Piaggio - Πατέντες για 4τροχο scooter

Με βάση όχι το MP3 αλλά το MyMoover
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

Γιατί δύο όταν μπορείς να έχεις τρεις. Γιατί τρεις όταν μπορείς να έχεις τέσσερις. Γιατί τέσσερις… οχι, οι πέντε μπορούν να περιμένουν. Οι νέες πατέντες της Piaggio αφορούν σε ένα νέο τετράτροχο scooter που δεν θα βασίζεται στο εμβληματικό Leaning Wheel MP3, αλλά στο επίσης τρίτροχο επαγγελματικό MyMoover

Το πρωτότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιζόταν το Leaning Wheel MP3 της Piaggio σχεδιάστηκε to 1999 από τον Luciano Marabese (που πέθανε το 2016), με το τρίκυκλο scooter της ιταλικής εταιρείας να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά το 2006. Αργότερα, η Marabese Design, δηλαδή ο Luciano και οι γιοί του Riccardo & Roberto προσχώρησαν στην ελβετική Quadro (μετέπειτα Qooder), και σχεδίασαν για εκείνη τα τρίτροχα αλλά και τετράτροχα scooter της.

Τώρα, η Piaggio κατέθεσε πατέντες για ένα δικό της τετράτροχο scooter, που όμως δεν θα βασίζεται στο σχέδιο του MP3, αλλά του επαγγελματικού τρικύκλου MyMoover, με ανεστραμμένη διάταξη. Ενώ δηλαδή το MyMoover έχει σταθερό τον μπροστά τροχό, με τους δυο πίσω να παίρνουν κλίση, το όχημα των πατεντών έχει δυο μπροστά που παίρνουν κλίση και δυο ακόμα -σταθερούς- πίσω.

Στόχος, η δημιουργία ενός τετράτροχου Leaning Wheel επαγγελματικού scooter, με μικρό πλάτος, για αστικά delivery.

Η Piaggio “ξεσήκωσε” τη διάταξη του οπίσθιου τμήματος του MyMoover, μαζί με τον τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα των 125 κ.εκ. του scooter, προσθέτοντας του ένα διαφορετικό μπροστινό τμήμα με δύο τροχούς, αντί για έναν.

Το νέο μπροστινό τμήμα δεν προέρχεται από το MP3, όπως μπορεί να δει κανείς από την απουσία του γνωστού παραλληλόγραμμου συστήματος συνδέσμων που έχει το πρώτο πάνω από τους τροχούς. Αντίθετα διαθέτει ένα απλούστερο, ελαφρύτερο και φθηνότερο design, με την παραλληλόγραμμη διάταξη των συνδέσμων να βρίσκεται ανάμεσα στους τροχούς, και όταν σπρώχνεις το τιμόνι, στρίβει ολόκληρο το μπροστινό σύστημα, αντί να χρησιμοποιεί διαφορετικό σύνδεσμο για κάθε μπροστινό τροχό όπως στο MP3.

Η μπροστινή ανάρτηση δεν περιγράφεται λεπτομερώς στις πατέντες, όμως μοιάζει να είναι μια παραλλαγή στο σύστημα με μοχλικό σύνδεσμο Watt που έδειξε σε πατέντες πριν λίγους μήνες η ιταλική εταιρεία, με βάση ένα… Beverly.

Το σύστημα μπορεί να μιμηθεί κατά προσέγγιση τη γραμμική κίνηση ενός τηλεσκοπικού πιρουνιού, αντίθετα με την καμπύλη ενός συστήματος με συνδέσμους, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στην Piaggio να εισάγει και γεωμετρία που θα αποτρέπει τη βύθιση κατά το φρενάρισμα, ως anti-dive σύστημα. Όλο το σύστημα της ανάρτησης βρίσκεται στο εσωτερικό των μπροστινών τροχών, δημιουργώντας μικρό μετατρόχιο, μειώνοντας όμως έτσι και τη διαδρομή του μπροστινού συστήματος.

Αναμένουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο σύστημα περάσει κάποια στιγμή στην παραγωγή, και αν το τρίκυκλο MyMoover αποκτήσει και τετράτροχο αδελφό.

