Piaggio - Πατέντες για 4τροχο scooter

Με βάση όχι το MP3 αλλά το MyMoover
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

Γιατί δύο όταν μπορείς να έχεις τρεις. Γιατί τρεις όταν μπορείς να έχεις τέσσερις. Γιατί τέσσερις… οχι, οι πέντε μπορούν να περιμένουν. Οι νέες πατέντες της Piaggio αφορούν σε ένα νέο τετράτροχο scooter που δεν θα βασίζεται στο εμβληματικό Leaning Wheel MP3, αλλά στο επίσης τρίτροχο επαγγελματικό MyMoover

Το πρωτότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιζόταν το Leaning Wheel MP3 της Piaggio σχεδιάστηκε to 1999 από τον Luciano Marabese (που πέθανε το 2016), με το τρίκυκλο scooter της ιταλικής εταιρείας να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά το 2006. Αργότερα, η Marabese Design, δηλαδή ο Luciano και οι γιοί του Riccardo & Roberto προσχώρησαν στην ελβετική Quadro (μετέπειτα Qooder), και σχεδίασαν για εκείνη τα τρίτροχα αλλά και τετράτροχα scooter της.

Τώρα, η Piaggio κατέθεσε πατέντες για ένα δικό της τετράτροχο scooter, που όμως δεν θα βασίζεται στο σχέδιο του MP3, αλλά του επαγγελματικού τρικύκλου MyMoover, με ανεστραμμένη διάταξη. Ενώ δηλαδή το MyMoover έχει σταθερό τον μπροστά τροχό, με τους δυο πίσω να παίρνουν κλίση, το όχημα των πατεντών έχει δυο μπροστά που παίρνουν κλίση και δυο ακόμα -σταθερούς- πίσω.

Στόχος, η δημιουργία ενός τετράτροχου Leaning Wheel επαγγελματικού scooter, με μικρό πλάτος, για αστικά delivery.

Η Piaggio “ξεσήκωσε” τη διάταξη του οπίσθιου τμήματος του MyMoover, μαζί με τον τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα των 125 κ.εκ. του scooter, προσθέτοντας του ένα διαφορετικό μπροστινό τμήμα με δύο τροχούς, αντί για έναν.

Το νέο μπροστινό τμήμα δεν προέρχεται από το MP3, όπως μπορεί να δει κανείς από την απουσία του γνωστού παραλληλόγραμμου συστήματος συνδέσμων που έχει το πρώτο πάνω από τους τροχούς. Αντίθετα διαθέτει ένα απλούστερο, ελαφρύτερο και φθηνότερο design, με την παραλληλόγραμμη διάταξη των συνδέσμων να βρίσκεται ανάμεσα στους τροχούς, και όταν σπρώχνεις το τιμόνι, στρίβει ολόκληρο το μπροστινό σύστημα, αντί να χρησιμοποιεί διαφορετικό σύνδεσμο για κάθε μπροστινό τροχό όπως στο MP3.

Η μπροστινή ανάρτηση δεν περιγράφεται λεπτομερώς στις πατέντες, όμως μοιάζει να είναι μια παραλλαγή στο σύστημα με μοχλικό σύνδεσμο Watt που έδειξε σε πατέντες πριν λίγους μήνες η ιταλική εταιρεία, με βάση ένα… Beverly.

Το σύστημα μπορεί να μιμηθεί κατά προσέγγιση τη γραμμική κίνηση ενός τηλεσκοπικού πιρουνιού, αντίθετα με την καμπύλη ενός συστήματος με συνδέσμους, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στην Piaggio να εισάγει και γεωμετρία που θα αποτρέπει τη βύθιση κατά το φρενάρισμα, ως anti-dive σύστημα. Όλο το σύστημα της ανάρτησης βρίσκεται στο εσωτερικό των μπροστινών τροχών, δημιουργώντας μικρό μετατρόχιο, μειώνοντας όμως έτσι και τη διαδρομή του μπροστινού συστήματος.

Αναμένουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο σύστημα περάσει κάποια στιγμή στην παραγωγή, και αν το τρίκυκλο MyMoover αποκτήσει και τετράτροχο αδελφό.

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.