρέπει τη βύθιση κατά το φρενάρισμα, ως anti-dive σύστημα. Όλο το σύστημα της ανάρτησης βρίσκεται στο εσωτερικό των μπροστινών τροχών, δημιουργώντας μικρό μετατρόχιο, μειώνοντας όμως έτσι και τη διαδρομή του μπροστινού συστήματος.

Αναμένουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο σύστημα περάσει κάποια στιγμή στην παραγωγή, και αν το τρίκυκλο MyMoover αποκτήσει και τετράτροχο αδελφό.

CFMOTO 800MT-ES: Η έκδοση με ηλεκτρονικές αναρτήσεις βγαίνει στην Κίνα σε πολύ ανταγωνιστική τιμή

Το γνωστό 800άρι ωρίμασε και έρχεται σε νέα έκδοση με κορυφαίο εξοπλισμό
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

17/4/2026

Το CFMOTO 800MT-ES το είδαμε από κοντά στην έκθεση EICMA, με το μοντέλο να παίρνει έπειτα τον δρόμο για την παραγωγή και πλέον να βγαίνει στην κινεζική αγορά σε εξαιρετική τιμή.

Η μοτοσυκλέτα φέρει τον γνωστό κινητήρα των 799 cc που αποδίδει 95 ίππους και 7,85 kg.m ροπής. Η διαφορά όμως στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις της KYB, με το πιρούνι να έχει τρεις διαφορετικές λειτουργίες απόσβεσης και το μονό αμορτισέρ πίσω τέσσερις λειτουργίες προφόρτισης και τρεις λειτουργίες απόσβεσης, που θα αναφέρουμε παρακάτω. Το πιρούνι έχει διαδρομή 160 mm και το monoshock αμορτισέρ 150 mm.

CFMOTO

Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις λοιπόν έχουν τις εξής τρεις διαφορετικές λειτουργίες απόσβεσης: την Comfort που εστιάζει την άνεση, τη Sport που εστιάζει στην πιο επιθετική οδήγηση και τη Standard ισορροπεί ανάμεσα στις προηγούμενες δύο λειτουργίες. Το πίσω αμορτισέρ προσφέρει τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες προφόρτισης για: ένα άτομο, ένα άτομο με φορτίο, δύο άτομα και δύο άτομα με φορτίο. Ο μπροστινός τροχός είναι διάστασης 19 ιντσών και ο πίσω 17, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Michelin Anakee Adventure.

Η απόσταση από το έδαφος είναι στα 190 mm και το ύψος της σέλας στα 825 mm. Στο σύστημα πέδησης συναντούμε ακτινικές δαγκάνες που συνεργάζονται με δίσκους των 320 mm μπροστά και μονοπίστονη δαγκάνα με δίσκο των 260 mm πίσω.

CFMOTO

Ο εξοπλισμός του CFMOTO 800MT-ES περιλαμβάνει ride by wire, cornering ABS, TCS, Bosch Motorcycle Stability Control που συνδυάζεται με IMU 6 αξόνων, ραντάρ, cruise control, συμπλέκτη ολίσθησης, σταμπιλιζατέρ τιμονιού, θερμαινόμενα γκριπ, Quickshifter, σύστημα Keyless, θερμαινόμενη σέλα, οθόνη TFT 8 ιντσών με συνδεσιμότητα, προβολείς, ποδιά κινητήρα και κάγκελα προστασίας.

Η τιμή του στην κινεζική αγορά έχει οριστεί στα 6.708 ευρώ και αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τη διάθεσή του μοντέλου στη χώρα μας.

Ετικέτες