UM Renegade 300 - Έφτασε στην Ελλάδα

Σε δυο εκδόσεις: Commando και Freeedom
UM Renegade Freedom 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/9/2023

Η ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας της UM Motorcycles, καλωσορίζει και στη χώρα μας το μεγάλο μοντέλο της cruiser σειράς Renegade, στα 300 κυβικά και σε δύο εκδόσεις: Commando και Freedom, που έρχεται να προστεθεί σε 3 ακόμα εκδόσεις 125 κυβικών.

Τη γκάμα Renegade αποτελούν τα μοντέλα Sport, Commando και Freedom, που όλα τους εξοπλίζονται με κινητήρα 125 cc, ενώ μπορούν να οδηγηθούν ακόμα και με δίπλωμα αυτοκινήτου. Προσφάτως, έφτασαν και στην ελληνική αγορά οι κορυφαίες εκδόσεις των Commando και Freedom, οι οποίες εξοπλίζονται με τον ισχυρό κινητήρα των 300 cc.

Το Renegade Sport είναι η βασική μοτοσυκλέτα της γκάμας, ένα ελαφρύ (145 kg) cruiser για την Α1 κατηγορία, ενώ στην εμφάνισή του ξεχωρίζει ο κλασσικός στρογγυλός προβολέας, το ρεζερβουάρ σε σχήμα “δάκρυ”, η σέλα δυο επιπέδων και με sissy bar για τον συνεπιβάτη, οι φυσούνες στα καλάμια του πιρουνιού, τα πίσω αμορτισέρ με τα ξεχωριστά δοχεία τους, και τα μεγάλα καπάκια κάτω από το ρεζερβουάρ που θυμίζουν… Harley-Davidson.

UM Renegade

Όπως αρμόζει σε cruiser μοντέλο η σέλα είναι χαμηλή, στα 735 mm, βολεύοντας και τα χαμηλότερα ύψη αναβατών, ενώ ο αερόψυκτος τετράχρονος και μονοκύλινδρος κινητήρας 125 κ.εκ με το 5τάχυτο κιβώτιο, αποδίδει 9.4 hp / 8.500 rpm. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών μπροστά και 15 πίσω, με τη μοτοσυκλέτα να έχει δισκόφρενα εμπρός-πίσω.

UM Renegade

Με το Renegade Commando αλλάζουμε εμφάνιση αλλά και επίπεδο εξοπλισμού (υγρόψυκτος κινητήρας, κ.α.), με τη μοτοσυκλέτα να έχει σαφείς στρατιωτικές στιλιστικές καταβολές. Σε χακί χρώμα, με ένα τεράστιο αστέρι στο ρεζερβουάρ, με πιο μυώδη σχεδιασμό από το Sport και με φαρδιά φτερά, προστατευτικά στα καλάμια που δίνουν μια πιο “chunky” εμφάνιση στο πιρούνι, και με τη στρογγυλή ψηφιακή οθόνη οργάνων στο ρεζερβουάρ, η μοτοσυκλέτα ξεχωρίζει και από το έξυπνο σχήμα “R” (Renegade) του DRL LED φωτιστικού σώματος μέσα στον στρογγυλό προβολέα μπροστά! Διατίθεται με δύο μονοκύλινδρους κινητήρες που συνδυάζονται με κιβώτιο 6 σχέσεων: τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 125 cc (Bosch EFI) με 12 hp και φρένα με CBS και τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 292 cc (Bosch EFI) με 27,2 ίππους και φρένα με ABS.

UM Renegade

Στην κορυφή της γκάμας μοτοσυκλετών Renegade στέκεται το Freedom, με sport cruiser σχεδιασμό, LED φώτα, όργανα στο ρεζερβουάρ, όπως τα Commando, δερμάτινες καπιτονέ σέλες, και με μεγάλο ρεζερβουάρ 21 λίτρων. Όπως και το Commando, διατίθεται με δύο κινητήρες που συνδυάζονται με κιβώτιο 6 σχέσεων: τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 125 cc (Bosch EFI) με 12 hp και φρένα με CBS, και τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 292 cc (Bosch EFI) με 27,2 hp και φρένα με ABS.

Οι τιμές των μοτοσυκλετών Renegade της UM, εκκινούν από τα 3.000€ (Sport), τα 3.900€ (Commando) και τα 4.200€ (Freedom), ενώ όλα τα μοντέλα συνοδεύονται από εργοστασιακή εγγύηση 2 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της UM Motorcycles στην Ελλάδα, ΕΔΩ.

Ετικέτες