Piaggio - Πατέντες για 4τροχο scooter

Με βάση όχι το MP3 αλλά το MyMoover
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

Γιατί δύο όταν μπορείς να έχεις τρεις. Γιατί τρεις όταν μπορείς να έχεις τέσσερις. Γιατί τέσσερις… οχι, οι πέντε μπορούν να περιμένουν. Οι νέες πατέντες της Piaggio αφορούν σε ένα νέο τετράτροχο scooter που δεν θα βασίζεται στο εμβληματικό Leaning Wheel MP3, αλλά στο επίσης τρίτροχο επαγγελματικό MyMoover

Το πρωτότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιζόταν το Leaning Wheel MP3 της Piaggio σχεδιάστηκε to 1999 από τον Luciano Marabese (που πέθανε το 2016), με το τρίκυκλο scooter της ιταλικής εταιρείας να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά το 2006. Αργότερα, η Marabese Design, δηλαδή ο Luciano και οι γιοί του Riccardo & Roberto προσχώρησαν στην ελβετική Quadro (μετέπειτα Qooder), και σχεδίασαν για εκείνη τα τρίτροχα αλλά και τετράτροχα scooter της.

Τώρα, η Piaggio κατέθεσε πατέντες για ένα δικό της τετράτροχο scooter, που όμως δεν θα βασίζεται στο σχέδιο του MP3, αλλά του επαγγελματικού τρικύκλου MyMoover, με ανεστραμμένη διάταξη. Ενώ δηλαδή το MyMoover έχει σταθερό τον μπροστά τροχό, με τους δυο πίσω να παίρνουν κλίση, το όχημα των πατεντών έχει δυο μπροστά που παίρνουν κλίση και δυο ακόμα -σταθερούς- πίσω.

Στόχος, η δημιουργία ενός τετράτροχου Leaning Wheel επαγγελματικού scooter, με μικρό πλάτος, για αστικά delivery.

Η Piaggio “ξεσήκωσε” τη διάταξη του οπίσθιου τμήματος του MyMoover, μαζί με τον τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα των 125 κ.εκ. του scooter, προσθέτοντας του ένα διαφορετικό μπροστινό τμήμα με δύο τροχούς, αντί για έναν.

Το νέο μπροστινό τμήμα δεν προέρχεται από το MP3, όπως μπορεί να δει κανείς από την απουσία του γνωστού παραλληλόγραμμου συστήματος συνδέσμων που έχει το πρώτο πάνω από τους τροχούς. Αντίθετα διαθέτει ένα απλούστερο, ελαφρύτερο και φθηνότερο design, με την παραλληλόγραμμη διάταξη των συνδέσμων να βρίσκεται ανάμεσα στους τροχούς, και όταν σπρώχνεις το τιμόνι, στρίβει ολόκληρο το μπροστινό σύστημα, αντί να χρησιμοποιεί διαφορετικό σύνδεσμο για κάθε μπροστινό τροχό όπως στο MP3.

Η μπροστινή ανάρτηση δεν περιγράφεται λεπτομερώς στις πατέντες, όμως μοιάζει να είναι μια παραλλαγή στο σύστημα με μοχλικό σύνδεσμο Watt που έδειξε σε πατέντες πριν λίγους μήνες η ιταλική εταιρεία, με βάση ένα… Beverly.

Το σύστημα μπορεί να μιμηθεί κατά προσέγγιση τη γραμμική κίνηση ενός τηλεσκοπικού πιρουνιού, αντίθετα με την καμπύλη ενός συστήματος με συνδέσμους, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στην Piaggio να εισάγει και γεωμετρία που θα αποτρέπει τη βύθιση κατά το φρενάρισμα, ως anti-dive σύστημα. Όλο το σύστημα της ανάρτησης βρίσκεται στο εσωτερικό των μπροστινών τροχών, δημιουργώντας μικρό μετατρόχιο, μειώνοντας όμως έτσι και τη διαδρομή του μπροστινού συστήματος.

Αναμένουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο σύστημα περάσει κάποια στιγμή στην παραγωγή, και αν το τρίκυκλο MyMoover αποκτήσει και τετράτροχο αδελφό.

ARIIC 318 GT-S: Νέο σκούτερ 33,5 ίππων έρχεται στη γκάμα της Gemini

Αποκαλύφθηκε στην κινέζικη έκθεση CIMAMotor 2026
ariic 318 gt-s
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/9/2026

Η γνωστή μας Gemini, εταιρεία που εντάσσεται στη Mototrend (KYMCO, Voge, Cyclone, Yadea), ετοιμάζεται να ανεβάσει σημαντικά το ταβάνι της γκάμας της, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει μοντέλα 50 και 125 κυβικών εκατοστών. Η εταιρεία που κατασκευάζει τα μοντέλα της Gemini, ARIIC, παρουσίασε στην έκθεση CIMAMotor το νέο της σκούτερ 318 GT-S, με μονοκύλινδρο κινητήρα 369 cc και μέγιστη απόδοση 33,5 hp και 3,9 kgm, για ονοματική μέγιστη ταχύτητα 138 km/h.

Πρόκειται για ένα σκούτερ με πλουσιοπάροχη GT σιλουέτα που κυλά σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, δηλώνοντας υγρό βάρος 208 κιλών, με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 15 λίτρων γεμισμένο βενζίνη.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει δύο δίσκους με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά (!) και δικάναλο ABS, ενώ στο πακέτο ασφάλειας περιλαμβάνεται και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, traction control.

ariic 318 gt-s

Το 318 GT-S διαθέτει έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth, δύο κάμερες που καταγράφουν μπροστά και πίσω, με την οπίσθια να υποστηρίζει και έλεγχο νεκρών σημείων (blind spot detection), θερμαινόμενα γκριπ ρυθμιζόμενης έντασης, καθώς και ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος ανεμοθώρακα.

Στην Κίνα παρουσιάστηκε με λιανική τιμή 25.980 γιουάν, ή περίπου 3.400 ευρώ (ισοτιμία 28/9/2026), διαθέσιμο σε τρία χρώματα: το εικονιζόμενο μαύρο, μια δεύτερη μαύρη παραλλαγή με χρυσές λεπτομέρειες και μια που αποκαλείται λευκή αλλά έχει ουσιαστικά την τριχρωμία της ιταλικής σημαίας (λευκό-κόκκινο-πράσινο).

Το νέο 318 GT-S θα έρθει και στην Ελλάδα μέσω της Gemini και πλέον περιμένουμε να μάθουμε χρόνους και φυσικά την τιμή για την αγορά μας.